Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)
magija21, jak jedziesz Rąbieńską jakby z centrum to po prawej stronie jest stajnia.
Nie wiem jaki tam jest adres, kiedyś mieli stronę internetową ale nie mogę teraz znaleźć. Była to stajnia p.Doroty ale nie pamiętam nazwiska, jak tam jest teraz nie wiem.
Dzięki wielkie! A orientujesz się może, czy można tam sobie pojeździć czy prowadzą tylko hotel? Bo z działki mam niedaleko, więc może kiedyś bym zajrzała tak o.
Ada, mówisz o nieistniejącym skansenie o którym byla przed chwilą dyskusja ? Dorota Kąpielska?
heh, dopiero skończliśmy o tym rozmwiać w tym wątku, że stajni tejże juz nie ma. a na złotnie jest jakas stajnia mała, przydomowa, bo widziałam ogłoszenie o pensjonacie.
Jeśli chodzi o stajnię na Złotnie, to Konie na Nieboskłonie, oni mają konie na Podchorążych w okresie letnim, a dokładnie od lipca do września, wrzucam link
http://www.konienaniebosklonie.pl/kontakt.htmlJest też prywatna stajnia, nie wiem czy przyjmują tam konie na hotel, to chyba okolice starego złotna ale nie znam adresu.
To miejsce o którym piszesz to faktycznie SKANSEN, ale ta stajnia już nie istnieje.
W okolicy co prawda trochę dalej niż złotno, na rąbieniu jest stajnia stasiakówka link
http://www.stasiakowka.pl/
Equi, Stasiakówka to baaaardzo specyficzna stajnia. Też jakiś czas jeździłam, ale się szybko wyniosłam. 😉
Czemu wg Ciebie ejst specyficzna?
Nie znam tej stajni ale znam instruktorów tzn widzialam ich na konaich, a no i wystarczy obejzec galerie zdjec...
Nie uważam, że jest zła - tego nigdzie nie powiedziałam. Podejście w miarę ok, do dzieci super. Ale stajnia działa na trochę dziwnych zasadach (jak dla mnie). I dziwne towarzystwo lubi się tam kręcić.
Notarialna, jak wygladają "dziwne" zasady?
Isabelle, To już na priw.
mnie też zaciekawiło czemu dziwne zasady,nie znam dokładnie tej stajni, byłam tam raz i to przelotem i moja wiedza na jej temat kończy się w zasadzie na tym że w tym miejscu się znajduje i chyba jest to typowo stajnia rekreacyjna.
Byłam kiedyś "u bram" Stasiakówki, zapytać o hotel. Dziwne dla mnie było to, że nikt nie podszedł do bramy, a konwersacja prowadzona była na odległość krzykiem. Dowiedziałam się tylko, że hotelu niet, że tylko rekreacja i zapraszają!
Gdzie lepsze treningi sportowe ( skokowe ); w Zbyszko czy w ŁKJ ( u Marchwickiej )?
b)ez swojego konia 🙂
uzasadnijcie odpowiedzi 🙂
HappyHorse, od ilu miesiecy sie pytasz o te treningi? zdążyłabyś wziąć ich już z 50. wez po jednym i oceń sobie sama, trener to sprawa bardzo subiektywna.
Isabelle a muszę Cię zaskoczyć bo w 2 miesiące pojeździłam po wielu stajniach w każdej wykupiłam 2-3 lekcje skokowe i najbardziej podobało mi się w Zbyszko i w ŁKJ 🙂
Nie mogę się zdecydować w wyborze. Uważam że, forum jest po to by doradzić. Więc pytam o Wasze zdanie! Gdzie wg. Was lepiej skakać ? :p
HappyHorse, a może ty, dla odmiany 🙂 napiszesz: CO ci się podobało? Tak konkretnie. Tu i tu, czego nie było gdzie indziej?
HappyHorse, ja uważam, że warto zasięgnąć opinii, ale przede wszystkim opierać się na własnych odczuciach, przede wszystkim nie jesteś do stajni przywiązana siłą i w każdej chwili możesz ja zmienić jak mniema, ale przyłączam się do halo, chętnie poznam Twoje spostrzeżenia, w końcu wątek jest od tego, by poznać opinie. 💃
Nasze łódźkie kluby jeździeckie , stajnie nie są idealne. Podobał mi się trening w Gajewnikach (niestety za daleko, bo już w okolicy Łasku nie mieszkam ). Potem miałam wiele lekcji w różnych małych stajniach np. hucuł , konie na nieboskłonie, stasiakówka , katarzynka jednak te ośrodki i sposób prowadzenia treningu mi się nie podobał. W Zbyszko jeździłam kiedyś - nie ma rewelacji w rekreacji , natomiast co do skoków tam mam mieszane uczucia (tak samo w ŁKJ ).
a teraz może Wy opowiecie mi na pytanie które zadałam poprzednio....
HappyHorse, z tego co wymieniłaś, to żadna stajnia nie jest ośrodkiem specjalizującym się w skokach... oprócz zbyszka i łkj wymieniłaś same rekreacyjne zastodołowe ośrodeczki, które nawet kompletu przeszkód nie mają, nie wspominając już o koniach do skoków...
w Zbyszko to z niedawnych Twoich wypowiedzi wynikało, że jesteś co tydzień 😉 opowiedz o szczegółach treningu skokowego z Andrei, podobno bardzo dobry szkoleniowiec.
HappyHorse, Jakoś zdanie o stajni K. mnie nie dziwi 😁
czy orientujecie sie czy istnieje jakas konkretna strona z rodowodami koni...oprocz bazy koni ??
lub ewentualnie skad wziasc dostep do ksiag np wlkp?nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi 🤔
Czyli ŁKJ ....tez nie za bardzo ???
U Ciebie pewną blokadą jest brak konia , z tego co pamiętam, bo jest w okolicy w sumie paru fajnych skokowych trenerów , którzy mogą dojechać i pouczyc sensownie . A myslałaś moze, zeby współdzierżawic konia gdzies, gdzie dojezdza ktos sprawdzony ?
Czyli ŁKJ ....tez nie za bardzo ???
U Ciebie pewną blokadą jest brak konia , z tego co pamiętam, bo jest w okolicy w sumie paru fajnych skokowych trenerów , którzy mogą dojechać i pouczyc sensownie . A myslałaś moze, zeby współdzierżawic konia gdzies, gdzie dojezdza ktos sprawdzony ?
Szukam współdzierżawy ale każdy proponuje mi cenę 1500 zł za 1,5 miesiąca ; / To zdecydowanie za dużo jak na moje dochody. Więc dzierżawy odpadają 🤔
Mogę jeździć na koniu znajomej(dość daleko..) , on fajny i sportowy, lecz ona nigdy nie ma czasu bo caly czas trenuje z nim 🙁
W ŁKJ , nie chcą prowadzić treningu bez własnego konia : ( chyba że raz na kilka tygodni skoki na koniu szkółkowym w ŁKJ.
Na treningi z p.Andrei w Zbyszko trzeba czekać ponad 2 tygodnie ; P Miałam z nim 2 lekcje, lecz nie usłyszałam od niego co mam poprawić i jakie błędy robię.
To gdzie ja mam jeździć 🤔 ?
U p.Doroty Marchwickiej czy u p.Andrei ? Czy jakąś sportową stajnię mi polecicie ?
HappyHorse, Nosz .... mamy ci podać radę-zrób-się-samo? To ty już chyba musisz sobie sama odpowiedzieć gdzie ci było najlepiej i gdzie czegoś się nauczyłaś! Nikt za ciebie nie będzie wybierał stajni, a każdemu co innego pasuje.
HappyHorse, kupa. wcale nie prawda z ceną dzierżawy. ja swojego konia skaczącego b. poprawnie i ambitnie, poprawiającego się samodzielnie, wystarczyło wsiąść, naprowadzić na przeszkodę i nie przeszkadzać a skoczyła co się postawiło, chciałam za muesli wydzierżawić, żeby tylko ktoś skakał, na zawody jezdził i trenował, bo ja się skokami nie zajmuję, a konisku sprawiają radochę. myślisz, że znalazłam chetnego?
skoro treningi z p.Adnrei wyglądają tak, że nie daje żadnych porad (:O) tylko sobie skaczesz jak chcesz to chyba taki trening nie za bardzo ma sens... ciężko mi też uwierzyć, że w obu stajniach płacąc nie mozna mieć treningów np 3 razy w tygodniu.
HappyHorse a byłaś w Skotnikach?
Decyzję gdzie masz jeździć to chyba jednak musisz podjąć sama 😉
Notarialna - nie macie mi wybierać stajni , ale mogłybyście napisać Wasze zdanie na temat tych które znacie... 🤦
Isabelle- co do dzierżawy to wystarczy zobaczyć w ogłoszeniach- są już od 100 zł x D ale to nie oto chodzi.. 🤔wirek:
Treningi skokowe w Zbyszko są w środy, ale nie wszystkie.... a jak ktoś nie mówi błedów to w jaki sposób mam się uczyć ?
arabeczka - a w Skotnikach to nie tylko jazda na kucach? Bo tam treninigi prowadzi p. Marchwicka, więc bliżej mam do ŁKJ (tam też uczy )
a w jakich stajniach Wy jeździcie? Napiszcie swoje zdanie na temat stajni... tak wiem każdy ma swoje wymagania itp.. ale możecie podzielić się swoimi odczuciami.
Happy Horse ta cena za współdzierzawe to chyba z kosmosu .
Na przyklad na revoltowskich ogloszeniach , w dziale pozostale , przefiltruj po regionie lodzkim , i znajdziesz np ogloszenie Agnes Agnes o walaszku w Kleku
Stajnia fajna , kon fajny , trenerzy fajni . Nie wiem tylko czy ogloszenie jeszcze jest aktualne i byc moze je juz widzialas , ale takie okazje czasem sie zdarzaja ...
W Skotnikach treningi prowadzi Ola Słuszniak-Marchwicka i pan Stanisław Marchwicki, natomiast pani Dorota Marchwicka prowadzi treningi w ŁKJcie.
Owszem treningi są na kucach ale jeśli nie jesteś jakaś strasznie wysoka to uważam, że warto spróbować.
arabeczka ok 🙂 dziękuję za propozycje : p na pewno tam pojadę ; P
dominoxs u mnie współdzierżawa wchodzi w grę tylko w wakacje, normalnie nie mogę za dużo czasu poświęcić konikowi poza wakacjami ponieważ praca i inne obowiązki ... 🙁