KOTY

Update po dwóch dniach - młoda się rozbrykała,nie boi się już nikogo,zaczepia jak chce się bawić,w lot załapała o co kaman z kuwetą 😀
Tak czytam co mądrego tutaj o karmach piszecie... i aż mi głupio. Mój młuci wszystko co popadnie, o ile suche staram się zamawiać  takie raczej lepsze ( Royala, Sanabelle) o tyle saszetki zazwyczaj dorywam gdzieś w podskoku w przysłowiowym warzywniaku: jakieś Whiskasy i inny szajs. Cyryl zjadłby wszystko (najchętniej to co ja) ale ponad wszystko uwielbia te cholerne saszetki. No a ja nie mam czasu jakoś mu pichcić i za każdym razem, kiedy wcina to pseudo-mięsko, ja mam wyrzuty sumienia.
Tak więc mniej więcej wygląda kot po napchaniu się Whiskasem

A tak kontemplując poranek
Tak wygląda z zewnątrz, ale organy w środku powoli są zatruwane.
Można zmienić to pseudo-mięso na coś znacznie lepszego i tańszego  😉
DeJotka śliczna koteczka, i mądra 🙂

Jeśli już mowa o wygladzie karmy to spróbujcie Shibę-naprawde super wygląda. W puszce z kurczakiem są normalne kawałki fileta, sosy pachną tak, ze samemu slinka cieknie 😀

A o cosmie ktoś mi już kiedyś mówił, ale ja nigdzie jej nie spotkałam.
wistra No właśnie o to się najbardziej boję...  🙁 Ale każda puszka czy saszetka zawsze będzie tym gorszym wyjściem.
Chyba, że się mylę to proszę o sprostowanie :kwiatek:
Chciałabym sama mu robić. A naprawdę nie mam ostatnio kiedy i jak. 
joakul, ale nei prawda. są dużo lepsze puszki, tyle, że nie spotkasz ich raczej w hipermarkecie.

cosma to marka własna sklepu zooplus 🙂
Ja młodą karmię RC BabyCat, jak ją brałam to właściciel ostrzegał,że ma non stop sraczkę i nie wiedział w sumie dlaczego, ale jak przestawiłam ją z "mleczka i kiełbaski" na suchą karmę i wodę to sraczka jakoś ustąpiła... W poniedziałek idziemy do weta na przegląd kota
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
01 czerwca 2012 10:03
Przeglądałam dziś zdjęcia i wzięło mi się na wspominki. Z takiego małego cuda:

Wyrosło mi takie coś :P :
Tak wygląda z zewnątrz, ale organy w środku powoli są zatruwane.
Można zmienić to pseudo-mięso na coś znacznie lepszego i tańszego  😉

Ja miałam dwa koty które żyły na właśnie takich szitach ze sklepu i dożyły naprawdę sędziwego wieku. Wszystkie badania miały w normie, co mnie najbardziej dziwi nawet nerki i wątroba do końca działały idealnie.
Uważam ze jeśli koty jako podstawę mają właśnie dobre chrupkie żarcie, to nawet taki szit od czasu do czasu ich nie zabije. U mnie też bywa że nie zdążę zamówić dobrego mokrego jedzenia i koty jedzą właśnie coś szitowego. Ale zawsze podstawa chrupka jest.
01 czerwca 2012 10:42
To chyba również zależy od kota. Rasowe najczęściej mają delikatniejsze żołądki, więc taki Whiskas czy inny fast food będzie na nie bardzo źle działał. Ja do tej pory miałam 2 koty(Pentagram jest 3), obydwa dachowce, obydwa całe życie jadły właśnie tego typu rzeczy plus od czasu do czasu surowe mięso, wątróbkę czy inny smaczek- Lucjusz żył 14 lat(rodzice mieli go jeszcze zanim się urodziłam, miałam bodajże 6-7 lat jak zdechł- przegrał wyścig z samochodem... 🙁 ), jego córka Zuzia 12 lat(wzięta miesiąc po śmierci Lucjusza). Moja przyjaciółka ma 13 letniego kota całe życie karmionego Kitcatem(tak to się pisze?  🤔 ), ale on z kolei jest otyły i ma delikatne problemy z pęcherzem.
Dlatego wydaje mi się, że wszystko zależy od kota i właściciela 😉 Moi rodzice zdecydowanie woleli kupić takie opakowanie Whiskasa za 4zł, które kotu starczyło na tydzień, niż kupować Purinę czy Perfecta za cenę dwa razy większą, a starczyło również na tydzień. Zwłaszcza, że wtedy nikt nie przejmował się układem trawiennym i wnętrznościami kota. Teraz zapewne mamy większą wiedzę, więc możemy lepiej dbać o zwierzaki i dłużej się nimi cieszyć. Niemniej mnie przykładowo nie stać na kupowanie np. Puriny 1,5kg za 21zł... dlatego mój kot je suchego Whiskasa plus co jakiś czas surowe mięso czy mięsne resztki z obiadu(jeśli są gotowane czy duszone, smażonego nie dostaje). I, jak na razie, kontrola weterynaryjna pokazuje, że nic mu nie jest. Ale tak czy inaczej kontrolowany jest przynajmniej raz na rok, żeby w razie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości zareagować od razu.
cieciorka   kocioł bałkański
01 czerwca 2012 10:59
Tak jak od człowieka- jeden je raz w tygodniu hamburgera i nic mu nie jest, a inny raz w miesiącu i ma potem bóle brzucha itd
purina i pefect to to samo co whiskas.
Jasne, ze koty moga na tym zyc. Ot, karmimy miesozerce roslinkami  😁
wistra, Purina?
01 czerwca 2012 11:43
purina i pefect to to samo co whiskas.

O, o tym nie wiedziałam. Zawsze mi się wydawało, że to jednak te "lepsze" karmy. Dobrze wiedzieć 😉
Cobrinha, si.
I o Felixie, Friskiesie i Purinie Pro Plan mówię. To same zboża  😉
Po prostu kot ze względu na swoją budowę ciała  nie powinien ich jeść. Ale, że są te składniki tanie i zwiększają wagę karm... Do tego trochę aromatów i wuala. Koty wsuwają.
Ja też kocham słodycze i fast foody. Ale zdrowe to w ogóle nie jest  😡
wistra a klasyczna Purina (nie ta Pro Plan) też ?
wistra Dobrze wiedzieć o tej cosmie, szkoda tylko że przesyłka z zooplusa przyszła do mnie wczoraj. Następnym razem skuszę się i zamówię. Dziś na przykład miałam chwilę czasu by wyskoczyć do mięsnego i kupić świeży filet z indyka. Kot chodzi cały rozanielony i co chwile zagląda do miski czy może coś jeszcze wpadło 😉

"Koooocham Cię braciszku" 😉

taki miałam widok dziś rano po przebudzeniu. 🙂 sobie tak spały..
O rany....jakie słodkie 😍 A ten drugi to neva masquarade?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
03 czerwca 2012 16:36
Purina jest gorszą wersją Pro Plana, przynajmniej tak jest w karmie dla psów. Dog Chow jest uboższy składem niż Pro Plan.

Royal to jest ta sama firma co Mars czyli KitiKet (jak to się pisze?) czy Whiskas albo Pedigree. Natomiast Nestle ciągie Purinę.
tak to neva masquerade🙂 tzn rodzice rodowodowe syberyjczyki a małe się urodziły takiej odmiany
cieciorka   kocioł bałkański
03 czerwca 2012 18:10
JARA, ale Pro Plan to Purina 🙂
Ja karmię Puriną ProPlan, bo wchodzi najlepiej. Dodaję do niej w niedużej ilości karmy z lepszym składem- o dziwo kotka lubi zmiany.
Btw. wiedz może jak z psim TOTWem i salmonellą?
A moja kicia dzisiaj zaprosiła kolegów. Dwóch panów jak mniemam odprowadza ją na taras, aż ta nie zniknie w domu. Kotka oczywiście przerażona. Rui nie ma, więc się dziwię. Może ona chce, żebym te dwa przygarnęła?  😵 Kotka od łapek, aż po główkę oceniona, żadnych ran. Kroi się romans...
A kotka sterylizowana? Jak nie, może mieć cichą ruję (zmora hodowców 😀)
No dobra - nauka sikania na sedes odpuszczona. Szło jak z płatka dopóki nie zaczęłam robic dziur w podkładce. Kot się zbuntował i 2 razy mi nasrał w przedpokoju.
Więc od razu postawiłam kuwetę - i ponawiam pytanie sprzed kilku miesięcy (bo już nie pamiętam co odpisałyście 😡 ) ...Jaki żwirek jest dobry?
Mam teraz jakiś z Kakadu - Brylant, mąż kupił ale jakiś jest taki do niczego. Niby się zbryla ale słabo, w kiblu mi się nie spuszcza, a poza tym robi się z niego jakieś takie "błoto".
Co kupić zeby ładnie się zbrylało i nie śmierdziało?
Ja sie teraz przerzuciłam na drobny silikonowy. Kuwetę mam w przedpokoju, który ciężko jest wywietrzyć, a od zwykłego benka robił sie taki zaduch. Z tego silikonowego wyrzucam tylko częsci stałe, reszta od siku zmienia kolor tylko, wiec raz na jakis czas wyrzycam ten zazółcony i dosypuje swiezego. Przynajmniej nie śmierdzi 😉
A kotka sterylizowana? Jak nie, może mieć cichą ruję (zmora hodowców 😀)

2 lata po zabiegu.  😉
Podobno czasami nadnercza moga produkowac niewielka ilość estrogenów, co może powodowac objawy rujopodobne, własnie po sterylizacji.
To wiem, bo po sterylizacji miała ruje normalnie i zaczęłam się zastanawiać czy wet czegoś nie przeoczył. Musiałam się doinformować.  😉 Cała zagwozdka polega na tym, że ani nie miauczy, ani nie podnosi tyłka, nie łasi się i nie wykazuje chęci, a kocury nagle się pojawiają. Ona ich nie nawołuje, one jej też nie.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
03 czerwca 2012 19:16
JARA, ale Pro Plan to Purina 🙂
Ja karmię Puriną ProPlan, bo wchodzi najlepiej. Dodaję do niej w niedużej ilości karmy z lepszym składem- o dziwo kotka lubi zmiany.
Btw. wiedz może jak z psim TOTWem i salmonellą?

Wiem, że Purina to Proplan, tylko są dwa rodzaje Puriny: Pro Plan (lepsza) i Cat Chow (gorsza) 😉 Pisząc tego poprzedniego posta nie wiedziałam jak dokładnie nazywa się ta druga, gorsza karma, więc napisałam po prostu Purina.

A co do TOTW z salmonellą to ... myślę, że lepiej się wstrzymać z kupowaniem.
Okazuje się, że dytrybutor tej karmy na Polskie nie dostał żadnych informacji o tym, że karma jest "trafiona", ba że ta wycofana ze Stanów i Kanady trafiła do Polski. Zwrócili się z informacją do producenta.

Z informacji uzyskanych od dystrybutora i producenta karm TOTW wynika, że w partii TOTW, która jest wycofywana z półek w USA NIE ZNALEZIONO SALMONELLI. Została jednak znaleziona w takich produktach:
Diamond Naturals Lamb Meal & Rice dry dog food
Chicken Soup for the Pet Lover’s Soul Adult Light Formula dry dog food
Diamond Puppy Formula dry dog food

Firma Diamond, działając prewencyjnie postanowiła wycofać z rynku wszystkie karmy, produkowane dla różnych marek w tym samym czasie. Fakt sprzedaży tych karm przez markę Taste of the Wild świadczy o tym, że salmonelli tam nie ma. Jednak skoro producent zdecydował się wycofać produkt, to zawsze nawet minimalne niebezpieczeństwo istnieje.

Oryginalna odpowiedź od producenta
Not all products manufactured in the Diamond Pet Foods Gaston, South Carolina facility were contaminated with Salmonella. Out of an abundance of caution, we voluntarily recalled a broad amount of product to be sure our customers and pets are safe. Only samples of the following three products manufactured by Diamond in Gaston, South Carolina, between December 9, 2011 and April 7, 2012 have tested positive for Salmonella:

Diamond Naturals Lamb Meal & Rice dry dog food

Chicken Soup for the Pet Lover’s Soul Adult Light Formula dry dog food

Diamond Puppy Formula dry dog food

We have voluntarily recalled certain batches of the following brands of food manufactured at our Gaston, South Carolina plant during this same timeframe. With the exception of the formulas listed above, none of these foods have tested positive for Salmonella, but we are taking this broad action as a precautionary measure.

Apex
4health
Country Value
Canidae
Chicken Soup for the Pet Lover’s Soul
Diamond
Diamond Naturals
Premium Edge
Professional
Taste of the Wild

Kirkland Signature/Kirkland Signature Nature’s Domain

Certain batches of the following brands of dry food are affected by the recall:

4health
Apex
Diamond
Diamond Naturals
Chicken Soup for the Pet Lover’s Soul
Country Value
Canidae
Kirkland Signature/Kirkland Signature Nature’s Domain
Premium Edge
Professional
Taste of the Wild
The health and safety of our customers and their pets is our number one concern. We apologize for any issues this may have caused. If you have additional questions, please visit diamondpetrecall.com or call us at 866-918-8756.

Sincerely,
Diamond Pet Foods Customer Service

Ogólnie zarzekają się, że do Polski nic nie trafiło, ale! Podobno kilka osób oddało karmę na badania i przynajmniej w jednej oddanej próbce wykryto salmonelle.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się