PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 czerwca 2012 07:15
Huculska Ostoja, troche pozno na odrobaczenie pierwszy raz. Moja suka do ukonczenia 2 miesiaca zycia odrobaczona byla 4 razy.
Od 2-6 m.z. co miesiac, a pozniej co 3 miesiace.
Huculska Ostoja - 3 miesiące? Maluchy urodziły się u Ciebie, czy masz jedno szczenie od jakiegoś "hodowcy"?
3 miesiące, to sporo za późno na pierwsze odrobaczenie. My szczenięta odrobaczamy pierwszy raz w 3 tygodniu życia, a kolejny w 5 tygodniu życia. Później najlepiej oddać do badania losowo złapane kupy, by sprawdzić czy maluchy są faktycznie czyste. Przyjmuje się, że szczeniaki zawsze rodzą się zarobaczone! Cicho myślę, że jeśli maluchy nie do tego czasu nie dostały nic na robale to i szczepień nie mają. Zaraz po drugim odrobaczeniu przychodzi czas na pierwsze szczepienia i to te najważniejsze. Ja bym wzięła maluchy pod pachę i pojechała do weterynarza. Niech dobierze dobre środki na odrobaczenie i ustali system szczepień stosowny do sytuacji, wieku maluchów i reszty.
Czy ktoś z psiarzy mógłby popytać czy w okolicach Zalewu Cieszanowickiego, w powiecie piotrkowskim, nie uciekły komuś dwa husky?
Wczoraj wpadły do mnie na króliki.
Poszarpały siatkę, więc musiały być zdesperowane.
Psy piękne, zadbane, z obrożami (bodajże niebieską i czerwoną).
Niestety moja suka, dość terytorialna, mocno je pognała i później już za diabła nie mogłam ich znaleźć.

Mam nadzieję, że nie zostały porzucone z w ramach zbliżających się wakacji 🙁
klikniecie ankietę? po prawej u dołu?

http://www.rynekzoologiczny.pl/
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
22 czerwca 2012 09:25
Kliknięte 😉
asds   Life goes on...
22 czerwca 2012 09:59
kliknięte
Kliknięte 🙂

Uwielbiam takie zbiorówki 🤣

Jeśli chodzi o bulle to białe podobają mi się najmniej...są zbyt słitaśne, praktycznie każdy laik w temacie bulli, jeśli już miałby wybierać, wziąłby białąska bo jest taki śliczny. W moich oczach bardziej atrakcyjne będzie orginalne umaszczenie tricolor(piękne!widywałam takiego na osiedlu) czy czarne podpalane jak na tych zdjęciach widać...Z moich obserwacji wynika, że po ulicach najwięcej chadza właśnie białasków i tych jasnych(nie wiem jak się w tej rasie określa to umaszczenie)-pszenicznych, żółtych, płowych(?).... Tri/podpalane są zwyczajnie...inne 🤣

Pomijam, że tak czy siak to niemój typ psa, prędzej jako "dodatek do...kiedyś, kiedyś jak będą warunki na kilka sztuk 🤣 Póki co potrzebuję hiperaktywnego i sprawnego czubka 😀iabeł:

tymczasem napływają kolejne pikne fotki, z któych cieszę się jak gupia 🏇 💃

kliknięte...

tylko czemu jest husky syberyjski a nie Syberian Husky ?  😤

Blow super zdjęcia 🙂 alę Wy aktywni jesteście
22 czerwca 2012 10:57
Białe bulle są popularne, bo ich jest najwięcej, najczęściej się rodzą. Są najbardziej chorowite (problemy skórne, alergie) i najbardziej przypominają świnie  😁 Biały bull to był cel całej hodowli. Tak samo dużo jest białych jak i o umaszczeniu płaszczowym (kolorowy czaprak, biały kołnierz). Jak teraz patrzę na przyrost szczeniaków to jednak kolory biorą górę.
Mi marzył się biały, później tricolor, a teraz... czarny solid  😍 Ale taki to tylko w Czechach, Słowacji.. U nas w PL tylko białe, tricolory (najrzadziej) i płaszczowe. Solidy są rzaaaaadko spotykane i mało populare. W sumie to tylko miłośnicy, którzy nie stawiają na hodowle sprowadzają solidy. Każdy solid blokuje kolor, więc po skrzyżowaniu solida z białym, solida z tricolorem, solida z płaszczowym zawsze wyjdzie solid.

Pędziwiatr

i, że to jest solid?
22 czerwca 2012 11:03
Tak, czyli pies prawie cały w kolorze z minimalną ilością bieli. Zazwyczaj końcówki łapek i krawat.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
22 czerwca 2012 11:04
Moja teściowa właśnie przyniosła z dworu młodą jaskółkę, którą kochane pieski próbowały skonsumować...  😵 Siedzi teraz wymemłana w pudełku, ale na szczęście chyba nic jej nie jest.
W ogóle dziś się dowiedziałam, że Mila(suczka w typie owczarka azjatyckiego, chyba o niej pisałam) ma dopiero 9 miesięcy... a sięga mi spokojnie do pasa i wygląda jak spory cielak  😲 Moro to przy niej szczurek.
Tak, czyli pies prawie cały w kolorze z minimalną ilością bieli. Zazwyczaj końcówki łapek i krawat.

Pytam bo dog solid blue/black jest...faktycznie SOLID, czytaj: nie ma ani jednego włoska o innym umaszczeniu, stąd moje zdziwienie.Wiec w mojej(dożej) nomenklaturze ten przytoczony bullek nie byłby solidem w żaden sposób 🤣

kkk, jesteśmy na tyle aktywni, na ile pozwalają mi możliwości mojego ciapciulka 🤣

Czarownica, co zamierzacie z nią zrobić? Opisz sytuację na ptasim wątku, może coś dziewczyny poradzą.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
22 czerwca 2012 11:24
Na razie siedzi w pudełku, żeby się trochę uspokoiła. Ale już zaczyna w nim szurać i się kręcić, więc raczej nic jej nie jest 😉 Nawet wyjść próbuje. Ot, bliskie spotkanie z psim językiem  😁
maleństwo   I'll love you till the end of time...
22 czerwca 2012 13:45
Blow, super zdjęcia!
Kurczę, tak sobie myślę, ze moja Lee by się fajnie nadawała do agility i mogłoby jej to sprawić radochę, bo jest bardzo szybka, zwrotna i kipi energią, na spacerach wciąż skacze we wszystkie strony, zerkając na mnie, jakby pytała "lewo? prawo? dokąd teraz?". Tylko, holender, na takich zajęciach jest zawsze GRUPA. Czytaj: kilka psów do potencjalnej awantury. I tu moje małe marzenie się rozwiewa 😉
22 czerwca 2012 14:19
Uczysz psa skupiania się TYLKO na Tobie, nie na psach obok i normalnie pracujecie. Babka, która nas szkoli ciągle mi powtarza, że Buła nie musi z psami się bawić, ale ma obok nich pracować, nie zwracając na nie uwagi.

Inna sprawa, że zależy wszystko od klubu, do którego się zapiszesz. U nas płacisz składkę 200zł na rok i korzystasz z toru kiedy ci odpowiada.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
22 czerwca 2012 15:31
O, to nie wiedziałam, że to tak też wyglada, myślałam, ze to są np. zajęcia w grupie raz w tygodniu, czy coś takiego. Widać zafiksowałam się na tym pomyśle. muszę zatem sprawdzić, jak z tym w mojej okolicy 😉

W Olsztynie nie ma alternatywy poza naszym Klubem, czytaj: Dimico. Prowadzimy kursy agility-odbywają się grupowo.Dopiero potem można wstąpić w szerego Klubu i po osiągnięciu pewnego poziomu trenować na własną rękę an placu.Nie sądzę żeby w jakimkolwiek innym klubie można było dysponowac placem bez przebycia kursu podstawowego 😉IMO nie ma co unikać grupówek-w inny sposób niż wystawianie się na bodźce, nie da się stłumić problemów 😉
22 czerwca 2012 20:41
Blow, tak wracając do dogów. Powiedzmy czysto teoretycznie mamy doga, całego niebieskiego/czarnego. I powiedzmy ma białą plamę. U dogów to już jest inne umaszczenie czy taki pies jest uznany za peta?
Białe plamy, nawet całkiem spore, na klatce piersiowej, na stopach czy na końcówce ogona są dopuszczalne i w niczym nie przeszkadzają, nie czynią psa petem.Tak naprawdę prawdziwych solidów czyli zupełnie czarnych/błękitnych rodzi się niewiele 😉
Mam pytanie do wystawców dużych psów, w większej ilości jak jedna sztuka lub do często podróżujących właścicieli dużych psiaków. Jakimi samochodami jeździcie? Ja mam wieczny problem z zabraniem się do mojego kombi. Tu kennele, stół trym, namiot, krzesełka, torby i najważniejsze psy. W rezultacie jadę zawalona do granic możliwości, a psy odliczają czas do końca podróży, bo zapewne jakość szczególnie wygodnie im nie jest. Układam zawsze wszystko tak, by miały jak najwięcej przestrzeni dla siebie, ale.. ciężko. Od dłuższego czasu chodzi za mną zmiana samochodu i rozmyślam nad vanem Renault Espace lub nad busem Renault Trafic.
Kastorkowa   Szałas na hałas
23 czerwca 2012 11:13
My z corsiakiem jezdzimy fordem explorerem ,ale my zabieramy tylko psa na wystawy zadnych krzeselek itp. Wiec i. W zwyklym kombi sie miescimy.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
23 czerwca 2012 12:07
Fajny taki solid...

Troche Rudego

pariasa

czubka

ładnego pieska, hehe

Super są te Wasze psiaki.

Właścicieli psów i fanów aktywnego wypoczynku z Pomorza i Kujawsko - Pomorskiego może zainteresują zawody dogtrekking

http://www.pomorskidogtrekking.pl/

Super zabawa i okazja do tworzenia więzi ze swoim psem. Podoba mi się hasło dla takich zawodów : wyjdź na spacer z psem 🙂
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
24 czerwca 2012 07:11
dzieki  za odp. 🙂
niom myśle , że aż tak poźno  na pierwsze odrobaczanie nie jest , w pon.pójdę  do weta  i odrobaczę maluchy :

Huculska Ostoja - 3 miesiące? Maluchy urodziły się u Ciebie, czy masz jedno szczenie od jakiegoś "hodowcy"?
szczeniaki dostałam od znajomego, a nie od "jakiegoś "hodowcy" :P

3 miesiące, to sporo za późno na pierwsze odrobaczenie.
jak bylam u weta , to powiedział ,że najpierw musze zaszczepić na nosówkę i też tak zrobiłam😉

3 miesiące, to sporo za późno na pierwsze odrobaczenie.
Cicho myślę, że jeśli maluchy nie do tego czasu nie dostały nic na robale to i szczepień nie mają.

hhe to nie myśl 😉
szczeniaki były już u weta i powiedział , że najpierw trzeba zaszczepić na nosówke i  są zaczepione 😉
pierwsze wrażenia po zmianie karmy z N&D na Wolfsblut - smakowitość plus 100%, zero strojenia fochów
totalne szaleństwo w czasie karmienia
po jedzeniu jaba-daba (tzn. okresowy defekt mózgu)
kulki duże, pasujące nam, piękny aromat i sporo twardsze, jest co gryźć

pytanie - jak ograniczcie ruchowo swoje duże psy po jedzeniu?
u mnie to od pewnego czasu zupełna teoria, moje głuptaki ZAWSZE po jedzeniu załączają tryb szaleństwa  😵
24 czerwca 2012 08:38
Wyprowadzić na spacer przed obiadem 😉 Ja po prostu karmię po wysiłku. Na mnie czeka worek Wolfsbluta z dzikiem, kupiłam jeszcze 2kg na wagę z jagnięciną na spróbowanie.

Huculska Ostoja, skoro masz takiego weta to po co pytasz nas, my nic o psach nie wiemy.
Huculska Ostoja, mam dla Ciebie jedną radę-zmień weterynarza 😉

Tadziun przyniósł dziś trofeum z porannego spaceru i był z tego "strasznie" zadowolony 😉

To mój Champion Belgi i Polski jest on rasy Entlebucher

za duze zdjecie
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] kolejne za duze zdjecie, radze zapoznac sie z regulaminem.
JARA to NIE działa!  😀iabeł:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się