Kącik WKKW

Oprocz norm kwalifikacyjnych, wchodzi okreslona liczba osob z rankingu swiatowego.
Polska miala 1 miejsce, mogl jechac Pawel badz Lukasz, bo byli najwyzej z rankingu naszego kraju. Rankingu FEI.

Gdyby Polska ekipa na ME zajela miejsca chyba do 6 to bylaby zagrana ekipa na IO.. ale tak sie nie stalo.

Tak mi sie wydaje ze tak ejst, ale do konca pewnosci nie mam.

Kwlaifikacje zdobywa sie w roku poprzedzajacym IO i w roku olimpisjkim do marca bodajze, dlatego Lukasz jezdzil w Portugali, Hiszpani i Wloszech by jak najwiecej tych punktow gormadzic.
Nie ma szans z 1 koniem na 3* zlapac tyle punktow co zagraniczny zawodnik majacy 3-4 konie na 3*.
Jeden kon startuje w 3 * w sezonie ok 5-6 razy, jesli nic sie nie wydarzy i kazdy start uda sie zlapac oczko... Najwyzej punktowane sa pelne proby, ale wiadomo takich kon maksymalnie moze isc z 2 w roku. bo nie sztuka zaorac konia w kwalifikacjach zeby nie miec czym jechac IO.
Chciałam sobie obejrzeć skoki, bo cały dzień nie było mnie w domu i próbuję z eurosportlive odtworzyć powtórkę, ale wyskakuje mi, że muszę poczekać 1 dzień czy coś takiego. O co chodzi?
asior , crazy dziękuję za wyjaśnienie, nieco mi się w głowie rozjaśniło  :kwiatek:
Nie wiecie może czy będą jakieś relacje z MEMJ w Malmo ?
Jak dotre, to moge relacjonowac.
Ale nie sadze, w tv szwedzkiej napewno, ale na wieksza skale nie sadze.

A z ciekawostek to Matka klaczy Wega to klacz na ktorej startowala w Londynie siostra Sary, Linda Algotson.
Facella   Dawna re-volto wróć!
31 lipca 2012 22:11
ja je znam w odwrotnej kolejności, tzn. pierwsze moje skojarzenie z nazwiskiem to Linda...
Olivier Townend coś jeszcze startuje czy przerzucił się na bycie trenerem?
Olli startuje, startuje. I z tego, co mówił to ni przerzuci się na bycie trenerem, tylko na skoki
Informacje o stanie Waga
http://swiatkoni.pl/news-display/4594.html

no to jednak moje odczucia wzrokowe, co do wczorajszego crossu Waga, były jednak słuszne.
Asior, nie wiem jaką ten koń miał kontuzję na wiosnę, bo nie interesowałam się tym,nawet nie wiedziałam ,że miał?, za to wczorajszy jego przejazd był taki a nie inny w moim odczuciu, i to napisałam. Szkoda, bo po cichu liczyłam na pierwszą piętnastkę  🙁
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
31 lipca 2012 22:30
Czy ktoś mógłby napisać, co jest napisane na ŚK? Nie wiem czemu, ta witryna mi nie działa...
Niestety w ostatniej próbie skoków rywalizacji w dyscyplinie wkkw zabraknie naszego reprezentanta Pawła Spisaka.
Po bardzo dobrym starcie w próbie terenowej, Paweł Spisak  i WAG zajmowali 41 pozycję w klasyfikacji łącznej pod dwóch dniach rywalizacji.

„Paweł pojechał pierwszą część trasy krosu bardzo dobrze. Poniżej normy czasu. Niestety w drugiej części, im bliżej linii mety tym już było gorzej. Po prostu „nie było w co jechać” jak mówią zawodnicy. W sumie jednak dzięki bezbłędnemu przejazdowi naszej parze udało się awansować na 41 pozycję. WAG niestety trudy trasy krosu okupił kontuzją lewej przedniej nogi. Wyraźna jej bolesność w dniu wczorajszym stawiała pod znakiem zapytania sens przedstawienia konia do przeglądu weterynaryjnego w dni dzisiejszym. Dzięki olbrzymiej pracy i zaangażowaniu całej ekipy wydawało się dzisiaj rano, że WAG może ten przegląd przejść pomyślnie.  Jednak były to chyba nasze pragnienia a nie stan faktyczny. WAG został odstawiony do holding boksu i po konsultacjach wycofany przez zawodnika z przeglądu. Szkoda, że tak to się skończyło, ale analiza tego stanu to odrębny, duży temat. Chciałbym jednak bardzo podziękować szkoleniowcowi Pawła, panu Adreasowi Dibowski za ogromne zaangażowanie i pełen profesjonalizm jaki zaprezentował w Londynie. Właśnie trwa konkurs skoków, w którym jak sądzę Paweł miałby okazje do kolejnego poprawienia swojej pozycji. Różnice między zawodnikami nie są duże i pewnie ten konkurs przyniesie sporo zmian w klasyfikacji końcowej. Pozdrawiam wszystkich sympatyków jeździectwa przypominając, że czekają nas jeszcze wielkie emocje związanie z występem indywidualnym i drużynowym naszych ujeżdżeniowców.” powiedział w rozmowie telefonicznej wprost z trybun konkursu skoków prezes PZJ pan Marcin Szczypiorski.

proszę 🙂
31 lipca 2012 22:35
Śliczne dzięki  :kwiatek: :kwiatek:
Mógłby ktoś wyjaśnić ten fragment?
   „Paweł pojechał pierwszą część trasy krosu bardzo dobrze. Poniżej normy czasu. Niestety w drugiej części, im bliżej linii mety tym już było gorzej. Po prostu „nie było w co jechać” jak mówią zawodnicy.

Wojenka   on the desert you can't remember your name
31 lipca 2012 23:00
To znaczy, że koń opadł z sił, nie szedł chętnie.

Szkoda wielka, ale taki jest sport.
Dzięki  :kwiatek:  😡
Pierwsze zdjęcie z galerii jest genialne!  😜
[url=http://deportes.elpais.com/deportes/2012/07/30/album/1343658004_224959.html#1343658004_224959_1343671090]http://deportes.elpais.com/deportes/2012/07/30/album/1343658004_224959.html#1343658004_224959_1343671090[/url]
Na stronie PZJ , prezes Marcin Szczypiorski relacjonuje na zywo z Londynu. Urywek jest wlasnie na SK.
01 sierpnia 2012 19:22
Może teraz moje pytanie nie umknie w gąszczu postów 😉

Czy można gdzieś zobaczyć wszystkie czworoboki z Igrzysk? Najlepiej by było, gdyby była możliwość jeszcze ich ściągnięcia...
Makarejsza na http://www.eurovisionsports.tv/london2012/  w zakładce Equestrian ? 😉
01 sierpnia 2012 20:15
O widzisz, nie wpadłam na to, żeby poszperać na tej stronie, serdeczne dzięki  :kwiatek: :kwiatek:
A da radę ściągnąć te filmiki?? Jakaś łopatologiczna instrukcja dla osoby niepełnosprytnej informatycznie?
To znaczy, że koń opadł z sił, nie szedł chętnie.

Szkoda wielka, ale taki jest sport.

Nie ! Tak jest jak koń jest nie przygotowany. 🙁
Na stronie PZJ aktualne informację
http://pzj.pl/modules/news/article.php?storyid=2390
titina Ty się cieszysz, że przepowiedziałaś czy o co chodzi?
asior   -nothing but eventing-
01 sierpnia 2012 21:37
titina, wiesz jak Pawel pracowal z Wagiem? Widzialas to na zywo na co dzien? O co Ci chodzi kobieto? Kon byl przygotowany do poziomu IO. Myslisz, ze gdyby nie byl, to Pawel pojechalby na Igrzyska?

Pewnie jako alfa i omega wiesz, ze czasem bywa tak, ze jak jedziesz kros z duza iloscia podjazdow i zjazdow, to moze sie "przytkac" i opasc z sil.

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
01 sierpnia 2012 21:39
jasne,amator Spisak pojechał na IO i dał ciała.trzeba było do niego zadzwonić przed wyjazdem,może by posłuchał...

Facella   Dawna re-volto wróć!
01 sierpnia 2012 21:54
czyli co, mieli jechać skoki i później nie byłoby co z konia zbierać?
Ja i tak jestem dumna z Pawla - 15 osob zlecialo, nasi dotarli do finiszu 🙂 Moze z ekranu tak nie widac, ale znajomi ogladajacy na zywo wpominali, ze na krosie to tylko krecilo sie tym koniem i krecilo... Jak ktos byl przyzwyczajony do dlugich krosow po prostych liniach, to mocno sie rozczarowal 😉
Skoków i tak raczej by nie pojechali, koń został wycofany z holding boxu a bez powodu tam nie trafił
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
01 sierpnia 2012 22:01
....do tego Wag nie jest łatwym misiem...brawo Paweł! było super i życzę mu,by do następnych IO znalazł kolejnego konia!
titina Ty się cieszysz, że przepowiedziałaś czy o co chodzi?

Nie, po prostu stwierdziłam oczywisty fakt.
Wolała bym ,by koń był kondycyjnie lepiej przygotowany,wcześniej był w jednych rękach, i nie miał po drodze kontuzji,dojechał do końca,zajął lepszą pozycję, albo najlepiej wygrał, itp ,itd., po prostu,  trzeba się przyjrzeć, jak były przygotowane konie konkurencji, i jak się prezentowały na skokach, na drugi dzień po crosie, a nie się obruszać, i zadawalać się tylko tym, że Paweł dojechał cross do końca, i co z tego, jak na drugi dzień nie wyszedł do przeglądu..... Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, nasze WKKW, jest na samym dnie, gorzej to może być tylko ,jak nikt z WKKW-stów nie wystartuje na następnych IO ( o ile WKKW, tak się znajdzie jako konkurencja)
Mówię, o crossie, bo ujeżdżenie mi się w wykonaniu Pawła bardzo podobało. 👍 Jest mi po prostu smutno, i okropnie mi żal polskiego WKKW, w moich wypowiedziach nie ma żadnych podtekstów, po prostu pisze to co widzę, to co czuję, nie chcę nikogo obrazić, zdaję sobie sprawę, że taka sytuacja ,to nie jest wina tylko zawodników, po prostu, Paweł pojechał na tym co miał, a ,że miał nie za wiele, .... 🙁
Przyłączam się do życzeń Ktosiny, z tym ,że życzę Pawłowi, nie jednego ,a trzech olimpijskich koni, z których będzie mógł wybrać najlepszego...
titina na MPS w Białym Borze Wag ukończył cross bardzo trudny wydolnościowo bez problemu (słynne białoborskie górki niejednego konia wykończą)... w dodatku na mecie miał jedne z lepszych parametrów i bardzo szybko doszedł do siebie. Skoki poszedł na czysto. Przegląd bez problemu...
Nie pisz zatem bzdur, bo to nieładnie...
Nie od dziś wiadomo, że koń jest dość słaby na nogach jak na 3 czy 4 * a "gorąca głowa" mu w tym wszystkim nie pomaga. Jednak pisanie, że nieprzygotowany uważam za co najmniej naganne :-/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się