Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
czyli jesli dobrze rozumiem masz rzeczona sigme? wiesz jakie ma mocowanie?
tulipan, po co zadajesz jedno pytanie w dwóch wątkach? 🤣 odpowiedziałam ci w drugim 🙂
Tak jest, dostałam tą Sigme w spadku, że tak powiem i szukam aparatu pod kątem obiektywu 😉 Właśnie mam problem z mocowaniem. Kupiona była do Nikona, ale jakiego konkretnie nie mam pojęcia.
cieciorka najpierw zadałam w tamtym bo jest dość popularny, a potem mnie oświeciło, że przecież musi być na forum wątek stricte aparatowy 😡
tulipan, kupiona do nikona będzie pasować do nikona, prawdopodobnie mało obrazkowego. Przy dużej klatce musiałabyś wówczas kadrować w kompie.
tulipan, jak do Nikona, to bedzie pasowac do kazdego maloobrazkowego (chyba do D300, ale glowy nie dam), o AF sie nie ma co martwic bo to wersja z silnikiem. nie wiem jak ze starymi analogowymi lustrzankami (na klisze), ale to Cie chyba nie interesuje?
Ja uznałam ze poczekam z zakupem aparatu do tygodnia przed wyjazdem. Powód? Cena upatrzonego Sony DX200 od kwietnia spadła o 350zł w mojej okolicy, a więc licze ze jeszcze pójdzie w dół po wakacjach 🙂
Jak myślicie: dużo jeszcze pójdzie w górę ta cena? Licytuję teraz, ale koniec dopiero w niedzielę.
http://allegro.pl/nikon-d5100-nikkor-18-55-vr-fabr-nowy-gwar-i2444746517.htmlNatomiast znalazłam dzisiaj to ogłoszenie:
http://allegro.pl/aparat-nikon-d5100-18-55mm-vr-promocja-i2418266125.htmlale tutaj koniec już jutro.
W obu jest możliwość kupna na raty i prawdopodobnie z niej skorzystam. Ale-czekać do niedzieli i ryzykować, że zapłacę więcej czy kupować dzisiaj i zapłacić więcej 😉 ? Nawet jeżeli to będzie 400zł różnicy, to ma to znaczenie...
Zu, moim zdaniem - poczekaj do niedzieli, w razie gdy by cena poszła mocno w górę, a nikt nie kupił by tego wcześniejszego nikona to możesz napisać maila o ponowne wystawienie 😉
Nirv, dzięki :kwiatek: Też tak pomyślałam, zwłaszcza że w okolicach 2tys jest masa tego na allegro 🙂
Facella, tak, D300 jest niepełną klatką, a skoro Sigma ta jest do niepełnej klatki to do analogów nie pasuje 😀
cieciorka, nie trzeba kadrować, lustra FX automatycznie przełączają się na trub DX powodując tylko mniejsze zużycie pikseli - bodajże o połowę
MsCarmen, analogi to nie moja bajka, dlatego napisałam, że nie wiem q-; ale dzięki za info, może się jeszcze w życiu przyda.
Jeżeli chodzi o
aparaty fotograficzne to ceny ciągle lecą w dół- ciągle wchodzą nowsze modele. Tak naprawdę to można czekać nawet pół roku i będzie tańszy o 500 i tak jak napisałaś po wakacjach ceny spadną jeszcze bardziej. Tylko szkoda zdjęć niezrobionych na wakacjach 😉. Ja właśnie kupiłam sobie lustrzankę Sony i różnica miedzy ceną w sklepie a w intrenecie mnie powaliła. Przepłaciłabym prawie 600 zł!
Mogę Was jeszcze pomęczyć?
Przeczytałam test nikona d5100 i zastanawiam się czy dołożyć i kupić jego czy 3100? W 5100 kusi mnie matryca która ma ponad 16, a z drugiej strony chyba nie jest mi aż tak potrzebna 😁
Zu, obydwa mają chyba taką samą matrycę pod względem rozmiaru, a za dużo mpx na małej matrycy to gorsza jakość w sumie... ja, mając 10,2 mpx, robiąc zdjęcia w formacie M (wykorzystywane jest wtedy chyba 8 mpx, ale nie pamiętam, musiałabym wstać i sprawdzić, nie chce mi się q-; ), drukowałam je w rozmiarach 20x30 i są świetnej jakości...
Poszperałam po forach internetowych-bardziej niż d3100 polecają d90, teraz już zupełnie nie wiem 😵 W sumie szkoda mi aż tyle kasy na 5100 skoro to pic na wodę, wolę kupić lepszy obiektyw...
w takich przypadkach D90 polecają zawsze i wszędzie, ja też (-;
co do obiektywu, święta racja.
Czyli d90 przebija wszystko ?😉
D90 jest aparatem świetnym od A do Z - dobrze zaprojektowanym i przemyślanym. Nie bez powodu jest w sklepach do dzisiaj od 2008 roku (-;
[edit] literówka w roku... 😁
Zu, bierz D90, ja mam od ponad roku i jest fantastyczny, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł mimo czasem ekstremalnych warunków i bardzo intensywnego użytkowania (zawsze zabieram go ze sobą do stajni). Jedyne co mnie w nim wkurzyło to pasek, ale to we wszystkich modelach Nikona tak jest, przy noszeniu z 80-200 w upalny dzień wyrywa kawałki skóry na szyi 🙄
D90 daje większą możliwość dobierania obiektywów, niż D3000/D5000, nie wiem, jak te nowsze. Jeśli by się trafił D90 w sensowej cenie zbliżonej do tych dwóch pozostałych, ja bym się nie zastanawiała. Mam go od prawie 1,5 roku i jestem przekonana, że to był optymalny wybór, który mi wystarczy ( oby! ) na lata. Miałam porównanie do D5000 kolegi i zdecydowanie wolę swoją zabawkę.
Nie bez powodu jest w sklepach do dzisiaj od 1008 roku (-;
to faktycznie długo 😁
ja, gdybym teraz miała wybierać pomiędzy moim a D90, nie wahałabym się ani chwili i brała D90.
tak jak pisała Lena, jest większy wybór obiektywów, bo nie muszą to być (w przypadku Nikona) AF-S (czyli z silnikiem AF), wystarczy tylko AF. D90 ma silnik w korpusie.
Facella, haha dzięki za poprawkę!
Arroch, ja też byłam nim przerażona 😀 Kupiłam sobie świetny pasek za 50zł tu > a-labcraft.blogspot.com
Co chwilę dorzucają nowe wzory. Są super, mam go już dobre półtora roku, a jeszcze go nie prałam i wygląda jak nowy, jest mięciutki i nic się nie wbija w szyjsko
Tu akurat modele wyprzedane, choć widziałam, że pojawiają się jeszcze w ich ofercie, ja mam fioletowy, w pierwszym rzędzie drugi od prawej 🙂
Witam, mam pytanie. akutalnie używam Nikona D3000 , chciałabym go wymienić na lepszy model, co polecicie ? na pewno nie chciałabym niczego w rodzaju D5100 czy D3100, bo te aparaty jakoś nie przypadły mi do gustu, z obydwoma miałam do czynienia, zastanawiam się nad D90 i D7000 . doradźcie 🙇
Przejrzyj ostatnie kilka stron wątku - było sporo na temat D5100/D90.
przeglądałam, ale nikt nie wspominał nic o D7000 , dlatego pytam.
Bravoova, Znajoma mówiła, że d7000 dostał bardzo kiepskie opinie już po wejściu na rynek i od razu pojawiło się ileśtam stron na forum nikona o jego wadach. Polecam opisy testów na optyczne.pl, mi to sporo dało 🙂
kurde, kurde. i znów mam mętlik w głowie. w takim razie D90 ?
hej, moze ktoś mi pomoże.
Stoję przed wyborem niewielkiego plecaka foto.
Mój wybór stoi między KATA 3N1- 10, KATA 3N1-20 oraz Lowepro flipside 200
miedzy dwoma Kata byłoby mi łatwiej wybrać, jednak nie wiem jak ma sie porównanie tych dwóch firm
KATA i Lowepro właśnie
Moze ktoś używa i mógłby polecić: który wygodniejszy, który trwalszy ? Na dzien dzisiejszy chętniej wybrałabym KATA (ten większy) jendak cały czas się waham,
Do zmieszczenia mam : lustrzanka plus 3 obiektywy : 1x 200, kita i 24 mm, plus lampa , plus okazjonalnie statyw
(plus pierdół mnóstwo, ale na to zawsze znajdą się kieszonki)
Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc !
Acha, plecak ma być wyprawowy - czyli na podróże
koenicke Lowepro to Lowepro. Ja bym brała ten
PS. 🚫 Czyżbyś była fanką Anberlin? 😀