matura

I kiedy będą dostępne oficjalne klucze?
Po odebraniu wyników zrobiłam taką minę  🤔 Rozszerzony niemiecki 86%, a miałam nie podchodzić ... 🤔wirek:
A przy uzupełnianiu wyników matury na UM Lublin, trzeba wybrać po prostu rozszerzony, czy rozszerzony pisemny?

Podbijam, bo to dla mnie ważne.
galopada ale mowisz o lubelskiej AM? ja bym probowala jakis Szczecin,Bydgoszcz-tam gdzie zawsze prog  nizszy a po roku sie przeniesc. U mnie na roku zaczynalo kilkanascie spadow z medycyny, jedna ukonczyla a i tak pracuje jako  szef w ludzkiej  firmie farmaceutycznej😉
fin, nie tak, jak powinno, dlatego się odwołuje.
Na studia prawnicze mimo wszystko jednak w tym roku pójdę 😉

Dziewczyny, toć pisałam!
Od 2 lipca Okręgowe Komisje Egzaminacyjne przyjmują wnioski o wgląd do pracy egzaminacyjnej (druczki do znalezienie na cke i oke). Następnie stawiacie się w OKE i oglądacie swoją pracę, jeśli macie wątpliwości co do oceny, to piszecie wniosek z prośbą o ponowne sprawdzenie pracy.
Jeśli wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony, to praca jest ponownie sprawdzana.

Z wszystkimi problemami lecicie do OKE - niech się nie nudzą! 😉

Oficjalne klucze chyba będą po 2 września, kiedy to CKE prezentuje pełne raporty, ale głowy uciąć sobie nie dam.

Edit:
Interbeta, najlepiej skontaktuj się z Uczelnią drogą mailową. Bardzo chętnie udzielą Ci odpowiedzi, a Ty będziesz miała pewność, że wszystko jest ok 🙂
Zu, u mnie tak samo. Skrzywdzili mnie OKROPNIE z rozszerzonego polaka. Zabraknie mi jakiś 15-20 pkt do wymarzonego kierunku, a 4-5 do tego, na który ewentualnie chciałabym pójść.  😵
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
29 czerwca 2012 14:34
W Szczecinie niskie progi na medycynę? Coś mi się kojarzy, że są całkiem wysokie, ale mogę być w błędzie - nigdy mnie to osobiście szczególnie nie interesowało, a jedynie słyszałam "pogłoski" na ten temat.

Niemniej jednak, Galopada - jakby coś to zapraszamy 😉 Wiem, nie jest to pocieszające, ale trzymam kciuki abyś dostała się tam gdzie tylko sobie wymyślisz!

Pozostałym gratuluję zdania matury i świetnych wyników!
martva 2-3lata temu moj kuzyn wlasnie u Was wyladowal bo do Kraka i Wawy sie nie dostal,przebidowal rok i teraz jest w stolicy
Jest jako tako, oczywiście najgorzej poszedł mi polski, 66%, zostało to już odpowiednio przez moją już ex.wych skomentowane  😂
poprawkowa matura biologia rozszerzona 53, chemia podstawowa 60  😵  z chemii pozytywnie, biorąc pod uwagę, że w pół roku zrobiłam 3 lata liceum 😁  ale biologią jestem załamana... a wątpię, żeby progi na dietetyke na sggw spały aż o 17 punktów 😵
OK, już napisalam i czekam na odp. Weźcie mi powiedzcie...Dlaczego przy rekrutacji zawsze muszą być jakieś wątpliwości :/ ?
galopada_   małoPolskie ;)
30 czerwca 2012 11:30
wybiera sie ktos z was na wete w tym roku do Lublina?  👀 👀

wczoraj sie upiłam z rozpaczy, ale juz mi lepiej i we wrzesniu biegne do szkoly zlozyc znowu deklaracje maturalną  😁 a sumie to moj chlopak na medycynie ma laskę 3 lata starsza od wszystkich wiec mam jeszcze ze 2-3 proby zeby sie dostac  😁 😁 😁 😁 😁 najwyzej bede wieczna studentką
galopada_, ja na wecie mam ludzi i o 5 lat starszych ode mnie, niektórzy pokończyli inne studia, także nigdy nie jest za późno 😉
trzynastka   In love with the ordinary
30 czerwca 2012 17:48
co do odwoływania się to wiecie jaką to ma datę ważności?
Jeżeli po 4 latach chciałabym zobaczyć moją maturę to myślicie, że by się dało ?

"za moich czasów" nikt się nie odwoływał, nawet nie wiedzieliśmy, ze jest taka możliwość a jestem ciekawa własnej matury z której wyszłam zadowolona, a okazało się, że nie zdałam 😉
galopada, a wiesz, że od zeszłego roku weszła ustawa, że drugi kierunek jest płatny?

Także będziesz musiała płacić na medycynie za wykorzystane lata na wecie?
Serio tak jest? O.o myślałam, że to tyczy się tylko studiowania 2 w jednym roku, masakra, w takim razie nie idę w tym roku na studia  😵
remendada skąd masz to info? Jakieś konkretne linki masz pod ręką?

Bo z tego co wiem, póki co zrezygnowano z opłat za drugi kierunek.
buyaka jesteś pewna, że zrezygnowano?

W takim razie bardzo przepraszam
Miałam informację, że jeszcze w tym roku wstrzymują, a od przyszłego cała akcja rusza.
Jeśli wprowadziłam w błąd to sorry, ale lepiej się upewnić, niż potem bulić 20 tyś za medycynę  😉
30 czerwca 2012 20:33
remendada ze niby ma sie iles lat wyznaczonych na studiowanie?  🤔 jak ktos studiuje kierunek X przez 2 lata to pozniej ma do wykorzystania 4(3?) lata na inne studia? wątpię  😉 😉
Pytałam u siebie na uczelni  😉
Aktualnie studiuję zootechnikę, chcę rozpocząć weterynarię i w tym celu na zootechnice wziąć dziekankę.
Dowiedziałam się że za wete i tak będę musiała płacić jako swój drugi kierunek...
30 czerwca 2012 20:50
Nikitaa a jakbys całkowicie rzucila zootechnike?
galopada, dokładnie ma być tak jak napisałaś.

Masz przeznaczone na studiowanie 5 lub w wypadku lekarskiego 6 lat.
Za wykorzystane na innym kierunku lata płacisz.
30 czerwca 2012 20:58
to potwierdzona informacja?  🤔
Właśnie tutaj zaczynają się schody, bo na jednych uczelniach jest tak, a na innych inaczej.
Chyba musisz pytać na interesującej Cię uczelni.
Idiotyczne to jest...
galopada Jakbym rzuciła zootechnikę to weterynaria jest moim jedynym kierunkiem i za nią nie płacę  😉
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
30 czerwca 2012 22:24
Odnośnie drugiego kierunku studiów- biegałam za tym dużo i jest tak: drugi kierunek jest płatny OD PRZYSZŁEGO ROKU (studenci UW znaleźli błąd w ustawie i generalnie jest tak, że jeśli ktoś zostanie przyjęty do końca obecnego roku akademickiego czyli de facto do 30 września 2012 to studiuje za darmo). Chodzi tu o studia równoległe, tzn. jestem na jednym kierunku i chcę studiować drugi jednocześnie. Jeśli ktoś skończy albo zrezygnuje z obecnych studiów i weźmie udział w normalnej rekrutacji na inne to w świetle prawa płacić za nie nie musi 😉 (chyba że uczelnia sobie wymyśli coś innego, my np musieliśmy podpisywać oświadczenie na początku roku że nie studiujemy nigdzie indziej😀).

Podsumowując- jak któraś chce studiować 2 kierunki jednocześnie to streszczać się i zapisywać jeszcze na ten rok! 😉
smarcik, a widzisz i to co mówisz ma jakiś sens.

Niestety mnie poinformowano, że w wypadku gdy zrezygnujesz, albo Cię wyrzucą płacisz  🤔wirek:
Ale przynajmniej dobrze powiedzieli, że wchodzi to od przyszłego roku  😉
właśnie ja słyszałam dokładnie to, co napisała smarcik.

a o 'limicie lat' do mozliwego wykorzystania to nawet mi sie nie snilo  🤔 porażka.
ja też słyszałam o limicie lat, 6 lat nie ważne co, można 6 lat medycynę, a można 6 kierunków po roku, ale generalnie to chyba był jakiś chory pomysł na który nie zgodziły się uczelnie
ja też słyszałam, że panstwo płaci za okreslona liczbe semestrow, jak ktos chce wiecej to placi
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się