Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
arivle, mylisz peg z polyquartenium. Pegi nie są oblepiaczami, a wręcz ułatwiają rozpuszczanie substancji.
która z odżywek b/s joanna naturia jest najbardziej nawilżająca? 🙂
magija ja mam z miodem i cytryną na razie pierwsza bez spłukiwania ,którą testuję więc nie mam porównania. Nigdy nie byłam przekonana, a jednak może być to fajna rzecz. Wrażenia całkiem pozytywne dość lekka, świeżo pachnie, tylko nie można sobie jej naciapać za dużo na jeden raz 😉
Zakupiłam wczoraj jeszcze serum do końcówek z Joanny z apteczki babuni miód i mleko, jutro test więc jeśli będziesz zainteresowana to dam znać 😀
też przetestowałam laminowanie włosów żelatyną i że tak powiem.. dupy nie urywa 😉 chociaż zrobię jeszcze jedno podejście z inną odżywką, bo użyłam maski z proteinami mlecznymi a z tego co zauważyłam z moimi włosami na proteiny muszę uważać 🤔
ale za to muszę pochwalić odżywkę garnier ultra doux awokado i karite, jest świetna 🙂
Alasko, ja mam z miętą i wrzosem i powiem szczerze, że jest średnia. Niestety nie nadaje się do moich suchych włosów 🙁
co do serum, to jestem jak najbardziej zainteresowana opinią :kwiatek: Jeszcze jakbyś mi mogła powiedzieć, czy dostanę go w Rossmanie czy muszę się naszukać trochę bardziej?
fruity_jelly, a ta odżywka jest zgodna z CG? Btw miałam szampon z tej linii zanim jeszcze przeszłam na CG, właśnie masło karite i awokado ale okropnie sklejał mi włosy i zrezygnowałam.
Magija z tego co wiem z tej serii polecana jest jeszcze pokrzywa z zieloną herbatą , jak nie wynajdę do tej pory niczego innego to ona będzie właśnie u mnie następna, bo tej z wrzosem to nawet nigdzie w sklepie nie widziałam 😉 i ciężko mi powiedzieć, pewnie całokształt i zmiana pielęgnacji i kosmetyków daje powoli coraz lepsze efekty, nie tylko sama odżywka.
A to serum z apteczki kupiłam akurat w carrefourze 😉 więc jutro wieczorem powinnam dać znać jak pierwsze wrażenia 😀
Scottie- poprzednio w tym sklepie widziałam tylko stałe, ale w innych butelkach. Też się zdziwiłam, bo nie widziałam wcześniej takiego 🙂 Chyba stały po prostu na półce- może rzeczywiście się roztopiły 🙂 Nie pomyślałam wcześniej o tym.
Poza tym, chyba właśnie wizażu pisali, że jeśli ma się do wyboru olej kokosowy płynny i stały, to należy wybierać stały, bo jest nierafinowany (?), nie pamiętam do końca.
Takiej odpowiedzi potrzebowałam, dzięki! 🙂
magija21, z tego wiem to ta odżywka jest zgodna z CG. i gdzieś czytałam właśnie, że szampon to jakaś porażka, a odżywka całkowite jego przeciwieństwo. w każdym razie ja jestem bardzo zadowolona, nawet moje zazwyczaj suche i sztywne końcówki są po niej miękkie 🙂
Łaaaaa, znalazłam swoje absolutne KWC,super maskę na moje kłaki! 😀 od wczoraj siedzę i rąk z włosów wyjąć nie mogę 😜
nałożyłam na 20 minut, spłukałam, wysuszyłam włosy i szok. Rozczesały się jednym pociągnięciem szczotki, po wysuszeniu były aż przesadnie uniesione do góry. Zaraz mija 24 godziny od mycia i dalej są puszyste, lśniące, mięciutkie i dalej są uniesione 😜 a co to za kosmetyk? a proszę pań, jakieś gawno za1,20zł w delikatesach 😂 nie wiem jak ze składem, bo na opakowaniu jest okrojony ale zapachem po-wa-la.
http://www.goldmax.pl/celia-maska-do-wlosow-gleboko-nawilzajaca-12-ml-p-14860.html
Szukałam dzisiaj Facelli ale się nie zdecydowałam jednak.
Zdecydowałam dołączyć do grona Włosomaniaczek 🙂
Pierwsza sprawa - Mam włosy farbowane, łatwo przetłuszczające, moim zdaniem dosyć cienkie. Muszę je myć codziennie 🙁 Najlepiej wyglądają po myciu szamponem Timotei, róźne rodzaje (zwykłe nadające blask)
Dodatkowo odkryłam że mam bardzo kruche paznokcie, a związku z tym że pracuję z salonie jubilerskim i cały dzień przepinam łańcuszki, bransoletki i kolczyki nie jestem w stanie wyhodować długich paznokci a przede wszystkim nie mogę ich utrzymać.
Żadne skrzypy, capivity a+e nie działają.
Macie jakieś dobre rady na wstępie :kwiatek: Przejrzałam wstępnie artykuły o porowatości ale nie bardzo do mnie przemawiają.
dwa żółtka mieszam z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, łyżką wody mineralnej i sokiem z połowy cytryny lub nawet mniej
Myślicie, że jak dołożę do tego jeszcze łyżkę nafty (a całość na włosy na 15 min), to mi włosów nie wypali?
kajpo, skończ szampon i odżywkę (jeśli używasz), które obecnie posiadasz i udaj się na zakupy do Rossmanna:
szampon: szampon Barwa, szampon dla dzieci Babydream lub balsam do kąpieli Babydream fur mama lub żel do higieny intymnej Facelle Sensitive
odżywka: Alterra Granat lub Alterra Morela lub Garnier Avokado i Karite lub Garnier Fructis Volume Restructure wzmacniająca
olej: na początek wystarczy Ci ten, który masz w kuchni
jak skończysz produkty, których obecnie używasz, to zacznij używać szamponu Barwa, a po tym odżywki. olejowanie możesz wprowadzić już teraz. po każdym myciu obowiązkowo odżywka na 15 min na włosy
i CZYTAĆ, CZYTAĆ, CZYTAĆ
bez przyswajania informacji i uczenia się o włosach nie będziesz znała mechanizmów działania poszczególnych składników i ich kombinacji, możliwych reakcji włosa itp. itd.
polecam najpierw zapoznać się z całym wątkiem. herbatka i ciastko są dobrymi kompanami do ogarniania tych 60 naprodukowanych stron. resztę linków masz w pierwszym poście wątku polecam 😉 jakbyś miała jakieś pytania, to wal 🙂
kajpo na paznokcie polecam picie drozdzy. Mi sie bardzo wzmocnily i to juz po 2 tyg.widac bylo roznice:-)
widziałyście reklamy tych nowych tabletek na włosy AsystorHair?
ciekawe co to warte
kajpo, na paznokcie możesz tez spróbowac smarowania olejem rycynowym.
Dzięki dziewczyny za odzew 🙂 Próbuję przebrnąć przez olejowanie, ale najpierw powinnam chyba określić porowatość włosa?
Wydaje mi się, ze jest taka średnio wysoka - szybko schną, łatwo przyjmują farbę, są dosyć podatne. Dzisiaj np. są sprężyste i lśniące, ale jutro mogą być szare i przyklapnięte.
Olej rycynowy bardzo mi nawilżył skórę, ale po paznokciach nie widziałam efektu wow 🙁
kajpo, mi paznokcie poprawily sie rewelacyjnie po suplemencie Belissa - niestety efekt wow utrzymywal sie w trakcie i troche po zazywaniu, ale generalnie teraz i tak jest lepiej niz przed. Polecam bardzo bardzo.
Co do wlosow- trzeba testowac. Najwazniejszy krok to wybor jednego z 'dobrych' szamponow (a w zasadzie dwoch- prosty SLS i bez SLS), odzwyki bez silikonow (ja aktualnie pieje na temat Mr Potters aloes i jedwab, ale Garnier Maslo Karite i Avokado tez super), a potem dobierasz sobie jakies maski,odzywki b/s, oleje - testujac i sprawdzajac.
Milym akcentem jest fakt, ze wiekszosc tych kosmetykow to koszt w okolicach 6-8zl 😉 Wiec mozna sobie potestowac.
Już teraz mogę powiedzieć że jakiekolwiek kosmetyki firmy Garnier nie są dla mnie. Ani do skóry, ani na włosy. O ile dla skóry są absolutnie całkowicie obojętne (co jest raczej przykre ze względu na cenę), o tyle na włosy mają wpływ co najmniej dziwny, szczególnie linia Fructis. Włosy są przetłuszczona kilka godzin po umyciu - a wierzcie mi że mam fobię dotyczącą dokładnego spłukiwania szamponów/odżywek.
Korzystałam z Garnier Avocado i było ok. ale też jakoś nie zaiskrzyło.
zmylam wlasnie żelatynę z włosów. na razie są mokre, poczekam co będzie jak wyschną.
aaa i kupiłam Facelle i jestem zachwycona! włosy błyszczące mięciutkie, jadąc na zawody wzięłam ją zamiast szamponu i żelu pod prysznic w ramach oszczędności miejsca 😁 włosy tylko myłam i po nakładałam Isane i rewelacja
Ja się wczoraj pozbyłam sporej części moich włosów (miałam do połowy pleców, teraz mam za ramiona). A wszystko przez zmasakrowane końcówki. Próbowałam je ratować i odkładałam podcinanie, bo szkoda mi było długości. Ale w końcu nie wytrzymałam i skróciłam to siano.
Jeszcze wczoraj rozpaczałam, teraz się cieszę, bo mogę zapuszczać zdrowe włosy, a po rozdwojonych na wszystkie strony kłakach nie ma śladu :-) Trudno, odrosną. Ważne, że będą odżywione i niezniszczone. I muszę powiedzieć, że teraz o wiele lepiej reagują na pielęgnację, bardziej chłoną olej kokosowy i inne produkty.
Hmm.. myślicie że teraz podcinanie końcówek co 3 miesiące wystarczy? Zakładając, że będę farbować je tylko raz (chcę wrócić do swojego koloru po rozjaśnieniu), no bo taki zabieg jednak niszczy włosy. Chcę uniknąć tego, co sobie zafundowałam przed podcięciem ich.
Magija wg mnie jeśli nie masz parcia na jakieś fryzury itp. tylko zwykłe proste włosy, za pewnie jak ja to uważam, że trzeba obserwować. Ja nie byłam u fryzjera wcześniej chyba prawie 2 lata, a ilość rozdwojonych końcówek nie była duża, aż pani fryzjerka mi nie chciała uwierzyć 😁 Ostatnio byłam w czerwcu i powinnam chyba iść znowu, bo się strasznie zepsuły ( co ma zasadniczy związek z tym, że zaczęły się łamać, wypadać i ogólnie wyglądać jak siano.) 😵
Wczoraj nałożyłam Kompres Joanna no i efekt jest na prawdę faajny! Włosy były po olejowaniu (prawie całodobowym ;D), potem umyłam dwa razy (BD i Facelle), na to Kompres i jest mięciutko i leciutko 😉.
Ja muszę iść w końcu na zakupy, bo szampon Alterry (bambusowy) się skończył i nie mam nic z detergenem. Odżywek też brak, wszytko wykończyłam i mam zamiar zafarbować w końcu włosy, bo chodzę jak wieśniak i nie mam mocno myjącego szamponu.
Mam nadzieję, że w Rossmanie coś znajdę, bo ostatnio nie było nic.
Dziękuję, że mimo mojego wpadania i wypadania z wątku na totalnego 'beszczela' udzielacie mi podpowiedzi :kwiatek:
Miałam dziś popołudniu chwilę czasu dla włosów, dlatego wczoraj nałożyłam olej z pestek winogron w celu dania mu ostatniej szansy i byłoby super, tylko niedokładnie go zmyłam z jednego pasemka, a zauważyłam to dopiero po wyschnięciu włosów 😵 A po umyciu potrzymałam 20 min maskę alterry z granatem i włosy miałam mięciutkie i porządnie pofalowane, ale zaś musiałam umyć jeszcze raz :/
Umyłam w zasadzie tylko tą niedomytą partię przy skórze głowy i nałożyłam kompres miodowo mleczny, mam nadzieję, że mi włosy nie wypadną przez całą tą nieporadność z domywaniem :/ W piątek jadę do jakiegoś supermarketu i lecę do drogerii osiedlowej w poszukiwaniu nowych kosmetyków do testowania 😅
Bieda w Rossmanie.
Kupiłam odżywkę Isana Hair Proeffesional Color Spulung, ale niestety ma quaternium-87, podobnie jak druga odżywka, którą wzięłam Isana Hair Haarkukr Asia. Z szamponów wzięłam Alterre biotyna i kofeina i Babydream fur mama (nowe (białe) opakowanie, czy znów wzięłam coś innego?
Specjalnie dla Magija pierwsza relacja z serum joanny z apteczki babuni do końcówek. Nie wiem czy to ogólnie dzisiaj tak mi się udało ( do odżywki w pierwszym O dorzuciłam trochę miodu i soku z cytryny), ale włosy mięciutkie i gładkie. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że aksamitne 😜
Serum bardzo fajne, ja nałożyłam na pasmo włosów nie tylko na końcówki. W porównaniu do odżywki b/s tej z miodem i cytryną jest jednak lepsze, ale cena i wydajność niestety też inna 🙁 Serum w opakowaniu 50 gram kosztuje coś około 6 zł. Będę musiała wypróbować balsam b/s z tej serii w dużym opakowaniu 😀
Użyłam także dziś przyjemnego prostego SLS, barwa tataro-chmielowy. Bardzo przyjemny łatwo się pieni, lekki zapach i cena równie przyjemna.
No i muszę stwierdzić, że póki co niebieski dzieciowy BD przegrał na rzecz, różowego Hipp. Hipp o wiele mniej u mnie w zasadzie wcale nie zaplątuje włosów, a piana jest jakaś bardziej kremowa. Myje równie dobrze jak BD i pozostawia po sobie efekt ,,trzeszczących czystością włosów".
Musze wypróbować koniecznie kompres Joanny miód i mleko, bo czuję, że to będzie szał 💃
Ktoś używał pokrzywowego szamponu Ives Rocher?
Alaska, polecam kompres!
Ten Hipp nie ma SLS? Ile kosztuje? Bo przyznam, że cena BD jest baardzo kusząca ;D.
Sisisa no właśnie tylko muszę się wypuścić kiedyś w miasto, żeby go zdobyć, bo na moim osiedlu nie ma 🙁
Nie Hipp nie ma, dlatego właśnie go wybrałam, ktoś tu nie dawno o nim wspominał.
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=53371 sporo opinii jest tutaj przy jakiejś starszej wersji:
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=16094 Kosztuje coś ok. 9 zł .
U mnie definitywnie wygrywa z BD, którego może wykończę, a jak nie to pójdzie do ogona, ale dla konia 😁