Kącik Ujeżdżenia
epk, źle zrozumiałaś🙂
Miałam na myśli że nie zrobisz tak:
Jedziesz w lewo, wjeżdżasz na linię środkową i ciśniesz ciąg w prawo. Wtedy to, co zrobisz w prawo będzie ustępowaniem. 🙂
rtk, bo tak piszesz 😉. Że nie pojedzie ciągu na kontrgalop. (dokładna konstrukcja zdania Twojego 🙂
Ona po prostu nie pojedzie ciągu w prawo z galopu na lewo 😉 i z tym się zgadzam.
o rany, nie doczytałam, że to w galopie 😵
Facella :kwiatek:
epk przepraszam, mało ostatnio sypiam :kwiatek:
Ma ktoś może filmik z wykonywanego ustępowania w galopie? Jakoś nie umiem sobie tego zwizualizować tak, żeby koń to zrobił dobrze i jeszcze w tym jakoś galopował 😉
busch, a robiłaś kiedyś powiększanie koła w galopie? Od wewnętrznej łydki koń ustępuje na zewnątrz- to bardzo znane ćwiczenie- no i do tego ustępowanie od łydki w galopie 😉
ciężko mi było to wytłumaczyć, może znajdę jakiś filmik
Petit, dzięki :kwiatek:
edit: filmiku nie znalazłam
zdjęcie
rtk, nie, to jeszcze trudniej jest mi sobie wyobrazić tak, żeby było wykonane dobrze 😉
Koń ma galopować dajmy na to na lewo, być cały czas zgięty w lewo i w tym zgięciu każesz mu jeszcze zrobić ustępowanie w przeciwnym kierunku niż jest wygięty, do tego ma krzyżować nogi w przeciwną stronę, niż byłoby to dla niego naturalne zważywszy na niesymetryczne stawianie nóg w galopie i ma nie stracić rytmu i aktywności? Naprawdę chętnie zobaczyłabym coś takiego na filmie, bo jedynie, co mi się wizualizuje, jak próbuję sobie coś takiego wyobrazić, to rozbity na czterotakt rytm galopu i ogólna rozpierducha całego podstawienia 😉
Nie chodzi o krzyżowanie i jazdę w stylu szerokiego ciągu 😉
Ja zaczynałam to ćwiczenie od ustępowania na kole na zewnątrz w stępie i w kłusie, potem doszedł galop. Później wjazd na linię środkową i ustępowanie nie sprawiało żadnych problemów. Chodzi o najzwyklejsze odejście na zewnątrz od wewnętrznej łydki bez utraty rytmu, to taki wstęp do ciągów. Konia masz cały czas prostego, ewentualnie ustawionego do wewnątrz.
Tutaj coś w ten deseń, niestety beznadziejne wykonanie, ale nie znalazłam nic lepszego (18-25s)
Ale szukam dalej czegoś co dobrze pokaże o co chodzi.
zastanawiam się, co ten koń robi w galopie. momentami wygląda jak galop ze sztywnymi stawami tylnych nóg, momentami ewidentnie zadem kłusuje, szczególnie w przejściu z galopu do kłusa robi przodem 2-3 foule zadem już kłusując... może mnie ktoś oświecić?
Wybiera się ktoś za tydzień do Solca Kujawskiego?
Pomniejszanie i powiekszanie czworoboku w galopie jest forma ustepowania od lydki.
Dokładnie jak rtk pisze - przy ustępowaniu od łydki w galopie nie chodzi o jakieś wielkie krzyżowanie. W zależności od stopnia ustępowania krzyżowania w tym chodzie albo nie ma, albo jest minimalne.
Jak sama nazwa wskazuje ustępowanie od łydki to sprawdzenie czy i w jakim stopniu koń ustępuje od łydki. Super ćwiczenie na prostość konia, sprawdzenie zaangażowania, wymuszenie większego zaangażowania zadu, można pojechać bardziej krzyżując nogi wolniej albo właśnie mocniej, energiczniej trochę bardziej do przodu. Na 4,5-latku na pewno ustępowanie będzie inne niż na koniu chodzacym CC, który jest juz bardziej ujeżdżony i mozna na nim ustalać jakie to ustępowanie od łydki ma być. I tutaj już nie ma znaczenia czy jest to stęp, kłus czy galop. Aaaa... no i szyja i boki zawsze prosta.
🏇
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Całkowita edycja posta
Gosia koniara, blagam, pisz bardziej przemyslane posty. Nie chce byc niemila, rozumiem, ze jestes jeszcze mlodziutka osobka, ale zaledwie kilkoma postami wprowadzilas lekki zamet 😉
Mysle, ze najlepiej by bylo, jakbys sie pochwalila zdjeciami kobylki w watku o wlasnych koniach 😉
Gosia koniara, blagam, pisz bardziej przemyslane posty. Nie chce byc niemila, rozumiem, ze jestes jeszcze mlodziutka osobka, ale zaledwie kilkoma postami wprowadzilas lekki zamet 😉
Mysle, ze najlepiej by bylo, jakbys sie pochwalila zdjeciami kobylki w watku o wlasnych koniach 😉
Przepraszam bobra tylko że ja wiem duzo tylko nie rozumiem postów 🙁
Eeee...że co? Jakiego bobra przepraszasz? Kolejna quniarka?
Ikarina, Ty bobrze! 😂
Gosiu koniarko, jak nie umiesz pisać, to lepiej tego nie rób 😉
Ikarina, Ty bobrze! 😂
Gosiu koniarko, jak nie umiesz pisać, to lepiej tego nie rób 😉
Umiem pisac ! poprostu mam zły dzień bo jeden ogier unas w stajni złamał noge
Dziewczyny, nie badzcie niemile 😉 Dziewczyna ma dopiero 11 lat i nie zachowuje sie jak typowa qniarka (przynajmniej do tej pory)
Gosia koniara, przykro mi z powodu ogiera.
A tak na poczatek - zanim napiszesz kolejny post, po prostu sobie posiedz godzinke i poczytaj na spokojnie kilka watkow, zobacz, jak ze soba rozmawiamy, o czym rozmawiamy itp. Tak jak pisalam wczesniej - robisz nieco maly balagan na forum 😉
Dziewczyny, nie badzcie niemile 😉 Dziewczyna ma dopiero 11 lat i nie zachowuje sie jak typowa qniarka (przynajmniej do tej pory)
Gosia koniara, przykro mi z powodu ogiera.
A tak na poczatek - zanim napiszesz kolejny post, po prostu sobie posiedz godzinke i poczytaj na spokojnie kilka watkow, zobacz, jak ze soba rozmawiamy, o czym rozmawiamy itp. Tak jak pisalam wczesniej - robisz nieco maly balagan na forum 😉
Rozumiem tyle że ja kocham konie i wiem dużo tylko nie czytam dokładnie tak samo mam na sprawdzianie )
Dziecko idź najpierw dorośnij trochę a potem zaczynaj pisać na forum.... Albo może przerzuć się na voltahorse, galopuje.pl bo tam w sumie takie klimaty dziecięce.......
Jezus mam zły dzień i jeszcze gdzie nie wejdę to post koniary................
Dziecko idź najpierw dorośnij trochę a potem zaczynaj pisać na forum.... Albo może przerzuć się na voltahorse, galopuje.pl bo tam w sumie takie klimaty dziecięce.......
1. Nie mów dziecko
2. jak ci przeszkadzam naciśnij znaczek " Ignoruj "
Fajnie, ze kochasz konie 🙂 I masz duze szczescie, bo na tym forum jest bardzo duzo osob, ktore maja ogroooooomne doswiadczenie z konmi. Sa tutaj na przyklad miedzynarodowi zawodnicy, wysokiej klasy trenerzy, wspaniali hodowcy-pasjonaci. Mysle, ze dla ciebie warto by bylo poczytac, co oni maja do powiedzenia i sie od nich uczyc, na prawde na tym skorzystasz. Kiedy forumowicze prosza cie, zeby pisac mniej, a czytac wiecej, to chodzi, zebys po prostu rzadziej pisala posty, a w zamian ten czas poswiecic na czytanie, co inni maja ciekawego do powiedzenia 😉
A ja myślę, że ktoś se jaja robi.
Ja uważam, że to grubymi nićmi szyta podpucha.
[quote author=xxagaxx link=topic=11.msg1469380#msg1469380 date=1343067254]
1. Nie mów dziecko
2. jak ci przeszkadzam naciśnij znaczek " Ignoruj "
[/quote]
ehh, mnie to już powoli bawić zaczyna :P
nevada, trusia ja mam nadzieję że to podpucha bo nie chcę wierzyć ze młode pokolenie takie głupie rośnie. Zero samokrytycyzmu... Po prostu dziecko już wszystkie rozumy pozjadało i teraz będzie innych uczyć.
Stajnia Maślice... No, to dla Wrocławian doskonałe skojarzenie i autorytet tudzież rekomendacja 🤣