jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Tak, napiszę.
to napewno jest wedzidlo pana gajewskiego.
D+A - Też bym była wdzięczna za podanie ceny  :kwiatek:.
na jednego zwykła oliwka ze smakowymi rolkami  😉 a na drugiego wielokrążek podwójnie łamany mosiężny pełny 😀
Moi drodzy używa ktoś tych wędzideł z utleniającego się matelu??  TRUST?

http://beckersport.pl/product_info.php?cPath=29_37&products_id=436

zastanawiam się czy mojemy nie kupić...
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
09 lipca 2012 08:04
Mam takie wędzidło i szczerze mówiąc teraz, jak już sie utleniło i wygląda, jak zardzewiałe, to zastanawiam się, czy wsadzać je Rudej do paszczy. Ale podobne obiekcje mam w temacie nadgryzionego plastiku.
nie widziałam nigdy takiego wędzidła po utlenieniu, ale po zdjęciach mam wrażenie, że ono rdzewieje inaczej niż np. zwykła stal.. tak na gładko, bez żadnych zadziorów. Dobrze myślę?
Swoją drogą, w equestrianclearance są takie za 11Ł 😉
a ile ci się utleniało? Ponoć nie ma znaczenia ta rdza i można używac ok 2 lat... tak napisał producent.
Kika   introwertyczny burak i aspołeczna psychopatka
09 lipca 2012 09:59
Proszę o sugestie - łoś nagminnie w czasie pracy zgrzyta zębami - szczególnie gdy dochodzimy do momentu kiedy wymagam więcej i musi popracować naprawdę solidnie - zwalałam to na niezadowolenie z konieczności zwiększenia wysiłku ale zaczynam się zastanawiać czy to przypadkiem nie jest też wina wędzidła... od zawsze mamy podwójnie łamaną oliwkę i nie przywiązywałam większej wago do tego czy ten wybór mu odpowiada - dopóki się klepaliśmy koń pracował na nim ok. Ale to zgrzytanie zębami i ewidentne gryzienie wędzidła przy mocniejszym kontakcie, wyższym ustawiniu i zwiększonym wysiłku zaczęło mnie zastanawiać. Zęby sprawdzone, robione. Znacie może takie przypadki? To rzeczywiście może być problem z wędzidłem?
z góry dziękuję za odpowiedź
09 lipca 2012 10:05
Ekhem, dobrze Ci się wydaje, nie ma zadziorów.

Xxagaxx, nie wiem dokładnie, ale warstwa tego metalu dość szybko zaczęła się "ścierać". Wędzidła używałam ok. roku, ale z przerwami na inne kiełzna i ostatnio robiąc porządki w szafie znalazłam je. I wygląda, no, jak zardzewiałe właśnie. Może spróbuję założyć i sprawdzę, jak Ruda zareaguje.
nie widziałam nigdy takiego wędzidła po utlenieniu, ale po zdjęciach mam wrażenie, że ono rdzewieje inaczej niż np. zwykła stal.. tak na gładko, bez żadnych zadziorów. Dobrze myślę?
Swoją drogą, w equestrianclearance są takie za 11Ł 😉

Możesz podać link?? 😉

Lanka no jestem ciekawa. Mnie kusi fakt że są blokowane. A mój koń bardzo dobrze chodzi na wędzidłach które się nie łamią za mocno.
no dopiero teraz widzę, że nie napisałam zbyt jasno - "takie" czyli rdzewiejące, ze słodkiego metalu, a nie identyczne 😉

http://www.equestrianclearance.com/matchmakers/copper_inlaid_sweet_iron/index.html?clearance=1
mils   ig: milen.ju
09 lipca 2012 20:12
Czym może być spowodowane mocne rzucanie głową? Koń ma 6 lat, w sumie nigdy nie pracował, chodzi pod siodłem, bo chodzi i tyle. Brak przyzwyczajenia do kontaktu, brak akceptacji? Jak temu zaradzić?
09 lipca 2012 21:26
Mils, 1) sprawdź zęby, 2) sprawdź grzbiet, czy nie boli, 3) koń może mieć HSS. Dopiero, jak te trzy rzeczy się wykluczy można założyć brak akceptacji kontaktu.
Lanka daj znać jak odkopiesz wędzidło 😀😀 Ty masz zwykłe czy blokowane?
09 lipca 2012 21:41
Lanka koń rzuca głową tylko pod siodłem, gdy choćby trochę nabierze się wodze. W boksie, na pastwisku, gdy koń jest siodłany itp. nic z głową nie robi. Przy czyszczeniu grzbietu nie zauważyłam, żeby reagował, ale posprawdzam dokładniej. O sprawdzenie zębów poproszę kompetentną osobę jak najszybciej i wtedy odezwę się ponownie, jeśli te 3 czynniki będzie można wykluczyć. 🙂
mils a na lonży?  oczywiście na jakims patencie (gog, czambon, wypinacze)

09 lipca 2012 22:02
xxagaxx nie zdążyłam jeszcze lonżować konia (mam go na okres próbny przed współdzierżawą od kilku dni), ale chciałam spróbować na gogu na początek. Problem z koniem jest taki, jak pisałam w pierwszym poście - oprócz tego, że jakoś tam porusza się w 3 chodach i jakoś da się zmienić kierunek, to koń nie potrafi nic. Myślę, że za bardzo nie przesadzę jeśli powiem, że koń jest surowy. Trener za granicą, także dopóki nie wróci myślę czy da się to rzucanie w przyszłości wypracować i szukam przyczyny, stąd moje pytanie. Dodam jeszcze, że aktualnie koń chodzi na takim wędzidle --> http://www.konie.miscior.pl/rzadjezdziecki/rzad/image009.jpg. Przy okazji, jakie działanie ma takie wędzidło (przepraszam za OT)?
mils bo lonża może pokazać czy problem jest z jeźdzcem/plecami/siodłem czy koń po prostu nie akceptuje kontaktu. Dlatego najłatwiej na lonże i właśnie na jakiś patent. Skoro koń zajeżdżony to chyba umie chodzi na którymś z patentów?
09 lipca 2012 22:12
xxagaxx mam nadzieję, chociaż sądząc po podejściu właścicielki, to obawiam się, że niekoniecznie... 👀 Jak będę w stajni to zobaczę, mam nadzieję, że coś się uda i troszkę wyjaśni. 🙂
xxagaxx, ja używam trust'a od kwietnia gdzieś. Na razie bardzo fajnie mi się sprawuje. nie zauważyłam specjalnego rdzewienia, żadnych zadziorów nie ma, ale muszę mu się przyjrzeć bo to niebieskie chyba faktycznie trochę się utleniło/zlazło...
Kasix1997   My little Princess
12 lipca 2012 22:35
chyba tutaj to wrzucę, kto mi powie co to za wędzidło?
edit:  👀

przepraszam za wielkość zdjęcia, mam nadzieję że coś widać  😡
Zawartość chwilowo niedostępna.    ???
Kasix1997, musisz skopiować to zdjęcie i dać go gdzieś indziej (fotosik, photobucket), żeby inni ludzie zobaczyli.
Kasix1997   My little Princess
13 lipca 2012 18:19
oj tak, z pospiechu zapomniałam  😡  już jest edit  😉
Aaaa... nigdy nie pamietam jak to sie nazwya tak na prawde. Mówia na to łódka / łabadek itd.

To cos takiego jest: http://www.okser.pl/equi-theme-wedzidlo-specjalne-flexi-color-p-2457.html
a nie rybka?
Rybka też. Mnóstwo różnych wersji słyszałam, ale nigdy nie pamietam jaka jest prawdziwa nazwa.
13 lipca 2012 21:30
To ja jeszcze znam nazwę "winda".
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=1598.msg1456113#msg1456113 date=1341865610]
Mils, 1) sprawdź zęby, 2) sprawdź grzbiet, czy nie boli, 3) koń może mieć HSS. Dopiero, jak te trzy rzeczy się wykluczy można założyć brak akceptacji kontaktu.
[/quote]

To ja dodam jeszcze dość prozaiczny, a znaczący element: "szczypanie skóry między nachrapnikiem a kółkiem wędzidłowym. Miałam taki problem z kobyłą. Objawia się tylko na kontakcie masakrycznym rzucaniem głową.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się