kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Czy jeśli koń stawiając nogę zatacza do zewnątrz koło pęciną- to to się nazywa bilardowanie?
Czy taki ruch może spowodować jakieś powikłania, czy przeszkadza w jeździe/skokach?
Dodam że koń robi to jedynie prawą tylną nogą w stępie- w kłusie i galopie jest to nie zauważalne.
Chodzi o to, że koń jak postawi już kopyto na ziemi, to przenosząc ciężar ciała nad tą nogą, kopyto jakby przekreca się na ziemi. Jest to wada na pewno, ale nie wiem jak bardzo wpłynie na użytkowanie sporotwe konia. Na pewno są większe obciążenia,bo noga wykonuje dodatkowe ruchy, nie przewidziane w budowie anatomicznej stawów.
Pytanko mam odnośnie popręgu neoprenowego z gumami.
Kiedyś mi tłumaczono że nie podpina się go tak mocno jak zwykły nierozciągliwy tylko dużo "luźniej"
To jak to w końcu z tym jest ?
jedni neopreny dopinają ile się da (czyli normalnie) a inni z dopiętym np o 3 dziurki luźniej ....
Ja z gumami dopinam ile się da. Jak jest bez gum to zostawiam troszkę luzu.
Co to znaczy że koń capluje
co znaczy że koń jest ''przekoszony'' usłyszałam ostatnio taki zwrot w kierunku konia który chodzi w stylu western i nikt nie wie co to znaczy
Czyli chodzi o coś takiego że koń tak jakby lekko brykał podczas chodzenia? Takie dziwne przenoszenie ciężaru ciała z przednich nóg na tylne?
Nie, caplowanie to takie jakby nerwowe podkłusowywanie. Ale nie jest to ani kłus, ani stęp, takie nie wiadomo co. Konie najczęściej caplują kiedy są "nakręcone" a jeździec każe stępować. Przynajmniej tak mi się wydaje 🙂
A do przenoszenia ciężaru na zadnie nogi dąży się w całym jeździectwie, więc zdecydowanie nie jest to nic niepożądanego 😉
Tak, ale nie chodziło mi o podstawianie zadu 😉 Chodziło mi o 'skakanie' z przednich nóg na tylne 😉
Dziękuje za odpowiedzi
Czy da się konia jeździć westowo i klasycznie, czy pomieszałoby mu się?
Opiszcie prosze siodło cc i jednotybinkowe. Kiedys znałam, wiedziałam, teraz mnie się pomieszało 🙂
Mój koń ma lekko francuska postawę przodów i tyłów.
co to znaczy?
Francuz jest wtedy, jak się kopyta do zewnątrz ustawiają.
O, znalazłam obrazek:
Czy da się konia jeździć westowo i klasycznie, czy pomieszałoby mu się?
znam konie w ten sposob uzytkowane i startujace w roznych dyscyplinach (np west i skoki) i nie wygladaja jakby im sie mieszalo. jednak za malo wiem o wescie, zeby potrafic ocenic, czy sa poprawnie jezdzone westowo. choc chyba sa, bo robia wyniki.
Opiszcie prosze siodło cc i jednotybinkowe. Kiedys znałam, wiedziałam, teraz mnie się pomieszało 🙂
siodla jednotybinkowe to najczesciej cc 😉 cc to siodlo, w ktorym malo dzieli jezdzca od konia. w siodlach starego typu sa panele, poduszki itp. w cc sa tylko panele i rogi terlicy, dalej tylko tybinka, na ktorej zamontowane sa klocki. siodlo jednotybinkowe jest jeszcze blizej, poniewaz ni ma dwoch platow skory, a jeden. zapina sie je na krotki popreg. czesto okresla sie je fc, czyli full contact.
na czym polega caplowanie? 👀
Nie, caplowanie to takie jakby nerwowe podkłusowywanie. Ale nie jest to ani kłus, ani stęp, takie nie wiadomo co. Konie najczęściej caplują kiedy są "nakręcone" a jeździec każe stępować. Przynajmniej tak mi się wydaje 🙂
A do przenoszenia ciężaru na zadnie nogi dąży się w całym jeździectwie, więc zdecydowanie nie jest to nic niepożądanego 😉
ale że serio? 🙄 całe 5 postów wyżej.
Ja spotkałam się z określeniem caplowania kiedy koń bez "woli" jeźdźca podbiegał np. do reszty zastępu jadącej stępem koń dobiega kłusem mimo, że jeździec nie dał mu sygnałów do kłusa. Natomiast na Re-Volcie dziewczyny pisały, że to drobienie, koń tańczy w miejscu. I teraz pytanie, czy obie wersje są prawidłowe czy jedna, a jeśli jedna, to która? 👀
calore przepraszam 😵
ostatnio jakoś nie przychodzi mi do głowy sprawdzić, co się dzieje kilka postów powyżej 🤬
Misskiedis, myślę, że jednak revoltowa wersja, bo nie chodzi o to, że koń po prostu kłusuje, tylko próbuje zakłusować, mimo że wciąż stępuje i, tak jak w cytacie, nie jest to ani normalny stęp ani normalny kłus.
Ja mam takie głupie pytanie ...
Kto jest trenerem kadry dzieci i młodzieży w skokach ?
Jak się czyta Schockemohle? Niemieckiego nie znam, a mam wiecznie problem z wymówieniem tego 😉
kujka nie zgaduj 😉
http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#de/pl/schockem%C3%B6hle i wciśnij głośnik
no ładnie człowiek uczy się całe życie
ja dopiero dzięki tobie espana zobaczyłam że jest tam głośnik ............
kujka, no właśnie nie- też tak sądziłam 😀
espana, zapomniałam o tym sprytnym urządzeniu 😉 Dzięki!
espana, o kurde, ale to brzydko brzmi :P dzieki!
'Jakich specyfików do siodła używasz? A Szokemiuula i Sztiuuuubena' Fuj 😁!
Może macie pomysły na ćwiczenia pomagające w ustabilizowaniu łydki? :kwiatek: (najbardziej mi lata w galopie, w kłusie już to się poprawia)
Myślałam o przywiązaniu strzemion do popręgu paskami od ostróg, wydłużeniu strzemion ale wolę się upewnić tutaj.
ChingisChan miałam kiedyś ten problem, ale...samo przeszło. Po prostu się rozluźniłam i samo przyszło, a też próbowaliśmy różnych rzeczy, ale chyba po prostu potrzebowałam czasu.
Happiowa jednak chcę pomóc sobie w tym problemie i nie tylko czekać aż przejdzie 🙁. Nawet jak w galopie sobie myślę "Dobra, to teraz sobie wygodnie usiądę i spróbuję docisnąć te łydki" nic nie idzie 😵. Tylko dziabie i dziabie tego konia piętą. Łydka lata z Gdańska do Krakowa.
ChingisChan, coraz bardziej mi wynika, że kłopoty z latającą łydką bardzo mocno wynikają z... szukania sobie miejsca na grzbiecie konia. Nie ma takiej opcji, żeby jeździec siedział spokojnie i "w koniu" a łydka "sama" latała w tył - przód (łydka = od kolana w dół).
Łydka lata bo próbuje zrównoważyć "wędrówki" tułowia. No - a wędrówki tułowia ogromnie wynikają ze złego miejsca na końskim grzbiecie/złego siodła. Chodzi o to, że ciało jeźdźca samo dąży do zajmowania "wspólnego" punktu równowagi. Jeśli nie siedzi się we właściwym miejscu - to co krok pojawia się chaos. Ciało chce np. "zjechać" we właściwe miejsce (odchyla, pochyla), siodło dyktuje inaczej, jeździec się non stop "poprawia" = walczy o miejsce na grzbiecie = łydka lata jak oszalała.
pewnie wlasnie dlatego ze probujesz docisnac🙂 a siodlo masz dobre?