Młode Konie

Moniqa
Naprawdę myślisz, że prawie 4,5 latek urośnie 5 cm (!), ja rozumiem rozbuduje sie na pewno zmieni itd, ale co do wzrostu to chyba trochę nieprawdopdobne...
a gdzie ja powiedziałam, ze oczekuję dodatkowych 5cm...?
armara, po wymierzeniu wyszło 156,5cm no niech będzie 157cm, więc się załamałam ( bo kupiłam jako 159cm). Oznacza to jedno: skurczył się  🤔wirek:  bo nie prany w "perwolu"  😂
Imię można powiedzieć że mu pasuje, bo on taki duszący w sobie wszystko jest i czasem wybucha i ma takie zagrania chamskie, ale nie daję mu się "wykazać" więc jest ok. Generalnie taki jezdny konik. Na plus to na pewno odważny, w obsłudze bardzo spokojny ( a jeszcze w kwietniu był dziki i kopał w ułamku sekundy przy próbie dotknięcia szczotką)  😉
Na jesień planuję w korytarz puścić i zobaczymy co tatinek i dziadziuś przekazali 😎

Jest wzrostu mojej siwej, mierzonej w wieku 3 lat.
Zmierzę ją jutro tak z czystej ciekawości.
Być., ale siwka ma teraz wiekowo?
Moja siwka urosła w 2 lata 5 cm dokładnie ( od 3 do 5 roku).
Maroko (Emetyt x Torado II) dzisiaj w wieku 2 lata 3 miesiące 🙂

Być., ale siwka ma teraz wiekowo?
Moja siwka urosła w 2 lata 5 cm dokładnie ( od 3 do 5 roku).

3 lata i 5 miesięcy.
7 września stuknie 3 i pół roku  😉
to sprawdź i zdaje relację-zobaczymy ile rosną konie średnio
Ja zmierzę swojego w zimie.
Łaciata   Forever in my heart ♥
19 sierpnia 2012 22:24
Moja Srokata w dniu swoich 2 urodzin 🙂 teraz ma 2 lata i prawie 4 miesiące
to zostańmy przy 168 - w ten sposób Darek ma szansę przestać być kucem, a stać się koniem  😁

Jeśli to nadinterpretowałam to przepraszam. Nie wiem czemu tak bardzo drażni mnie kwestia wzrostu, przepraszam  😡
Po prostu obserwując swoje własne konie, które u nas się rodzą, mam zupełnie inne odczucia apropos tej kwestii, ale pewnie za mało przypadków "przerobiłam".

MMVG
Ale Ci baba urosła! Drożdżami ją karmisz, przyznaj sie 😉
armara anomalie się zdarzają np w moim przypadku
młoda w wieku 5 lat miała te 165 cm i od dawna już nie rosła - a konkretniej od operacji w klnice wzrost sie jej zahamował ewidentnie
ale okazało się - w co nie mogłam uwierzyć i poprosiłam o jej zmierzenie inną osobę i inną miarką - że młoda urosła o 3,5 cm i przypuszczam że jeszcze może podskoczyć  🙄
ash   Sukces jest koloru blond....
20 sierpnia 2012 08:21
Nasza młoda z tego lata w SK Kozienice

Delilah 2,5 roku

to sprawdź i zdaje relację-zobaczymy ile rosną konie średnio
Ja zmierzę swojego w zimie.

Sprawdzę, sprawdzę. Sama jestem ciekawa, bo mi wzrokowo się wydaje, że podrosła.

Łaciata śliczny koń, oddaj!
Wrzucam jedno zdjęcie mojej młodej i jej pierwszego parkuru

Wiecej zdjęc dałam do watku o wielkopolakach.
Ash, byłam wczoraj w Kozienicach i miałam zrobić zdjęcia, ale zmieniliście kantar! I nie wiedziałam, która to :/
Armara, dokarmiam dokarmiam, żeby mi duża urosła 😀
20 sierpnia 2012 09:28
MMVG wyrosła ze starego kantara.  😵
My będziemy za tydzień 🙂 to postaram się coś pstryknąć!
Super, mi następna wizyta wypada za 2-3 tygodnie jak musli trzeba będzie dowieźć 🙂 Kurcze, szkoda, że się nie zgadałyśmy z tym kantarem, bo autentycznie stałam w tej grupie młodzików i tak sobie rozmyślałam, kurde, jak ta kobyłka wyglądała...  🤔wirek: hi hi
MMVG
Widać, widać że rośnie 🙂
777
Ja nie mówię, że tak nie jest, odchowaliśmy dotad 7 koni, to trochę małe doświadczenie, ale z tego co ja obserwuję to jest owszem zmiana, ogromna miedzy 3 a 5-latkiem. Wizualnie często wyglada to jakby koń sporo urósł tymczasem to najczęściej kwestia rozbudowania grzbietu, szyji i ogólnego dorośnięcia 😉 Inna rzecz, że wszystko zależy kto i jak i czym mierzy 😉 Nawet jedną i tą samą miarką można zrobić różnice rzędu 3-4 cm (sic!).
A tak zupełnei poważnie - nie mam pojecia czemu mnie to aż tak drażni, ale mam wysypkę na tym punkcie  😁
No i przyjechała 🙂

Tu zapoznaje się z kumplami 😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
20 sierpnia 2012 10:04
ash, a co to za młode? Bo nie w temacie jestem...
Sankaritarina, bardzo szlachetną ma głowę dziewczynka.

Muszę zmierzyć swojego młodego, ciekawa jestem czy urósł od wiosny.
20 sierpnia 2012 10:15
Wojenka, kluska to 2,5 letnia Delilah sp, po Avans.
Od 2 lat mieszka w Kozienicach z innymi dzieciakami i ma bardzo lajtowe życie.
Jeszcze trochę i czas się zabrać dziewczynie do tyłka!

edit: a niedawno była taka malutka
Sankaritarina w tym kantarze jej do pyska. Jaki w końcu dziewczyna nosi rozmiar?  😉
I jak przebiegło zapoznanie?

Szczerze powiedziawszy....dalej nie wiem, bo to kantar ze starej stajni 😡 za tydzień jadę na targ to jej kupię parę rzeczy (i sobie z 5 uwiązów.... bo ostatnio się zorientowałam, że mam 2, a to mało).
Zapoznanie kompletnie bezstresowo! Już chodzą wszystkie razem... bo młoda przelazła między tymi sznurkami.  😂 jak pójdzie z chłopakami na pastucha, to zawieszę gęściej taśmy i postawię tam elektryzator na byki....  😀iabeł:
Kuc z racji bycia wylajtowanym w każdej dziedzinie życia, w ogóle się kucką nie przejął - trawa jest ważniejsza niż jakieś tam smarkule 😉 A mój jest zachwycony. 🙂 Wąchał, niuchał, górna warga wywinięta....

Wojenka, Ano, głowa się jej udała. 🙂
To super, przynajmniej bardzo bezstresowo. Bo siwa z siwym to na pierwszej randce musiały się pogonić i skopać. A teraz wielka miłość...
Łaciata   Forever in my heart ♥
20 sierpnia 2012 12:09
Być. -  sklonuję i dam Ci klona 🙂 jak Ci się podoba.
armara - umknęło Ci też, że mój "kurdupel" już ma ok 166 (te 163 było z kwietnia, 3cm podskoczył na pewno, bo widzę dokąd mi sięga, może ma nawet więcej). no i przede wszystkim - przecież co do tego wzrostu cały czas żartujemy (chyba, że tylko dla mnie było to humorystyczne, a inni mówili na poważnie  😁 ), koń jest wzrostu jakiego jest, a że mam zboczenie do dużych koni to za kilka dodatkowych cm bym się nie obraziła. A "obniżając" granicę kuc-koń do wzrostu zaproponowanego przez sei , Daruś ma szansę przekroczyć tą magiczną granicę i zostać koniem (bo 2 cm można się jeszcze spodziewać - do wyrównania zadu trochę brakuje). I przecież to wszystko żarty, chillout!  :kwiatek:
co Cie tak właściwie drażni, bo szczerze mówiąc nie zrozumiałam za bardzo  😡  :kwiatek:

a tak na poważnie, to patrząc na stojącego dwa boksy dalej kolegę z tej samej linii, to mogę się spodziewać że jeszcze Młode podbije -> chłopaczyna zakończył wzrost w wieku 6 lat i przekroczył 175cm...

Łaciata - tak, jak nie przepadam za kolorowymi, to Twoja baba jest cudowna!  😍
[quote author=Łaciata link=topic=1199.msg1499115#msg1499115 date=1345460955]
Być. -  sklonuję i dam Ci klona 🙂 jak Ci się podoba.
[/quote]
Przydałoby się.
Polowałam na łaciaka, a mam siwe.  😁
Moniqa ja do tej pory nie wierzyłam że to możliwe co mi wetka moja powiedziała
a powiedziała że w przypadku mojej młodej może być tak że będzie długo dojrzewała
bo po pierwsze duży koń a po drugie trochę perypetii w życiu miała
cóż - dziś przyznaję że miała racę
dopytywałam się ją o to bo młoda cały czas miała różnicę ok 3 cm pomiędzy zadem a kłębem i się bałam ze już jej tak zostanie

Moniqa, ale chyba nie urósł ci koń 3cm w 3 miesiące? bo to nie możliwe myślę.
Owszem konie spokojnie rosną do 6 nawet 7 latka, ale nie 3cm w 3 miesiące.
przepraszam, mój błąd, teraz sprawdziłam jak zwróciłaś uwagę 😁 - to ostatnie zdjęcia były z kwietnia, a pomiar z końca stycznia, wybaczcie  :kwiatek: czyli ok 3cm w 6 mies, i tak sporo
muszę go jeszcze raz dokładnie pomierzyć, ale nawet porównując go do siebie widzę że jest sporo większy

poza tym, o czym my w ogóle dyskutujemy? bo cała afera zaczęła się od żartu, ze mój koń jest kurduplem. zluzujcie trochę...

777 - no właśnie u nas jeszcze też spora różnica przód-tył, podobno ma się to wyrównać, zobaczymy (mam nadzieję, ze się wyrówna 😉 )
dlaczego by nie podyskutować na ten temat, akurat dla mnie to bardzo ciekawe i zazdroszczę tym którzy mają normalne konie - tak jak armara
z resztą już nawet kiedyś pisałam o tym że chciałabym aby moje końsko rosło "równo" - tak jak konie armary - cały czas proporcje zachowane że aż miło popatrzeć
i powiem szczerze że kiedyś w duszy się śmiałam jak ktoś mi mówił że jego koń raptem urósł w wieku tam 4 czy 5 lat
myślałam sobie pomarzyć dobra rzecz a może by kopytka przypiłować , a  tu ........ zonk
Pomyślcie sobie jak takiego konia np do ZT oddać ? kłąb w wieku 3 lat niezbyt wykształcony a zad dużo wyżej niż reszta
Poza tym masakra jest teraz w doborze siodła - nic nie pasuje
za wąskie złe za szerokie złe, a te które niby dobry rozstaw łęku mają też złe
wszystko leci na szyję - fakt że koń ma pojemną klatkę i szerokie plecy tak wiec i szerokie siodła "sterczą" nad koniem zamiast osiąść
Co do mierzenia to ja może zbytniej wprawy w mierzeniu nie posiadam ale moja siostra z pewnością ma bo robi to zawodowo 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się