Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)

Amasza   Końskie ADHD
04 lipca 2012 10:41
Jeśli chodzi o "człowieka" na fryzie, to zgadzam się z Wami w stu procentach! Taki ktoś nawet nie powinien podchodzić do koni a co dopiero na nich jeździć 👿
A reszta: Nie widzę nic, co mogło by być straszne dla koni. Choć też bym się przyczepiła do parę drobiazgów, jednak jeśli koniowi nie robi się krzywka to po co mam zatruwać atmosferę? Ja napisałam, co chciałam napisać. Jeśli chcecie to dyskutujcie dalej. Pozdrawiam 😉
wątek zamknięty
Nie tylko pan na czarnym koniu przeciąga wędzidło, na siwym bodajże arabku jeździec również to robi. A jeśli dosiad bez równowagi w konkurencji w której liczy się szybkość uważasz za nie krzywdzący konia, to cóż... Latanie tyłkiem po końskim kręgosłupie na pewno nie jest dla konia szczytem przyjemności.
wątek zamknięty
Podsumowując dyskusję:
Zdjęciem reporterskim mozna sporo udokumentować, ale odbiorca powinien się zastanowić nad intencją fotografa.
Np. gdyby mnie któraś z szanownych dyskutantek zaprosiła na sesję - przy odpowiednim doborze ujęć jestem w stanie pokazać, ze waszym koniom dzieje się krzywda. Mogę też pokazać coś wręcz przeciwnego - w dzisiejszych czasach programy graficzne dają szerokie możliwości, a czasem nawet tego nie trzeba.
Dlatego ocenianie umiejętności osób których nie znamy na postawie zdjęć jest pozbawione sensu. Trzeba zobaczyć na żywo.

Z mojej strony EOT.
wątek zamknięty
Nongie widać, że nie czytasz ze zrozumieniem. Trudno.
Ja nie twierdzę, że ze mnie jeździec doskonały nie popełniający błędów. Samej czasem zdarzy mi się zadziałać tak, że koniowi nie jest przyjemnie. Mam tego jednak świadomość i dopóki wiem, że jeszcze dużo mi brakuje to nie pojadę, nawet na amatorskie, zawody. Jak już jeździec pokazuje się publicznie, to coś sobą powinien jednak reprezentować. W innym przypadku promuje pseudo jeździectwo, a to może mieć konsekwencje. I to mnie razi.
wątek zamknięty
Amasza   Końskie ADHD
04 lipca 2012 17:10
No żeby jeszcze nie zgadzać się z AUTOREM tym zdjęć, to ja już nie wiem co z Was za super mega gwiazdy jeździectwa. Poddaje się 😵 bo już głupie teksty przychodza mi do głowy 🏇
wątek zamknięty
>Dlatego ocenianie umiejętności osób których nie znamy na postawie zdjęć jest pozbawione sensu. Trzeba zobaczyć na żywo.

Tutaj też trudno ocenić umiejętności tej osoby na podstawie zdjęcia? http://www.fotosik.pl/u/nongie/zdjecie/7/album/1204426
wątek zamknięty
Podsumowując dyskusję:
Zdjęciem reporterskim mozna sporo udokumentować, ale odbiorca powinien się zastanowić nad intencją fotografa.
Np. gdyby mnie któraś z szanownych dyskutantek zaprosiła na sesję - przy odpowiednim doborze ujęć jestem w stanie pokazać, ze waszym koniom dzieje się krzywda. Mogę też pokazać coś wręcz przeciwnego - w dzisiejszych czasach programy graficzne dają szerokie możliwości, a czasem nawet tego nie trzeba.
Dlatego ocenianie umiejętności osób których nie znamy na postawie zdjęć jest pozbawione sensu. Trzeba zobaczyć na żywo.

Z mojej strony EOT.

W pewnym sensie masz rację - można wybrać tragicznie wyglądające ujęcia z jazdy mistrza świata - np. koń machnie głową bo go mucha denerwuje i akurat rozdziawi paszczę.
Ale z drugiej strony uwierz mi - jak się pracuje i przebywa z końmi (i jeźdźcami) całe życie, dzień w dzień, to jest się w stanie   pewne rzeczy wychwycić na pierwszy rzut oka - konia zaniedbanego, źle osiodłanego, źle okiełznanego, źle umięśnionego (a to świadczy o tym, że jest źle jeżdżony na co dzień, przez długi czas). O jeźdźcu też można wiele powiedzieć na podstawie stroju i sposobu siedzenia na koniu, choćby w stój - na podstawie długości puślisk i sposobu trzymania wodzy.

Ja się mogę założyć, że ten koleś krótko mówiąc tragicznie jeździ/nie ma zielonego pojęcia o jeździe konnej:
http://www.fotosik.pl/u/nongie/zdjecie/7/album/1204426

Oczywiście, to że tak naprawdę jeździ zajebiście (ale tak tylko na chwilę wsiadł na czyjegoś konia i nie chciało mu się wydłużać puślisk i akurat uchwycono go w niekorzystnym ujęciu) JEST MOŻLIWE.
Wszystko jest możliwe  😁
Ale ja bym się założyć nie obawiała  😀

wątek zamknięty
Tutaj łatwo ocenić BRAK jakiejkolwiek umiejętności jazdy konnej. I jeszcze to wędzidło ... 😵
wątek zamknięty
niedawno temu byłam na prymicjach swoim huculkiem.
było dużo koni. I oprócz mojego wszystkie konie były typowymi roboczymi.
i dobrze nie wypowiem sie o stylu siodlarnia, kiełznania i jazdy.  🤔wirek:  🙇  😵
napatrzylam sie na chłopaka, który bil konia tylko dlatego, ze kobyla dostała za dużo owsa i widząc inne konie trochę sie wierciła.  🤔 😵 🤔
wątek zamknięty
Amasza   Końskie ADHD
05 lipca 2012 09:19

Oczywiście, to że tak naprawdę jeździ zajebiście (ale tak tylko na chwilę wsiadł na czyjegoś konia i nie chciało mu się wydłużać puślisk i akurat uchwycono go w niekorzystnym ujęciu) JEST MOŻLIWE.
Wszystko jest możliwe  😁

Brawo!!! Dokładnie, tak było 🙂 No, może po za tą wstawką "jeździ zajebiście", bo jak już tu było wspomniane - to są amatorki, więc każdy tam jeździ dla siebie, nie dla olimpiady. Na tym koniu jeździła mała dziewczynka, która poprosiła właściciela żeby na chwile siadł na konia. Krótkie strzemiona raczej nie bolą konia 😉 O kiełznach się nie wypowiadam, bo szkoda zaczynać znowu nowy temat.

Uwierzcie mi kochani - nikt nie jest idealny, nie każdy ma wrodzone zdolności, nie każdy traktuje konia dereczkami, owijeczkami, pod kolor czepraczakami, drogimi siodłami, pucu pucu i inne bajery - ale uwierzcie mi, każdy koń (no poza tym fryzem 😤 ), na tych zdjęciach ma się dobrze i jest kochany przez właściciela i z pewnością nie chce żeby stała mu się krzywda. A znam większość tych koni osobiście i wiem, że są szczęśliwe, czyste, zadbane i KOCHANE!
Amen.
wątek zamknięty
manipulacja mediami:

zależy jak się uchwyci "obiekt", okoliczności. Zdjęcie z egzekucji: zabijany człowiek to członek szwadronów śmierci Vietcongu..
wątek zamknięty
Uwierzcie mi kochani - nikt nie jest idealny, nie każdy ma wrodzone zdolności, nie każdy traktuje konia dereczkami, owijeczkami, pod kolor czepraczakami, drogimi siodłami, pucu pucu i inne bajery - ale uwierzcie mi, każdy koń (no poza tym fryzem 😤 ), na tych zdjęciach ma się dobrze i jest kochany przez właściciela i z pewnością nie chce żeby stała mu się krzywda. A znam większość tych koni osobiście i wiem, że są szczęśliwe, czyste, zadbane i KOCHANE!

Nie wiem po co wyskakujesz ze zdolnościami, owijkami i czapraczkami pod kolor  🤔wirek: Osobiście gardzę szmatocholizmem.
Koń nie musi mieć żadnych zdolności i nic pod kolor, to mnie w ogóle nie obchodzi.
Człowiek siedzący na koniu w niedopasowanym siodle i w pozycji jak na krześle robi mu straszną krzywdę. Siodło nie musi być drogie, ma być DOPASOWANE.
Może i taki właściciel "nie chce" mu robić krzywdy, ale robi i to wielką, co z tego że nieświadomą.
Jak koń jest jeżdżony i karmiony widać na pierwszy rzut oka.
wątek zamknięty
Mój ulubiony kwiatek- zobaczcie na to jaka ta dziewczyna jest 'malutka'
http://www.photoblog.pl/dianowa/111677762
i cytat z jednej z notek 'dzisiaj odważyłam się wsiąść na Szaze, Srokę i Lucasa'
A gdzie kwiatek?
Lukas-
Sroka-
Nie ma to jak idealne dobranie konia do jeźdźca  🤬
wątek zamknięty
Musialo to wyglądać dość śmiesznie  😜
wątek zamknięty
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
05 lipca 2012 17:32
😂
😁
wątek zamknięty
Thymos nieźle zilustrowała to co pisałam ale coś mi się zdaje, że choćby z nieba anieli spłyneli, i ogłosili że szanowne  panny mijają się z prawdą - nic by to w ich postrzeganiu świata nie zmieniło.
Więc tym bardziej - szkoda czasu.
wątek zamknięty
Hipp   Hipster Hippoland
05 lipca 2012 18:59
http://www.photoblog.pl/horse380000/126682434/dabek-d.html

🤔

Dla mnie głupota ! Tak, można nauczyć konia stawania dęba, ale kiedy z tym koniem można się ,,dogadać". Tu kucyk wygląda bardziej na przestraszanego i gotowego do ataku, bo dziecko zachowuje się jakby chciało tego konia...zaatakować  🤔 (No-koń to tak odbiera  😉 )
Przejrzyjcie resztę zdjęć. Najbardziej razi mnie jedno. Siodło. Pamiętam, jak kiedyś jakieś dziewczyny się do niej przyczepiły, że siodło jest dużo za duże na nią i na kucyka. No ale dzieffcynka wie lepiej 🙄
wątek zamknięty
Nigna   Warto mieć marzenia...
05 lipca 2012 19:23
Hipp: z tym dębowanem to nie mówisz na serio ; o ? Mój koń też kuli uszy czasami gdy staje dęba a pozycja "do ataku" jest naturalna dla osób które chcą konia nauczyć dębować. Wymachiwanie łapkami i proszenie" kucyku podnieść nóżki" nic nie da ; o  Dla mnie ona bardzo dobrze sie z kucem dogaduje. ŻADEN koń nie pozoliłby sobie na osobie której nie ufa
wątek zamknięty
Hipp   Hipster Hippoland
05 lipca 2012 19:32
Nigna-no właśnie nie 😉 Zobacz, że ona konia do wszystkiego zmusza. Wiele razy pisała na blogu, ze ,,Guciuś mnie zrucił", że brykał-wystarczy poczytać. A ze stawaniem dęba-wiadomo, jak to wygląda, ale zobacz, że inne konie (nawet przy nauce) nie robią tego tak no-agresywnie. U niej jest inaczej. Zresztą-jak gdzieś znajdę, to widziałam jej kłótnię, kiedy mówiła, że nie wolno uczyć koni stawania deba i takie tam pierdółki 😉 Wiesz-hipokryzja i te sprawy  😂
wątek zamknięty
Ahhh czekalam aż Karinka tu trafi. Czekalam.  😅
Nie znam jej osobiście, ale znam osoby, które ja znają. A po za tym dużo z nią pisałam. i powiem tyle: dziewczyna robi wszystko na sile. No i kiedyś mi zarzuciła, ze wszystko od niej odgapilam (ukłony, korytarz...). Napisala mi, ze uczenie konia debowania to głupota. A wiem, ze ten jej Gucio to wykorzystuje przeciwko niej, tylko tego nie pisze.. . 🤬
a jeśli chodzi o siodło to tlumaczyla sie tym, ze na tym kucyku i w tym siodle jeżdżą rożne osoby (czyt. ona i jej o kilka lat strasza siostra).  😵
najśmieszniejsze jest to, ze co ja konia nauczę ona tez musi. o czym ja zrobię filmik - ona tez musi  😂 😁
wątek zamknięty
Hipp   Hipster Hippoland
06 lipca 2012 08:47
pampera-tak szukam i szukam jednej kłótni jej. Z Tobą chyba to było 😀 Na Twoim photoblogu, tak ? Mogłabyś podesłać ? Bo nie mogę znaleźć, a tam to niezłe rzeczy są wypisane 😀
wątek zamknięty
Nigna-no właśnie nie 😉 Zobacz, że ona konia do wszystkiego zmusza.

faktycznie ten koń nie ma do niej zaufania i jest zmuszany  🤔wirek:
http://www.photoblog.pl/horse380000/126558413
http://www.photoblog.pl/horse380000/126556330

ludzie litości  😵
wątek zamknięty
Nigna   Warto mieć marzenia...
06 lipca 2012 11:01
Cierp1enie: o tym też właśnie mówiłam ; o

Litości dla tego konia ; o jest zmuszany do dębowania do tego zaraz zabije swoją pańcie bo ma skulone uszy . mało tego jest ŚNIEG , przecież on(a) na pewno sie wywróci !
Jak pisałam wcześniej żaden koń nie da sie zmusić do leżenia przy osobie której nie ufa.
wątek zamknięty
Hipp   Hipster Hippoland
06 lipca 2012 14:08
Oj, przestańcie, dziewczyny 😉 W sumie-moja wina, bo nie powiedziałam jednej rzeczy-ona ma jakieś filmiki na YT, tam było widać, jak zmuszała tego kuca do różnych sztuczek. Wiele osób jej minusowało i pisało, że koń nie ma do niej zaufania itp i chyba ten filmik usunęła (chyba  :oczy2🙂.
Ja absolutnie nie mówię tego, ze jak koń dębuje (jako sztuczka) to 0 zaufania. Tyle że z tym też trzeba uważać 😉
Tyle w tym temacie 😉
wątek zamknięty
Tutaj łatwo ocenić BRAK jakiejkolwiek umiejętności jazdy konnej. I jeszcze to wędzidło ... 😵

Hej ja akurat znam tą parę jeśli chcecie się coś więcej o nich wiedzieć to proszę: Jan Żyłka i Hazard. Jeśli chcecie widziec co oni więcej potrafią to polecam pogrzebanie po necie, a nie oceniacie po jednym zdjęciu, bo to bez sensu.
wątek zamknięty
Facella   Dawna re-volto wróć!
06 lipca 2012 15:26
oczywiście, kumoterstwo... zaraz się znajdą kolejni super-znajomi broniącego swojego najznakomitszego jeźdźca...
playgame, na obcą osobę już by pewnie wyzwiska leciały, mam rację? pewnie mam.
wątek zamknięty
no i co z tego, ze to jan zylka i hazard skoro wygladaja jak pol pupy zza krzaka?
a co oni takiego niby potrafia? bo na dante, ktory mial byc promowany to nie jan jezdzil, a zawodnik.
[img]http://qnwortal.com/modules/galeria2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=100416&g2_serialNumber=5[/img]
lepiej wyglada?

edit: lit
wątek zamknięty
madmaddie   Życie to jednak strata jest
06 lipca 2012 15:57
wątek zamknięty
Ja nie oceniam ludzi po zdjęciach bo to tylko jeden ułamek czyjegoś życia, czyjejś pasji... nie obchodzi mnie czemu on nie wystartował, a ktoś inny. Akurat ten facet jeździ dobrze (to moje zdanie - zaznaczam je, aby nie było podważania jego) jeśli ktoś uważa inaczej to też jego sprawa, ale wy tutaj macie tendencję obrażania wszystkiego i wszystkich, taka prawda. Ten ma to, tam ten coś innego, ta bez kasku, tamta bez majtek.
Wiecie, że to zboczone wchodzić komuś w życie i nazywanie go kwiatkiem czy jak wy to nazywacie (rozumiem że internet jest otwarty dla wszystkich, ale kopiowanie czyjegoś zdjęcia albo profilu tutaj i obgadywanie a często nawet wyśmiewanie jest daleko nie na miejscu-gdybyście miały twarz i godnośc to choć byście poinformowały właściciela obelg i zaprosiły tutaj na to forum). Nie każdy jest tak oczywisty i wspaniały jak wy, bo wy przecież nie poddajecie się krytyce. Choć kilkoro z was znam i to dobrze, ale nie będę ujawniać swej tożsamości, bo chciałabym pozostać w lepszej pozycji i zobaczyć która lub który posunie się jeszcze dalej aby na początek mnie tutaj spałować, bo ja tylko się ładnie przywitałam i zasugerowałam zapoznanie się i oczytanie zanim zapadnie osąd i zaszufladkowanie.

W was jest kupa gówna i nienawiści jak u Kaczora....
Pozdrawiam, choć wy mnie chętnie pozdrowili środkowym palcem, jak kulturalnie wam pozdrawiam  😅
wątek zamknięty
no i co z tego, ze to jan zylka i hazard skoro wygladaja jak pol pupy zza krzaka?
am co oni takiego niby potrafia? bo na dante, ktory mial byc promowany to nie jan jezdzil, a zawodnik.
[...]
lepiej wyglada?

Co TO jest?  😲 Czy ten koń ma "naturalnie" przywiązany łeb do brzucha?
Połączenie pseudowestu z pseudonaturalem  😂
I jeszcze jak ten pan ładnie na palcach stoi...
Czy to tylko przypadek i po prostu niekorzystne ujęcie, a tak poza tym to z niego świetny jeździec?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.