Stajnie w Warszawie i okolicach

Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
26 czerwca 2012 19:37
Jasne, że można dać szansę 🙂 Tylko, że zła opinia ciągnie się długo, a to co działo się w Talarku, to była tragedia, dlatego napisałam, że nie będzie łatwo.
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
26 czerwca 2012 19:43
Jasne, że można dać szansę 🙂 Tylko, że zła opinia ciągnie się długo, a to co działo się w Talarku, to była tragedia, dlatego napisałam, że nie będzie łatwo.

i tutaj się zgodzę.. zła opinia bardzo szybko się rozpowszechnia a później ciężko wypracować nową ... a tam faktycznie był syf  👀
u nas w stajni jest dziewczyna, co się miesiąc temu wyprowadziła z Talarkowa - ponoć wszytskim wypoeidzieli penssjonat i mówiła, że nic już tam nie będzie...
czy ktos wybiera sie jutro do Bajardo?
szukam transportu dla 1 konia z łomianek

ew prosze o wskazanie stajni z ktorej ktos jedzie
emptyline   Big Milk Straciatella
26 czerwca 2012 21:46
[quote author=zduśka link=topic=46.msg1442998#msg1442998 date=1340736187]

i tutaj się zgodzę.. zła opinia bardzo szybko się rozpowszechnia a później ciężko wypracować nową ... a tam faktycznie był syf  👀
u nas w stajni jest dziewczyna, co się miesiąc temu wyprowadziła z Talarkowa - ponoć wszytskim wypoeidzieli penssjonat i mówiła, że nic już tam nie będzie...
[/quote]

Ja działam w drugą stronę, ciekawi mnie to zawsze i zakładam, że nowi dadzą radę i wykorzystają dany potencjał. Tutaj raczej martwi mnie cena, nie opinia o stajni, bo jest wygórowana, jak na warunki. Zwłaszcza te czyhające 1200zł. Za co cholera?
26 czerwca 2012 21:48
Za halę  🤣 Niestety obecność hali zazwyczaj drastycznie podnosi cenę pensjonatu.
Hala halą, ale podłoże na niej też istotne, wiecie co planują wysypać i jak ta hala będzie?
26 czerwca 2012 21:57
No hala halą, ale cena 900zł, przy obecnych warunkach jest dla mnie o jakieś 2 stówy za duża. Inna sprawa, że trzeba włożyć kupe kasy i pracy w ruszenie obiektu, ale jednak, jak dla mnie to ciągle nieadekwatna kwota.
Co do samej hali, nie wiem za bardzo nic na ten temat, jak się dowiem, dam znać.

Kochani, koleżanka szuka jakiejś miłej stajni w okolicach Nadarzyna. Dojazd może być tylko samochodem. Coś w rozsądnej cenie, do 900zł, najlepiej mniej. Możecie coś polecić?
Byłam w stajni Sabat (czyli dawny Talarek - proszono by nie używać tej nazwy). Tam są osoby zupełnie inne niż były. Moja koleżanka wydzierżawiła ten teren i zrobiła mega porządek. Oczywiście by wszystko było na błysk jeszcze trochę czasu upłynie ale to co zrobiły ze stajniami daje powalający efekt. Wszystko wymyte, odkażone itd..

na +
- konie stoją na trocinach,
- codziennie czyszczone boksy,
- koń je tyle siana ile potrzebuje,
- treściwe 3 razy dziennie,
- jest mała łąka, a raczej 2 (w końcu działają) poprzedni dzierżawcy nie korzystali z łąki bo nie chcieli kupować "elektrycznego sprzętu".
- jest bardzo fajny, konkretny stajenny. Bardzo miło byłam zaskoczona kiedy nie usiadł do stołu na wspólną kolację bo chciał przygotować i dać jedzenie koniom.
- oczywiście jedzenie, dawki itd ustalasz, nie ma problemu z dawaniem leków i czego dusza zapragnie,

do przygotowania jest:
- podłoże na krytym lonżowniku,
- hala i podłoże do niej,
- oczywiście cały czas sprzątanie i odnawianie wszystkiego.

na minus -
- na razie głównie cena i ew. zimna stajnia zimą (chociaż też mają jakoś ocieplać).

Osobę decyzyjną za stajnię czyli Anię znam osobiście, więc z czystym sumieniem mogę tam postawić konia bo wiem jak o konie dba- o swojego i cudze.

Kochani, koleżanka szuka jakiejś miłej stajni w okolicach Nadarzyna. Dojazd może być tylko samochodem. Coś w rozsądnej cenie, do 900zł, najlepiej mniej. Możecie coś polecić?

Jakie ma oczekiwania za te czy do tych 900 zł?
26 czerwca 2012 22:15
AgaEl, a wiesz może jakiej wielkości będzie hala? Dobrze, że jest info, no prawie z pierwszej ręki 🙂 Ja jak mówiłam, mocno trzymam kciuki, narzekając tylko na cenę.

Cendryk, dobra opieka, padoki trawiaste/pastwiska, czyste boksy, fajnie jak będzie hala albo coś z dachem. Standardowe te wymogi. 🙂
Trudno coś znaleźć z halą poniżej 1000 zł
Są miejsca w Milordzie w Falentach i mogłaby spróbować w Wolicy ale tam 1100.
Chyba najtaniej w Paszkowie, ale jeśli tam, to tylko do stajni obsługiwanej przez p. Romka.
Szarże i Patatj wszyscy znają  😉
U nas w Grzmiącej jest mała halka i znośna cena, ale jednak nie jest to normalna pełnowymiarowa hala.

Edit- Talarkowo wygląda teraz ciekawie ale cena mnie rozśmieszyła- nowa osoba, nowi właściciele, stajnia z dramatyczną opinią i 900zł 😉 ale kto wie, może szarżowicze i spółka się rzucą, dojazd jest niezły.
emptyline wiem gdzie ma stać ale ile i dokładnie jaka to niestety nie wiem. Można powiedzieć, że info z pierwszej ręki to raz, a dwa przenoszę swojego podopiecznego tam.

W zasadzie dla osób niezmotoryzowanych, które mieszkają w okolicach Pruszkowa wcale nie ma specjalnego wyboru stajni w okolicy. Bo jak jest dojazd często warunki dla koni są beznadziejne, a powody zwykle są dwa:
- krótkie padokowanie,
- syf w boksach,
ewentualnie trzeci czynnik cena ale to jest względne.

Cedryk mogę powiedzieć tak, ja najboleśniej poznałam Szarżę ODRADZAM Z CAŁEGO SERCA. Ludzie tam są wyjątkowo niepoważni ja przez nich straciłam swojego konia i usłyszałam "stało się" i nikt nie chce wziąć za to odpowiedzialności. Jeszcze z ofiary zrobią z Ciebie winnego.

26 czerwca 2012 22:36
Paszków odpada na pewno. 🙂 Razem z Szarżą i Patatajem do kupy. Milord z tego co wiem, też jakoś koło 1200zł.

Chrzanić halę, to nie najważniejszy warunek. 🙂 Także niepełnowymiarowa, czy nawet zadaszony lonżownik brzmią dobrze.

No właśnie proponowałam Grzmiącą, ale szuka czegoś jeszcze bliżej. 🙂 O ile istnieje, oprócz wyżej wymienionych, które odpadają.
emptyline, no ale nie istnieje. Hala warunkuję cenę niestety.
Niestety, nic sensownego w tej okolicy nie ma, za taką cenę.
Chyba, że ktoś coś wie  😉 to niech zdradzi.
Ja nie stałam w Żółwinie, tam konie mają wydzielone padoki, przynajmniej jak się przejeżdża to widać. Hali brak, lonżownik był. Zmienił się Zarządca rok temu, może tam?
A czy ktoś ma info czy w stajni w Odrano Wola u Pietrzaków jest pensjonat?
>
Edit- Talarkowo wygląda teraz ciekawie ale cena mnie rozśmieszyła- nowa osoba, nowi właściciele, stajnia z dramatyczną opinią i 900zł 😉 ale kto wie, może szarżowicze i spółka się rzucą, dojazd jest niezły.

taaaaa..... popatrzymy... chyba kolejki nie będzie za tę cenę w tych warunkach...
26 czerwca 2012 22:45
Dlatego też pytam, bo sama absolutnie niczego sensownego za tę cenę również nie kojarzę. 🙂

Żółwin to Wolta? Lonżownik jest, ale padoków to ja tam nie widziałam.
Tak, a padoki mieli po prawej stronie od bramy wjazdowej, wydzielone pastuchami.
Padoki niby są ale ja ostatnio tam koni na wybiegu nie widziałam odwiedzając stajnię około godziny 10-11 rano w weekend. Stajnie nie robią jakoś mega pozytywnego wrażenia. Dla mnie jedno jest ważne- > konie nie chodzą na padokach normalnie.
To hala, w której w weekend oglądałam trening. Chciałabym też w takiej jeździć  😉.
emptyline z Nadarzyna jest blisko do Podolszyna i do Postera.
W Postarze nigdy nie byłam.
W Podolszynie miałam konia niecałe 2lata. I w sumie jest ok.
Jest jeszcze kilka innych ale cena już >1000zł
27 czerwca 2012 00:02
agaEl a czy nowa właścicielka Talarka nie miała przypadkiem nic wspólnego z Pęcicami, a później z Duchnicami?
Kurczak była kiedyś pensjonariuszem w stajni w Pęcicach, tam kiedyś stałyśmy z naszymi końmi.

Czy mogę zapytać w której stajni w Pęcicach stałyście z końmi?
Czy A+A ją zna?
[quote author=D+A link=topic=46.msg1442467#msg1442467 date=1340710118]
emptyline, to ta stajnia tylko możliwe, że jeden telefon jest do właściciela a drugi do właścicielki.

Jak u Was z dojazdem bez auta?
[/quote]

Raczej kiepsko. Można PKSem, ale wtedy zostaje jeszcze kilka km do stajni.
27 czerwca 2012 11:58
D+A, wiedziałam, że musi być jakiś szkopuł 🙂

Czy mogę zapytać w której stajni w Pęcicach stałyście z końmi?
Czy A+A ją zna?

Sama jestem ciekawa - jeśli ktoś stał 'w sadach' (czyli w Gospodarstwie Argo) - to musze znać (stałam tam 10 lat) , jeśli koło Dworu Polskiego - to nie muszę...
W Podolszynie miałam konia niecałe 2lata. I w sumie jest ok.

a tam jest jakiś teren (najlepiej las) ?

Happiowa   córka grabarza
27 czerwca 2012 12:06
pilnie szukam stajni z dobrym dojazdem z centrum (komunikacją, z przystankiem w miarę blisko stajni, bez konieczności łażenia po jakiś krzakach), halą, dobrą opieką, miłą atmosferą, pastwiskami, warunkami do treningów skokowych, mile widziana karuzela. Do 1000zł. Znalazłam:
1. Liderówka
2. Sawanka
3. u Złotkowskich
4. Stara Miłosna
5. Stajnia Słupno
6. u Zająca
7. BestHorses
8. horses.org.pl (to ich nazwa?)
9. Poster

Jest coś jeszcze spełniającego moje warunki? Czytałam raczej pozytywne opinie (prócz syfu w boksach u Zająca), czy coś się zmieniło? Wiecie może, w których stajniach są miejsca?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się