"Złote rady koniarzy" oraz prosto z Photoblogów
Na blogu wszystko ok - tylko ten komentarz do zdjęcia.
http://www.photoblog.pl/anosianimka/30021163Śliczny tylko że ten munsztuk okropny;* może się mylę (brak wiedzy o rzędzie western), ale wydaje mi się, że to raczej nie munsztuk
wątek zamknięty
Ja nie znam się jakoś super, ale np. w sklepach jeździeckich sprzedawany jest "munsztuk westernowy"
http://www.gnl.pl/munsztuk-westernowy-feeling-quarter-horse-p-2091.html?manufacturers_id=58 , więc jeśli to nim nie jest, to dziewczyna miała prawo się pomylić 😉
A to z bloga to jest curb bit?
wątek zamknięty
to może być to - jeśli tak zwracam honor - jak pisałam - nie znam się 🙂
wątek zamknięty
curb bit to po polsku munsztuk westernowy.
Styl western wywodzi się ze stylu hiszpańskiego stąd i nazewnictwo podobne
http://www.equiversum.pl/product_info.php?cPath=22_245_282&products_id=910to munsztuk hiszpański używany bez wędzidełka, czyli bardziej zbliżony do pelhamu
wątek zamknięty
[quote author=kare_szczescie link=topic=26.msg147555#msg147555 date=1232047792]
Gdyby TOZ i Straż Dla Zwierząt działały tak prężnie jak o tym marzysz to chyba nie byłoby takich obrazków 🙁
Niestety... Znam dziewczynę, która zgłosiła stajnie, gdzie konie stały w zawalających się dwóch garażach i jednym wychodku (!), gdzie szyby były porozbijane i wszystko groziło zawaleniem. Na dodatek dostawały po garści (nie koloryzuje...) owsa bo i tak były za grube. A w skórę, dostawały za byle co. Wyglądały (i pewnie wyglądają do dzisiaj) strasznie. TOZ jakoś się nie odezwał...
Mimo wszystko dziewczyna chyba stara się coś robić....
[/quote]
Co do tej stajni Straż ma już zgłoszenie. Czekamy tylko na zdjęcia które jedna z forumowiczek zaoferowała się zrobić i mam nadzieje, że w tym tygodniu inspektorzy odwiedzą to miejsce. Kolejna sprawa im więcej osób wyśle zgłoszenie mailowe do Straży tym interwencja będzie szybsza - tak, że do dzieła!
wątek zamknięty
Curb bit to po polsku munsztuk. Każdy. I ujeżdżeniowy i westernowy.
wątek zamknięty
To odchodząc trochę od tematu Photoblogów....
Jak z każdego konia zrobić rączego rumaka:
"Należy domieszać mu do siana zielska, które zowie się satyrion, dobrze roztartego, a potem namaścić kopyta tłuszczem jelenia. Następnie dosiada się konia i nim zepnie się ostrogami, obraca mu się nozdrza do Lewantu i trzykroć wypowiada do ucha szeptem słowa: "Kasper, Melchior, Merchizard". Koń ruszy z kopyta i przebędzie w godzinę drogę, na którą Brunellus [najlepszy koń w stajni opata] potrzebuje osmiu. A jeśli zawiesi mu się na szyi zęby wilka, którego tenże koń, pędząc zabił, nie będzie nawet czuło zmęczenia." (fragment z "Imię Róży" Umberto Eco)
ktoś chętny do spróbowania tej metody? 😀
wątek zamknięty
Ja teoretycznie bym mogła, jakby koń pracował. Znajomi królika wiedzą, że przydałoby mu się trochę "szaleństwa" i "temperamentu" w robocie 😎
wątek zamknięty
repka
a mogą być zęby owczarka?
Bo mam tylko takie....
wątek zamknięty
W sumie owczarek pochodzi od wilka, to moze też się nada, najwyżej się szybciej zmęczy 😀
wątek zamknięty
jeśli zawiesi mu się na szyi zęby wilka, którego tenże koń, pędząc zabił
m4jek
aż tak źle było? 😁
Podobny wątek jest na samym początku książki 'Czartoria, kraina Kuhailana". K.Czarnoty 🙂. Tylko tam już sobie niestety trzeba wyobrazić xd. Z tym że słowa 'popędzające' konia to 'Szakata' 😁
wątek zamknięty
jeśli zawiesi mu się na szyi zęby wilka, którego tenże koń, pędząc zabił
m4jek
aż tak źle było? 😁
Podobny wątek jest na samym początku książki 'Czartoria, kraina Kuhailana". K.Czarnoty 🙂. Tylko tam już sobie niestety trzeba wyobrazić xd. Z tym że słowa 'popędzające' konia to 'Szakata' 😁
hehe... Nie, ale koń goni moje psy... Widok nieziemski - jak na kreskówce: biegnie jeden za drugim, wtedy koń próbuje hapsnąć psa w tyłek a pies w pełnym galopie bierze ten tyłek pod siebie...
wątek zamknięty
O to tak jak mój 😀
Jak był mały to próbował latać za koniem, to mu się skończyło złamaniem łapy. To mu teraz znacznie sprawniej idzie podwijanie tyłka 🙂
wątek zamknięty
Co mi odpisała laska od "zebrania skokowego":
O mam konia po ogierze Empres xD
W każdym razie co od zdjęcia- skacze na nim moja kolezanka ktora uczyła się skakac. Nie dziw się, ze koń pod nia sie nie podstawia i się obija xD Inden to znakomity traken, trenowany u Janka Lipczyńskiego, który ma raczej większe pojecie o skokach niż ty. Polecił mi tego konia, więc go kupiliśmy. Jest znakomitym sportowcem
😂
wątek zamknięty
Co mi odpisała laska od "zebrania skokowego":
O mam konia po ogierze Empres xD
W każdym razie co od zdjęcia- skacze na nim moja kolezanka ktora uczyła się skakac. Nie dziw się, ze koń pod nia sie nie podstawia i się obija xD Inden to znakomity traken, trenowany u Janka Lipczyńskiego, który ma raczej większe pojecie o skokach niż ty. Polecił mi tego konia, więc go kupiliśmy. Jest znakomitym sportowcem
😂
dziwne, że nie napisała ceny za jaką kupiła tego konia 🙄 a w ogole co to ma do głównego motywu? xd ten jej komentarz? xd
wątek zamknięty
kcj90, a skąd ja mam wiedzieć? To wie tylko autorka xP
Na moją odpowiedź, ze co to w takim razie za "idealne zebranie" jak koń sie obija i nie podtsawiqa zadu odpisała:
wcale sie nie obija na tym zdjęciu ;/
spójrz dokładnie, nie tylko ty się znasz na koniach. On wyraźnie się podstawia na tym zdjęciu
wątek zamknięty
Chciałam tylko powiedzieć, że dziewczyna z pb od tej klaczki z koszmarnymi kopytami skasowała te notki o fatalnym stanie tych koni. Myślę, ze to nawet lepiej, jeśli cokolwiek miałoby być gdziekolwiek zgłaszane.
wątek zamknięty
Strzyga łaał to w takim razie zapewne i mój rumak umie się zbierać? 😉 hehe ;P
wątek zamknięty
Strzyga, własnie miałam wpisac tu, że ja po dziś dzień prowadzę ożywioną dyskusjęz tą panną od idealnego zebrania i... ni chu chu nie mogę zrozumiec do ma moje stwierdzenie że koń nie jest zebrany idealnie do jej odpowiedzi że koń to traken trenowany przez p. Janka itp itd i nie tylko ja się znam na skokach, a już tym bardziej nie rozumiem tego : "przypatrz sie zadowi na tym zdjęciu - jest aktywny, a zebranie ocenia się właśnie po zadzie, ponieważ w westernie też zbiera się konie, a mają opuszczone głowy. Tutaj zad jest aktywny - zdjęcie zrobione jest w momencie, kiedy on jeszcze przesunie noge do przodu i dopiero ją postawi. A co do głowy - jest zebrana akurat. W skokach, podczas treningu mogłaby być jeszcze bardziej schowana, ale w ujeżdżeniu coś takiego juz się dopuszcza, wiem bo trenuje dresaż, classical i western pleasure, a tata jest europejskiej sławy zawodnikiem sportów na koniach arabskich, oraz trenerem reiningu i skoków. Zebranie to rzecz bardzo względna i można o niej mówić i mówić...". I na koniec pytanie jakie klasy jeżdżę 🙂
wątek zamknięty
Gillian, eee... ok O.o
Trzeba jej było powiedzieć, że międzynarodowe w skokach jeździsz 🏇
wątek zamknięty
o siet, na to nie wpadłam 😀
wątek zamknięty
Gillian, Wiem, że najlepsze pomysły przychodzą po fakcie, ale spoko, jak dojdę do tego etapu, to jej wkręcę ;]
wątek zamknięty
Nie, nie. Powinnaś powiedzieć, że jeździsz klasę XYZ w konkurencji skokodresiażołestern: przeskakujesz przez przeszkody pasażem, w siodle westernowym, po przeszkodzie robisz spin w lewo, potem piruet w prawo, zwracasz się w kierunku przeszkody i przechodzisz ją pod spodem 😀
I że mąż kolegi brata ciotki sąsiada sąsiadki Twojego wujka jest azjatyckiej sławy zawodnikiem sportów na osiołkach 😁
wątek zamknięty
a ja tak siedzę i czytam tutaj i momentami pękam ze śmiechu 😀
może nie tyle co z tych photoblogów i rad (bo te to momentami są żałosne...), ale z wypowiedzi jakie Wy dajecie (tylko i wyłącznie w pozytywnym znaczeniu) 😜
jak narazie Raven jesteś moim mistrzem 🤣
koniec 🚫
wątek zamknięty
Raven, wygrywasz wszystko 😵 :wysmiewacz22:
wątek zamknięty
Nie, nie. Powinnaś powiedzieć, że jeździsz klasę XYZ w konkurencji skokodresiażołestern: przeskakujesz przez przeszkody pasażem, w siodle westernowym, po przeszkodzie robisz spin w lewo, potem piruet w prawo, zwracasz się w kierunku przeszkody i przechodzisz ją pod spodem 😀
I że mąż kolegi brata ciotki sąsiada sąsiadki Twojego wujka jest azjatyckiej sławy zawodnikiem sportów na osiołkach 😁
o Boże, padłam 😵 😁
wątek zamknięty
Raven 😵 😜
P.S a co to jest classical? Tzn jak to mozna trenować ? 😁
tata jest europejskiej sławy zawodnikiem sportów na koniach arabskich,
🤔
wątek zamknięty
Strzyga, Trzeba jej było powiedzieć, że międzynarodowe w skokach jeździsz 🏇
phi ! nie, nie, nie - musiała zajść jakaś pomyłka w pisowni- międzyświatowe
Raven może Ty wdasz się z dziewczyna w konwersacje ?? chciałabym wtedy zobaczyć jej minę 😁
wątek zamknięty
W sumie to nie złote rady ale ... załamałam się jak to zobaczyłam
Serio, sytuacja tak godna pochwały że trzeba kilkakrotnie pokazać jaki to jeździec zdolny 🙄
wątek zamknięty
!!!!!!!! What the eFFF ? 😲
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.