koń ze stajni ma na piersi okropne ranu od muszek,bąków i innych okropnych robali.
najpierw są małe ranki które potem przeobrażają się w duże rany .
stosowaliśmy już ocet,maść nagietkową, i inne specyfiki-na marne . nic nie pomaga. rany nadal są ! ...
znacie jakieś sposoby aby wyleczyć to,lub zapobiec?
za rady serdecznie dziękuję 😀
(jeśli wątek już był z góry sorry, nie mogłam znaleźć podobnego) 😉
konike, polecam Chitopan, taki żel. Rewelacyjny, tworzy cienki film żeby robale nie rozgryzały dalej. I szybciutko się goją ranki.
A plasterek (gruby) cebuli po ugryzieniu?
Zdaje się, że na ukąszenia pszczół i os coś takiego się stosuje, to może i na to robactwo pomoże?
glinka chłodząca, maść propolisowa
Cebula nie przyspiesza gojenia, swietnie robi natomiast na opuchlizne🙂
Kora dębu może ? I maść propolisową też popieram.
Równie ważna z substancją czynną jest tu postać medykamentu.
Żeby się trzymało.
konike, polecam Chitopan, taki żel. Rewelacyjny, tworzy cienki film żeby robale nie rozgryzały dalej. I szybciutko się goją ranki.
ostatnio pytałam o niego w aptece, pani zrobiła minę, powiedziała, że już dawno nie ma w sprzedaży i poleciła Chitosan za 28zł.; w końcu kupiłam Asept za 8zł i też skuteczny - akurat na otarcie od moskitiery. Psikałam kilka dni, fajnie strupek się oderwał i dzisiaj nie ma śladu po otarciu.
Z bardziej naturalnych to olejek geraniowy też pomaga, wypróbowany na moim łosiu, co prawda śmierdzi okrutnie i koń uciekał od tego zapachu ale pomogło.
ostatnio pytałam o niego w aptece, pani zrobiła minę, powiedziała, że już dawno nie ma w sprzedaży i poleciła Chitosan za 28zł.;
To jest lek weterynaryjny, to może dlatego go nie było w aptece. 😂
ha ha to dobre, ale jeszcze lepsze, że powiedziała, że kiedyś dawno taki miała 🙂, ale teraz jest Chitosan🙂
do kupienia w aptece na ranki dobry jest Solcoseryl ale dość drogi , albo typowo na ugryzienia po owadach Entil
[quote author=RioBrawo link=topic=88963.msg1489061#msg1489061 date=1344515682]
ostatnio pytałam o niego w aptece, pani zrobiła minę, powiedziała, że już dawno nie ma w sprzedaży i poleciła Chitosan za 28zł.;
To jest lek weterynaryjny, to może dlatego go nie było w aptece. 😂
[/quote]
no dokładnie, pytaj o to u weta 🙂 Chitosan to pewnie to samo, przypuszczam.