Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
Gość wsiada po strzemieniu bez popręgu. Nieźle 😉
Taaaak...idea siodła bez popręgu jest niezła! 👍 Widać, że lekkie, szybko się zakłada, szybko zdejmuje...😀
Ganasz - dzięki za filmik! Bardzo mi się podoba🙂 I koń i człowiek mogą na sobie nawzajem polegać🙂
i to bez dorabiania ideologii 😉po prostu robią swoje i równowagę trzeba mieć bez zarzutu żeby w taki siodle nadążyć galopem za krowami 🏇
ej bez kitu, jak to tak wsiąść na siodło bez popręgu po strzemieniu. Ja bym nie umiała za Chiny 😲
Na kucyka byś umiała ! Łapiesz grzywę , drugą ręką dociskasz siodło do konia i przy odpowiedniej sprawności fizycznej lekko odbijasz się od ziemi i już . A ten facet jest dość gibki , a konik nieduży 😉
Znajomy kiedyś jadąc w terenie zorientował się , że nie zabrał popręgu ... 🤣
Mi by sie ze stołka nawet tak nie udało wsiąść 😎
Branka, bo Ty nie jesteś czikosem , więc się nie załamuj 😁
fannaturalsi, Klasyczne wyszkolenie jeźdźca i konia prowadzi do tysiąc razy lepszej harmonii.
Oto dowód:
Ja do Julii i Chorałka nic nie mam. Jeździ sobie dziewczyna i krzywdy koniowi nie robi.
Ale tej dziewczynie z powyższego filmu do pięt nie dorasta i raczej nie dorośnie idąc drogą "naturalną".
I nie musi, jeździ sobie dla przyjemności czy zabawy. Nic w tym złego.
Ale skoro chcesz podyskutować o tym co jest "lepsze" to raczej nie trafiłaś 😁
To takie wzruszające, że ktoś płacze jak koń wchodzi na kontakt!!
Hehehehe 😁
No co, niech każdy się wzrusza czym lubi 😉 Człowiek którego cieszą małe rzeczy jest pewnie bardziej szczęśliwy od takiego, który ma duże wymagania co do wszystkiego. Tylko pozazdrościć!
Ja jeszcze tylko zacytuję coś z bloga "naturalnej" Julci:
Dzisiaj ujeżdzeniowo z Sepią, wypięłam ją na gumy, żeby jej pokazać jak ma głowę nosić.(
http://www.photoblog.pl/naturalsi/128014006/ewelina-montana.html )
No tak, ale 5 lat pracy nad tym, żeby wziąć konia na kontakt??? To raz.
A dwa - praca bez wędzidła po to, żeby w końcu mu je jednak włożyć do paszczy???
Coś nie halo...
No dobra, ale to nie Julia twierdzi, że "osiągnęła pełną harmonię z koniem" tylko sobie płacze ze szczęścia, że koń akceptuje kontakt na wędzidle, ale na swoim fotoblogu. Ma do tego prawo, nie wtrącajmy się i życzmy jej jak najwięcej tego szczęścia 😉
Ciekawe tylko skąd i po co jakieś fannaturalsi wstawia tu linki twierdząc, że to pełna harmonia... 🙄
No dobra, ale to nie Julia twierdzi, że "osiągnęła pełną harmonię z koniem" tylko sobie płacze ze szczęścia, że koń akceptuje kontakt na wędzidle, ale na swoim fotoblogu. Ma do tego prawo, nie wtrącajmy się i życzmy jej jak najwięcej tego szczęścia 😉
Ciekawe tylko skąd i po co jakieś fannaturalsi wstawia tu linki twierdząc, że to pełna harmonia... 🙄
Oczywiście, i niech dziewczyna dalej rzeźbi i ma z tego satysfakcję i radość 🙂
Ale sorry - dla mnie nie jest to efekt powalający...
I fannaturalsi wrzucając taki post dla mnie nie robi dobrej reklamy naturalowi, choć absolutnie nie jestem tej dziedzinie przeciwna, pod warunkiem, że są zachowane granice rozsądku.
Zima -ja tylko w kwestii technicznej 😀 Natural polega na tym ,że zaczyna sie od jazdy na kantarze, a kończy na wędzidle, jak koń jest juz na to gotowy. Może to trwac nawet kilka lat. Czyli -kolejność z filmiku prawidłowa 😉
Pełny natural z użyciem gum 😂
Fajnie, że sobie pracuje i nie robi krzywdy koniowi, ale to dalej nie jest to 😉
Zima -ja tylko w kwestii technicznej 😀 Natural polega na tym ,że zaczyna sie od jazdy na kantarze, a kończy na wędzidle, jak koń jest juz na to gotowy. Może to trwac nawet kilka lat. Czyli -kolejność z filmiku prawidłowa 😉
Ok, jestem niedouczona. Dziękuję za uświadomienie 🙂
A ja sobie tak pomyślałam - jeżeli samo osiągnięcie kontaktu zabiera 5 lat, to ile by zajęło doprowadzenie konia do poziomu np. N ujeżdżenie, P w skokach? Kolejne 5? Bo tak sobie wyobrazilam równoległą rzeczywistość, gdzie sznurkowy Natural jest na porządku dziennym i zamiast na mistrzostwa 4-latków byśmy jeździli na mistrzostwa 10-latków, a licencje można by było wydawać 12-latkom, bo zakłady treningowe zabierałyby tak dużo czasu.
Nie to, ze mam coś do dziewczyny z linku, bo widać, ze zależy jej na koniach i w sumie ma fajne do nich podejście, dużo lepsze niż "majzu majzu będę ZBIERAĆ konia"
Natural polega na tym ,że zaczyna sie od jazdy na kantarze, a kończy na wędzidle, jak koń jest juz na to gotowy.
Nie koń, tylko człowiek.
Pamiętaj że natural jest dla człowieka, a nie dla konia.
ikarina kolejność jest troche inna i sporo naturalsów gdy zakłada wędzidło potrafi bez niego zrobić dużo "ujeżdżeniowych" elementów, w gorszej jakości oczywiście, ale jednak. Chociażby chody boczne, zagalopowania ze stępa czy stój, cofanie, zwroty na przodzie/zadzie- to wszystko jest opanowane gdy zakłada się wędzidło, więc później wszystko idzie szybciej.
jasminowa, w takim razie ile mniej - więcej zabraloby czasu, aby wytrenować konia do dresażu, powiedzmy np. Klasa N, tak, aby mieć przynajmniej 65% ? Wiem, ze z każdym koniem jest inaczej, ale tak mniej-więcej?
jasminowa, w takim razie ile mniej - więcej zabraloby czasu, aby wytrenować konia do dresażu, powiedzmy np. Klasa N, tak, aby mieć przynajmniej 65% ? Wiem, ze z każdym koniem jest inaczej, ale tak mniej-więcej?
w naturalu PNH nie wiedzą co to jest piramida ujeżdżeniowa nie wspominając o klasach ujeżdżeniowych. No podstawy podstaw to dla nich wielkie fuuuu i beee.
a tak btw ta Julia siedzi na tym Chorale na jakiejś megastercie szmat i podkładek kilometr nad koniem nie wspominajjąc o meganisko zapiętym wędzile oraz megapochyle w dosiadzie. Obrazek nie za ciekawy.
jak jest taka naturalna niech sobie go zbierze naturalnie bez niczego a nie pajacuje z tonem szmat na sobie i uważając że jest naturalna....jest słabym rekreantem...któremu potrzeba trenera czy to naturalnego czy klasycznego a nie jakiś pseudo doradców.
w naturalu PNH nie wiedzą co to jest piramida ujeżdżeniowa nie wspominając o klasach ujeżdżeniowych. No podstawy podstaw to dla nich wielkie fuuuu i beee.
oczywiście Ty znasz wszystkich naturalsów w Polsce😉
Tu tez się mylisz. Naturalsi, ale nie ci pseudo, pozostający ciągle na jednym poziomie bez rozwoju, ale ci którzy się rozwijają- ochoczo uczestnicza w kursach "dosiadowych" jak RWYM, klasycznych szkoleniach, czy też najzwyczajniej- z konsultacji trenerskich.
Z dziewczyny zejdźcie- nie wygląda mi na tragicznego jeźdźca, pewnie że to rekreacja, ale poziom wyższy niż w większości szkółek jeździeckich. A siodło ma bezterlicowe to i z padem jeździ- jej wybór.
totalna nie, ale sylwetka amazonki sygnalizuje jednak pewien rozwojowy strzał estrogenowy 😉
no proszę, wreszcie jakaś miła i pozytywna uwaga od wrotkiego w tym wątku
(... była pozytywna, prawda? :oczy2🙂
biorąc pod uwagę, że pojawienie się jakiegoś biustu, zostało skompensowane brakiem kasku, to sam nie wiem, czy pozytywna... 🤔
ale jak dla mnie, to jedyna różnica w tych fotkach 😉