Siodło skokowe

Czy ktoś wie co oznaczają te numery?
Mąka z tego co się orientuję to 29 to rozstaw łęku co do reszty nie wiem.
desire   Druhu nieoceniony...
24 lipca 2012 17:13
Testowałam dzis Stubbena Genesis CS i musze powiedziec, że jestem pod wrażeniem. Odczucia jeszcze przyjemniejsze niz w mojej Carismie Prestiga. Zarówno na płaskim, jak i na skoku. Z wieksza różnica na plus na skoku.
W Carismie miewałam problemy np. z pozostaniem w równowadze na duzym skoku. Jak mi kon pofrunął w jakiejść lini czy jeszcze gorzej, szeregu, to miałam ogormne problemy z wyjsciem z tego. Dziś z Genesisie posłałam konia na wielki lot w wejsciu w linie na łuku i bez problemu pozostałam z koniem w locie, nawet noga mi nie poleciała w tył i z łatwościa mogłam naprawic sytuacje i przejechac linie jak nalezy.

ja teraz jeżdżę w Genesisie i sobie bardzo chwalę  🙂  mam też siedzisko biomex i jeśli chodzi o ogólną wygode to bajka  😜
Magdzior  :kwiatek: Właśnie zastanawiałam się, czy to rozstaw. Aczkolwiek to dziwne. Siodło jest na prawdę szerokie.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
25 lipca 2012 10:45
Maka, Klami na poprzedniej stronie zrobiła taki wpis,może trochę Ci to rozjasni 😉

A, jak na razie moge potwierdzic, że rozmiarówka Stubbena jest sporo szersza.
Próbowałam Genesisa w rozmiarze 31 i był zdecydowanie szerszy niz mój Prestige 34.

Który to Siegfried? MF Special?
Mąka jak ja mierzyłam stubbena siegfrieda z rozstawem 30,5 (czyli chyba standard?) to moim wypadał podobnie jak daw mag M albo nawet był trochę szerszy.
Ktoś dokładnie ten 😉 Chcę to siodło sprzedać, no i dobrze by było znać rozstaw łęku 😉
Magdzior pamiętam że mój Daw Mag gp (M) był troszkę węższy niż to siodło.
Mąka, 29 to łek. JEst tak jak Ktos podlinkowała wyżej. Rozmiarówka Stubbena jest całkowicie różna niz np. Prestige.
Mój Prestige 34 absolutnie na mojego konia nie pasuje. Stubben 29 wszedł bardzo na styk, w sensie bez niczego na gołego konia. Na pewno był szerszy do Prestiga. PAsuje na niego natomiast Stubben 31, ale bez wkłądania futerka.

A my po testach. Zdecydowała sie na Genesisa. W Portosie odnalezc sie kompletnie nie mogłam nawet na płaskim. Zaira całkiem fajna na płąskim i małym skoku, ale na cos wiecej nie bardzo mi pasowała. Nie mogłam sobie znalezc w skoku miejsca.
Co powiecie na temat siodła wszechstronnego o profilu skokowym firmy RATOMKA? spotkał się ktoś może z tymi siodłami? Jaką wystawiłybyście mu opinię?🙂 Prosze o jakieś podpowiedzi bo zamierzam taką kupić 🙂 Do jakiego siodła można ją porównać? zależy mi na szybkiej odpowiedzi dziekuę!  :kwiatek: :kwiatek:
Może tutaj uzyskam jakieś opinie o prestige roma jump? Ma ktoś? Albo widzi to siodło w użytkowaniu w swoim otoczeniu? Będę wdzięczna za odpowiedź :kwiatek:
I czy wie ktoś co to za model Stubbena i czy znacie jakąś opinie o tym siodle czy wygodne i w jakiej cenie chodzi? oraz georg kieffer munchen? 🙂 dzieki  :kwiatek:

zdjecie za duze
👀 Ktoś widział na sprzedaż ANTARESa?  :kwiatek:
Katka miala.
A ja odkryłam MOJE siodło 😀 Normalnie zakochałam się 😀 Kupiłam ostatnio starego prestiga, który był przerabiany przez poprzedniego (i jednocześnie pierwszego) właściciela siodła. Tybinka została przesunięta, kawałek skóry doszyty żeby zrekompensować braki, klocek tylni nie istnieje 😀

Ma żelowe? wypełnienie co zapewnia swobodny ruch łopatki 😀 Normalnie cud miód i malina 😀 A wygląda :P masakrycznie:

xxagaxx -a gdzie masz HB 😎? Chętnie bujnełabym się takim Prestige  😀.
figaro HB czeka na dopasowanie 😉 Jak dobrze pójdzie Bogdan będzie u nas za tydzień.
xxagaxx, ale super wygląda! To chyba jakiś starszy Prestige? Chyba w końcu fajnie Ci siodło tyłem leży? Bo pod wszystkimi siodłami zawsze widziałam podkładkę podnoszącą tył? 😉 Wygląda na super wygodne.
A ja jestem niemalże zakochana w Stubbenie Genesis CS. Zarówno na płaskim, malym podskakiwaniu, jak i na normalnych wiekszych skokach.
😉
Nirv no aż jestem w szoku jak leży. Mam jedną podkładkę z przodu wsadzoną (bo to correction system jest 😉 ) a na tył nic. Jak koń się nabuduje z przodu to może w końcu wrócę do zelu, bo na mattesa już patrzeć nie mogę :P

a nawet nie wiem jaki to mode. Ponoć Hunter? Ma zielony znaczek tylko, i wybite numery łęk itp. ale nazwy niet. Wiem że poprzedni właściciel ściągał je ze Stanów.
Klami
a opowiedz cos, jak z dopasowaniem ? Porzadnie sie zajmuja?
Arimona, nie wiem jak przedstawiciele na inne rejony kraju, ale z całej obługi klienta i procesu pasowania przez Arpav jestem bardzo zadowolona. Widac wiedze, znajomość swojego produktu i staranność. Było mierzenie, fotografowanie, przed jazdą, w trakcie, po jezdzie. NA czapraku itd., na gołych plecach.
Zobaczymy jaki bedzie efekt finalny jak siodło dostane. 😉
Aimona no mnie też to zastanawia. Bo wiem że Kajtosława mierzyli 😀 Ale trzeba będzie poczekac aż Klami siodło dostanie.

Ale Kajtek to w sumie nie jest jakiś trudny pan do dopasowania. Jak przodem zaczęło leżeć dobrze to i tył ok. Ja bym była bardzo ciekawa jakby z naszym grzbietem sobie poradzili.
Klami
Dawaj znac koniecznie jak pryjdzie.
Stubeny to dosyc twarde siodla, ale pamietam ze swobody dawaly duzo, wygodne.
Moj ma niestety dosyc skomplikowana budowe, i equishop sobie super poradzil, ale musze brac pod uwage tez inne opcje.

xxagaxx
a jaki u was problem z grzbietem? Widze ze do was Bodgan dojezdza czesciej, niz do wawy 🙁(
Klami, moja trenerka ma to siodło, wygląda super wygodnie! 😉 Ja w pewnym momencie myślałam nad jakimś nowym Stubbenem, ale koniec końców na nowego stać mnie nie było - koniczek mi się posypał  😉
xxagaxx, super, 😉

Ja jutro zrobię foty mojego siodła, dorwaliśmy zacne Amerigo od halo. Leży na koniu dobrze, jest super szerokie więc bez problemu wchodzi mi mattes z futrem, a we wszystkie 4 kieszenie mam powkładane wkładki żelowe (pocięłam podkładki pod owijki kiedyś :hihi🙂. Z początku był plan zwężenia siodła, aczkolwiek dostałam przykaz jeżdżenia z żelem i futrem więc jest idealnie  😜 Mi się jeździ bosko, siedzi się super, jeszcze jak się nauczę jeździć, koń mi się trochę ujeździ to będzie bosko  😉
Arimona my problemów z grzbietem w sumie nie mamy. Kiedyś załatwiłam mu plecy korektą tyłu acavallo, ale jak tylko wróciłam do mattesa to się problem skończył. I od tamtej pory na plecy nie narzekam.

A widzisz, my Bogdana odpowiednio motywujemy i do nas przyjeżdża xD
Nie, chodzilo mi o budowe, ze niestandartowa to jaka?
Opowiedz koniecznie jak go motywujecie! Bo rzeczywiscie nam slabo idzie  🤣
Koń ma spory kłąb, a jednocześnie jest szeroki. Długie plecy. I w połączeniu, siodło dobre przodem uciska z boku i leci w tył. Szersze uciska kłąb więc trzeba podnieść przód. Jak się przód podniesie to tył leci....

Nawet Bogdan mimo że wziął miarę, przód zrobił dobry (nigdzie nie uciska) za to tył za mało dopchał i siodło leci nam do tyłu.
Gillian   four letter word
05 sierpnia 2012 21:52
xxagaxx, przepraszam ale czy Ty piszesz o moim koniu? mamy identyczny problem 🙂
Ha ha, moze zaginione rodzeństwo?
Gillian   four letter word
05 sierpnia 2012 21:57
a w sumie wiesz... maściowo, gabarytowo i plecowo to w sumie podobne chłopaki 😉 tylko uszy nie te 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się