kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić
Evson, oprócz wapna spróbuj posmarować Fenistilem (na komary i inne takie).
No i w Gripexie (nie maksie) jest lek na uczulenia. Nie wiem, czy np. loratydyna jest do kupienia bez recepty.
ikarina, nie czekaj więcej niż 3 dni, jeśli nie ustąpi. Możesz spróbować krople do ucha (takie dla dzieci), nie wiem czy u was można dostać bez recepty i/lub stary ale dobry sposób - watka z kamfora do uszu + wysmarować czymś rozgrzewającym szyję i zawinąć wysoko.
jeśli cię nie przewiało, to powodem tych dolegliwości mogą być korki w uszach, które tworzą się z woszczyny. wtedy można spróbować zakropić sobie np.ootinum lub antotalgin. ale rownież proponowałabym wizytę u laryngologa, bo jesli jest to zapalenie ucha środkowego, to można przez zaniedbanie narobić sobie "diabła" - z póżniejszym niedosłyszeniem włącznie
w takim razie lece do lekarza.
Dziekuje najmocniej :kwiatek:
Leć, bo jeśli to zapalenie ucha, to... wróżę tragedię. Chyba najbardziej paskudna choroba, jaką kiedykolwiek miałam. I lubi powracać. I boli przeokrutnie...
oj wiem, wiem, mama przechodziła 🙁
Dzieki halo 😉 Spróbuje z tym fenistilem
Evson mozesz dodatkowo przemywać buzię wacikiem nasączonym solą fizjologiczną(żeby odświeżyć i nie podrażnić a zarazem odkazić).Nie stosuj narazie żadnych toników ani żeli do twarzy. Fanistil jak najbardziej na skórę. A doustnie,jest dostępny bez recepty Amertil(antyhistaminowy) w składzie ma cetyryzynę = to samo co loratadyna.Dużo pomaga.
Dzieki za rady 🙂 Tamto przeszło po około dniu i łagodnej pielęgnacji. Ale teraz mam lepszy hit- mucha końska ugryzła mnie w srodek policzka 😅 😎 Wyglądam jakby mnie facet prał po twarzy codziennie... Te same opcje, czy moze jakis okład nie wiem- z altacetu na noc? Czy ten Amertill tez ma na to wpływ czy nie?
Połkniu Amertil, posmaruj Fenistilem w żelu. Możesz jeszcze łyknąć wapno jak masz.
Można też posmarować maścią ze sterydem, jeśli posiadasz taką w domu.
Po sterydzie wolno na słońce wyjść ?
Nie wiem, ale nie obiło mi się do tej pory o uszy, że nie.
Tania, mi też zawsze mówiono że nie można. Ale z drugiej strony na świecie jest wiele osób na stałe przyjmujących sterydy i wychodzących na słońce...
Ja znam osobę, która ma straszne placki przebarwień na twarzy po sterydzie+ słońce. Trwałe. Straszne.
Sterydów na twarz sie boje, poza tym cały czas jestem na słońcu... Posmarowałam fenistilem, wziełam zyrtec bo tylko to miałam.. Dzisiaj się budze z gorączką i opuchlizna objeła tez całą okolice oka ze nawet nie moge go otworzyc.... 😵 Nie ma co, ide do lekarza..
Wczoraj wredna gza ukąsiła mnie na ręku 😤. Rano miałam delikatnie spuchnięte. Niestety musiałam zaliczyć na wf odbicia dolne i opuchlizna zrobiła się 2 razy większa. Smaruję Fenistilem, wapno się skończyło, robiłam okład z lodu. Co jeszcze mogę zrobić, żeby zeszła opuchlizna? PS.Gzy są mściwe. Chciałam ją zabić, bo gryzła konia, to przyleciała do mnie i ugryzła 😤
Próbowałaś okład z cebuli? Z plasterków cebuli, trochę pognieść żeby sok puściła. Może na gzę pomoże, bo na meszki działa.
wistra, dopytaj sie lekarza o
trzaskajace biodro. U mnie stwierdzono. Bol przy chodzeniu, czasem problem w siodle, bo staw sie blokuje. Mozna to przeskakiwanie wyczuc palcami, gdy oprze sie dlon na biodrze.
wistra, abre, też to mam, tak jak wistra w lewym. I w kolanie. Bóle nasilają się, jak jest zimno. Ograniczona ruchomość, przeskakiwanie. Czasowo pomaga rehabilitacja, ale generalnie masakra 🙂
Nawet chciałam się tu pytać, czy ktoś korzystał z jakiejś formy skutecznego leczenia, bo są chwile, kiedy doprowadza mnie to do szału.
Silne pulsowanie w prawym uchu może świdczyć o czymś złym? Nie wiem, czy to przypadek, ale nie mam tego, od kiedy biorę magnez.
cieciorka, mi powiedzieli, ze jak juz bedzie zle to mam sie zglosic na zabieg. Ostatni duzo sie ruszam i jest lepiej... ale i tak w siodle zdarzaja sie trudne momenty.
czy mozliwy jest kaszel na tle alergicznym?
katar, kichanie, oczy piekaca to rozumiem ale kaszel?
to chyba jestem 'szczesliwa' posiadaczka...
chyrlam nie wiadomo od czego.
bylam u laryngologa, u gastrologa, mialam endoskopie nawet i nic.
jak kaszlalam tak kaszle, z okresami bardziej intensywnymi lub mniej. przypadkiem na kichansko kupilam sobie leki odczulajace i kurde... kaszel zmalal. no dziwy nad dziwami 😉
czy mozliwy jest kaszel na tle alergicznym?
katar, kichanie, oczy piekaca to rozumiem ale kaszel?
Moze byc. U alergikow moze byc wytwarzane wiecej wydzieliny ochronnej w oskrzelach i drogach oddechowych i to powodowac koniecznosc odksztuszania. Taka zwiekszona ilosc wydzieliny moze sie tez nadkazac powodujac nawracajace przeziebienia, zapalenie oskrzeli itp. Moja siostra tak miala, poki pulmonolog nie wyczail, ze to alergia. Po kuracji przeciwalergicznej, nie zachorowala juz ani razu.
Mój ojciec ma od kilku lat taki kaszel, żaden lekarz, żadne leki, a nikt nie wpadł, że to może być psia sierść.
Ja też mam kaszel alergiczny🙂. To tylko krok od astmy więc uważaj!
Najpierw w nocy budził mnie suchy, męczący kaszel, potem zaczęły się duszności. Na taki kaszel świetnie pomaga salbutamol przy napadach. A na co dzień biorę Rupafin, który wyeliminował ten problem z mojego życia🙂
zapomniałam uprzedzić rodzicielkę, żeby nie brała mi więcej rupafinu i męczę się z kolejnym opakowaniem. SENNOŚĆ, SENNOŚĆ, SENNOŚĆ, a rano i tak budzę się na puchnięta i w ciągu 3 godzin od obudzenia się mam najgorszy alergiczny czas. Parę dni temu było u nas parno, duszno, ale miejscami był wiatr. Myślałam, że zejdę, katar dosłownie kapał mi z nosa, zawalone zatoki-ból głowy, oczy spuchły do granic możliwości i serie kichania po 10x. Cały dzień z głowy + uczucie oklejenia wręcz tymi pyłkami, no tragedia. Dłużej tego nie zniosę(!!!), naprawdę, ten, kto nie jest alergikiem niech dziękuje, PRZEKICHANA( :hihi🙂 sprawa. Co mogę z tym zrobić, z pewnością powtórzę testy i pewnie będą jeszcze gorsze wyniki, ale oprócz tego? 🙁
oj, współczuję!
Rupafin jest jedynym lekiem, po którym nie jestem senna i normalnie funkcjonuję.
A z innych środków to na cieknący katar świetny jest Avamys! 🙂
Florcik, próbowałaś Telfastu?
avamys też polecam! 🙂 i jeszcze budherin 😉 ja jako ta z "grupy narażonej na astmę oskrzelową" alergie wszelakie odczuwam tylko katarem i kaszlem, ogólnym zmęczeniem i spuchniętymi/łzawiącymi oczami. Prawie nigdy nie kicham.
rtk- mam Avamys, mam, jeśli natężenie pyłków nie jest tak duże to zdaje egzamin, ale w ekstremalnych warunkach na nic mi on 🙁.
abre- nie brałam, w swojej" karierze" przerobilam już Flonidan, Zyrtec, Zenaro, Zyx, Rupafin, jakieś tabletki z pszczółką i te zwykłe bez recepty, których nazw nie pamiętam, z psikaczy to otrivin i avamys.
Odczulanie można zacząć TYLKO w październiku? Słyszałam też o akupunkturze na alergię, próbował ktoś? 🙂