SARKOIDY - leczenie, zdjęcia

tak o kurcze to fajnie
nie wiem jak by u mojego to dało bo ma ten sarkoid przy oku centralnie
w jakim miejscu u twojego konia był związywany sarkoid?
masz moze jakies zdjecia??
I jak myślisz u nas przy oku chyba nie bardzo można wiązać ??

Dzisiaj zauważyłam ze odstaje przyklejona warstwa od sarkoida wiec zerwałam a tam ropa i skóra /mięso
widac ze coś bierze ten preparat ...
odkaziłam rywanolem i zostawiłam narazie
jak myślicie dac pare dni przerwy i nie smarowac tego tym od brodawek czy jednak?
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
15 sierpnia 2012 18:03
qnie, ja jak smarowałam glistnikiem, też się babrało i otworzyło jakby... dalej to robiłam, bo to było działanie glistnika i sarkoid się wyodrębniał. MOże z tą maścią jest podobnie?
Dawaj znać co i jak, bo ja nadal walczę...
Mehari
i tak zrobiłam dalej zakleiłam mam nadzieje ze zejdzie 🙂
i ok będę dawała znac i dzieki)
mieliśmy na brzuchu, więc jednak pole manewru większe
dzięki wielkie za zdjęcie
rzeczywiście miałaś większe pole 🙂
u mnie to raczej nie bardzo
uszatkowa   Insta: kingaielif
16 sierpnia 2012 18:17
czy sarkoidem kon moze zarazic sie od 2, czy jest to genetyczne?
17 sierpnia 2012 08:45
uszatkowa, na pewno może się zarazić od krowy albo z pomieszczeń krowich, a koń od konia.. hmmm ciężko stwierdzić, ale na forum ktoś pisał, że taki przypadek był.... najlepiej mieć oddzielne rzeczy dla takich koni (szczotki, czapraki itp).
u nas dzisiaj kon zdrapał sobie warstwe preparatu i tam fuu mięso i kupe much na tym i te mięso widac troche się odrywa boje sie troche
przemyłam rywanolem i dalej zakleiłam
19 sierpnia 2012 13:01
qnie, jak się odrywa to dobrze idzie. Niebawem odpadnie. Dbaj o czystość, zaklejaj z preparatem i będzie git
Mehari
a jak u twojego konia pisałaś ostatnio ze korzen jednak sie nie wyodrębnił co teraz działasz ??
23 sierpnia 2012 10:24
Teraz używam vagothylu.
Ale niebawem mi się skończy, więc spróbuję tym płynem - glikolem (jak tylko go zdobędę).
Niestety zasypali mi górą piachu świeżego glistnika 🙁
a ten vagothyl czy jakos tak to dział coś ?

co to za preparat ?
a co się stało ze zasypali ci glistniaka ??
w ogóle on jeszcze rośnie o tej porze bo ja nigdzie nie mogę znaleźć
slojma   I was born with a silver spoon!
23 sierpnia 2012 12:15
vagothyl na sarkoida pierwsze słyszę 😲
U mojej Emi stosowałam tylko glistlik mieszany z kozieradką, efektów nie widziałam, oprócz tego, że się zmniejszył itp, ale wiecie co przestałam stosować jakoś późną jesienią tamtego roku, kiedy odpadła cała góra i jak na razie nie powraca.
to dobrze  ze nie powraca a długo stosowałaś glistniaka??
23 sierpnia 2012 15:51
qnie, glistnik rósł w parku sąsiada, a teraz on remontuje wszystko i zasypał ziemią, żeby trawę posiać 🙂

Glistnikiem robi się długo. U nas sarkoid odpadł, ale potem chyba się korzeń uaktywnił... duża sprawa.
Gdzieś na forum było, że ktoś stosował vagothyl. On mi wysusza tę ranę, więc się ona nie babrze.

Zrobię przy weekendzie fotkę.
o to fajnie czekam na foty
ale mam pytanie w jaki sposob sie uaktywnił czy od stosowania glistniaka?
23 sierpnia 2012 17:01
to dobrze  ze nie powraca a długo stosowałaś glistniaka??
- wiesz co długo jakieś 10 miesięcy
o kurcze to spory czas prawie rok no ale usunełaś i nie powraca🙂
24 sierpnia 2012 10:10
qnie, stosowałam glistNIKa przez jakieś dwa trzy miesiące, sarkoid odpadł i potem zaprzestałam smarowania. Potem się uaktywnił chyba korzeń, bo znowu się zaczął wyodrębniać. Na poprzednich stronach są fotki mojego sarkoida, na początku i w trakcie leczeni, gdy się wyodrębnił i po odpadnięciu. Jutro zrobię zdjęcia jak jest teraz.
aha rozumiem
uaktywnił sie bo korzen został nie odpadł to nie dobrze
24 sierpnia 2012 15:27
qnie- u mnie też było tak, że korzeń został i odrastał, ale po którymś razie już nie odrósł
to nie dobrze czyli glistniakiem ciężko jest usunąc całego sarkoida  🙁
Witam,

potrzebuję maści xxterra. Jakby ktoś miał dostęp albo może już nie potrzebował to proszę o kontakt dziewiecsil@o2.pl lub na fb Dziewięćsił Koń.

Pozdrawiam!

Witam was i przepraszam od razu że o tym pisaliście ale nie chce mi się czytać całości sorki 🙁
mam kilka pytań
1 czy sarkoid da się go zwalczyć na  stałe że wyleczy zniknie i nigdy nie powstanie ?
2 czy zarazi moją klacz ?
3 czy  są jakieś sposoby leczenia jak tak to jakie ?  dzięki z góry 🙂
🙇
Można się pozbyć sarkoida, ale nigdy nie ma pewności, że on nie powróci. Ja u mojej klaczy pozbywałam się go 3 razy i ciągle odrasta.
Nie spotkałam się jeszcze żeby koń zaraził się od innego.
Co do leczenia, to u mojego konia założona za pierwszym razem została gumka, która ściskała sarkoida i ten odpadł. Później odrósł i został usunięty chirurgicznie, później niestety nie zdążyło się zagoić do końca jak już znowu zaczął odrastać, ponowne podcięcie. Teraz czekamy aż się zagoi to po wycięciu i będziemy znowu ciachać. Prócz tego mniejsze sarkoidy vagothyl i maści na opryszczkę ludzką. Zobaczymy co z tego będzie. 🙂 Niektórzy stosują kozieradkę, glistnik, xterre...
My star, przejrzenie 22 stron zajmie ci mniej niż mnie napisanie tego posta.
Ale, jako że pytania standardowe, to odpowiem:
1. Da się, ale nie każdy typ i w nie każdym przypadku.
2. Zdania są podzielone z przewagą na "nie". Lepiej, żeby nie było możliwości przenoszenia komórek rozkrwawionego sarkoida (muchy) na inne konie z uszkodzeniami skóry/śluzówek.
3. Wycięcie, wymrożenie, wycięcie+wymrożenie, nastrzykiwanie, cytoterapia, zaciskanie, x-terra, glistnik...
Typów sarkoidów jest sporo, a jeszcze dana zmiana nie musi być sarkoidem. Od typu, wielkości i umiejscowienia zależy wybór terapii i rokowania.
czy to prawda  że sarkoidy prowadzą do raka ?????????  🤔 🤔 bo tak mi powidziała koleżanka plis pomóżcie  🙇
Sarkoid to niezłośliwy nowotwór skóry.
Albo i złośliwy (bywa), ale nie atakuje innych organów niż skóra i śluzówki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się