Stajnie w Warszawie i okolicach

sylwiaj, jest szczególnie stadnym zwłaszcza jak kontuzjowany musi potem stać zamknięty w boksie, sam, a pozostałe konie są gdzieś na zewnątrz 🙁 Przechodziłam przez coś takiego i nie polecam. Moje chodzą osobno - każdy na oddzielnym padoku. Widzą się, te mniej rozrabiające mogą się wąchać przez ogrodzenie. Nie sprawiają wrażenia nieszczęśliwych z tego rozwiązania - ba, trzylatek jak zostaje sam, bo dziadki idą do pracy, to się kompletnie nie przejmuje banicją, zwiedza swój padok (ma największy), pasie się, pełen relaks, a stado ma w poważaniu 😉
quantanamera, doskonale Cię rozumiem, bo ze swoim zrobiłam dokładnie to samo - na padok chodzi sam, widzi inne konie, ale nie jest to warunek do jego "wytrzymania" na padoku... 🙂 Natomiast boks obok stoi kobyła, która się obsrywa, jak jej padokowa koleżanka idzie do karuzeli przed nią... 🙂

quantanamera dziękuje  🙇

sylwiaj Mój koń zamiast zająć się trawą wypatruje ofiary

W tej chwili wychodzi z koleżanką na padok, jest szczęśliwy, a Ja spokojna i mam zdrowego konia do jazdy. Ostatnio dla nas padok ze stadem skończył się 2 letnią pauzą
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
23 czerwca 2012 09:56
Dramka, no to jak ma koleżankę, to jest dobrze 🙂 mówiłaś wcześniej, że sam jest. Ja w tej chwili też mam dwa konie tylko i oba chodzą razem. Jeden towarzysz przy koniu rozrabiaku, to wydaje mi się, że dobre rozwiązanie, zawsze mogą się pobawić, a mają dużo miejsca dla siebie.
Czy kojarzy ktoś rudowłosą lek.wet. z okolic Grodzisk/Mszczonów/Żyrardów?
kojarzę, a co?
Planuje objazd pln-wsch Wawy.
Zebralam poniższe stajnie.
Ale może pojawilo się jeszcze jakies miejsce ???

I – Warszawa płn:
I-1. Targówek – PGR Bródno – hala
I-2. Tarchomin – Mohorta
I-3. Tarchomin – Stajnia Mario – tylko rekreacja
I-4. Tarchomin – u Dawida przy ul. Dębowej
I-5. Tarchomin – Ostoja
I-6. Szamocin – Huculski Raj

II – powiat legionowski:
II-1. Jabłonna przy Pałacu PAN – obecnie nie wiem czy cokolwiek funkcjonuje ???
z rok temu: Western Camp 3-4 boksy w budynku murowanym oraz stajnia angielska na ok. 10 koni na etapie budowy, hali brak
II-2. Legionowo – Vena – hala z bdb. podłożem, wypuszczanie na padok (ograniczone, we własnym zakresie ??)
II-3. Legionowo – Ławra
II-4. Skierdy – Stajnia na Kępie – warunki dość spartańskie, chyba (?) możliwość całodobowego trzymania konia na padoku/ pastwisku
II-5. Trzciany – Stajnia u Krzyśka – hala
II-6. Olszewnica – Mandragora (J. Kadłubowski)
II-7. Skrzeszew – Klucz – hala
II-8. Michałów Grabina – Kwiatowa
II-9. Michałów Grabina – rymarz
II-10. Stanisławów Pierwszy – na razie tylko negatywne opinie
II-11. Izabelin – Green Grass
II-12. Józefów – u p. Zająca – hala z bdb. podłożem
II-13. Mostówka - Derłówka

III – powiat wołomiński:
III-1. Marki – stajnia Frajda – tylko rekreacja w formie oprowadzanek
III-2. Słupno – kaskaderzy – hala
III-3. Słupno – Hippica Polonia – hala, zamkniety osrodek, wypuszczanie koni na padok (brak lub w ograniczonym zakresie ??)
III-4. Radzymin – Artemor (byly Dragon) nowy dzierzawca
III-5. Radzymin – Mokre – hala
III-6. Radzymin – AnDiablo
III-7. Radzymin-Rasztów – Bogdanówka – hala, tylko kilka koni na pensjonacie, malo informacji o miejscu
III-8. Kobyłka – Kobus
III-9. Kobyłka – Galop – funkcjonuje tylko w ramach rekreacji i przy okazji imprez w ośrodku ?
III-10. Leśniakowizna – Humorek – hala okresowo (dmuchany balon na zime/ deszcz)
III-11. Majdan – Hawajka – hala (ze słupami)
III-12. Wołomin – u Kozaka – prywatne, Szwadron oraz konie w pensjonacie
III-13. Wolomin – Orso
III-14. Zagościniec – dużo padoków/ pastwisk
III-15. Zagościniec–Helenów
III-16. Rżyska – hala, prywatny ośrodek
III-17. Poświętne – Czubajka
III-18. Poświętne – Horseland – hala
III-19. Poświętne – Dąbrowica – hala
III-20. Jasienica – Dębina u Cairy
III-21. Jadów – Ranch4You – hala

IV – Warszawa wsch:
IV-1. Szwadron – hala
IV-2. Waś – hala w szklarni
IV-3. Doma Vaquera – hala, brak pensjonatu (?), osrodek nastawiony na trening i szkolenia
IV-4. Ulmag - zadaszenie-hala

V – powiat miński:
V-1. Majdan – hala, obecnie nie funkcjonuje ?
V-2. Góraszka – Polana, hala w budowie
V-3. Aromer – 2 hale, wypuszczanie na padok (we własnym zakresie)
V-4. Konik Stary – hala
V-5. Cabriola – hala
V-6. Bingo – za dodatkowa oplata (do potw.) można korzystac z hali w Cabrioli
V-7. Celinów – hala
V-8. Wiązowna – Rancho Palermo – hala (w zasadzie pow. otwocki)
V-9. Okuniew – Dworek – hala
V-10. Długa Szlachecka – Enklawa – hala, nowy ośrodek
V-11. Długa Szlachecka – Szlachecka
V-12. Stanisławów – Fiord Ciopan
V-13. Wólka Czarnińska – Stajnia Izmajłowicz - Stajnia Pod lasem – hala
V-14. Sokóle – hala
V-15. Poręby Stare – Stajnia Poręby – hala, padokowanie we wlasnym lub zmniejszonym zakresie (do potw.)
V-16. Karolina – hala
V-17. Milusin - "na tylach" Aromeru
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
25 czerwca 2012 11:58
stanislawow to fiord ciopan a nie ford- od koni a nie samochodow 😉
Doma Vaquera z tego co wiem nie prowadzi już pensjonatu.
kujka   new better life mode: on
25 czerwca 2012 12:01
jest jeszcze Ulmag z mikrohalka.
V-1. Majdan – hala
Obecnie chyba nie funkcjonuje, hala malutka.
V-2. Góraszka – Polana, hala w budowie
Hala podobno już stoi, ale jeszcze nie jest wykończona.
V-13. Wólka Czarnińska – Stajnia Izmajłowicz – hala, nie kojarze miejsca ?
Od pół roku trzymam tam swoje konie. Nazwa stajni to "Stajnia Pod Lasem". Obecnie raczej ciężko z miejscami, ale zawsze można się dowiedzieć u właścicieli.
Misskiedis
Ups  😉 Juz poprawilam

Quanta
Dzieki za info, choc ze wzgledu na kwestie padokowania i tak raczej nie bralabym ich pod uwage.

Kujka
uzupelnilam
to ta stajnia jakby po wschodniej stronie (warszawskiej) lasu - na zach jest Polana, tak ?

D+A
Ile ja sie glowilam co to za miejsce ! dzieki za rozjasnienie  🙂
baba_jaga

III-1.  Marki "Frajda" stajnia prywatna, rekreacja tylko i wyłącznie w postaci oprowadzanek na kucykach.
Owszem bywałam i bywam, ze względu na to, że jestem, niemalże "sąsiadką" właścicielki.

III-12. Wołomin u Kozaka, prócz szwadronu są tez konie prywatne - trzymam tu swojego, bardzo duże pastwiska.
majeczka   Galopem przez życie!
25 czerwca 2012 12:09
V 13 Wólka Czarnińska Stajnia Pod Lasem, z forumowiczów stoje tam ja, D+A, szafirowa, meduza, grizella. Jest hala, łąki, plac z przeszkodami, czworobok, lonżownik.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
25 czerwca 2012 12:46
V-15. Poręby Stare – Stajnia Poręby – hala

To stajnia forumowej -Agi-
- indywidualne podejście do każdego konia,
- cisza i spokój
- dojeżdżają trenerzy (uj, skoki)
- padoki wyłącznie trawiaste
- hala z podłożem kwarcowym
- w boksach sprzątane 2x dziennie
kujka   new better life mode: on
25 czerwca 2012 12:54
bjooork, a jak z dojazdem bez samochodu? jest jakikolwiek?
II-1 - Jabłonna przy pałacu PAN - stajnia nie istnieje

II-5 - Trzciany:
- mała stajnia na 10 koni
- konie padokowane cały dzień (w grupach lub pojedynczo), w sezonie łąki
- codziennie sprzątane w boksach i na padokach
- brak rekreacji
- hala 20x40
Pooh
Tak Cie z tym miejscem kojarzylam, dzieki za uszczegolowienie  🙂

Kujka
Jest np. autobus do Sokolowa Podl, ktory przejezdza przez Poreby, ale nie znam godzin przejazdu.
I ostatni kawalek to dluzsze przejscie przez las, bezpieczniej za jasnosci.
Bardzo ladne i kameralne miejsce, szkoda ze nie blizej.

W ogloszeniach pojawil sie rowniez nowy dzierzawca uprzednio Dragona - obecnie:
Szkoła Jazdy Konnej i Pensjonat Dla Koni Artemor
http://ogloszenia.re-volta.pl/inne/szczegoly/4027?q=&kategoria=&lokalizacja=6&widok=0&strona=
Budynki klimatyczne, ciekawe jak szybko uda sie calosc odswiezyc i jakie zmiany sa w planach.
Byl juz ktos ?
baba_jaga możesz dodac do swojej listy jeszcze stajnię w Dobrzyńcu. Jesta hala i padoki trawiaste. 🙂
W razie pytań - zapraszam 🙂

Pozdrawiam,
J.

Kulka
Dobrzyniec, to juz dla mnie za daleko, stanowczo 🙁
W zasadzie nawet trasa na Minsk i wszystko co przy niej to na styk.
Ale dziekuje 🙂

Jeszcze chyba powinnam dopisac Milusin kolo Aromeru.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
25 czerwca 2012 13:53
Kujka bez auta do Poręb słabo- pks nawet nie próbowałam. Jadąc autem trasę oceniam fantastycznie - nawet w godzinach szczytu jadę z Bródna (mam 50 km) niecałą godzinę
Szkoda  😕 Rzeczywiście daleko troszkę ale za to warunki są wg mnie super.
Jakbyś jednak zmianiła zdanie to chętnie odpowiem na pytania.

Pozdrawiam,
J.
[quote author=kajpo link=topic=46.msg1436854#msg1436854 date=1340262623]
[quote author=Ruffian link=topic=46.msg1436744#msg1436744 date=1340228826]
Dramka a co takiego super jest w tym padoku

Duży, trawiasty i porządnie ogrodzony. Ze świecą takich szukać w okolicach Warszawy!
[/quote]

nie do konca.  wejdz sobie na nasza strone i kliknij w "wirtualna wycieczke" trawa, trawa, trawa... aż nudno...,)
[/quote]

Byłam u was niejednokrotnie 😉
Odległość od Warszawy niestety dobija...
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
25 czerwca 2012 18:12
Baba-jaga, w Ławrze masz padokowanie ze stadem lub osobno, karmienie dwa razy dziennie (na życzenie trzy razy dziennie), dodatki paszowe, derkowanie, etc. w cenie. Dojazd autobusem do pętli i 20 minut spacerkiem do stajni. Siodlarnia prywatna zamykana na klucz i szkółkowa.

W Kluczu stoimy obecnie z Nasturcją-Renatą. Konie wyprowadzane i sprowadzane w ręku, karmienie tak, jak w Ławrze. Łąki, a zimą padoki z codzienną dostawą siana i wody. Trzy stajnie, dwie murowane, jedna angielska. Hala, plac do jazdy. Dojazd własnym transportem.
[quote author=Lanka_Cathar link=topic=46.msg1441596#msg1441596 date=1340644345]
Baba-jaga, w Ławrze masz padokowanie ze stadem lub osobno, karmienie dwa razy dziennie (na życzenie trzy razy dziennie), dodatki paszowe, derkowanie, etc. w cenie. Dojazd autobusem do pętli i 20 minut spacerkiem do stajni. Siodlarnia prywatna zamykana na klucz i szkółkowa.
[/quote]

Ale sama słyszałam, że w Ławrze jest piękna stajnia ale.. jak się robi zimno to jest naprawdę bardzo zimno..
Po za tym jak jadę do Stangreta to przejeżdżam i widzę, że tam jest mały w sumie plac do jazdy no i nie ma padoków trawiastych, ale MOŻLIWE że się mylę. Jak teraz sprawdziłam to pensjonat to 600 zł.

W Stangrecie jest 500 zł, trawiaste padoki, padokowane konie codziennie, karmione rano i wieczorem, blisko godziny 20 sprowadzane z padoków.
A stajnia znajduje się w Lorcinie, czasowo od Łajsk oddalona o 20 minut. 🙂
Bischa   TAFC Polska :)
25 czerwca 2012 18:38
Da się dojechać do Stangreta komunikacją, PKS, PKP?
[quote author=lostak link=topic=46.msg1437812#msg1437812 date=1340308254]
nie do konca.  wejdz sobie na nasza strone i kliknij w "wirtualna wycieczke" trawa, trawa, trawa... aż nudno...,)

Byłam u was niejednokrotnie 😉
Odległość od Warszawy niestety dobija...
[/quote]

odległość jest wbrew pozorom nie taka zabijająca 😉 ja mam z pracy/domu 35/38km - jak na warszawę i okolice - całkiem nienajgorzej 😉
25 czerwca 2012 18:48

Ale sama słyszałam, że w Ławrze jest piękna stajnia ale.. jak się robi zimno to jest naprawdę bardzo zimno..
Po za tym jak jadę do Stangreta to przejeżdżam i widzę, że tam jest mały w sumie plac do jazdy no i nie ma padoków trawiastych, ale MOŻLIWE że się mylę. Jak teraz sprawdziłam to pensjonat to 600 zł.

Jest zimno, to prawda. Zimą konie są pojone z wiader, 90% koni stoi w derkach (i rekreanty i pensjonaty). Moja wet twierdzi, że dla właścicieli nie jest to może komfortowe, ale dla koni warunki bardzo dobre. 😉

Plac do jazdy jest duży, spokojnie mieści się i rekreacja i pensjonat. Poza tym dla pensjonariuszy został zrobiony oddzielny plac za wybiegiem dla koni. Temat hali i pastwisk powinien sie wkrótce rozwiązać.
o, to już jakieś konkretne informacje, bo słyszałam nieciekawe opinie m.in. o stosunku do koni oraz bardzo słabym jazdom rekreacyjnym, czyli tener do d*** ;>
tak czy siak, stajnia po zdjęciach w środku robi naprawdę mega wrażenie, ale właśnie: czy wygląd jest najważniejszy ?

co do temperatur, to myślę, że żadna skrajność nie jest dobra. 😉

Bischa, da się dojechać prywatną linią Zenek, rozkład jazdy dostępny w internecie.
Dodam, że to autobus który jeździ po trasie Warszawa-Nasielsk. Za dojazd mi wzięli ostatnio 6,50zł w jedną stronę.
25 czerwca 2012 19:02
Każda stajnia ma swoje wady i zalety. Trzeba samemu sprawdzić. Moja kobyła w Ławrze się urodziła, gdyby była hala, to pewnie nadal byśmy tam stały. Jeśli chodzi o stosunek do koni, to jedyne, co można właścicielowi zarzucić to chyba to, że czasem przejmuje się za bardzo.  😁 Ale wolę przegięcie w tę stronę niż zlewkę na to, czy koń kulawy czy nie, byleby chodził.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się