Po dzisiejszej odznace w Aromerze jestem przerażona zarówno "przygotowaniem" większości jeźdźców, jak i sędziowaniem przejazdów. Hitem jest też obniżenie noty za galop ze złej nogi, w momencie gdy koń galopował z dobrej.....
kochani powiedzcie mi czy na brązie muszę mieć kompletny strój typowy na zawody ? ( frak + koszulka turniejowa ) ? czy wystarczy być ubranym po prostu schludnie ? szukam takiej informacji na pzj i nie mogę znaleźć..
A wybiera się ktoś na odznaki do Pikera 29.07 ? Albo może jest ktoś taki kto tam zdawał, a może nawet wypożyczał od nich konia ? Będę wdzęczna za wszystkie opinie 😉
Hm, no po prostu egzamin się odbył, całkiem sympatycznie było, ale generalnie nie wiem czego się spodziewasz 😉. Egzaminatorzy mili, warunki dobre, konie też fajne, ja akurat dostałam dość... żwawą klacz, ale wszystko dało się na niej spokojnie zrobić.
bakalia07, Jeziorki 3 sierpnia - www.jeziorki.pl/klub A tak w ogóle to chcesz jechać odznakę w ten weekend i nie wiesz gdzie? Tak trochę na "wariackich papierach"...
Nie mam czasu aby przejrzeć cały wątek, ale mam bardzo poważne pytanie. Czy do zdawania brazowej odznaki koń musi mieć licencje sportową, czy co? I jakie powinien mieć dokumenty? 🙂
czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego program ujezdżeniowy zamieszczony na stronie PZJ na srebrną odznakę różni się od oglądanych przejazdów ze zdawanych odznak zamieszczonych na youtubie ? o w tym - http://pzj.pl/modules/wfdownloads/singlefile.php?cid=51&lid=315 , w punkcie 3 i 4 , na filmach robią wolty 10 m , a w programie nic o tym nie ma .
ale tu nie chodzi o zmiany na czerwono , tylko w pkt 3 i 4 tutaj mamy srebrną z 04.2012 w ptk 3 i 4 rozpiski jeżdziec robi wolty - tutaj przejazd z 06.2012 i w pkt 3 i 4 nie ma wolt
Jak dla mnie tu nie ma niczego dziwnego. Zmiany są od niedawna. Może po prostu Ci z pierwszego filmiku uczyli się jeszcze na stary program, a potem dogadali się z egzaminatorem. A poza tym, na pierwszym filmiku jest duży czworobok. Na drugim widać, że jest mały a na nim nie da się zrobić tych wolt bo jest mniej miejsca przez co nie ma też tych literek. No proste jak dla mnie...
W nowym programie na srebrną odznakę wolt nie ma. Też jestem ciekawa jak wygląda cześć: opieka stajenna. Wystarczy po prostu wyprowadzić, wyczyścić i osiodłać konia, czy może coś dodatkowo?
Na ostatniej odznace w lubelskim opieka polegała na tym, że zbierała się cała gromada zdających przy jednym koniu i każdy był po kolei wzywany i miał coś przy tym koniu wykonac. Muszę powiedziec, że ta opieka, to śmiech na sali i cieszę się, że zdawałam odznaki "startym systemem"
"Opieka stajenna" tak naprawdę ma za zadanie wychwycić osoby, które są kompletnie niesamodzielne przy koniach (bo tak, niestety, często bywa, że dziecko ma "dostarczanego" gotowego do jazdy konia) bo potem na rozprężalniach i na terenie zawodów dzieją się cyrki. Nie chodzi o to, czy jesteś osobą perfekcyjną w opiece, tylko o to, czy - minimalnie kompetentną.
Halo, ok, skoro tak, to tym bardziej nie widzę w tym sensu, ponieważ na wspomnianym przeze mnie egzaminie jedna osoba musiała np. wyczyścic połowę konia i jeśli zrobiła to odpowiednimi szczotkami (odpowiednimi oczywiście wg podręcznika), to otrzymywała wynik pozytywny. A co z siodłaniem? Dopasowaniem sprzętu? Może w innych miejscach odbywa się to inaczej, ale w lubelskich ośrodkach póki co wygląda to tak jak wygląda.