Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Krupnik., nie mam obecnych zdjęć 🙁 Mogę zrobić jutro po myciu. Gdzieś w wątku wstawiałam swoje włosy. Poszukam i wrzucę jeszcze raz.

tutaj z żelem lnianym i wysuszone dyfuzorem.
zazwyczaj nie chce mi się paciać żelem więc jest nieco bardziej puchato 😉 ale się nie kołtunią
cavaletti, masz włosy ścięte na równo czy troche cienowane?

wendetta tylko przygotuj się, że na początku Twoje włosy nie będą wcale wyglądać fajnie, etap przejściowy jest cięzki 😉
Cricetidae, schodzę z cieniowania. zostało mi tak z 5 cm i chyba to jest takie optimum
cavaletti, szacun.  👀
To ja pospamuje moim siankiem [i odrostami].  🏇
Zdjecie z poczatku lipca, teraz chyba sie prezentuja odrobine lepiej, bo susze bez suszarki i bawie sie w te Facelle i inne Alterry.
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg213/scaled.php?server=213&filename=pfpf.jpg&res=landing[/img]
W najblizszym czasie chyba pojde je podciac, myslicie jest sens je stopniowac?
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
15 sierpnia 2012 17:26
Krupnik, masz duży potencjał na fale, nie czesz włosów na sucho, zastosuj CG wraz z punktem o stylizacji i zobacz co z tego będzie. Żeby pokonać kołtuny wystarczy rozczesać włosy na mokro w trakcie nakładania odżywki d/s grzebieniem z szerokim rozstawem zębów. Ja bym nie cieniowała.

Ja dla pszypomnienia wstawię fotkę przed i po zastosowaniu CG, jakieś 2 tygodnie różnicy, więc nie patrzcie na stan kondycyjny włosów, chcę pokazać różnicę jeśli chodzi o skręt i ilość puchu:

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg560/scaled.php?server=560&filename=art6427.jpg&res=landing[/img]

Już po 2 tygodniach różnica w skręcie jest ogromna 🙂
Uświadomi mnie ktoś jak to jest z farbowaniem henną?
Jak, czym, po co i dlaczego? Jaki kolor można z tego uzyskać, czy długo się trzyma, czy henna się jakoś wypłukuje czy trzyma jak normalna farba?
Na razie i tak nie planuję, chce dać włosom odpocząć ,ale jak mnie odrosty zirytują to myślę nad zmianą tradycyjnej farby na hennę.
Averis   Czarny charakter
15 sierpnia 2012 17:34
arivle, wow! 😀
Cavaletti, super! takie włosy mi się marzą! To tym bardziej motywuje. W mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie zupełnie przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek zasad CG?
Arivle, różnica jest spora i rzeczywiście w dość krótkim okresie czasu.

Jeszcze jedno pytanie na szybko- do płukanki po myciu mogę użyć octu winnego? Dokładnie tego:
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/127/
Właśnie znalazłam w szafce (musiałam kiedyś od mamy dostać :hihi🙂
Alaska, tu znajdziesz info razem z paletą kolorów, jakie mogą Ci wyjść http://www.khadi.pl/firma-khadi

cavaletti, bardzo ładnie wyglądają Twoje włosy, własnie dlatego sie zastanawiam czy też nie zaczać schodzić z cieniowania, zawsze prosiłam fryzjerke o dość mocne cieniowanie, żeby mi sie włosy od czubka głowy falowały a nie od połowy. Ale chyba zaryzykuje 🙂
wendetta, nie posiadam takich zdjęć, gdzie byłoby widać stan włosów. zwłaszcza, że używałam "jedwabiu" (bomby silikonowej), który jako tako maskował faktyczny stan włosów.
poza tym, w moim przypadku świadoma pielęgnacja przechodziła etapowo. w listopadzie 2011 zaczęłam olejowanie zwykłym kuchennym olejem, w grudniu zaczęłam stosować odżywkę po każdym myciu i raz w tygodniu maskę. dopiero w przerwie Wielkanocnej marzec? kwiecień? zakupiłam potrzebne kosmetyki i zainteresowałam się pielęgnacją CG

to jest foto z października 2011. w maju 2011 farbowałam na garnierowski czekoladowy brąz, w lipcu podcięłam. cały czas używałam wyłącznie Head&Shoulders, bo walczyłam z łupieżem (teraz wiem, że to po prostu było przesuszenie skalpu, które "zaleczyłam" po zmianie pielęgnacji).
w grudniu/styczniu pofarbowałam włosy farbą syossa żeby wrócić do naturalnego koloru. teraz koloruwłosów nie ruszam. chociaż w planach jest henna 😁
Alaska
tutaj klik
znajdziesz dużo info n.t. henny i farbowani henną

kto wie jak zachowuje się henna przy kontakcie z encanto ?
OK, to lecimy ze składami (pogrubienia moje- składniki, które wg tabeli i info od Cavaletti, dyskwalifikują dany produkt)

Szampon Schauma Większa Objętość: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Chloride, Laureth-2, Citric Acid, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Benzoate, Parfum, Salicylic Acid, Propylene Glycol, Niacinamide, Panthenol, Polyquaternium-10, Hexyl Cinnamal, Hydrolyzed Collagen, Linalool, Nymphea Alba Root Extract, Sorbitol CI 42090, CI 47005 (09.08.2010)

Szampon Isana z kompleksem witaminowym do suchych i zniszczonych włosów (z wcześniejszego zdjęcia): Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Coco-Gluucoside, Glyceryl Oleate, Styrene/Acrylates Glucoside, Panthenol, Polyquaternium-10, Niacinamide, Lysine Hydrochloride, Parfum, Alpha-Isomethyl Ione, Soduim Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, CI

Wychodzi na to, że nie mam czym jutro umyć włosów 😁 😁

Odżywka Avon Naturals Mandarynka& Kiwi (tu skład odżywki tej samej, ale z innym owocem- mojej nie ma w sieci, a nie chce mi się przepisywać całości z tej małek karteczki, ale porównałam- składy identyczne oprócz kwasu z owocu): Aqua, Cetyl Alcohol, Butylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Phenoxyethanol, Parfum, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid, Yogurt Powder, Propylene Glycol, Carica Papaya Extract, Alcohol Denat., Actinidia Chinensis (Kiwi) Fruit Extract, Helianthus Annuus Seed Extract, Melia Azadirachta Seed Extract, Vitis Vinifera Seed Extract, Disodium EDTA, CI 15985, CI 14700, CI 19140, Linalool. (25.03.2008)

Odżywka condirionong balm Avon Naturals Care & Repair (chamomile & aloe vera)- muszę przepisać, bo nigdzie w sieci nie znajduję: Aqua, Cetyl Alcohol, Butylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Phenoxyethanol, parfum, methylparaben, citric acid, trifolium pratnese extract, rosmarinus, officinalis extract, lavandula angustifolia extract, aloe barbadensis extract, chamomilla recutita extract, humulus lupulus  extract, salvia oficinalis extract, linalool, hexyl cinnamal

Odżywka Pantene (też przepisuje ręcznie): aqua, stearyl alcohol, bis-aminopropyl DImethicone, Behetrimonium Chloride, cetyl alcohol, isopropyl alcohol, parfum, benzyl alcohol, disodium edta, panthenol, panthenyl ethyl ether, hexyl cinamal, linalool, butylphenyl methylpropinal, benzyl salicylate, sodium hydroxide, amyl cinnamal, magnesium nitrate, citric acid, methylchloroisothiazolinone, magnesium chloride, methylisolthiazolinole-
tu poza alkoholami każdego rodzaju co jest nie tak?

Maska BingoSpa Proteiny Kaszmiru i Kolagen- Substancje aktywne: aminokwasy (alanina, glicyna, seryna, lizyna, arginina, kwas asparaginowy, treonina, kwas glutaminowy, prolina, walina, izoleucyna, leucyna, tyrozyna)

Co o tym myślicie?
wendetta, zużyj szampony do końca i wtedy dokładnie oczyścisz.
Najbardziej problematycznym polyquatem jest Polyquaternium-10. Z jednej strony jest najbardziej efektywny w pielęgnacji włosów, z drugiej ma największą tendencje do nadbudowywania

Na przykład Polyquaty 10, 4 i Guar Hydroxpropyltrimonium Chloride to proszki, które natychmiast rozpuszczają się w wodzie. Jak dla mnie - daje to pewne pojęcie jak mogą zachowywać się na włosach (w kontekście rozpuszczalności w wodzie), zwłaszcza gdy zestawimy je z Polyquatami: 7 i 11, które są klejące.
źródło

w avonoskich odżywkach jest dimethicone. parabenów bym się nie obawiała, bo są najlepiej przebadanymi konserwantami, ale to kwestia indywidualnego podejścia do nich

pantene ma, w mojej opinii, za wysoko silikon. ale może być dobra jako ułatwiacz rozczesywania. tylko trzeba pamiętać, żeby włosom dostarczać również budulca. samymi antystatykami i emolientami włosów nie naprawimy

analiza kaszmirowej BingoSpa
Zostawię jeden (ten, którego jest mniej :hihi🙂
A jak tam składy odżywek? szczególnie te z Avonu mnie interesują. Nadają się na 3 etap OMO?

edit: OK, widzę odpowiedź. Więc ten Dimethicone jes dyskwalifikuje?

Jak bezsilikonowo, to bezsilikonowo. Pozbywam się Pantene. 🙂

Oraz ponawiam zapytanie o ocet winny :kwiatek:
wendetta, już dopisałam 😉

Więc ten Dimethicone jes dyskwalifikuje?

myślę, że sama sobie możesz sobie odpowiedzieć"
Jak bezsilikonowo, to bezsilikonowo.

octu nie używam, się nie wypowiem
wendeta, możesz użyć każdego octu 🙂
ważne jest tylko żeby nie przesadzić z jego ilością w płukance, po przesuszy włosy.
ale chyba spirytusowy nie bardzo?
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
15 sierpnia 2012 19:26
ABSOLUTNIE NIE WOLNO UŻYWAĆ OCTU SPIRYTUSOWEGO, przepraszam, że krzycze, ale to dla potomnych 🙂 Niech będzie widać z daleka.
Planuję zmienić pielęgnację na "waszą". Na razie tylko czytam i powoli zaczynam rozumieć, co i jak i wkrótce wybiorę się na rossmanowe zakupy. Powiedzcie mi, czy jest szansa na jakieś delikatne fale na moich włosach? Na co dzień wywijają/skręcają się tak jak na zdjęciu, zależnie od dnia : raz mocniej, raz słabiej. Wygląda to trochę nijako, więc zamiast próbować je prostować, to wolałabym żeby zaczęły się falować.

Tutaj bardzo mocno potargane przez wiatr, ale chyba mniej więcej widać, jak to wygląda.
nopebow, miałam bardzo podobne zanim zaczęłam! na górze strony masz zdjęcie moich strąków po przejściu na CG. fale są 😀
A jest możliwość, żeby całkiem proste zaczęły się nawet chociaż trochę kręcić?
ale chyba spirytusowy nie bardzo?

ABSOLUTNIE NIE WOLNO UŻYWAĆ OCTU SPIRYTUSOWEGO, przepraszam, że krzycze, ale to dla potomnych 🙂 Niech będzie widać z daleka.

bo..? 😉
Gillian   four letter word
15 sierpnia 2012 19:38
zapewne mocno wysusza.
jak kazdy ocet, wysusza w nadmiarze. żeby nie było - sprawdziłam na sobie!
alkohol w fermentacji octowej się ulatnia, więc o co cho?
magija21   6 lat + vat :))
15 sierpnia 2012 19:39
Alaska, dzięki wielkie za opinię! Lecę jutro i kupuję 🙂 Ja właśnie też używam różowy Hipp od samego początku, bo nie mogłam dostać Babydream w Rossmanie swego czasu. Pięknie pachnie, dobrze zmywa oleje także spełnia swoją rolę jak najbardziej. Jutro kupię do testowania Babydream, zobaczymy który lepszy. Wgl przy codziennym myciu ten Hipp wystarczył mi na 3 tygodnie spokojnie, jeszcze jest na dnie. Opakowanie takie malutkie by się wydawało, a jednak wydajne.

Do oczyszczania używam szampon familijny figowy z Ziaji, jest meeega wydajny i tani, jak na taką ilość, także polecam :-) Oczyszczone włosy po nim aż piszczą

flygirl, z drutów fal nie zrobisz. ale jak mają skłonności do falowania, to może, może... masz jakieś zdjęcia włosów?
cavaletti bardzo dziękuję! Twoje włosy wyglądają super, wygląda na to, że jest jeszcze dla mnie nadzieja. Zabieram się za czytanie.  🙂
magija21   6 lat + vat :))
15 sierpnia 2012 19:52
Kurcze... Nie umiem określić swoich włosów- fale czy proste?
Gdy odpowiednio ułożę, to zaczynają się falować. Natomiast jak wysuszę normalnie suszarką, są proste po długości ale końcówki wywijają się na wszystkie strony. Kiedy nosiłam krótszą grzywkę to miałam problem, bo sterczały mi takie strąki. To samo po podcięciu- proste i na końcu wywijasy...

Nie wiem w jaki sposób wydobyć ewentualnie ich skręt, bo nie chcę męczyć włosów piankami, żelami etc.
wszystko, co nie jest idealne proste jest falą/lokiem.
na bank masz fale
magija ja mam taką samą sytuację, ale myślę, że spróbuję pielęgnacji CG i zobaczę, co z tego wyjdzie  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się