trzeszczki

No to może warto zrobić zdjęcia i rozwiać wątpliwości.
Hej. Powiedzcie mi co może oznaczać zgrubienie/narośl nie wiem jak to nazwać tak jak zaznaczyłam na zdjęciu. To "coś" jest od tyłu pęciny. Koń kuleje na lewą nogę, tzn raz kuleje raz chodzi dobrze, a jak źle stąpnie to znowu kuleje. Co to może być?
To co jest w tym miejscu to ścięgno, a pod nim międzykostny. W tym miejscu to chyba by musiał być podziabany gdzieś na 1/5 swojej wysokości...  🤔
Koń chodzi rzadko pod siodłem, większość czasu spędza w lesie na wybiegu. Zaczął kuleć i sprawdzałam wszystkie nogi i w przedniej lewej wyczułam taką wystająca "narośl". Czy ścięgno może tak wystawać? Nie wiem kurcze jak o dokładnie opisać.
Może jednak lepiej warto weta wezwać zamiast wróżyć z fusów...
Hej. Powiedzcie mi co może oznaczać zgrubienie/narośl nie wiem jak to nazwać tak jak zaznaczyłam na zdjęciu. To "coś" jest od tyłu pęciny. Koń kuleje na lewą nogę, tzn raz kuleje raz chodzi dobrze, a jak źle stąpnie to znowu kuleje. Co to może być?

To może być, a raczej jest na 100% niezdiagnozowana kulawizna... Czemu nie dasz obejrzeć konia wetowi?
Wet będzie dopiero w sobotę. a pytam bo może ktoś się z takim czymś spotkał...
A to się nagle pojawiło? I nie znika z czasem? Próbowałaś czymś smarować?
Zauważyłam to dopiero teraz bo koń zaczął mi kuleć i masowałam wszystkie nogi, szukałam powodu i znalazłam to. Nie znika. Smaruje mu maścią chłodzącą i robię kompresy chłodzące bo od tego też napuchło mu trochę ścięgno. Jak dotykam i uciskam to "zgrubienie" koń w ogóle nie reaguje, tak samo uciskając na puszkę kopytową. Boli go przy chodzeniu, w stępie tak nie widać ale w kłusie pokazuje.
dea   primum non nocere
29 czerwca 2012 10:16
Isobel - czy możesz zrobić zdjęcia kopyt [url=http://kopytko.wetpaint.com/page/Dobre+zdjęcia+kopyt]według wzorca[/url] z wątku o naturalnej pielęgnacji? Z tego co opisujesz, z kopytami (być może nie tylko*) jest problem. Reakcja ostra na stąpnięcie na kamień, to albo za cienka podeszwa albo chora, słaba strzałka, albo ból odrywającej się ściany/wspory. Potykanie jest wtedy, kiedy koń chodzi z palca (ląduje na przedniej częsci kopyta) i wynika najczęściej z za długiego pazura (wyobraź sobie, że ktoś przywiązał Ci do stopy deseczkę dłuższą niż stopa i masz tak biegać - potykanie jest prawdopodobne...), ale może też być tak, że koń unika obciążenia tyłu kopyta (zresztą zwykle jedno drugiemu towarzyszy), z tego powodu chodzi z palca i stąd potykanie. Potykanie plus "lenistwo" plus niechęć do galopu... kojarzy mi się z jednym z koni, które strugam - taką miał opinię jak się za niego brałam, że jest leniem i "księciuniem". W tej chwili wykrok mu się wyraźnie wydłużył, przestał się potykać, stękać, jęczeć, a w terenie wyprzedza koleżankę.

* - nie tylko, bo ruch z palca jest bardzo szkodliwy dla aparatu ruchu i powoduje uszkodzenia innych struktur, na dodatek jest niefizjologiczny, więc towarzysza mu napięcia mieśniowe, które tak same z siebie często nie bardzo chcą odpuścić. Jak koń stoi? Nie ma czasem postawy podsiebnej?
edit: przenioslam temat do nowego watku zeby tu nie zasmiecac.
W srode byl kowal, wiec kopyta nie sa dlugie.

To akurat o niczym nie świadczy - kowal mógł źle werkować i jednak zostawić długi pazur. Pokaż fotki.

Zauwazylam ze jak stoi to nigdy nie prosto, miedzy tylnymi a przednimi nogami tworzy sie V, oczywiscie wyczytalam ze jesli kon nie staje nigdy rozno przodami to jest to spowodowane jakims problemem z kregoslupem ;s

Mój koń tak stawał, każdą nogą w inną stronę i w różnych konfiguracjach. Miał problemy z kopytami, nie z kręgosłupem. Miał też problemy z łopatkami dzięki problemom z kopytami...  🙄
Czy ktos ostatnio robil wlewke Tildrenem ?
Jaki jest obecnie koszt ?
sie podlaczam do pytania. I czy ktos robil tildren profilaktyczne, niekulawemu koniowu, mozna tak robic w ogole ?
Serena   .been there, done that, messed around.
06 września 2012 20:05
ponawiam pytanie, jak teraz kształtują się ceny tildrenu ??
Zależy od weta i kursu euro: 1200- 1400 zł.
zima serio  🤔 ? Ja 2 miesiące temu zapłaciłam 2 tys ......  😵
06 września 2012 20:26
zima ale to dożylnie tak?
można tildren podawać bezpośrednio do trzeszczki?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
06 września 2012 20:27
Można i wtedy jest zdecydowanie taniej, bo dawka mniejsza.
można, jak wszystko, ale PO CO?  😲
przecież naturalnie koń sam wytwarza w stawach to co trzeba - to jak profilaktycznie podać antybiotyk!
A sami bierzecie? Jedno czy drugie? Do profilaktyki to są witaminki, makro czy mikroelementy, ale nie LEKI, które "uposledzają" organizm (w sensie nie robi potem sam tego co powinien)!
06 września 2012 20:33
kiedyś ( jakieś dwa lata temu nie całe ) jeden z bardziej znanych weterynarzy mówił, że tildren u niego na jedną nogę 1600zł, a że trzeba podać do dwóch to koszt 3200zł. Dlatego ciekawa jestem jak teraz się to przedstawia.
normiss ale mój koń akurat kwalifikuje się do podania tildrenu i na pewno nie byłby on podany profilaktycznie.
Sarena, zapomniałam zacytować , nie chodziło mi o Ciebie, a o Arimona  😉

czy ktos robil tildren profilaktyczne, niekulawemu koniowu, mozna tak robic w ogole ?
Rozmawiałam z wetem o tym nie dalej jak dwa miesiące temu, więc nie sądzę, żeby stawka aż tak wzrosła przez ten czas.
Co do kwoty 1600 zł za nogę - jakaś abstrakcja 🤔wirek:
Paczka Tildrenu składa się z 10-ciu ampułek, które miesza się z czymś tam i metody podawania są dwie (przynajmniej ja słyszałam o dwóch) - dożylnie jednorazowo całość w postaci kroplówki lub dożylnie pojedyncze ampułki.
O podawaniu bezpośrednio nie słyszałam, bo zdaje się, że to ma działać globalnie na cały organizm, nie tylko trzeszczki. Co nie znaczy oczywiście, że taka metoda nie istnieje. Ja o niej nie słyszałam, a temat badałam dogłębnie i swojemu koniowi zaserwowałam kroplówkę dwukrotnie, dwa i dwa i pół roku temu.
06 września 2012 20:50
zima dzięki za informację, muszę po prostu się zapytać o to weta znowu jak to jest z tymi cenami..
06 września 2012 20:51
Jeśli chodzi o podawanie całości to spotkałam się z podawaniem tylko rozcieńczonego solą fizjologiczną w postaci kroplówki. Domiejscowo zdaje się podaje się tylko 1 ampułkę, więc i cena odpowiednio niższa. Tylko uzyskuje się działanie tylko miejscowe, a nie na cały organizm jak w przypadku podania dożylnego.
No tak, ale miejscowo i tak dajesz w żyłę??? Więc tak czy siak się rozchodzi po organizmie.
06 września 2012 20:55
Miejscowo nie w żyłę się daje, tylko w problematyczne miejsce.
normiss

moze zle doprecyowalam pytanie.
Chodzilo mi o to czy jesli jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze kon od zmian w trzeszkach bedzie kulal, czy ma sens podanie tildrenu zanim kon bedzie kulawy, po prostu na zmiany w trzeszkach?  Czy to jakkolwiek pomoze zeby te zmiany nie postepowali, czy tildren nie ma takich wlasciwosci?

Zupelnie nie wiem co wchodzi w sklad tildrenu, tak ze ciezko mi porownac go do antybiotykow.
Ale antybiotyki sie czasem podaje zapobiegawczo, nawet jesli kon nie ma tempeatury.

Z tego co ja wiem są przypadki, kiedy po tildrenie obraz rtg lekko sie poprawił, a więc pewnie jest sens. To nie jest na pewno lek, który pomaga tylko na objawy.
06 września 2012 21:08
Z tego co mi tłumaczono to Tildren powoduje przebudowę chrząstek.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się