Dopasowanie siodła

ekuss   Töltem przez życie
30 lipca 2012 15:54
Moje siodło trochę odstaje z tyłu. Łęk jest 33,5-o ile to ważne. Co można zrobić? Dopchać jakoś panele, kupić podkładkę jakąś?
Averis   Czarny charakter
30 lipca 2012 16:36
nostril, dziękuję. Palce wchodzą spokojnie pod lęk. Czy mówiąc za małe masz na myśli zbyt wąskie?
.
Averis   Czarny charakter
30 lipca 2012 20:02
Vanilka, dziękuję bardzo 🙂 staram się uważać na łopatki. Pod jeźdźcem będą foty, gdy mój koń wroci do pracy, bo ma teraz dłuższą przerwę.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
30 lipca 2012 20:25
Szukam i szukam czegoś na ten temat ale wyszukiwarka nie chce współpracować..Czy da sie jakoś zmierzyć konia samemu żeby mniej więcej określić siodła o jakim jaki rozstawie łęku szukać?Wiadomo,ze ostatecznie okaże sie dopiero na koniu ale muszę wiedzieć w co w ogóle "celować". I jak zmierzyć tenże rozstaw w siodle?Z góry dziękuję za wyrozumiałość :kwiatek:
nostril   be your own kind of beautiful
31 lipca 2012 11:42
averis pisząc małe miałam na mysli trochę małe względem proporcji konia.

Pytanie z serii: laik.
Otóż siwa nie poci się w miejscu, gdzie ma podkładkę. Jednakże mimo wszystko, widzę cały spocony kręgosłup. Czego to kwestia? Za wąskie siodło? Źle dopasowane? Siwa ma jeszcze żel podnoszący tył. W tym miejscu się poci, ale to nie przepuszcza powietrza, więc ma prawo.
Brzask   kucyk,kucyk...a to kawał s.........
05 sierpnia 2012 20:15
to jest idealnie dopasowane siodło...

.
05 sierpnia 2012 21:19
Z czego wynika to,że siodła tak się podnosi z tyłu?
wynika z tego że nie jest dopasowane. I absolutnie nie leży w równowadze.
05 sierpnia 2012 21:22
To,że nie jest dopasowane to chyba wiadome  😵  Tylko jak? Za ciasne?
.
ekuss czytasz co napisałam? Nie leży w równowadze. Moze być za ciasne, za szerokie, zły kształt paneli.

Vanilka pisałyśmy jednocześnie 😀
05 sierpnia 2012 21:33
ok ,rozumiem 🙂 Mnie trzeba czasem łopatologicznie 😀

Skoro już zwróciłam czyjąś uwagę: moje siodło delikatnie odstaje z tyłu, przy jeździe nie klapie ,bo sprawdzałam (nawet przy anglezowaniu) ,,wisi" tylko kiedy nie siedzę. Chcę się z nim wybrać do rymarza,ale chciałam się zapytać co da się zrobić,bo tutejszy fachowcy często nie wiedzą dużo więcej ode mnie  🤔wirek:

ekuss, ono nie jest za wąskie?
05 sierpnia 2012 21:42
Szerzej się chyba nie da,bo to łęk 33,5 ... też nad tym myślałam-wydaje mi się,że rymarz mi poszerzył sam łęk (kupiłam z łękiem 30 lub 31,nie pamiętam dokładnie jak wypada ,,medium" KenTaura) ,a nie panele...
A mi się wydaje, że jest za szerokie, przynajmniej z tej perspektywy, bo łęk wygląda jakby leżał za blisko kłębu i może to byłoby przyczyną podniesionego tyłu.
ekuss, wg. mnie patrząc po tym zdjęciu to i łęk jest za wąski. Ile palców mieści się między łękiem a kłębem?
Nie znam się na ujeżdżeniówkach, ale czy tylny łęk nie jest za wysoko?
ekuss a jak siedzisz jesteś w stanie wsadzic palce w przedni łęk?  A całego bata? Nie lezy nigdzie na kłębie?

Może być wina tego ze równowaga jest zaburzona (siodło zdecydowanie leci na przód) i może to wynikać z paneli. z Kucami jest ciężko ;/

My mamy w stajni kuca, na którego żadne siodło nie pasuje. Zawsze tył lata tak ze szok. I przysięgam wam że nie wiem jakie siodło (kształt, rozmiar) lub jaka korekta sprawiłyby że siodło leżałoby ok.

Aż go chyba Bogdanowi pokaże, bo jestem ciekawa co powie.
Da się zmienić wypełnienie/dopchać Winteca?
05 sierpnia 2012 21:49
ekuss a jak siedzisz jesteś w stanie wsadzic palce w przedni łęk?  A całego bata? Nie lezy nigdzie na kłębie?

Spokojnie wejdą, zresztą postaram się porobić lepsze zdjęcia.
tu mam jeszcze jedno i nie wydaje mi się na zbyt szerokie-wręcz odwrotnie. Do tego przesuwa się w przód jak wtedy,gdy miałam w starym siodle łek 31:

edit: z Frigg mam zawsze straszny problem z siodłem, szerszego łęku się nie da,bo pęknie terlica-nie wiem kompletnie co z nim zrobić,a w tym kraju z siodłami ciężko... a w islandzkich nie mam zamiaru się męczyć.
xxagaxx, na moje oko to przy siodle ekuss, między łęk a kłąb wejdzie cała ręka (4 palce) co najmniej.
ekuss na tym zdjęciu wydaj się być przynajmniej o 2-3 rozmiary za wąskie. Ale to na pewno sprawy nie rozwiąże, bo jak siodło pójdzie przodem w dół to na ligikę tył jeszcze mocniej pomaszeruje do góry.

Nie lubię kuców jeśli chodzi o siodła. Dopasować to to istne szaleństwo.

edit:
Sisisa patrząc na to zdjęcie też mi się tak wydaje 😉
05 sierpnia 2012 21:55
Mi się wydaje,że poszerzył mi sam łęk,a panele zostały w tej samej szerokości co przy łęku medium,bo niemożliwe,że w łęku 32 w Wintecu było lepiej niż w tym z 33,5... (jeśli chodzi o sam łęk). Jak wspomniałam-szerzej się nie da, zresztą myślałam ,że skoro w łeku 32 było tak:

to w 33,5 powinno być dobrze,ale patrząc na siodło to łęk szeroki,a potem się zwęża (coś jakby ustawić lejek tym szerszym przy przednim łęku)... da się poszerzyć same panele? Wtedy siodło powinno ,,siąść".
No i chyba nie da się go na tyle dopchać (po poszerzeniu i to znacznym), by pasowało i nie odstawało tyłem...
Ekuss, ten Wintec chyba lepiej leży... Każda firma ma inną rozmiarówkę łęków.
ekuss weź proszę przejrzyj ten wątek i zobacz jak należy zrobić zdjęcia bo na tych naprawdę to już kompletne wróżenie z fusów.
05 sierpnia 2012 22:01
wiem jak zrobić zdjęcia,bo kiedyś już wstawiałam tylko obecnie nie dysponuję dobrymi i może jutro mi się uda zrobić. Bez czapraka itd. oczywiście 🙂 Mnie już ręce i nogi odpadają z tym koniem- inne konie tej rasy niby w podobnym typie,a jak zakładałam np.winteca to na niektóre idealnie-jak na miarę,a na Frigg zawsze coś źle leży...
ekus plus zdjęcie od przodu od tyłu, koniecznie z dopiętym popręgiem. Koń na jakiejś równej powierzchni, najlepiej też kilka fot całego konia.
05 sierpnia 2012 22:08
Gdzieś czytałam,że najlepiej postępować przez 10 min?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się