Jakie pasze dajecie swoim koniom?
edit: o balancer ochwatowy red mills się dowiadywałam i podobno istnieje tylko wirtualnie w katalogu a realnie już go nie produkują(lub czasowo nie produkują)
tak - zastepuje go to
http://paszaredmills.pl/pl/p/GROCARE-Balancer/95 - moja Ześ to zajada.
No to w miarce "pavo" chyba okolo 800gr? Nie pamietam, ale chyba ktos kiedys wazyl tu.
Choc w dzisiejszych cenach Dodsona to nie wiem czy nie bedzie sie bardziej oplacalo kupic jakis suplement na miesni za te 2 worki miesiecznie.
Epona ma super miarki 😀 w końcu kg to kg a nie ileś tam gram jak w standardowych miarkach 😀
kto wie skąd można skołować jakąś niewielką wagę? nigdy nie wiem ile daję jeść, pasza paszy nierówna i w miarce pewnie są różne ilości. Jak to ważycie?
xxagaxx, i do każdej paszy mają inną? Przecież nawet musli musli nierówne 😉
Gillian, ja na domowe potrzeby mam np. wagę z Royal Canin, waży do 0,5kg. Poza tym pozostaje nieśmiertelny sposób przesypania wybranej ilości paszy do torebki foliowej i wybranie się do pobliskiego sklepu/supermarketu w celu umieszczenia woreczka na wadze 😉
no tak, ten sposób znam 🙂 aż chyba przekopię allegro, może znajdę jakąś małą elektroniczną wagę kuchenną.
Gillian, ostatnio w biedronce widziałam fajne "kubełkowe" wagi elektroniczne.... Chyba cos w okolicach 30 pln...
kto wie skąd można skołować jakąś niewielką wagę? nigdy nie wiem ile daję jeść, pasza paszy nierówna i w miarce pewnie są różne ilości. Jak to ważycie?
Red Mills daje taka miarkę z oznaczeniem ile, której paszy Red Mills to ile waży 😜
Można też w chińskim sklepie kupić wagę dynamometryczną za 8 PLN.
brzezinka, byłam właśnie w Pierdonce, wagi rozeszły się pierwszego dnia 🙂
Taki balancer jak np. Baileys (kupisz i zamówisz łatwo) albo taki z tej nowej firmy, o której chyba jakiś czas temu pisała A+A? 🙂
ja używam balancerów Red Mills:
tego
http://paszaredmills.pl/pl/p/Formula-Gold-Balancer-poprzednio-Super-Performer/91 - te mocniej pracujące
i tego
http://paszaredmills.pl/pl/p/Oat-Balancer-Cooked-Mix/92 - te mniej pracujące
jestem zadowolona z kondycji - a konie są bardzo zadowolone ze smaku :kwiatek:
z Ześka jada to
http://paszaredmills.pl/pl/p/GROCARE-Balancer/95 - bo ona kopytowo trudna...
Gillian u mnie jeszcze są, nawet dziś widziałam.....
Mój siwy właśnie skończył pierwsza porcję worków Red Millsa super pracuje na tej paszy ładnie przybiera na masie i świetnie się czuje.Sierść lśni i nie wybrzydza przy jedzeniu więc jest super.
Je pełno porcjowo mieszankę Horse Care 10 i Conditioning mixa.
Muszę też pochwalić dystrybutora świetny kontakt i super szybka dostawa 😉
Misia potwierdzam, pasza warta swej ceny a dystrybutor rewelacyjny.....
[quote author=wendetta link=topic=25.msg1480808#msg1480808 date=1343915095]
Piglet, o kurcze, dzięki Ci za te informacje. Z opisu wynika, że kuku-kulki powinny być idealne dla nas. Długo broniłam się przed wprowadzeniem do menu znowu czegoś poza D&H, ale chyba spróbuję.
Podrzucisz link ? Mam takiego suchara w stajni, nie idzie go nijak upaść. Trochę mi się pomysły kończą 😵
[/quote]
do takiego "odpasania" dobre będą też barley rings z dodsona, bo mają 43,5 % skrobii
xxagaxx, i do każdej paszy mają inną? Przecież nawet musli musli nierówne 😉
J się odnosze do owsa. Bo każde musli waży zupełnie inaczej. Ale w standardowych miarkach jeszcze żadne moje musli nie ważyło kg. A tu spokojnie, nawet to dość lekkie się mieści kg (tylko wtedy z górką)
Ale przecież owies, owsu też nie ròwny. 1 litr owsa byle jakiej jakości waży 0,45 kg, przeciętnej jakości około 0,5 kg a naprawdę dobry w granicach 0,55 kg , więc miarka miarce nie równa.....
Brzezinka to już są napraw szczegóły. IMO te 0,06 kg w te czy wewte naprawdę nie robi, myślę ze nawet mój wiecznie koń się z tym zgodzi.
Gillian, w wędkarskich sklepach sa takie wagi do zawieszania, można zawiesić wiaderko i supać paszę według potrzeby 🙂 coś w tym stylu
http://allegro.pl/50kg-50g-cyfrowa-waga-bagazowa-do-bagazu-wyprzedaz-i2504583647.htmlnawet siano w siatce można zważyć 🙂
No wlasnie mialam pisac, ja mam wage taka z haczykiem i nawet snopek siana mozna zwazyc...
Brzezinka to już są napraw szczegóły. IMO te 0,06 kg w te czy wewte naprawdę nie robi, myślę ze nawet mój wiecznie koń się z tym zgodzi.
Nie robi różnicy w przypadku kiedy koń dostaje dziennie 1 lub 2 litry ale jak ich dostaje załóżmy 10, to w pierwszym przypadku daje to 4,5 kg w drugim 5,0 a w trzecim 5,5 na dobę więc w skrajnych przypadkach tj.1 kg różnicy...
[quote author=armara link=topic=25.msg1480811#msg1480811 date=1343915284]
[quote author=wendetta link=topic=25.msg1480808#msg1480808 date=1343915095]
Piglet, o kurcze, dzięki Ci za te informacje. Z opisu wynika, że kuku-kulki powinny być idealne dla nas. Długo broniłam się przed wprowadzeniem do menu znowu czegoś poza D&H, ale chyba spróbuję.
Podrzucisz link ? Mam takiego suchara w stajni, nie idzie go nijak upaść. Trochę mi się pomysły kończą 😵
[/quote]
do takiego "odpasania" dobre będą też barley rings z dodsona, bo mają 43,5 % skrobii
[/quote]
potwierdzam, u nas krążki się świetnie sprawdzają.
brzezinka ja się dalej z tobą nie zgodzę, bo IMO nie należy popadać w paranoję. Nikt u nas nie lata z wagą i nie mierzy za każdym razem owsa, siana. Można to zrobić raz na jakis czas i obserwować konia. I póki co jeszcze z żadnym na 60 koni z powodu tych 0,05 kg nie mieliśmy problemów.
xxagaaxx, ja też nie biegam z wagą i nie mierzę każdej porcji paszy i nie chcę Ci niczego udowadniać :kwiatek:, piszę tylko że miarka miarce nie równa i pozory mylą... 🙂
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i podał mi skład sieczek Spillersa? 😡 Najbardziej zależy mi na Conditioning, bo dwie pozostałe mają czosnek 👿 Będę usatysfakcjonowana już samą zawartością melasy :kwiatek:
Myślicie, że trawokulki można traktować na równi z sieczką? 👀 To chyba jedyna nie przekombinowana pasza w rozsądnej cenie 🤔 bez szkodliwych składników, tony melasy i kto wie czego jeszcze 🤔
OK, ja się wewnętrznie przekonałam i "zdradzam" na próbę D&H. Zamówiłam trawo- i kuku- kulki z Epony (na śniadanie i kolację) dla mojego "zaaresztowanego" Rudego. Mam nadzieję, że się sprawdzi, utrzyma mu względne masę bez nadmiernej pobudliwości. Właśnie, podpinam się do pytania- czy trawokulki wystarczą jako zastępnik sieczki? Chciałam do tego wszystkiego dawać tylko siano, symbolicznie owsa 3 x dziennie (żeby nie dostawał szału jak inne konie są karmione) i lucernę (no i oczywiście suplementy).
Dodatkowo, czy ktoś orientuje się ile waży klasyczna miarka obu kulek? 😉 I jak najlepiej dawkować obie pasze, żeby nie przedobrzyć w żadną stronę? (koń ok. 500 kg, niepracujący)
wendetta Mysle ze dla konia, który stoi i nic nie robi taka mieszanka w zupelnosci wystarczy. Najwazniejsze jest siano/trawa, bo to podstawa. A reszta tylko ulepszy jego diete i pomoze mu utrzymac dobra kondycje 🙂