matura

galopada_   małoPolskie ;)
12 lipca 2012 11:55
wiecie gdzie dostane oficjalne odpowiedzi do tegorocznych matur? potrzebne mi baardzo na teraz, zaraz, juz bo w poniedzialek jade ogldac moją pracę do Krakowa i muszę się przygotować wczesniej  😵
dostalam sie na filologie hiszpanska, jak sie bedzie dalo to cisne na dwa kierunki  🤣
Sprobowac nie zaszkodzi 😉
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
12 lipca 2012 13:40
uhuhuhu dalsze wieści z frontu! Dostałam się na UW na pedagogikę (8 na liście  :hihi🙂 a na psychologię jestem 147 na liście rezerwowych, więc jestem dobrej myśli 😉 (w zeszłym roku byłam 500 po 1 turze a 50 po ostatniej  😉 )
Próg na weterynarię na UP w Poznaniu był 75,9 pkt. W zeszłym roku po I turze było to 84 pkt...  🤔
Ale mało. 😲 Właśnie, jest ktoś na forum kto studiował zeszły rok albo idzie na tą poznańską wetę?
Ale mało. 😲 Właśnie, jest ktoś na forum kto studiował zeszły rok albo idzie na tą poznańską wetę?

Ja 😉 Idę w tym roku.
A są gdzieś listy, jeśli chodzi o wete w Poznaniu? Jeśli próg jest 75,9 pkt to znaczy, że zabrakło mi 2 pkt żeby się dostać....
i do punktacji brana jest biologia i chemia (rozszerzenie x 0,8, podstawa x 0,4), polski i język (x0,1)? czy coś mi się pomyliło?
Listy są w holu Collegrium Maximum na UP. Biologia rozsz x 0,4, chemia rozsz x 0,4, pol x 0,2, ang x 0,1.
Mgła, to jest dopiero I tura, pewnie punktacja spadnie.
ola_koniczynka- dzięki wielkie🙂, ale na pewno taki przelicznik? bo patrze na stronie UP, w zakładce ,szczegółowe zasady rekrutacji" i jest taki, jaki ja napisałam, chyba,  że nieaktualny jest...
Liczyłam wg. mojego przelicznika i wyszło mi dobrze.  😉
Jestem na prawie.
Dziękuję, do widzenia.
Kocham piątek 13.
A jaki był przelicznik w Poznaniu?
UM Lublin... 176. Błagam, niech zejdzie to 172 na lekarskim.
Galopada, myślisz, że uda ci się coś z tą maturą ugrać? Ja bym nawet nie próbowała, bo wiem, że jeśli chodzi o polską edukację, to student/uczeń zawsze traci.
Interbeta, w zeszłym roku ostatnia przyjęta osoba miała bodajże 166 pkt. Także głowa do góry, dostaniesz się z palcem w uchu 😉
13 lipca 2012 17:41
Interbeta prosze cie nie panikuj bo denerwujesz mnie tylko tym swoim zamartwianiem sie. wiesz jakie są progi z poprzednich lat wiec w czym masz problem? nagla podskoczą o 10pkt?
Nie wiem i wątpie ale przynajmniej pojade obejrzec moją pracę, zobacze co zrobilam zle, gdzie i dlaczego nie przyznali mi pkt, ewentualnie sie bede kłóciła. Skoro brakuje mi juz tylko 2 pkt to nie odpuszcze i bede zdawala znowu za rok. Nie spieszy mi sie
galopada, a ile proc. miałaś z biologii?

Wiem, że to kiepskie pocieszenie, ale cieszcie się dziewczyny, że na uczelniach, o które się ubiegacie progi nie są tak wielkie.
W Krakowie średnia z matury na lekarski ( z trzech przedmiotów) to 94 proc.
I co roku jest niestety coraz więcej...
Dobrze, że nie chce iść na medycynę, bo nawet nie chcę myśleć, jakbym się frustrowała przy próbach dobicia do praktycznie 100 proc.
13 lipca 2012 18:33
remendada no wlasnie mam drugi rok z rzedu problem z biologią. umiem wszystko a jakoś nie po drodze mi z tym kluczem. rok temu i w tym roku mialam taki sam wynik 75%  🤔 🤔 🤔 🤔 🤔 musze powalczyc zeby go podbbić do ok 80 to bede miala pewne miejsce w Lublinie. A najgorsze i najbardziej frustrujące jest to, ze wiem ze umiałam, umiem i będe umiała a jesli nie wbije sie w klucz to po raz kolejny bedzie kapa  😫
Galopada, ale obecnie jest ograniczana ilość miejsc, więc... kto wie co z progami w tym roku😉
galopada_, oj skąd to znam. Jak się na celujący z biologii w liceum, a mature piszę się na mniej niż 80% to można się zabić...  😲
Mój kolega, który kolejny rok z rzędu próbuje się dostać jest też totalnie zdołowany.
Mówi, że pytania z biologii znał już na pamięć, a tu 65 proc. dostał...

Ta matura to jest patologia.
Na studiach jestem w stanie przyswoić naprawdę ogromną ilość materiału, umiem się uczyć, a przez tą cholerną maturę za nic nie mogę się przenieść na dzienne.
Próbuję już trzeci raz, w tym roku kolejny.
Więcej niż podziwiam ludzi, którzy piszą maturę z biologii, czy z chemii na 100 proc.A tacy są.Dla mnie to kosmos.
Nie wiem jak oni to robią.
13 lipca 2012 18:54
Nesca92 jest mniej miejsc ale bez przesady. Drugi rok z rzedu dosc trudna matura wiec uwazam sie prog bedzie porownywalny (ew 1-2pkt wyzszy)

ola tu nawet nie chodzi o oceny z liceum. Ja mialam przez cale LO zagrozenia z chemii ciagle wyciagalam na 2je a okazalo sie ze mialam jeden z najlepszych wynikow w calej szkole (3 szkola w rankindu szkol podkarpackich). Chodzi mi raczej o swiadomosc posiadanej wiedzy  😉
To też nie tak. Wbicie się w klucz jest trudne, ale nie oznacza to, że ty nie umiesz, ty tego nie zrobisz. Bardzo fajnie mi wytłumaczono jak mam pisać, jak mam myśleć, by dobrze napisać. Możesz i pierdoły, i rzeczy bardzo logiczne, ale zazwyczaj za nie są punkty niż za filozofowanie, za coś konkretniejszego. Klucz jest kluczem, niestety. Oceny nie mają tu nic do rzeczy. Z matmy byłam zagrożona, a matura napisana na 4 z wielkim hakiem, moja babka od matmy prawie zemdlała jak zobaczyła mój wynik.

galopada_, gdy matura wychodzi "niespodziewanie" dobrze to pół biedy. Gorzej gdy wszystko umiesz, umiesz nawet więcej niż trzeba i piszesz o 10-20% niżej niż ktoś kto ma problem z ułożeniem krzyżówki z II prawem Mendla. Zawsze tak jest, że to co musi/powinno pójść dobrze to idzie źle, a to co było nam obojętne wychodzi dobrze...
[quote author=ola_koniczynka link=topic=131.msg1460508#msg1460508 date=1342203236]Zawsze tak jest, że to co musi/powinno pójść dobrze to idzie źle, a to co było nam obojętne wychodzi dobrze...
[/quote]

Święte słowa. Zrypałam wszystkie liczące się na studia matury. A to, z którego mogłam mieć nawet 30%, czyli matma poszła mi dobrze. A przez 3 lata co pół roku zagrożenie.
[quote author=galopada_ link=topic=131.msg1458796#msg1458796 date=1342090521]
wiecie gdzie dostane oficjalne odpowiedzi do tegorocznych matur? potrzebne mi baardzo na teraz, zaraz, juz bo w poniedzialek jade ogldac moją pracę do Krakowa i muszę się przygotować wczesniej  😵
[/quote]

Galopada dopadłaś gdzieś te odpowiedzi?  👀  Zastanawiam się czy by nie złożyć sobie wniosku może przypadkiem, ale pasuje wiedzieć jaki wg nich jest klucz czy jest się o co kłócić  😁

ola_koniczynka, flygirl

Czuje to co wy, wszytko co mogłam mieć na 30% i by mnie to nie poruszyło poszło dobrze jak na mnie, a biologii której się uczyłam najwięcej i była mi potrzebna nie jestem zadowolona  😵
[quote author=galopada_ link=topic=131.msg1460423#msg1460423 date=1342197693]
Interbeta prosze cie nie panikuj bo denerwujesz mnie tylko tym swoim zamartwianiem sie. wiesz jakie są progi z poprzednich lat wiec w czym masz problem? nagla podskoczą o 10pkt?
Nie wiem i wątpie ale przynajmniej pojade obejrzec moją pracę, zobacze co zrobilam zle, gdzie i dlaczego nie przyznali mi pkt, ewentualnie sie bede kłóciła. Skoro brakuje mi juz tylko 2 pkt to nie odpuszcze i bede zdawala znowu za rok. Nie spieszy mi sie
[/quote]
Forum chyba od tego jest, żeby się poradzić czy zapytać. A jak cię moje posty denerwują, to ich nie czytaj :/
No niestety dziewczyny z tą biologią tak jest. Ja idąc na nią byłam pewna 85% przynajmniej. Wyszło 83, czyli też w miarę OK, ale nie byłam zadowolona. Wydaje mi się, że powinni nas w szkole przestać uczyć schematami. Np. zadania o metabolizmie, fotosyntezie etc. na zajęciach są bardzo podobne do siebie, a jak rzucą jakieś na maturce do nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać po przeczytaniu klucza.
Koleżanka się mnie ostatnio pytała, z jakich książek się najlepiej przygotowywać, no naprawdę nie umiałam jej doradzić. Niby Operon jest bazą na maturę, ale wg mnie właśnie tam jest dużo powielanych schematów. Jak dla mnie niezbyt korzystnie są omówione zwierzęta, brakowało mi ogólnego zestawienia poszczególnych cech na przekroju ewolucji, tylko musiałam skakać po stronach, żeby wszystko porównać.
Chyba najlepszym wyjściem jest iść na maturę ale też liczyć się z tym, że może nas czekać rok siedzenia w domu i poprawianie... Niestety. Taka rzeczywistość.
Pozdrawiam z Holandii 🙂

. Wydaje mi się, że powinni nas w szkole przestać uczyć schematami. Np. zadania o metabolizmie, fotosyntezie etc. na zajęciach są bardzo podobne do siebie, a jak rzucą jakieś na maturce do nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać po przeczytaniu klucza.

No niestety w szkołach obowiązują pewne schematy, których mimo wszytko ciężko uniknąć. Trzeba by było robić groo zadań z różnych i różnistych wydawnictw i autorów. Myślę, ze matura jest właśnie schematem, dlatego w szkołach zwykle tak uczą-schematycznie właśnie. Wg mnie klucze maturalne nie uczą biologii tylko matury i trafiania w coś pt. ,, co autor miał na myśli''. Większości z nas lecą tam te punkty nie, za niewiedzę, tylko za nie użycie jakiegoś konkretnego określenia czy sformuowania mimo, że myślało się w dobrym kierunku.
brak słów na moją głupotę... Nie złożyłam na wetę do Poznania, a spokojnie bym się tam dostała przy tak niskim progu 😵 .
Rul, a na co się dostałaś innego?
Dziewczyny które szukają odpowiedzi do matur, zajrzyjcie na stronę CKE.
Dziś przeglądałam na niej klucz odpowiedzi do matmy (który z resztą został zupełnie inaczej opracowany niż zeszłoroczny).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się