Dopasowanie siodła

A mi się znów wydaje że leci do przodu.
Mnie również.
Nigna   Warto mieć marzenia...
26 czerwca 2012 18:27
tunrida : Miałam szerszy łęk, można było wsadzać całą dłoń pod panele przednie ; o Siodło całkiem latało przód -tył. Gdy dochodzi ciężar jeźdźca łęk się obniża i nie ma aż takiego odstającego łęku.  Mam nadzieje że mimo wszystko to kwestia samego łęku bo wydałam już tyle kasy na dopasowanie tego siodła i dalej są problemy >.<

Jutro postaram sie zrobić zdjęcia dokładne jak leży siodło , przedniego łęku i plam.

xxagaxx ,Dramka  :To by było całkiem "logiczne" że leci na przód bo po 15-20 min jazdy od razu ląduje na szyi ...
tunrida, poważnie widzisz tu że przedni łęk jest za wysoko? Mi nie przyszłoby to do głowy.
Leci leci.

Koniczka To kogo polecasz dopasowania siodeł w Warszawie?
Chciałam poprosić o przyjazd ję kobitkę ,ale Twoja opinia mnie chyba skutecznie odstraszyła.
No to ja chyba oślepłam, bo nie widzę tego, żeby to siodło nie leżało na zdjęciu w równowadze i żeby leciało na przód. Waszym zdaniem tył siodła należałoby obniżyć?  😲

ekhem- może za mało widziałam ujeżdżeniówek i za mało ich w ręku miałam. Bo jak sobie przedłużę wzrokowo w wyobraźni panele , które widzę z tyłu, to wychodzi mi, że z przodu siodła te panele będą leżały za wysoko/za blisko środka kręgosłupa w stosunku do końskich mięśni w tym miejscu. ( nie wiem czy jasno tłumaczę) Przekładam sobie kształt na siodło skokowe/wszechstronne i może tu jest błąd? Bo fakt, że w ujeżdżeniówkach ten przedni łęk jest dużo wyższy.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
26 czerwca 2012 21:10
Petit., do dopasowania używanego siodła? Niestety według mojej wiedzy nie ma takiej osoby. Jeśli chodzi o nówki to ja mam zaufanie do Pawła Kostrzewy. Wiem, że opinie ma różne, ale nie raz korzystałam z jego pomocy i nigdy się nie zawiodłam. Niestety nie idzie go ściągnąć, żeby dopasował używane siodło.
Petit, Magda u nas ostatnio dopasowywała 2 siodła i wszystko było ok.
tunrida, rozmawiasz ze ślepym o kolorach, bo ja w życiu żadnego siodła, czy skokowego czy ujeżdżeniowego do konia nie pasowałam 😀 Obserwuję i próbuję wyciągać wnioski, czasem z lepszym czasem z gorszym skutkiem.
Wiem że sama sporo w temacie dopasowania siodła przeszłaś, + współpracowałaś z profi-pasowaczem, dlatego chciałam podrążyć temat. Nie przyszło mi do głowy, żeby patrzeć na panele - kierowałam się tym jak wygląda relacja przedni - tylny łęk i gdzie wypada najgłębsze miejsce siedziska i na tej podstawie w tym siodle wydaje mi się że środek jest przesunięty do przodu.
A ja powiem tak - nie oceniałabym po tym zdjęciu. Jak dla mnie to tam łęk jest przedni na dobrej wysokości, ale siodło sprawia wrażenie, że leci na przód. Tylko, że to moim zdaniem może być wrażenie - ponieważ:
1. Koń jest wykręcony / wygięty, nie stoi równo nogami - nie ma szans tak oceniać siodła
2. Zdjęcie nie jest z boku tylko z jakiejś dziwnej perspektywy, która moim zdaniem nieźle przekłamuje rzeczywisty obraz.
No to ja nie widzę, żeby leciało na przód. Nic a nic. Albo oślepłam, albo ślepa cały czas byłam.

Jak patrzę na kształt siedziska i na kształt tybinki, to wydaje mi się, że gdyby położyć ołówek, to sturlałby się akurat na to miejsce siedziska gdzie powinien siedzieć tyłek jeźdźca. I że jak tyłek jeźdźca tam wyląduje, to noga na tybince powinno leżeć tez ok- ani do przodu, ani do tyłu.
No chyba, żeby faktycznie pod ciężarem jeźdźca przód osiadł...
tunrida, dlatego ja mówię, że na tym zdjęciu niewiele widać 😉 bo jakieś tam wrażenia to ... no wiadomo 😉. Dla mnie żeby cokolwiek oceniać to zdjęcie z boku prostopadle, koń prosty, równo ustawiony.
26 czerwca 2012 21:55
Dlatego też napisałam że wstawię jutro lepsze zdjęcia  :kwiatek: Wróćmy wtedy do tej dyskusji może ; )
No używane, używany Euroriding.
Nigna Wstaw faktycznie lepsze fotki, bo też dopiero po napisaniu posta zaczęłam się zastanawiać czy zdjęcie nie przekłamuje.
mam do was pytanie mam możliwość zakupu siodła dla swojej kobyły takeigo jak szukałam.
czy można jakos sprawdzić jaki powinna mieć rozstaw łeku?
siodło które chce kupic to prestige i ma rozstaw 35..
Karina7 patrząc na jej zdjęcie i taki kłąb, to 35 może być sporo za szerokie. Nie masz opcji przymierzyć siodła?? .

Nie wiem jak kobyła jest szeroka, ale ja bym coś bardziej celowała w 32-33.  I pamiętaj że Prestige mają niskie tylne panele, dlatego na większości koni lecą w tył. Najlepiej weź siodło na próbę.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
27 czerwca 2012 09:50
Taka okrąglutka ta kobyłka i dość dobrze ma obudowany kłąb.
Wbrew pozorom 35 prestiżowe to nie jest jakoś strasznie szerokie siodło.
Ze względu na lecenie w tył, zawsze lepszy szerszy prestige i do tego mattesik na przykład.
ms_konik dlatego mówię że ciężko tak coś napisać. Lepsze siodło na próbę. Ale 35 to jest naprawdę szerokie. Ja miałam 34 a mam dość potężnego konia. I musiałam wkładać jedną mattesową wkładkę 😉
Gillian   four letter word
27 czerwca 2012 16:07
na mojego 36 jest za małe  😁
mam pytanko odnośnie Winteców i pasowania- w jaki sposób można dopasować siodło z systemem Cair lub bez niego?
Co Wintecki mają w środku? Czy w grę wchodzą tylko podkładki?
ms_konik według ciebie ona jest okrąglutka?  🤔 Mówisz o mattesie podnoszący tył siodła?

Moja ma siodło z rozstawem 35 i jest jak beczka. Według mnie 35 to szeroki rozstaw, 33 standard.

xxagaxx No właśnie..dlaczego robią takie niskie te panele  🤔
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
27 czerwca 2012 16:32
ms_konik według ciebie ona jest okrąglutka?  🤔 Mówisz o mattesie podnoszący tył siodła?

Nie, mówię o zwykłym.
Nie wiem jak to by pracowało z korektą tyłu, bo takiego mattesa nie mam.
Na codzień w prestiżu 35(skokowy) + mattes chodzą zwierzaki dużo węższe (ok. 33 a może i 32 - musiałabym polatać z miarką dla pewności) i zupełnie fajnie to leży.
A na grubasach (dla których to 35 jest dobre bez mattesa) od razu leci na tył 🙁
zwykły mattes nic nie da jeżeli siodło leci do tyłu
27 czerwca 2012 19:17
Więc napisałam już do osoby która mi dopasowywała siodło ; ) Wypcha poduszki jeszcze raz , bo nie przylega w tym miejscu.
sprawdziłam dzisiaj łęk przylega idealnie oglnie wygląda na dobrze dopasowane.
Wstawiam jeszcze zdjęcia dla tych co sie zastanawiali czy siodło lezy w równowadze ; )
Nigna, ty masz system Cair czy nie masz?
Da się normalnie dopchać Winteca?
27 czerwca 2012 19:31
Perlica: mam ten system ... chociaż w sumie miałam bo został wyjęty i wypchany watą aby idealnie dopasować . Dopchać go można raczej tylko specjalnymi wkładkami do tego służącymi ; /
Nigna, z tego co piszesz to można go wyjąć i dopchać tradycyjnie watą...
Zdecydowanie lepsze zdjęcie
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
27 czerwca 2012 20:30
W Wintecach można korygować równowagę siodła wkładkami montowanymi na panelach: http://pasi-konik.pl/pl,category,216681,akcesoria,do,siodel,wintec.html
27 czerwca 2012 20:45
Koniczka: Te wkładki praktycznie nic nie dają jeśli siodło potrzebuje dość dużej korekcji, 8mm to okropnie cieńka podkładka...
Perlica : Samemu raczej sie nie da. Robił mi to rymarz który zajmuje sie dopasowywaniem siodeł. Ale Owszem da sie wyciągnąć.Tyle że trzeba rozpruć siodło i znowu zszyć. Zostają poduszki powietrzne ,mam je gdzieś w domu moge zrobić zdjęcie jak Cię to interesuje ; )
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się