Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
whitemoon071, Używane widziałam (auto, nie manual) widzialam juz od 230 zł
potrzebuję rady dla laika.
aparatów mnogo, własciwie nie widzę żadnych różnic pomiędzy kompakcikiem za 200 zł a takim za 700.
potrzebuję sprzętu, który da radę zrobić zdjęcia konia w ruchu bez rozmazania i nakręci filmik na którym będzie coś lepiej widać. nie mam zielonego pojecia o ustawieniach, nie uzywam aparatu do cykania czegokolwiek poza szkapinką i mężem na wycieczkach.
możecie polecić mi coś, co zrobi ładne zdjęcie, nakręci nie makabryczny film i nie zabije portfela?
:kwiatek:
aaa, no chyba, że używane chcesz to owszem. :kwiatek: Ja jakoś nigdy do używanego sprzętu chyba się nie przekonam 😵
Isabelle, koleżaka kiedyś miała Lumixa, super foty robił, niestety nie pamiętam co to za model, ale podobno większość na takim dobrym poziomie była.
Tez miałam Lumixa (LZ-7 bodajże)- bardzo fajny aparat, niestety koleżanka zalała mi go sokiem :/ Teraz "zakleja" mu się spust migawki- trzeba kilka razy kliknąć i jest ok ale jak chwilę nie cykasz fot to znowu zakleja i tak w kółko :/ ). I przestał trzymać baterię ale nie wiem czy to przez zalanie (działał chyba ok jakiś czas po tym) czy przez akumulatorki czy już "zużycie materiału" 😉
Mnie ciekawi Nikon ONE, czy faktycznie taki super jak na reklamach 😁 Ale kurcze, chciałabym kompakta który wytrzyma na baterii dłużej niż pół godziny ale jak mam lustrzankę to szkoda mi wydawać kasę na aparat "do zdjęć >z konia< w terenie" 😵
I przestał trzymać baterię ale nie wiem czy to przez zalanie (działał chyba ok jakiś czas po tym) czy przez akumulatorki czy już "zużycie materiału" 😉
Akumulatory są obliczone na pewną (dość wysoką, ale jednak) liczbę naładowań, potem już nie 'trzymają' tak dobrze.
a jak z filmami z tych lumixów? bo teraz nawet w aparacie za 200 zł jest napisane "HD" więc 😉 facet w sklepie foto mi tłumaczył, że lepszy aparat ma więcej linii czy czegoś tam, ale mnie chodzi bardziej o praktyczne ujęcie sprawy.
chciałam sobie kupić porządny sprzęt dla początkującego, ale raczej kapituluję. zbyt nie ogarniam tematu, żeby eksperymentować z lustrzankami😉
Czy ktoś miał może styczność z NEX-em? Jestem ciekawa, jak się sprawuje ekran LCD w tym aparacie.
Myślę, że nigdzie bo to w końcu licytacja. Najwyżej jak cena okaże się dla niego za niska, to po prostu
nie sprzeda aparatu i tyle. To samo jeśli chodzi o
aparaty cyfrowe na allegro za 200 czy 300zł. Że już o
podróbkach nie wspomnę, bo to ponoć plaga jeśli się sprzęt przez necik kupuje… niestety, oszustów
w pl nie brakuje i łatwo się kurde naciąć ;//
błąd wpis dodał się dwa razy, przepraszam
Ma ktoś porównanie między Lumix TZ-18 a TZ-20 ?
chciałam sobie kupić porządny sprzęt dla początkującego, ale raczej kapituluję. zbyt nie ogarniam tematu, żeby eksperymentować z lustrzankami😉
Jeśli masz takie wymagania:
potrzebuję sprzętu, który da radę zrobić zdjęcia konia w ruchu bez rozmazania
To tak, lustrzanka to wyjątkowo kiepski pomysł.
MsCarmen, pierwsze co to tam uderzyłam 😉... chodzi mi raczej o opinie, bo znalazłam dwie jedynie na ich temat nie wiem który wybrać... stąd pytanie czy ktoś miał porównanie?
Ktoś pisał, że zdjęcia z TZ20 w pomieszczeniach to takie sobie... i że jakość nie jest adekwatna do ceny.
Alveaner, dlatego wolalabym zwykły aparat, który podoła temu coo napisałam i bardzo liczę na pomoc😉
Isabelle - Wielkość sprzętu ma znaczenie? Ile chcesz przeznaczyć za zakupy? Myślę, że wśród kompaktów da się znaleźć coś fajnego, co sprawdzi się przy koniach i w życiu codziennym.
nie mam wyznaczonej kwoty, jaką chcę przeznaczyć, bo moim laickim okiem nie widze róznicy miedzy aparatem za 200 a aparatem za 700. chcę po prostu coś, co zrobi zdjęcie konia w ruchu, ostre i nierozmazane, i nakreci przyzwoity filmik, na którym koń nie będzie pikselem 😉 wielkość nie ma znaczenia 😉 w sklepie pan mi powiedział, że te duże kompakty, ala lustrzanki, oprócz wygladu profi nie niosą za sobą jakości 🙂
chcę po prostu coś, co zrobi zdjęcie konia w ruchu, ostre i nierozmazane
Zaczęłabym od ustawienia odpowiedniego czasu ekspozycji, a nie szukania nowego aparatu...
a jak ktos chce po prostu ustawic tryb sport i nie martwic sie takimi sprawami? Dzisiejsze cyfrowki bez problemu poradza sobie z takim zadaniem.
Isabelle - przychylam się do słów Alveaner. Większość kompaktów nie różni się od siebie jakoś znacząco. Podstawowe parametry są w większości modeli zbliżone do siebie, a firmy ścigają się między sobą umieszczając w pudełeczkach jak największą ilość dodatkowych bajerów.
Amarotsa
Mam podobny problem co Isabelle. Czy aparat Nikon Coolpix L810? byłby dla nas odpowiedni?
Alveaner, niestety aparat kupić muszę 😉 nie ze względu na potrzebę "nowego" sprzętu, a jakiegokolwiek 😉 dwa archaiczne aparaty się posypały, a koszta naprawy wynoszą więcej niż są warte, a w telefonowym aparacie ciężko jakieś kalibracje robić😉
madmaddie, dokładnie, chciałabym aparat, które zrobi niezłe zdjęcia seryjne, nie muszą być wybitne, takie do domowego oglądania z ładnymi kolorkami. bez bawienia się w ustawienia. właściwie wszystko czego używam w aparacie to zdjęcia seryjne, tryb auto i kamera 😉
Amarotsa, no właśnie, nie różnią się zbytnio. więc jaki wybrać 😉?
Isabelle, asda - przy waszych wymaganiach sprawdzi się większość aparatów kompaktowych i szczerze powiedziawszy tutaj można sugerować się po prostu wyglądem aparatu, jego gabarytami, zoomem. Kilka stron wstecz pisałam o dwóch modelach kompaktów: Canon Ixus 125 hs i Nikona Coolpix s6300 oba pudełeczka w rozsądnej cenie, poręczne, ładne i robiące fajne jakościowo zdjęcia. Przy zabawie z ustawieniami i dostępnymi opcjami dało się zrobić fajne zdjęcia biegającym psiakom. Coolpix L810 to również fajny aparat i pod wasze wymagania w sam raz. Z zaawansowanych kompaktów jest np Nikon J1 ze zmienna optyką, ale tutaj już cena razy dwa i też podzielone opinie. Po zakupach po prostu trzeba znaleźć "abc fotografii" złapać za instrukcje, poszukać jak zmienić dane ustawienia i po prostu się bawić.
czytal sobie ktos o Nikonie D4?
najbardziej powala cena - ponad 22tyś 😵
Odebrałam dzisiaj aparat 😍 😍
Po wymianie układu luster śmiga elegancko, a i zdjęcia jakościowo się poprawiły. Teraz została jeszcze tylko sigma do wyczyszczenia
Do jakiego aparatu będzie pasował ten obiektyw ?
http://www.hub30.com/zdjecia-produktu/266508,Obiektyw-Sigma-APO-70-200mm-F2-8-II-EX-DG-MACRO-HSM-SigmaMój Nikon został zalany preparatem na muchy i rozglądam się za czymś nowym. Jestem totalnym laikiem, więc zależy mi na fajnych zdjęciach, ale nie potrzebuję sprzętu za masę pieniędzy 😉
do kazdego, zaleznie od mocowania. moze jestem slepa ale nie znalazlam ani slowa o tym do jakiego systemu jest dedykowana ta sigma 👀
Z opisów typ bagnetu Canon, Nikon lub uniwersalny stąd moje pytanie. Zastanawiam się nad czymś używanym bo tak bym poszła do sklepu z obiektywem i kazała Panom mi dobrać 😉
pierwsze slysze o czyms takim jak bagnet uniwersalny 👀
moze ktos mnie uswiadomi czy taki bajer w ogole istnieje i na czym polega?
tulipan, ten obiektyw to moje obecne marzenie, takze jesli budzet Ci pozwala, to bierz, bedzie na przyszlosc jesli zechcesz sie bawic w fotografie.
no właśnie ja też o uniwersalnym pierwsze słyszę, dlatego zgłupiałam 🤔wirek: Obiektyw mam, szukam aparatu, nie sprecyzowałam 😎