Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Facella, będziemy myły Tobą włosy!

Dziś albo jutro jadę po zapasy kosmetyków do Rossmanna. Są jakieś wypatrzone nowości oprócz Facelli?
Do tej pory używałam BD niebieskiego, maski Alterra i odżywki Isana. Z powodu wyjazdu nie jestem już na bieżąco co do pielęgnacji włosów ;P.
Gillian   four letter word
05 sierpnia 2012 11:54
a ja się muszę pożegnać z moimi włosami 🙁 mam już za łopatki, dzięki nowej pielęgnacji poprawiły się ale niestety, są już za ciężkie i mają poniszczone końcówki. Więc idą do ścięcia i to krócej niż zwykle 🙁 szkoda mi strasznie. W przedszkolu miałam warkocz za tyłek... a teraz już nie mogę zapuścić.
Facella, powiadacie. Hmm. Mam w planie wycieczkę do Rossmana a to chyba oznacza, że znowu wyjdę z czymś do włosów  🤔wirek: niedobrze, niedobrze  🤔wirek:
Gillian, lepiej mieć krótsze zdrowe niż zniszczone długie 🙂
Gillian   four letter word
05 sierpnia 2012 11:59
no pewnie 🙂 ale i tak szkoda, bo lubię tą moją kitę 🙂
Averis   Czarny charakter
05 sierpnia 2012 12:10
Sisisa, e Carrefourze jest b. fajne serum do końcówek z Joanny miód+mleko.
Averis, ooo, akurat na moje rozjaśniane końcówki! Super, zapiszę sobie kolejną rzecz do kupienia 🙂.

A jakieś odżywki 'w psikaczu'? Coś co można nałożyć na suche włosy, ułatwiające rozczesywanie?
Scottie   Cicha obserwatorka
05 sierpnia 2012 12:32
W poniedziałek idę do fryzjera- i pierwszy raz nie muszę ścinać końcówek ze względu na ich zniszczenie, bo prawie nie są rozdwojone 😀 Ale włosy i tak będę ciąć, bo są jeszcze przesuszone po grudniowym rozjaśnianiu i chcę się ich jak najszybciej pozbyć. Dodatkowo znowu będę farbować bez amoniaku 😀

Umyłam dziś włosy Facelle i jestem bardzo zadowolona, wyglądają teraz 100 razy lepiej niż po użyciu BDFM. Póki co będę ich używać na zmianę. Natomiast okolice intymne z jego użycia w ogóle nie były zadowolone 😉

I znowu mi zaczęły wypadać włosy podczas mycia, muszę znowu zacząć je pielęgnować od wewnątrz.
No właśnie - mi podczas mycia wypadają strasznie, po każdym boję się że zostanę łysa...  😵 Jak je mogę wzmacniać, czym? Dodam, że stosuję tabletki anty i to pewnie przez to...
Pić skrzyp i pokrzywę, łykać wit. b (zwłaszcza b5), wmasowywać w skórę głowy Jantar/Saponics/Joanna Rzepa, pić drożdże...
cavaletti, słonecznikowy 🙂 jest w rossmannie coś godnego uwagi do zabezpieczania końcówek?
Florcik, ciężko powiedzieć, jaki olej jeszcze Tobie będzie pasował. Słonecznikowy ma dużo kwasu linolowego, lniany również (ale z przewagą omega 3), oliwa z oliwek z kolei zawiera sporo kwasu oleinowego...
Wydaje mi się, że możesz pokombinować jeszcze z omega 9 (oleinowy) - o. z orzechów laskowych, ze słodkich migdałów, z avokado, macadamia, sezamowy...
Albo, skoro słonecznikowy pasuje, z pestek winogron, orzechów włoskich, konopny, z wiesiołka, sojowy, kukurydziany
Dziwi mnie trochę, że chyba żadna z Was nie używa szamponu HIPP 🙂 fakt- jest droższy od BD, ale był to mój pierwszy szampon na początku 'nowej pielęgnacji' i po przetestowaniu BD i BDfM jutro idę do Rossmana po HIPP, póki co spisał się najlepiej
madmaddie   Życie to jednak strata jest
05 sierpnia 2012 20:31
a ja dziesiąty dzień bez drożdży i muszę wrócić i to szybko, bo okropnie mnie wypryszczyło :/
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
05 sierpnia 2012 20:32
Ja dziś drugi po powrocie, wróciłam, bo moje paznokcie poszły się...

btw. dziewczyny - jakieś dobre i niedrogie suszarki? Na co zwracać uwagę?
kasska, a ja ślepa jestem, bo w moim Rossie go nie zauważam 😉 Następnym razem poszukam lepiej.
A obecnie myję włosy i głowę CeCe of Sweden Algae z SLES. Póki co nie swędzi [tfu tfu tfu]

Strzyga, ja mam taką. Jest dyfuzor, jest chłodny nawiew i jonizacja - mi więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂 A gorący nawiew dobrze sobie radzi z dosuszaniem skarpetek 😉
cavaletti,
masz rację, z tego co zauważyłam nie w każdym Rossmanie jest dostępny 😉 odwiedź sklep w innym miejscu
cavaletti, ja tuż przed rozpoczęciem zmiany pielęgnacji używałam szamponu do włosów farbowanych z tej firmy i to chyba była największa krzywda jaką sobie mogłam zrobić (miał sls oczywiście)
Mogłabyś mi podpowiedzieć jakiego oleju spróbować (na podstawie mojego opisu kilka postów wcześniej), jesteś wśród nas chyba najbardziej kompetentną włosowariatką 😉
Mam maskę do włosów biomask lecher o takim składzie:
aqua, propylenr glicol, mirytal alk, cetrimonium chloride, cearyl alk, glycerin, cytric acid, parfum, phenoxyrthanol, imidazolidinyl urea, methylparaben, butylparaben, propylparaben, ethylparaben
Nadaje się do czegoś? Pytam, bo mam już mało miejsca na nowe kosmetyki i albo się pozbędę, albo zużyję do końca :P
Dziewczyny, wiecie, że 'nasza' Alterra i BD dostępne są w malutkich opakowankach podróżnych? W sam raz na wakacyjne wyjazdy.

Wrr. Byłam w Ross i zapomniałam o Facelli! Jutro kolejne podejście :P.
kasska, ja używałam dość długo, chyba nawet pisałam o tym 😉 ale on podobnie, może ciut mniej plątał włosy jak BD. Niczym szczególnym się nie wyróżnił, ot, szampon. A ja szukam wow 😉

Mam fajne włoski dzisiaj. Przed myciem nałożyłam na 4h maskę Bingo Spa z masłem shea + kilka łyżeczek masła shea i trochę elastyny, pod czepek. Zmyłam Facelle (pierwsze wrażenia bardzo pozytywne!) i na sekundkę Isana. Trochę śmierdzą masłem, ale są super miękkie i takie pozytywnie obciążone (nie przeciążone!)
Ja musze troche ściąć 🙁 Zrobiłam im w tym miesiącu krzywde przez te różne wyjazdy i nie mogę na nie patrzeć ;/
maracuja,
zgadza się, włosy są splątane i 'trzeszczące'(jak po BD) , ale głowa mnie po nim nie swędziała, a po BD bardzo szybko zaczęła 🙁 Dobrze zmywa oleje, ładnie pachnie i nie obciąża włosów
No to fakt, pachnie świetnie! Ale ja ogólnie uwielbiam te dzieciowe zapachy. Płyn BDFM mogłam wąchać i wąchać 😜
honey, dobrze, że się przypomniałaś! Masz porowatość podobną do Florcik (raczej wysoką). Produkty, które jej pasują, powinny też Tobie 🙂 Zacznij od oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, bo są łatwo dostępne 😉 A potem możesz spróbować z tymi:Wydaje mi się, że możesz pokombinować jeszcze z omega 9 (oleinowy) - o. z orzechów laskowych, ze słodkich migdałów, z avokado, macadamia, sezamowy...
Albo, skoro słonecznikowy pasuje, z pestek winogron, orzechów włoskich, konopny, z wiesiołka, sojowy, kukurydziany

jesteś wśród nas chyba najbardziej kompetentną włosowariatką 😉

dziękuję  😡 wciąż się jednak uczę i nadal zdarza mi się popełniać błędy  😡

Mam maskę do włosów biomask lecher o takim składzie:
aqua, propylenr glicol, mirytal alk, cetrimonium chloride, cearyl alk, glycerin, cytric acid, parfum, phenoxyrthanol, imidazolidinyl urea, methylparaben, butylparaben, propylparaben, ethylparaben

możesz zużyć 😉 taka podstawowa, zwykła odżywka do codziennego stosowania
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
05 sierpnia 2012 22:44
maracuja ja uwieeeelbiam olejek BD, ten zapach mnie narkotyzuje 😀
asds   Life goes on...
06 sierpnia 2012 09:59
Kupiłam na spróbowanie szampon i odzywke Repair Shwarzkopa bez silikonów. Ciekawa jestem jak się sprawdzi.

Jak ktos chcę moge polecić zacnego sprzedajacego na allegro z Warszawy. Przy zakupach pow. 50zł dostawa na terenie miasta gratis 🙂. Tylko szybko towar u niego znika- no ale ceny mocno konkurencyjne ma 🙂
sorry za OT, ale... Epikea, jak chcesz, to ja sama mogę przyjechać  😁 tylko nie wiem po co  😁

biorąc pod uwagę forum - zapraszam do stajni 😉
biorąc pod uwagę topic - zapraszam na babski wieczór "włosowy" 😉

Nałożylam wczoraj na skalp Seboravit, na włosy odżwykę Joannę z Apt babuni
potrzymałam to z godzinę i zmyłam facellą
Ciekawe do kiedy włosy wytrzymają ładne i świeże
Serum zakupione  😂.

Czy jest tu ktoś z UK? Szukam szamponu bez SLS.

Pomoże ktoś rozszyfrować ten skład:
Aqua/Water, Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Cocamidopropyl Betaine, Glycol Distearate, Divinyldimethicone/Dimethicone Copolymer, Glycereth-26, Decyl Glucoside, Parfum/Fragrance, PPG-5-Ceteth-20, Amodimethicone, Polyquaternium-10, Methylparaben, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Propylene Glycol, Carbomer, C11-15 Pareth-7, Benzophenone-3, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Trideceth-12, Laureth-9, C12-13 Pareth-23, Linalool, Tocopherol, C12-13 Pareth-3, Limonene, Benzyl Alcohol, Juniperus Communis Fruit Oil, Methylchloroisothiazolinone, Rosmarinus Officinalis Oil/Rosemary Leaf Oil, Methylisothiazolinone, Sodium Hydroxide, Citric Acid? Reklamowany jako szampon bez SLS...
wszystkiego Ci nie rozszyfruje, ale to co od razu widać to silikony, polyquaterinium, parabeny. kiepsko to wygląda 😉
Averis   Czarny charakter
06 sierpnia 2012 22:04
Ja muszę pochwalić olej BD fur mama. Włosy są mięciutkie, błyszczące i nie puszą się (co było moim głównym zarzutem wobec Alterry.
kasska, dzięki, to piszę siostrze, żeby się wystrzegała! Chyba lepiej, żeby BARWĘ kupiła, ona przynajmniej nie ma silikonów...  🤔

Edit:
A co z szamponami z Lidla? Firma CIEN. Mają silikony  🤔.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się