Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.
Może ładne rysunki, ale z funkcjonalnością to w niektórych projektach kiepsko.
niestety musze się zgodzić, mam stajnie wg projektu pro arte, jakbym teraz miala drugi raz wybierać napewno szukałabym innego projektu, ale cóż, człowiek uczy się na błędach
repka, osztykarol! a wiesz juz co z reszta obiektu? place, padoki, pastwiska?
Będzie zewnętrzny plac, na początek chyba 40x70, potem się powiększy. Będą trawiaste wybiegi. W przyszłości jakieś większe pastwiska.
Czym pomalować/ posmarować deski od boksu żeby konie nie gryzły? Obić czymś metalowym? Macie jakieś pomysły?
jak deska do deski równo przylega to nie powinny gryźć - gryzą jak mogą zębem zahaczyć .... ale są różne czubki i talenty
ja ma mam np krawędzie drzwi "obite" aluminiowym kątownikiem
Niestety nie znalazłam odpowiedzi w wątku...
Jaką wysokość w świetle, powinny mieć drzwi do stajni?
Patrząc na producentów fasad wnioskuję, że nie mniej niż 225cm?
Przepraszam, że dopiero teraz.
Obiecalam zdjęcia stajni, a raczej tego, jak poradziliśmy sobie z przestrzenią pomiędzy deskami a ziemią w drewnianej stajni bez podmurówki.
Zrobiłam zdjęcia boksu, który obecnie używany jest jako paszarnia. Tak to wygląda od wewnątrz:

I na zewnątrz (pies gratis🙂😉:

Cobrinha, u mnie drzwi mają wysokość ok 2,3 m i więcej (zależy od stajni).
Przy okazji zapytam. Czy ktoś z was bieli drewniane stajnie od wewnątrz i jak to się sprawdza. Tzn, czy wapno nie odpada, zanim się w ogóle zabrudzi?
co do bielenia,mam murowaną stajnię,ale mam wybielone drewniane przegrody i drzwi i wapno nie odpada absolutnie,trzyma się bardzo dobrze. teraz muszę odmalować przegrody na brąz by miało to ręce i nogi
Oka, wielkie dzięki za zdjęcia :kwiatek:
Mam nadzieję, że uda się posadzkę betonową zrobić więc problem zniknie... ale w razie czego mam gotowe rozwiązanie. Jeszcze raz dziękuję.
Ma ktoś zdjęcie detalu, jak są mocowane fasady przesuwne? wiem, że mocuje się je do posadzki i gdzieś po bokach... ale nie mogę nigdzie znaleźć jak dokładnie.
Czy trzeba jakoś przygotować te miejsca na etapie budowy?
Witam, mam prośbę o projekt stajni. Tomek J chyba usunął wszystkie swoje posty, a w okolicach strony 72 podawał link z takimi prostymi projektami stajni badajże 4 i 10 boksowej w kształcie prostokąta z pomieszczeniem socjalnym.
Ewentualnie będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek inne pomysły stron z projektami. Z tego wątku znalazłam jeszcze tę:
http://www.stajnie.stg.pl/index.php?id=8Docelowo stajnię planuję z powierzchnią do 10 boksów, pomieszczeniem socjalnym, siodlarnią, łazienką.
Czytam ten wątek już tyle miesięcy a nadal mam mętlik w głowie 🤔
repka!!!
SZAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!! 😜
co do bielenia,mam murowaną stajnię,ale mam wybielone drewniane przegrody i drzwi i wapno nie odpada absolutnie,trzyma się bardzo dobrze. teraz muszę odmalować przegrody na brąz by miało to ręce i nogi
ja też pomalowałam jedną belkę, chciałam rozjaśnić wnętrze, ale zżółkło, więc raczej nie polecam bielenia wapnem drewna (zwlaszcza starszego) mimo, że nie odpada😉
Trochę nie w tym temacie, ale nie wiem gdzie zapytać... czy ktoś wie gdzie kupić białe plastikowe cavaletti w jakiejś sensownej cenie?
repka!!!
SZAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!! 😜
Nooo 🙂
Daihla, Pro-arte ma sporo w swojej ofercie stajni o różnej wielkości
http://www.pro-arte.pl aczkolwiek róznie z funcjonalnością tego.
Ja bym nie bieliła wapnem stajni. Nie dość, że każde otarcie się o ścianę skutkuje pobrudzeniem się, to moim zdaniem wapno działa drażniąco na skórę, szczególnie uszkodzoną. Jak np. kon zaczyna trzeć ogon o ściany, bo jakies pasożyty się trafią, to drażni sobie skóre jeszcze bardziej i jeszcze bardziej trze.
Ja dawałam w stajni emulsję z dodatkiem wapna, nie wyciera się już wapno wtedy.
repka, dzięki. Znalazłam tam te projekty - nie wiem czemu ich wcześniej nie zauważyłam 🤔 Ale z tą funkcjonalnością to racja.
A co do bielenia - zgadzam się w 100% - ja bielić na pewno nie będę wapnem. Z dokładnie tych powodów które wymieniłaś.
Alice nie wiem skąd kupic gotowe, a le nie masz tam kogoś, żeby Ci te kawaletki zrobił? Drągi z tartaku - 8cm powinny w zupełności starczyć
Właśnie wolałabym plastikowe, bo lżejsze, ale w ostateczności chyba trzeba będzie tak zrobić.
obiecałam zdjęcia z etapów budowy ale jakoś nie było czasu więc nadrabiam zaległości
Stan budowy na dzień 16.06.2012r.

Stan na 07.08.2012r.

stan na 20.08.12r

Mam wielką prośbę kto ma w stajni przesuwane drzwi w boksach i mógł by mi zrobić dokładne zdjęci zamknięcia czyli tej ściąganej rurki, szyny po której drzwi jeżdżą chcemy sami zrobić przednie fasady tylko musimy dokładnie zobaczyć jak są wykonane.
Mam w takim razie problem, bo jeśli nie bieleniem to jak poprawić wizualnie (ale też pod względem higienicznym) ściany wewnątrz drewnianej stajni?Stajnie mają juz 4-5 lat. Wsród koni, zwłaszcza 2 szt to artyści malujący gównem ściany, ale innym też się trafia. Nie wygląda to juz dobrze...muchy też zrobiły swoje i klapa. Nie mam już pomysłu 😵
Oka, albo szczota ryżowa i wiadro z wodą z detergentem i jedziesz😉 potem bym ewentualnie pomalowała, ale np akrylową farbą.
repka, u nas problem, bo środek nie jest gładki tylko z nieregularnego kamienia, więc ochlapanie wapnem wyszło najlepiej. i tak efekt nie powala, ale cóż, taki urok przeróbek😉 i specjalnie poszłam do stajni i się poocierałam o ściany intensywnie, nie mam śladu :o nie wiem czy to związane z małym rozwodnieniem wapna, czy ze strukturą ścian :/
Może faktycznie struktura ściany ma znaczenie. Ja zawsze widywałam wapno na gładkich ścianach i się zawsze brudziło.
(...)jak poprawić wizualnie (ale też pod względem higienicznym) ściany wewnątrz drewnianej stajni?
Nie jestem super znawcą, ale z mojego doświadczenia wiem, że drewno da sie super ładnie odnowić ale jest to mega pracochłonne! Wystarczy ot poprostu zeszlifować i pomalować odpowiednim środkiem do drewna (impregnat, lazura, lakierobejca co kto chce) - prosto napisane ale żeby nadać fajny efekt naprawdę dobrze trzeba zeszlifować -przy braku odpowiednich narzędzi (są jakieś fajne szlifierki oscylacyjne) przy powierzchni ścian prawie niewykonywalne.
Ja bym kercherem drewna nie traktowała jakoś wydaje mi sie że dewno nie koniecznie lubi moczenie.
dokładnie tak jak napisała Tilia tylko szlifierka
jak nie posiadasz to wypożyczasz w wypożyczalni ale w sobotę rano bo wtedy policzą tobie za jedną dobę a używać możesz i w niedzielę 😉
jestem swieżo po szlifowaniu przegrody i drzwi drewnianych. taka szlifierka z nakładanym papierem ściernym się nie nadaje, ściera bardzo wolno, strasznie dużo waży i trzęsie, nie ma szans utrzymać długo w górze. najlepsza metoda to flex(szlifierka kątowa) z tarczą do szliforania drewna(na obwodzie są zakładki -schodki z mikro kawałeczków papieru ściernego. idzie migiem, dosłownie chwileczka, tylko trzeba sie uzbroić w kilka tarcz (szybko się spalają i ścierają) koszt jednej okolo 4-5 zł. fajnie widać pózniej słoje na drewnie.
kerszerem też można umyć, drewno jest przecież narażone na różne warunki atmosferyczne z zewnątrz. jedyne co, to po myciu, przed malowaniem poczekać aż porządnie wyschnie.
Jeśli budujemy przegrody od podstaw to można sobie zamówić
dechy jednostronnie lub dwustronnie heblowane.
Wyjdzie pewnie cenowo podobnie do tego, co napisała Isabelle.
U mnie część dech jest właśnie jednostronnie szlifowana i ma to swoje zalety,
można umyć szczotką/gąbką, nie zbiera się kurz i wygląda ślicznie.
Szkoda, że przy budowie boksów liczyliśmy każdą złotówkę i zrezygnowaliśmy z tych dech
ze względów finansowych 🙁
ms_konik, nic straconego! mnie jedna tarcza do flexa starczyła na jedną stronę przegrody (5,40 długa, 160 wysoka). szkoda, że nie mam aparatu, bo bym zrobiła zdjęcia jak wygląda wyszlifowana flexem a jak surowa pomalowana tym samym kolorem. chciałabym wyszlifować deski na ogrodzeniu pastwiska, ale raczej to robota bez sensu, na pewno wygląda lepiej, ale chyba nie zależy mi na tym aż tak 😉
Dziewczyny, dzięki za dobre rady. Niestety, wydaje mi sie, ze tylko heblowanie nam pomoże... Mycie generalnie niewiele daje przy deskach które nie są gładkie. Kupy zdrapuje/sczyszczam, ale pozostaja plamy, które głęboko wniknęły w drewno i raczej nie ma szans na ich usunięcie. Myślałam jeszcze nad karcherem, ale ja nie mam posadzki w stajni tylko klepisko, więc musiałabym zamknąć stajnie na tydzień i czekac aż wyschnie.
A tak przy okazji, do przyszłych właścicieli drewnianych stajenek. Heblujcie deseczki przed budową stajni. Wtedy jest najprościej, bo można zrobić wszystko na ziemi. Później jest tylko gorzej. Ja mam osobiście pełne deskowanie dachu i teraz szlifowanie tego będzie horrorem, jeśli w ogóle do tego dojdzie i na pewno sama tego nie zrobię. Taka chropowata ściana świetnie łapie pajęczyny, a czyszczenie tego powoduje tylko rozmazywanie na szorstkiej powierzchni i trzeba solidnie się napracować a efekt i tak marny...Już od kilku lat pluje sobie w brodę, że tego nie zrobiłam, a później zawsze były ważniejsze wydatki 😤
Isabelle,
na pewno nad tym pomyślę 🙂, bo powolutku chciałabym
pomalować stan aktualny czyt. zasrajewo muszane :/
Oka,
współczuję 😉
Niestety nie zawsze na etapie budowy możemy sobie wyobrazić (albo decydują względy finansowe)
niuanse użytkowe a potem doprowadzenie do stanu przyjemnego
dla oka to robota, że hoho.
Ja na dzień dzisiejszy unikałabym drewna, choć przepięknie wygląda 🙁
To nie na moje nerwy :/
To, co nasze konie (niektóre) zrobiły z drzwiami i ścianami woła o pomstę do nieba.
Dechy przeżarte na wylot do kolegi, wyrwane (!) deski boazeryjne, wybite nóżeczką deski z drzwi.
Jak kiedyś będziemy stawiać nową stajnię 😉, to już wiem jak to zrobić, żeby była pancerna 🙂
ms_konik, dlatego my przegrody robimy tak jak mamy i w starej stajni z czerwonej cegły lub klinkierowej z desek tylko fronty a może nawet same drzwi. I wtedy nie ma problemu wpadam do stajni z karcherem i wszystko lśni chociaż plamy po kupach i tak zostają :/
aszka,
i tego trzeba się trzymać 🙂
Idziecie jak burza ze stajenką - strasznie zazdraszczam!
Na kiedy przewidziane zakończenie inwestycji?
ms_konik, oj nie wiem mieliśmy nadzieję że uwiną się i zamkną pod dach przed jesienią ale nie wiem czy się uda. Jak już będzie dach to potem środek trzeba wykończyć i okratowanie zrobić oj pracy a pracy. ALe jak na razie idzie mocno do przodu bo przez pewien czas staliśmy w miejscu.