Dopasowanie siodła

Gillian Większość prestige które oglądam na koniach źle lezą.  🤔
A to ciekawe. Większość tych, które ja widziałam, są dopasowane bardzo dobrze - może dlatego, że ktoś kupował siodło z pasowaniem, a nie od kogoś innego używane,  mając bardzo słabe pojęcie o tym jak siodło powinno leżeć. 😉. Sama mam taki przypadek w stajni, i dziewczynie nie idzie przetłumaczyć, że siodło jest kompletnie nie pasujące, za wąskie - nie, nie, podkładka tylko i wystarczy... I sporo ludzi tak myśli, to ja się potem nie dziwię, że widujesz niedopasowane siodła...

Swoją drogą jednym z bardziej pasownych siodeł jakie widziałam jest Carisma -w sumie nie widziałam jeszcze konia, na którym by nie leżała - nawet na moim bardzo trudnym do pasowania siodeł koniu Carisma leży jak przyklejona - tylko rozstaw łęku musi pasować.
Inne siodło tak fajnie leżące na wielu koniach (jak rozstaw łęku był ok) to był jakiś 20-letni Stubben.
A ja powtórzę po raz kolejny tym, którzy myślą, że jak raz dopasują to mają spokój.
GUCIO.

Mój koń pracuje na chambonie. W końcu poprawnie, bo pod surowym okiem trenerki. Plecy mu się zmieniają. Widzę to nawet gołym okiem. Dołki za łopatkami zaczynają się wypełniać. Siodło tak IDEALNIE dopasowane zaczyna nie pasować. Pojawiają mi się suche plamy za łopatkami.
Ale nie będę jeszcze uderzać do Bogdana o poprawki w wypełnieniu przednich paneli, bo wiem, że to jeszcze mnie koniec przemian naszego grzbietu.
Z pewnością te dołki mi się jeszcze bardziej wypełnią.
Więc poczekam.
Na razie powalczę w podkładkami, żeby poprawić przyleganie paneli do grzbietu, a do Bogdana uderzę za jakiś 1-2 miesiące.

Grzbiet konia się zmienia. Kiedy nie pracuje i tyje. Kiedy zaczyna robić i spala tłuszcz. Kiedy zaczyna pracować i rozwija mięśnie.
Pocieszam się jedynie tym, że dobrze dopasowane siodło łatwiej dopasować malutkimi podkładkami, niż siodło totalnie niedopasowane!  Zwłaszcza, jeśli wiem gdzie robi się niedopasowane i dlaczego.
To Ja miałam przyjemność oglądać źle dopasowaną carisme  😁
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
10 czerwca 2012 07:26
Passiera jeszcze Pan Sommer robi.

Tak swoją drogą to dochodzę do wniosku, że dopasowanie używanego siodła na konia w naszym pięknym kraju to droga przez mękę. I jestem na etapie, że rzucę to w cholerę i zamówię sobie Winteca, bo na inne nowe siodło kasy aktualnie nie mam.
Mój kon odmówił pracy w pasowanym przez pana Sommera w maju Hubercie. W efekcie mamy trzecie siodło w ciągu trzech lat. Na szczęście bardzo szybko udało się znaleźć pasujące na niego, pasujące pewnie przez jakiś czas 😉
Koniczka- To weź od razu podkładkę matesa correction, wtedy będziesz zupełnie samowystarczalna.  😉
Averis   Czarny charakter
10 czerwca 2012 08:17
Dziewczyny a czy jest jakaś różnica między Mattes Correction System z futrem i bez futra (poza obecnością futra oczywiście) ? Chodzi mi o ilość podkładek i skuteczność działania.
Przepraszam z góry jeśli już wcześniej był link podany, ale trafiłam przypadkiem i myślę, że bardzo fajnie jest przedstawiony sposób jak dopasować siodło-9 kroków.
http://www.schleese.com/9PointCheckList
Dziewczyny a czy jest jakaś różnica między Mattes Correction System z futrem i bez futra (poza obecnością futra oczywiście) ? Chodzi mi o ilość podkładek i skuteczność działania.

ilosć podkładek taka sama, bez futra jest cieńsza więc można wcisnąć pod węższe siodła. I z kolei jak potrzebujesz zwężyć to z tą bez futra będzie ci ciężej.

izydorex czy w takim razie poprawki pana Piotra z Hidalgo okazały się nietrafione? Ja cały czas zastanawiam sie czy wzywać go do mojego Huberta, jak z nim rozmawiała to powiedział, że z tymi siodłami pole manewru jest małe? Może jednak spróbuje wysłać je bezpośrednio do daw maga?

Czy ktoś z was wysyłał do daw-maga siodło do poprawek, dopychania? Potrzebuje dopchać tył to odstają poduszki, wcześniej jeździłam z mattesem i problem był ukryty pod futrem, teraz przeżuciłam się na żel i wyszłoszydło z worka.
dziewanna, koń odmówił pracy w siodle po poprawkach. Więcej nic z tym siodłem nie można było zrobić, ale na innego konia okazało się idealne 😉  Pana Piotra możesz zawsze poprosić o konsultacje, ale fakt, z dopasowaniem Daw Maga może być problem.  Inna sprawa, że mój koń jasno i dobitnie pokazuje, że siodło sprawia mu dyskomfort.
chyba spróbuję się z nim skonsultować może a nóż coś wymyśli 🙂
Otóż i ja mam mały problem. Mam młodego konia, dopasowanie siodła to podstawa, coś w kłusie zaczęło się złego z siodłem dziać. Trzeba działać. Ogólnie pojawiam się tutaj, bo chcę wiedzieć, co jest źle, a co dobrze. W sposobie siodłania również. Będzie post pod postem, bo mam dużo załączników i mam nadzieję, że to akurat zostanie mi wybaczone, jednorazowo.  😉

Jeżeli zdjęcia są be, fe itd., zrobię inne.
I ostatnia partia i już mnie nie ma.

Na ostatnim zdjęciu, siodło przesunięte, nieco do przodu.
Gillian Większość prestige które oglądam na koniach źle lezą.  🤔

Ja za to często spotykam koszmarnie leżące Wintec'i.
Dziewczyny, wiem, że było to już wałkowane co najmniej 2 razy, ale nie mogę znaleźć- powiedzcie, jak wyglądają ślady potu na koniu kiedy siodło jest za wąskie?  👀
Są suche placki z przodu.
.
Są suche placki z przodu.

Ja jak miałam za wąskie nie miałam suchych plam z przodu , chyba nie ma reguły..
Najlepiej będzie jak zrobię fotkę i wstawię.  😁
dobry pomysł  💡  😉
BYĆ, z tyłu masz lewitujące poduszki, powinny one przylegać do grzbietu, łęk przedni wydaje się być za szeroki nie mogę oprzeć się wrażeniu że gdy jeździec usiądzie w siodło to położy się ono zbyt blisko kręgosłupa, jeżeli koniecznie to siodło to proponuje węższy łęk (jeżeli możliwa jest jego wymiana) zwężenie łęku spowoduje uniesienie przodu a tym samym tylnie poduszki pójdą bliżej grzbietu, mimo wszystko proponuję podkładkę z korektą tyłu, podnoszącą tył, żeby zapobiec efektowi klepania siodła o grzbiet.

pozdrawiam
Przedni łęk moim zdaniem nie jest za szeroki. panele leżą tam gdzie powinny, na mięśniach i nie uciskają kręgosłupa z boków. No...może z pół rozmiaru? Nie więcej.
Panele mogą być zbyt mało wypełnione.
A zdjęcia siodła są bez dopiętego popręgu. I pewno dlatego nikomu się nie chce ich komentować.  😉
Poza tym połowa zdjęć jest zrobionych z siodłem leżącym "na szyi". Siodło leżące na szyi bez dopiętego popręgu. I co tu oceniać?  😉
siodło ewidentnie za bardzo z przodu, w ruchu zablokowało by łopatkę, ale to żadna Ameryka 😉
Zgadza się.  😉 Tyle, że jak tu oceniać w takiej sytuacji?
To mniej więcej tak jakbym założyła spódnicę do noszenia na pasie nie na pas, ale na biodra i do tego nie zapięła guzika i pytałabym "jak leży?".  😉
Coś tam można powiedzieć, ale to będzie tylko coś tam.
a futerko jest po to by amortyzować, nie ważne że siodło za wąskie
Dziewczyny mam problem z podjęciem decyzji które/jakie siodło na moją kuckę. Siodło  wszechstronne odpada, bo my głównie rajdowo się snujemy. Mała ma 4latka (dzisiaj ma urodzinki 😍 ). Swoją przygodę z siodłem zaczęła jakoś na przełomie lutego/marca. Udało się ją nieco odchudzić i siodło (chodzi w hubercie rozm łęku M, 17,5"- ale mogłoby być mniejsze) przestało się kulać na boki. Z resztą jest to jedyne z moich siodeł, które leży na niej w równowadze (podczas brykania nie robi się zjeżdżalnia), no i ogólnie z futerkiem nie jest źle. No ale do rzeczy.... nadszedł czas na podjęcie decyzji co dalej 😵
Padło kilka typów (oczywiście to zarys, bo każde z tych siodeł będzie ewentualnie modyfikowane): http://www.ostroga.pl/siodlarz_pleszew/siodlo_magellan_siodlarz oraz http://allegro.pl/siodlo-rajdowo-sportowe-pleszewskie-gwarancja-i2403605113.html. Oba na ławkach no i możliwe są modyfikacje: skrócenie ławek, które mają ok 50cm w standardzie, zmniejszenie siedziska do 16". Szukam siodła wygodnego dla konia i dla mnie. Bardzo istotna jest waga siodła- oba z pełnym osprzętem to jakieś 5-6kg 😉 Wymyśliłam sobie, że kupię jej gruby sympatexowy pad westowy, by było bardziej komfortowo ❓
Wrzucam foto młodej. To ze sznurkiem- pomiędzy węzełkami jest dokładnie 50cm. Czy siodło na ławkach ma leżeć w tym miejscu gdzie umieściłam pierwszy węzełek? No i czy może sięgać do środkowego (jakoś wydaje mi się za daleko)?? Muszę przyznać, że to pierwszy mój koń, który mnie tak siodłowo stresuje 😵 Mgiełka jest drobniutka i nie chciałabym żeby się zraziła do pracy 😡
,
Moim zdaniem środkowy węzełek leży za daleko.
Rozumiem, że koń malutki i króciutki, ale - za daleko.
Gdyby: koń miał siodło zakładane w ten sposób 2 razy w tygodniu na 20 minut, gdyby jeździła na nim dziewczynka wagi 23 kilo, to stwierdziłabym, że "trudno.....przeżyje, będę konia obserwować".
Ale jeśli ten koń ma chodzić rajdy w siodle, to nie kładłabym paneli tak daleko.
Najlepiej byłoby uszyć siodło na wymiar celując w jak najkrótsze ławki ( coś jak ja mam, ławki od siodła 17 a siedzisko od siodła 17,5) Mogłabyś szyć siodło z ławkami od 15,5 a siedzisko 16.
To już jedna możliwość.
Druga...osiodłałabym bardziej na łopatce niż na "nerkach", jeśli koń ma iść na rajd. Z dwojga złóego wybrałabym zablokowanie łopatki. Z tym, że siodłając na łopatce nie uzyskasz raczej dobrego przylegania paneli na całej długości i panele mogą uciskać grzbiet punktowo. ( trzeba by sprawdzić)

Tył paneli zakończyłabym w POŁOWIE odległości między a)  środkowym węzełkiem b) górnym kantem początku  tej brązowej plamy - czyli ok 8 cm bliżej.

Więcej nie umiem pomóc.
Tunrida- czyli jeśli udałoby się skrócić ławki o 8cm byłoby ok?? Bo 42cm wydają się osiągalne 😉 Mój daw-mag ma 43cm i wydaje się być ok (a to 17,5"😉, a przynajmniej koń nie protestuje...
Mogłabym zrobić dla pewności fotkę w różnych siodłach ❓ Nie chcę palnąć jakiejś gafy jak już będą nam kroić na miarę.
mam jeszcze jedną opcję- kupić malutką kulbakę 😵ale tego akurat wolałabym uniknąć....
W ogóle to dramat jakiś- kucka ma matkę jak szafa (hc), ojciec (nie przedstawiła wybranka)to najprawdopodobniej oo a wyszło takie małe coś 😕 Dobrze, że ja duża nie jestem, bo bym sobie w łeb palnęła gumką z majtek 😜
edit: dzwoniłam do siodlarza i może być mały problem 😵, bo po skróceniu ławek niekoniecznie zmieszczę się w siodło 😕 Biorę maleństwo do znajomego i będziemy mierzyć magellany...
kasik, Masz kogoś z magellanami na Śląsku?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się