Kącik Małolata...:D

ten spalony trochę załamujący był. Bo byśmy wygrali  🙄
Ale cieszmy się tym, co zdziałaliśmy 😀 akcja z wymianą zawodnika na ostatnie 20 sekund - no comment...

zaraz trzeba spać bo usyyypiam
Kamita i Hermes będę za Was trzymać kciuki  👀

wgl weźcie pani od biologii złamała nogę i nie będę mogła odpowiedzieć na wyższą ocenę... może z dobroci serca mi ją postawi? (taaa zapewne  😁 )

na fb spam na całej tablicy. + bezcenny tekst "TO ZA SMOLEŃSK"  😵  😂
Mysza   "Śmierć jest kolejnym koniem, którego dosiadamy"
12 czerwca 2012 22:07
Pierwszy raz w życiu oglądałam mecz prawie że od początku aż do samego końca 😁
Ciekawa byłam jak sobie damy radę z Ruskimi. Dobrze nam poszło, zremisowaliśmy i nie jest najgorzej 🙂
Zamiast gadać, że mogło być lepiej trzeba wziąć pod uwagę, że Ruscy dali Czechom popalić i mogliśmy przegrać ten mecz.
Mysza się przejęła 😁

Tak chodziło nam o D. Frej. Ja rozumiem, że komuś się powodzi, że zrobi do dupy zdjęcie, przerobi je w PS'ie i czuje się "zajebistym", ale ta krytyka mnie ruszyła, bo jednak KAŻDY kiedyś zaczynał i ktoś taki jak Dominika powinien raczej mieć dystans do takich zdjęć, a nie jeszcze wytykać błędy fotografowi 🤔wirek:
rumka   niezbadane są wyroki boskie
12 czerwca 2012 22:12
Mysza sorry że tak się wcinam ale o jakim zdjęciu mówicie ? ( jeśli można wiedzieć oczywiście )
właśnie też jestem ciekawa. A ta Dominika to któraś z naszych małolat? Bo nie zawsze po nazwisku kojarze a wydaje mi się jakieś znajome
Ale cieszmy się tym, co zdziałaliśmy 😀 akcja z wymianą zawodnika na ostatnie 20 sekund - no comment...
Taktyczna gra na czas, żeby Ruskich pod bramkę nie dopuścić. I dobrze i źle, bo może by nasi jeszcze coś ugrali, ale mogło być na odwrót, Ruscy przejęliby inicjatywę i wtedy byłby problem.

Właśnie, ja w ogóle w temacie nie jestem. Jaka fota, jaka krytyka? 👀
12 czerwca 2012 22:20
Mowa jest o zdjęciach z WKKW w Strzegomiu bodajże (sama nie kojarzę, whatever), PZHK ma fotografa do dupy, bo jedno zdjęcie jest "przejarane, źle skadrowane i głupi moment uchwycony".
Jestem uczulona na takie coś. To tak jakby o adepcie jeździectwa powiedzieć "jak można takie coś w ogóle na tak dobrego konia wpuścić, ja jeżdżę lepiej" 🤔wirek:
Nie będę wyciągać szczegółów "wymiany zdań", bo do Dominiki nic nie mam, ale wkurzyło mnie to, dużo zdzierżę, ale wszystko ma swoje granice.
Facella też się nie popisała, bo "zrobiła by lepsze". Zapomniałaś chyba jak wyglądały Twoje pierwsze zdjęcia?

Naprawdę, pokory trochę i dystansu bo Wam zaczyna odbijać już.
a gdzie są te zdjęcia? Bo bym obie chętnie obejrzała 🙂
12 czerwca 2012 22:30
http://pzhk.pl/formalnosci/foto-galerie/strzegom-horse-trials-2012/  prosz 😉
Jakąś mega specjalistką nie jestem, ale nie uważam, żeby zdjęcia były jakieś meeegaaa złeee.
Moje zdjęcia są na tym samym poziomie, ale jakoś do mnie NIKT nie uderzy i mi nie powie "ja bym zrobił/a lepsze".
Wrrr ! Się zeźliłam się, no !
Dziękuję 🙂
wg mnie są całkiem w porządku. Ale ja to laik, który od czasu do czasu lustrzanką coś obfoci także nie mam co się rozwlekać nad tematem. Ot zdjęcia, są konie więc mi sie podobają  😁
Poza tym chyba bez przesady z wymaganiami, to są zawody i chodzi o ujęcie i raczej nie ma czasu kadrować godzinami, nastawiać się, ustawiać itp.
A jak chętni do zrobienia lepszych są, to zapraszamy 🙂 Chętnie obejrzę efekty
A według mnie jeśli się robi zdjęcia, które mają trafić na publiczną stronę to wypadałoby się trochę bardziej postarać i chociaż ostrość złapać...
ChingisChan   Always a step ahead! :)
12 czerwca 2012 22:38
Szerze? Jak już to chciałabym robić takie zdjęcia 😁. Ale mnie to niezbyt interesuje, aparat służy mi do robienia zdjęć szmat i nagrywania treningów.
Mój tata ma lustrzankę, czemu co kupił? Bo mu się podobała 😂. Do tej pory jest mało używana, chyba się o nią boi 😜.
dobra to ja już jestem kompletnym laikiem bo nie zauważyłam takich rzeczy. Pewnie niektórzy ludzie nie zauważają

moje zdjęcia ograniczają się do sesji ze znajomymi kiedy wymyslimy fajny temat czy coś i chcemy sobie zrobić parę zdjęć. Ew jakieś imprezy czy uroczystości rodzinne. No i duuużo psa  🙂
12 czerwca 2012 22:42
Heval 🙇
To samo pomyślałam - proszę bardzo, niech zrobią "lepsze", ale bez obróbki jakiejkolwiek. W końcu taki "photograph" nie potrzebuje żadnych programów. Mam znajomego, który 5 lat studiował fotografię. Jak mu powiedziałam, że wyostrzam zdjęcia, to powiedział, że jestem dupa nie fotograf (chociaż ja się za niego w ogóle nie uważam, daleko mi do tego), bo ten co ma "fach w ręce" zrobi zdjęcie telefonem komórkowym i będzie tak samo zajebiste jak to lustrzanką i nie będzie wymagało obróbki.
Chodziło o same zdjęcia, a nie o to jakie to mają być fajne, ładne, dobrze uchwycone, ostre i w ogóle "naj".
To nie jest konkurs na najlepsze zdjęcie 🙄

fly, ale człowiek się stara ile może. Skoro ktoś był "głównym" fotografem to PZHK wiedziało na jakie zdjęcia ma się szykować.
Po za tym nie jest tak łatwo załapać ostrość konia w ruchu. Ja na CSIO pomijałam kupę przeszkód, bo się ustawiałam na tą jedną, a i tak dupa zbita, a nie fajne zdjęcia.
Teraz jest tylu znawców, że głowa boli. Kiedyś człowiek się cieszył, że w ogóle miał aparat i mógł robić zdjęcia.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
12 czerwca 2012 22:49
Tak a' propos DF to na Torwarze cykała na automacie 😉
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
12 czerwca 2012 22:50
Małolaty żegnam was na tydzień znów :kwiatek: będę tęsknić 🙁 jak dorwę tam neta to się pokażę, że żyję 😁
o ten co ma "fach w ręce" zrobi zdjęcie telefonem komórkowym i będzie tak samo zajebiste jak to lustrzanką i nie będzie wymagało obróbki.
Hahaha niezmiennie mnie to śmieszy. 🤣 🤣 🤣

Ja się nie uważam za jakiegoś fachowca, ale błagam, zdjęcia na stronie internetowej to powinny mieć chociaż tą ostrość na koniu i zawodniku, a nie na tle, to wcale nie jest takie trudne, seriously. Absolutnie nie mówię, że mają być ostre jak żylety, ale ostrość na pierwszym planie IMO powinny mieć. Żeby to jakoś przyzwoicie wyglądało, a nie na odwal.
12 czerwca 2012 23:13
zdjęcia na stronie internetowej to powinny mieć chociaż tą ostrość na koniu i zawodniku, a nie na tle

Naprawdę uważasz, że laik zobaczy że ostrość jest tam, gdzie być nie powinna? 😉
No przecież rzuca się w oczy, że jej nie ma. 👀 No ale skoro mówicie, że są ok, to ok, ale ja ani na miejscu tego, co robił zdjęcia ani zawodników nie byłabym zadowolona.😉 I ja jako oglądając czuję niedosyt i rozczarowanie.
Ja się nie uważam za jakiegoś fachowca, ale błagam, zdjęcia na stronie internetowej to powinny mieć chociaż tą ostrość na koniu i zawodniku, a nie na tle, to wcale nie jest takie trudne, seriously. Absolutnie nie mówię, że mają być ostre jak żylety, ale ostrość na pierwszym planie IMO powinny mieć. Żeby to jakoś przyzwoicie wyglądało, a nie na odwal.

o to to i ciutkę mniej poprzepalane, ekspozycję oczko w dół, czy bilans bieli trochę zmienić to chyba nie jest aż taki duży wysiłek...
Chyba sobie za dużo dopowiedziałaś. 😉 No ale jeśli dla kogoś nacisnąć lekko przycisk i potem dopiero docisnąć to jest taki duży wysiłek to ja nie mam więcej pytań. 😜

I z mojej strony koniec. Ja to widzę inaczej, wy inaczej i tyle, po co drążyć temat. 🙂
Może. Ja nie mogę oglądać poprzepalanych zdjęć, bo mnie od razu zatoki od patrzenia bolą  😁
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
13 czerwca 2012 06:29
Dziewczyny chill aut 🙂 nie ma co się kłócić o zdjęcia 😉

Ja za to siedzę na lotnisku, spać mi się chce, jak zwykle musiałam sobie coś zrobić przed samym wyjazdem -.-
Ależ nikt się nie kłóci  🙂
A ja leżę na łóżku i chce mi się spać. A niedługo muszę wychodzić do szkoły. Może dziś nie pójdę?  😁
Ale co jest złego w krytyce tego, co jest kiepskie? Skoro ktoś wystawia zdjęcia na jakikolwiek widok publiczny to musi się z tym liczyć. A skoro ktoś się dopiero uczy to po co zatrudnienie na takim stanowisku. Jak ktoś kiepsko jeździ lub dopiero zaczyna to też nie szarżuje po różnych zawodach. I nie uwierzę, że nie robicie czasem uwag do jazdy słabszych, zawsze będzie to choćby podświadomość. A przez znanie swoich możliwości nieraz zdarzy się powiedzieć "no ja bym pojechała to inaczej"
bakalia07   Nigdy nie rezygnuj z marzeń!
13 czerwca 2012 07:38
Trzeba się liczyć z krytyką 😉 Ja bym się cieszyła ,że jednak doświadczona osoba dała mi radę i starałabym się poprawić a nie obrażać... Ale ja nie znam sytuacji i nie chcę się wtrącać . Mówię tylko co ja bym zrobiła.  😉

Mój tata wczoraj pierwszy raz z własnej nieprzymuszonej woli kupił ....CZAPRAK ! I to jaki ładny . Pasujący do kompletu taki błękitny ;D Śliczny jest. A na dodatek dzisiaj jedzie sam po Flay stopa ;D Co się dzieje...  🤣
bakalia z tego, co się zorientowałam dziewczynom chodziło chyba właśnie o to, że krytykowała osoba niedoświadczona, która po prostu kupiła dobry sprzęt i czuje się fotografem. Aczkolwiek 100% pewności nie mam bo wyłapuje fragmenty a nawet nie mam pojęcia kim jest ta Dominika Frej.
Krytyka od kogoś doświadczonego, obeznanego w temacie jest jak najbardziej dobra. Kiedy mówi co poprawić i jak.
Ale np mnie osobiście czasem denerwuje jak ktoś "krytyką" nazywa mądrzenie się, które nie ma w ogóle sensu. (nie odnoszę tego do tej sytuacji żeby nie było 😉 )

Np jak zaczynałam przygodę z jeździectwem (no zaczynałam pojęcie względne, powiedzmy, że trochę już sama jeździłam i coś tam potrafiłam) to wymyśliłam sobie od razu dzierżawę (trochę za wcześnie było ale na szczęście nie wyszło) no i znalazłam konia sp, spokojny, coś tam też potrafił, nie jakiś wielkokoń. No po prostu taki konik rekreacyjny, w końcu konia zrobionego do klasy C nie szukałam.. A koleżanka, która jeździła trochę dłużej powiedziała mi "SP nie jest dla Ciebie, lepiej weź jakiegoś małego i spokojnego żebyś mogła nauczyć się galopu na nim, może jakiś hucułek, one są takie śliczne i kochane szczególnie te w łatki". A ja się tak zastanawiam to ma być rada od bardziej doświadzczonej koleżanki? Normalnie ludzie uczą sie od podstaw na sp  🤔wirek:
13 czerwca 2012 10:57
Kiedy mówi CO POPRAWIĆ, a nie krytykuje zdjęcia i jeszcze "JA BYM ZROBIŁA LEPSZE".
No przepraszam bardzo, ale to się mija ze sobą 🤔
Facella   Dawna re-volto wróć!
13 czerwca 2012 12:59
Mysza, Dominika SAMA zapracowala na ten aparat, wczesniej pracowala na D40 - no sory, bardziej podstawowy to jest D3000 i nic wiecej, Sigme tez kupila sama, czesto robi zdjecia kitowym 18-55, ma do tego portretowke 35mm za niecale 900zl o ile sie nie myle w cenie. moge Ci podrzucic linki do jej pierwszych zdjec robionych tanim sprzetem.
co do Twoich zdjec z CSIO - o wiele bardziej mi sie podobaja niz te od ktorych sie ta dyskusja zaczela.
i mam prawo wyrazic swoje zdanie na temat tego, ze zdjecia mi sie kompletnie nie podobaja. i nie wyjezdzaj mi z moimi poczatkami, bo osoba, ktora robi fotorelacje dla takiej instytucji jak pzhk i jeszcze bierze za to kase nie moze byc poczatkujacym... i nie mam tu zalu do tej kobiety, bo mi nic nie zrobila, tylko mnie dziwi dlaczego pzhk wybral wlasnie ja.
poza tym roi sie tam od kadrow poucinanych bez ladu i skladu, takie pseudo-artystyczne, z totalnym chaosem w tle. jak chce sobie robic zdjecia konskich nozek nad przeszkoda, to raczej nie na 3*, gdzie syfu z tla sie nie pozbedzie i nie widac, ze to 3*, rownie dobrze mozna sie tak bawic w LL.
Pagotta, tak, Frej. moj fotograficzny sensei.
Heval, Dominika jest jak najbardziej doswiadczona osoba, ma do tego dryg i swietne wyczucie smaku.
Facella no okej, a ma jakieś portfolio w internecie? takie ogólno dostępne?
Of kors, że ma klik
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się