siodło ujeżdżeniowe

Właściciele Isabellki, potrzebuje Waszej porady  :kwiatek:
być może niedługo wsiądę w to siodło i pytanie: jaki popręg powinnam kupić?
potrzebuje czegoś szybko na testy bo posiadam tylko wszechstronny 130cm.
Nie wiem jaką długość powinnam mieć. Rozbieżność w radach od innych osób mieści się między 60cm a 70cm...  🙄  :kwiatek:
ekuss   Töltem przez życie
07 lipca 2012 18:18
Zależy jaki koń... ja mam Winteca, co prawda nie Isabell,ale model z długimi przystułami i popręg 50 cm na niektóre na ostatnie dziurki,a na niektóre za duży...
czy ktos na forum ma starego stubena tristana 👀 ...stary znaczy ze ma krótkie przystuły :??
halo, No akurat tu mnie nie specjalnie przekonujesz 😉. Tybinka jest na ciebie sporo za długa i kolano jest na klocku kompletnie nie w tym miejscu co powinno. Akurat znam to siodło - ten model i wiem, że wymusza dość prostą nogę i moim zdaniem nawet 2 dziurki więcej to będzie za mało, żeby noga leżała Ci dobrze. Na tą chwilę wg tego zdjęcia co wstawiłaś to nie leży 😉. Ale jestem ciekawa jak to dalej będzie wyglądało.
Donoszę , ze dotarły do mnie na testy dwa Prestiże - Dressage Dream i Lucky : ) na razie Dressage Dream - bardzo w porządku siodło - tybinka xs , może trochę od konia dystansuje -  bardziej niz Equipe , are reszta naprawde OK , czyżbym mogła już zakończyć poszukiwania ?
Na Lucky wsiadamy dzisiaj 🙂
czeggra1, a możesz zmierzyć długość tybinki w Isabellce?
Choć to siodło raczej dla długonogich zapewne...

Zmierzę jutro. Ja mam 164 cm, ważę ok 52 kg, jestem chyba proporcjonalnie zbudowana i w sumie na długość tybinki w Isabelce nie narzekam 😉. Póki co jestem siodłem zachwycona i mam nadzieję, że tak zostanie 😀. Wieczorem wstawię foty z wczoraj, czyli z pierwszej jazdy.

Edit. dodałam zdjęcie
Hej,
czy ktoś z Was dysponuje umową użyczenia siodła do testu i mógłby mi ją przesłać na maila? Będę bardzo wdzięczna  :kwiatek:
czeggra1, masz długie udo, a ja nie ( mimo że 2cm jestem tylko niższa) 😀
Jeśli możesz to zmierz  :kwiatek:

dominoxs jak pamiętam testowałaś Equipa-o Emporio pisałaś że skóra słabej jakości 🤔 jak pamiętam
A możesz napisać ile masz wzrostu i jaka waga?

Też chcę testować DD, masz 16 do testów z tybinką xs? Możesz zmierzyć również tybinkę?
Będę wdzięczna :kwiatek:
Perlica ,

Tak , według mnie Emporio ma gorszą skóre niz inne modele;(
Testuję tego DD 16,5 cala , z tybinka xs , zmierze dzisiaj dlugosc tej tybinki . Dla mnie - jest OK , mogla by byc moze jeszcze minimalnie krotsza ale i tak jest najlepiej pod tym katem ze wszystkich siodel jakie do tej pory testowalam.
Zdecyduje sie raczej na tego DD - chociaz Lucky jest tez bardzo fajnym siodlem , to siedzisko 16 cala jest dla mnie idealne . Ale DD fajniej usadza, blizej konia  niż Lucku (mimo iz nie jest to to samo wrazenie co w Equipe niestety ....)
Mam tylko pytanie do użytkowników Dressage Dreama - jak to siodlo , przy prawidłowej konserwacji , wygląda po kilku miesiącach uzytkowania ? Po paru jazdach ten płat tybinki juz jest taki ,jakby to powiedziec , pofalowany , denerwuje mnie tez to ze od spodu tybinki jest niewykonczona skora ( zamsz ) i podejrzewam ze po paru latach to bedzie to nieciekawie wygladac . Generalnie DD to super siodlo, ale tybinki chyba oddam do tuningu ...
dominoxs, czyli wynika że Equipe cię usadzał lepiej?
A z Equipe testowałaś 16 czy 17?
bo użytkowniczka Equipe Emporio pisze że ma 17 i że 16 jest mikroskopijne ( tybinka w 17 Emporio standardowo ma 38cm ).
Mam tylko pytanie do użytkowników Dressage Dreama - jak to siodlo , przy prawidłowej konserwacji , wygląda po kilku miesiącach uzytkowania ? Po paru jazdach ten płat tybinki juz jest taki ,jakby to powiedziec , pofalowany , denerwuje mnie tez to ze od spodu tybinki jest niewykonczona skora ( zamsz ) i podejrzewam ze po paru latach to bedzie to nieciekawie wygladac.

Nie po latach, tylko po kilku już miesiącach (u mnie w stajni jest takie siodło). Może to indywidualny przypadek, ale tybinki są całe w fale Dunaju i bardzo poprzecierane od puślisk. Bardzo delikatny jest ten cielaczek na tybinkach.

Po niedzielnych przymiarkach i pasowaniu, moje dwa zgrabne siodełka pojechały do Pleszewa - Hennig na drobną modyfikację tybinki, HB na poszerzenie łęku, jednak coś dużo nam się tego Skwara zrobiło 😲
No więc znowu zostałam z wielkim Devokukiem 😉

Skąd ściągacie Emporio na testy? Z X-horse?

sei   . let's grow old together & die at the same time .
10 lipca 2012 13:20
a ja tylko tak wtrącę, że byłam w miniony weekend na zawodach ujeżdżeniowych i w zasadzie 90% zawodników (jak nie więcej) miało siodła zupełnie niedopasowane do siebie... zastanawiam się (szczerze, bez ironii) jak im może być tak wygodnie  👀 wrzucę później kilka zdjęć... powiecie mi - może mam urojenia?
sei, wrzucaj 🙂 Niestety tak jest, że większość jeżdżących, w tym i zawodników, ma siodła z drugiej ręki. Znam może raptem kilka pojedynczych osób, które zamawiały siodła nowe, robione na wymiar specjalnie pod siebie. Do niedawna zresztą jedynym słusznym i obowiązującym rozmiarem siodła było 17,5'' 😉 Ja też jak kupowałam pierwszą ujeżdżeniówkę, to usłyszałam, że siodło 17'' będzie dla mnie wprost idealne. To z resztą było to siodło:

Dzięki wielkiemu siedzisku mogłam sobie idealnie zjechać na tylny łęk, kolano w połowie tybinki... Tak się niewątpliwie też da jeździć, ale po co - różnica w dosiadzie i łatwości jazdy w dopasowanym sprzęcie jest kolosalna.
W sumie za duże albo za małe oficerki szybko by kazały zwracać uwagę na sprzęt 😉
co do Equipów znalazłam również Emporio jako monoflapa ( wygląda zachącająco ) na stronie producenta.
Oczywiście w PL ten model chyba nie dostępny...

http://www.selleriaequipe.it/dettaglio.php?prodotto=40
quanta - wielkie dzieki za ta fote - teraz wiem na pewno dla czego za cholerę nie jestem w stanie usiąść dobrze w moim siodle
jednak szukam od dłuższego czasu 16-tki i nic ...🙁
Perlica , jest , jezdzilam wlasnie w nim , i wygladalo tez troche biednie - ten plat  skory . Rozmiar to bylo 17 cali .  Z tym ze cala ta skora jak dla mnie byla nie za fajna .
Co do porównania z DD - siedzialo mi sie lepiej w Equipe Rose , nie Emporio - jak mam porównac Emporio do DD to wole DD - ze wzgledu na klocki kolanowe . Ale Rose jest "blizej"konia niz DD . Czyli z tych ktore trafily do mnie do finalu numer 1 to Rose , 2 to DD , 3 to Lucky i Emporio na koncu .
W  tym DD , tybinka to plat skóry i koniec , ciekawe czemu sie tego z dwoch stron nie dalo lepiej wykonczyc .Mysle czy by nie wyslac tej tybinki do tuningu ( do obszycia dodatkową skórą z obu stron )
Czy warto to nie wiem bo nie wiem ile takie obszycie by kosztowalo - teraz DD jest na promocji , wiec pewnie wyszlaby z tego finalna cena z cennika Prestige .
Kurcze , po moich  testach w Lucky nie ma na nim sladow , a po DD te dwa razy na koniu... no widac i kropka .
dominoxs, a gdzie jest promocja na DD? w equsihop? cena 6900zł to jest promocja?
Equipe Rose droooogi, ale świetny-koleżanka ma, jeździłam.
Perlica , DD jest teraz tansze o 1000 PLN - dlatego je rozwazam : ) Nie ma tego na stronie
Do kogo ewentualnie moge sie zwrocic o podrasowanie tybinek ? Jesli by mi sie udalo zrobic to za jakies rozsadne pieniadze , to DD bedzie super opcją
dominoxs, czyli kosztuje 5900 pln?  😉
dominoxs,  a nie lepiej tyćkę tyyyćkę dorzucić i poczłapać do Bogdana ? wtedy żadne tuningi nie będą potrzebne😉 (chyba, że masz to w planach, a ja w komórce nie doczytałam)
ja bym nie ryzykował...przecież "nawet Pan" kostrzewa bez wątpliwości stwierdza, że siodła Bogdana niszczą konie 🤔wirek:
to off top, ale nie mogłem się powstrzymać, ten świat jest mały, ale małośc kostrzewy mnie zwyczajnie zaskoczyła, sądziłem, że to poważny biznesmen  🤔
No  pewnie,  ze lepiej HBC: ) Nawet bym sie nie zastanawiala,  gdyby nie termin wykonania nowego siodla .
Siodlo potrzebuję naprawdę szybko - bo wlasnie stary Euroriding konczy swoj żywot .
sei   . let's grow old together & die at the same time .
10 lipca 2012 16:29
ja tam się na pozbycie stubbena nie szykuje, ale chętnie bym widziała siodło zrobione specjalnie pod rudego i pode mnie. jakie są terminy u Bogdana na tę chwilę? tak pi * drzwi? 🙂

dla mnie DD jest straszne ze względu na kształt tybinki... po co mi skóra pod łydką? klocek niby ok. wszystko fajnie i ten tragiczny 'wyciągnięty w dół róg'... 😵
dominoxs,  moze zdązy jeszcze pożyć troszkę? albo ewentualnie zakup coś "na przemęczenie" się do czasu HBC? albo ładnie uśmiechnij do Quanty i poproś o jazdę testową? uważam, że warto, nie dość, że masz siodło idealnie pod swoją nogę (przykład Quanty świadczy o tym, ze czasem nie do konca "krótka tybinka" w seryjnych modelach to naprawdę dopasowana i krótka tybinka) i pupę, idealnie pod koński grzbiet, masz serwis w kraju, u producenta, więc wszystkie przeróbki są łatwe i dostepne, siodło jest jak widać u Quanty super wykończone i nie musisz wybierać pomiedzy super skórą a super wygodą. dysponując takimi funduszami nawet bym sie nie zastanawiała! kupiłabym coś używanego na chwilkę i zaklepała hbc, zamiast martwić się przeróbkami. jak tylko zmienię wierzchowca to nie widzę innej możliwości, niż docelowo uśmiechać się o hbc. masz jakieś fotki w tych siodłach może?

Isabelle , na jaką chwilkę ... na wiosnę 2013  przyjmują zamówienia  🙁 
Sei , no wlasnie ,  tybinka to wielkie nieszczescie tego siodla DD. Cala góra - siedzisko , klocek - jest jakby wlasnie szyta dla mnie , super wygodne jest .
Domi, niecały rok, szybko zleci 😉 w tym jeszcze zima, która ogranicza pracę jeśli się nie ma hali (chyba, że coś zmieniasz😉 ), więc tak naprawdę to nie jest bardzo długo😉 a Twój diamant chyba się nie rozpadnie do tego czasu😉
a w DD nie możesz zmienić tybinek u rymarza?
Mam tylko pytanie do użytkowników Dressage Dreama - jak to siodlo , przy prawidłowej konserwacji , wygląda po kilku miesiącach uzytkowania ? Po paru jazdach ten płat tybinki juz jest taki ,jakby to powiedziec , pofalowany , denerwuje mnie tez to ze od spodu tybinki jest niewykonczona skora ( zamsz ) i podejrzewam ze po paru latach to bedzie to nieciekawie wygladac . Generalnie DD to super siodlo, ale tybinki chyba oddam do tuningu ...

dominoxs, używam tego siodła od stycznia, intensywnie, na kilku koniach dziennie. Skóra na tybince lekko przetarła się od łydki na wysokości wzmocnienia i delikatnie nad nim, od oczywistego działania łydki. nie zauważyłam przetarcia od puślisk, skóra nie siedzisku bez zastrzeżeń. Dodam jeszcze, że siodło czyszczone jest codziennie, mydłem glicerynowym 😉
Jedyną wadą tego siodła jest to, że ciągle farbuje mi białe czapraki, kiedy koń się mocno spoci 😁

Poza tym dopytaj w Equishopie, ale w DD skrócenie tybinki na etapie zamówienia nie jest żadnym problemem 😉 nie wiem czy mieści się to wciąż w cenie, ale niewielka dopłata jest moim zdaniem opłacalną inwestycją w dobrze dopasowane siodło, które ma szanse służyć lata 😉
ja również używam siodła Dressage Dream codziennie, od ponad pół roku, na kilku koniach dziennie. Nie zauważyłam żadnych fal dunaju na tybinkach 😉 Skóra pod łydką faktycznie lekko się przetarła (btw, skóra w oficerkach w tym miejscu również się odbarwia i lekko przeciera przy intensywnym użytkowaniu, więc nie dziwi mnie lekkie przetarcie na siodle), ale poza tym siodło jest w rewelacyjnym stanie. Myślę, że to również kwestia dbania o siodło, na skórę cielęcą szczególnie należy uważać. Decyzji o kupnie siodła nie żałuję ani trochę, dla mnie jest rewelacyjne. Potwierdzam też, że w Equi Shopie skrócenie tybinki i dopasowanie do jeźdźca nie jest problemem.
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
10 lipca 2012 21:25
a w DD nie możesz zmienić tybinek u rymarza?

Pewnie można, ale założenie jest takie, że skoro wydajemy 5900 zł na siodło, to nie będziemy jeszcze wykładać kasy na przeróbki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się