U nas był jeden koń niepakowalny , ale jego właścicielka po prostu z nim pracowała ( jazdy , czyszczenie itp) i po jakimś czasie , bezstresowo , powoli wchodzi na wiadro z owsem 🙂 Próbowałaś już to? W sensie że jak koń już jest na rampie troche owsa/jabłka i się oddalać. Ale jak wiadomo , nie zawsze to działa.
Mój się ostatnio trochę "zaciął" przy pomocy cudownej dwukonnej przyczepy z Janowskiej, w której przedzielnik nie chciał drgnąć... ale ze stajni wszedł... wcześniej to nawet w szczerym polu właził do przyczepy 🙂.
Miałam kiedyś jednego niepakowalnego - xx. Kupiona w wieku 3 lat z Kozienic. Długo, długo później okazało się, że to wszystko przez nie koniecznie miłe i spokojne pakowanie do startera na Służewcu (dlatego z resztą nie biegała w gonitwach tylko wróciła po treningu). Do dużego samochodu wchodziła jak stara, nawet po stromej rampie... bała się za to poskromu (przy kryciu i badaniu usg), wąskich stanowisk itd... jeździła tylko i wyłącznie na podwójnej dawce uspokajacza.
Podobna sytuacja była ze szczepieniem i odrobaczaniem - szczepiłam sama, bo doktora nie dopuszczała ze strzykawką, a odrobaczałam też sama chowając tubę w rękaw, bo się panicznie bała (była u mnie 10 lat, a postęp w tych "dziedzinach" był, ale nieznaczny...) Koniec OT
Odnośnie konkursów w LKJ na towarzyskim ujeżdżeniu
myśleliśmy o czymś takim:
- próba ujeżdżenia z brązowej odznaki (może być połączona z konkursem przebierańców, lub w każdym konkursie będzie można jechać w przebraniu, a wyniki konkursu na najlepszy strój koń-jeździec na końcu)
- L-1 lub L-10R
- P-1
- P-10 R
- jakaś Nka ale z tych łatwiejszych, z tego co pamiętam N-7 jest takie w miarę przystępne...
Jak spotkam Pana Marka to porozmawiam z nim o możliwości ufundowania nagród albo np jakichś kuponów rabatowych czy talonu na zakupy u niego w sklepie.
Miałam kiedyś jednego niepakowalnego - xx. Kupiona w wieku 3 lat z Kozienic. Długo, długo później okazało się, że to wszystko przez nie koniecznie miłe i spokojne pakowanie do startera na Służewcu
Coś w tym musi być. Dziś pakowaliśmy też xx po torach, z syndromem "nie wejdę tam i możecie mi skoczyć". Przy poprzednich załadunkach prezentowała bierny opór, albo skakała jak małpa na drucie, a koniec końców wnosili ją na rękach niemalże. Tym razem zrobiliśmy ją w jajo - wstawiłam moją kuckę na prawo jako zachęcacza, a tej nogi po kolei przestawialiśmy i jak przody się znalazły na trapie, a łeb w środku, to już poszło. Całość trwała jakieś 20 minut i obyło się bez ofiar.
😉
Ciekawe na ile jest to związane z nie zawsze dyplomatycznym pakowaniem do maszyny.
Słyszałam, że wywołała pewne poruszenie wśród niektórych bywalców stajni 😀iabeł:
a kiedy są skokówki w białce?
macie może kalendarz??
offtop będę szerzyć, to jeszcze zgorszenie
Nic nowego zatem 😀iabeł:
Karino1998 - kalendarz jest na stronie LZJ
http://www.lzj-konie.pl/kalend12.htm
gajowa, a czy bardzo nietaktownie będzie, jeżeli pojedziemy te zawody w kolorowych, a nie białych czaprakach? 😡
fin nie wydaje mi się :P, z resztą w przepisach ujeżdżenia nie ma, że czaprak ma byc biały...
Oj dziewczyny, ale kusicie tymi zawodami! Tylko proszę o oficjalne podanie programów jakoś wcześniej, żebyśmy wiedzieli, co mamy ogarniać ;D. No i jaki termin w końcu będzie?
Na razie to w sferze planów, postaram sie w tym tygodniu ogarnąć to na tip-top 🙂
super , nie możemy się doczekać . Tylko że program na brąz jest taki jak L-10 🤣 A konkurs przebierańców to fajnie 😀
Dziękuje za kalendarz koola
poszukuję adresów hodowców koni w okolicach Chełma . :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: Wszelkie informacje mile widziane 🙂
gajowa
Jak termin będzie "po drodze" to pewnie i kucykowo felińskie by się pojawiło. Obstawiam, że w postaci dwóch zwierzów.
PS> Z naszego kursu sędziowskiego to chyba mało kto ostatecznie dopełnił formalności i ma uprawnienia 😉
A i co do ujeżdżenia czworobok to pewnie 20 x 60 będzie? Nie mamy co liczyć na mniejszy dla kuców?
raczej na pewno będzie 20x60, bo taki mamy z rozstawionymi już literami... nie wiem czy to jest jakaś wielka różnica, chyba, że kondycyjna w przjechaniu L-ki na 40 m czy 60 m czworoboku 🙂
Na 60 metrach dłużej trzęsie w ćwiczebnym 😉.
z tego co pamiętam to w Lkach jeśli nie jest ściśle napisane to dosiad w kłusie jest dowolny 🙂
Pytanie do osób z FMG :-)
Moje znajome słyszały o konsultacjach z Panem Uchwatem u Was. A że nie mają na volcie konta to pytam ja 😉
Kiedy one by były i jaki byłby koszt całkowity (za dwa dni konsultacji) ❓
gajowa, spoko, mi bardziej chodzi o to, że nie mam gdzie ćwiczyć dużego i nawet nigdy na takim nie jeździłam.
rysunek kół jest w zasadzie taki sam i na dużym i na małym czworoboku, a w klasie L w zasadzie oprócz przejść i linni środkowej to chyba najbardziej skomplikowany element 🙂
Widzexxcie, pisalismy pare postow wczesniej. Konsultacje sa planowane na lipiec z niespodziewanka 😉 koszt pewnie zalezy od dni i uczestników. Na pewno bedzie info stosownie wczesnie.
hej, ja mam takie małe ogłoszonko 🙂
W imieniu SJ Łąki baaardzo przepraszam wszystkich, którzy planowali się wybrać do nas na zawody 1 lipca, ale niestety jesteśmy zmuszeni zrezygnować z organizacji tej imprezy. W kalendarzu LZJ zostaliśmy "ujęci", ale z przyczyn technicznych (nie udało nam się przygotować drugiego placu) zawody się nie odbędą 🙁
Miejmy nadzieję, że do następnego sezonu uda nam się wszystko ogarnąć tak, jak byśmy chcieli 🙂 🙂 🙂
u nas też w tym roku nie ma zawodów bo nam się wierzawice wcieły z 3 dniowymi międzynarodowymi 😵 nie mamy co z nimi konkurować, a inny termin nie został znaleziony 🤔
Vanilka no niestety takie rzeczy tylko w erze ........ 😉 Realia są takie że nie ma takiej stajni w promieniu 25 km od Lublina . Jeśli chodzi o hale/pastwiska/jedzenie to zdecydowanie stajnia w Mełgwi u Anny Rejak . Ale z dojazdem masz kiepsko jeśli o busy chodzi , a i droga dojazdowa fatalna . W pozostałych stajniach z tego co zauważyłam za dodatkową kostkę siana powyżej standardowej 1 kostki musisz sobie wykupić , gdzie indziej musisz dać w łape żeby Ci konia wypuścili , albo sama wypuszczać , a jeszcze gdzie indziej jak sobie nie posprzątasz to koń stoi Ci na dywaniku z kupy , a wszystkie kostki czy słomy czy siana są pod kłódką .
Ponawiam pytanie czy ktoś zna jakiś hodowców na trasie Lublin-Chełm ? ?
szuwar, jaka hodowla Cię interesuje?
Sisisa wszystko gorącokrwiste oprócz arabów 😉