Ogłowia

palemka, pięknie na koniu wygląda 😍 tylko jak jakość? 👀
Moje ogłowie jest już chyba całkowicie zmiksowane, ale dopiero teraz mi się podoba  😁.
Dzisiaj starałam się dopasowywać szweda i mam pytanie, czy dobrze leży?

Przepraszam za jakość zdjęć, pogoda dzisiaj niesprzyjająca, a mój telefon nie bardzo ogarnia robienie zdjęć  👀
huzarova, Hmmm. Chyba leży w porządku. 🙂

Burza, Demonowa, Dzięki 🙂 🙂
fruity_jelly jesli chodzi o jakość, to z tych ogłowi które miałam to najbardziej podoba mi się wstawiane wcześniej przeze mnie brązowe Horze Daily. Natomiast to-ładnie wykonane, skórka całkiem miękka i fajnie błyszcząca, jak dla mnie-te wszystkie paski mogłyby być cieńsze. Na koniu wygladają całkiem delikatnie, bo są jakby to powiedzieć-wąskie, ale moim zadniem ciut przygrube, zwłaszcza ten pasek od nachrapnika który idzie przez potylicę, w związku z czym miałam mega problem, żeby go wypiąć. Jakbym tak miała co chwilę zmieniać wysokość nachrapnika, to chyba bym odpuściła. Reszta działa bez zarzutu, wszystko ładnie lezy, nic nie wchodzi do oczu, naczółek też całkiem długi w cobie.Jak za taką cenę to bardzo fajne.
Łaciata   Forever in my heart ♥
30 maja 2012 15:56
Mam pytanko czy ma ktoś może różowe ogłowie ? 🙂
Co najmniej połowa volty  😜
LatentPony   Pretty Little Pony :)
30 maja 2012 16:39
Ja mam czarne z różowym podszyciem na nachrapniku, naczółku i pasku potylicznym. Do tego na naczółku ma różowe brylanciki. A dlaczego pytasz?
Łaciata   Forever in my heart ♥
30 maja 2012 19:32
Szukam do kupienia, ale nie spieszy mi się 🙂 Chcę najpierw się rozejrzeć 🙂
Ma ktoś zdjęcia hanowera z białym podszyciem na gniadym?
Mam tylko foto kasztana Q, i waham się czy spróbować na Piorku.. 😉 ale chyba klasyczna czerń mocniej do mnie mówi.
zastanawiam się jakie ogłowie kupić, raczej nie mogę przekroczyć 200zł
I ciężko coś znaleźć porządnego, bo musi byc czarne, ze szwedzkim ew. angielskim nachrapnikiem, najlepiej szerszym.
No i naczółek musi być opadający (wyjątkiem jest dobre tanie ogłowie i dokupienie oddzielnie naczółka)
No i juz sama nie wiem.  Co polecacie?
palemka :kwiatek: czekam tylko na wypłatę i biorę 😅 tylko naczółek pójdzie do wymiany, mam kapcie Dody to i diamenty Dody na naczółku być powinny 😀iabeł:
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
02 czerwca 2012 08:02
ja ostatnio musiałam na gwałt kupić ogłowia i nabyłam
Horze Modena
kilk
oraz Wembley Darlington

i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona za tę cenę naprawdę świetne 🤔
mogę po weekendzie zrobić zdjęcia na modelkach

teraz zastanawiam się nad kolejnym ogłowiem z tej półki cenowej dla tego dziada
albo Horze Praga
klik2
albo Busse Comfort z naczółkiem nr 3 lub nr 5
klik3
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
02 czerwca 2012 09:53
lusia722 rób darlingtona, bo się na niego czaję (w sumie to się czaję na każde z szerokim nachrapnikiem i niską ceną  😫 )
Ja mam dwa ogłowia Horze i tez jestem z nim zadowolona,wiadomo nie jest to najwyzsza półka ale sa ok.
niestety nie udalo mi się kupić ogłowia które chciałam- ktoś mnie uprzedził.
No i teraz mam kilka opcji.

Albo to ogłowie:  http://pasi-konik.pl/pl,product,5467791,star,oglowie,silverstar.html

albo to: http://allegro.pl/oglowie-kadett-full-czarny-super-jakosc-i2385930041.html + ten naczółek http://pasi-konik.pl/pl,product,13725635,hkm,naczolek,crystal.html

albo kombinować coś dalej.
Może na ebayu coś by się znalazło?
DO 200 zł (już z wysyłką)
Sama nie wiem...
Nuna ale to pierwsze masz juz z wodzami 😉, mnie sie ono podoba.
fruity_jelly w mojej galerii masz to ogłowie star z łańcuszkiem zamiast zwykłego naczółka-zobacz sobie 😉
lusia722 rób darlingtona, bo się na niego czaję (w sumie to się czaję na każde z szerokim nachrapnikiem i niską ceną  😫 )

Przyłączam się do prośby 🙂 Wprawdzie mam dokładnie to ogłowie ale chętnie zobaczyła bym je na jakimś szlachetnym łebku /poza zdjęciem katalogowym/ bo na moim 'zimnioku' ten szeroki nachrapnik wcale nie wygląda na taki szeroki x) (wstawiłam zdjęcie kilka stron wcześniej) i chciała bym zweryfikować czy to tylko takie moje złudne wrażenie na podstawie zdjęcia katalogowego.
Dziwiło mnie tylko czemu to ogłowie tak drastycznie różni się cenowo w różnych sklepach... (od 269zł do chyba 499zł - a może jeszcze gdzieś wyższa kwota się przewinęła) z tego też powodu przez kilka tygodni miałam niezłego stresa xD i baaardzo dziwne rzeczy mi się śniły po nocach x) - potrzebowałam ogłowia w rozmiarze xfull, a nie było takiego aktualnie w magazynie i musiałam poczekać, aż zostanie sprowadzone 🙂
Pierwsze wrażenie baaardzo pozytywne, następnie przeszło chrzest bojowy bo dnia następnego wyruszyło z nami na ponad tygodniowy rajd 🙂
Jedyna wada jak dla mnie do tej pory to wodze - jestem przyzwyczajona do skórzanych więc te z zestawu leżą nieużywane i czekają na nowego właściciela 🙂
a w tym darlingtonie nie ma opadającego naczółka?
Bo też się zastanawiam nad nim ale ten naczółek...
Bardzo mi zalezy żeby był opadający wiec póki co znalazłam jeszcze takie ogłowie które bardzo mnie zainteresowało:
http://sklep.bergo.pl/tranzelka-p-1602.html
Miał ktoś je może? Jaka skóra?
Wiem tylko że tak normalnie wygląda lepiej bo jakis czas temu jedna z użytkowniczek
pokazywała zdjęcia- niestety nie na koniu,
(to jej zdjęcie dodałam do postu- to pierwsze)

Zastanawiam się jeszcze czy lepsza opcją będzie kupno taniego w miarę ogłowia (110zł)
czyli tym samym trochę gorszego (skóra) czy dozbieranie kasy do czegoś lepszego (300zł)
Tylko że muszę jeszcze pamiętać że przecież swojego konia nie mam i to będzie takie ogłowie do
ciurania na co dzień, więc nie wydam nie wiadomo ile kasy na nie 😉
Bo z jednej strony taniego nie jest aż tak szkoda jak się trochę zniszczy, obetrze, zarysuje
no i jest satysfakcja że wydało się mało pieniędzy
ale z drugiej droższe lepiej leży, jest przyjemniejsze, ładniejsze chyba trochę też
no bo skóra inaczej wygląda i się układa.
bo z jednej strony myślę sobie że jak juz wydawać kasę to na cos porządnego, ale z drugiej to mi takie super ogłowie nie jest potrzebne przecież.
Jak myslicie? Zwariowałam chyba haha  😜

Pierwsza fotka ogłowie za 110 zł
Druga fotka oglowie za 300zł
ma ktoś ogłowie VILLA HORSE Luxus jasnobrązowe jak sie prezentuje na koniu? Ma ktoś zdjęcia?
Nuna,  ja bym na Twoim miejscu kupila jakąś taniochę. nie wiadomo jakiego będziesz miała konia w przyszłosci (czy postawisz na braz czy na czarny sprzet, czy bedzie głowa COB czy FULL, jaki nachrapnik będzie pasował koniowi i wizualnie i uzytkowo, czy bedzie mu ładniej w opadającym naczółku czy w prostym  itp) a wbrew pozorom to te tanie ogłowia swoje wytrzymują, mam jedno takie chyba z 8 letnie i poza ciutek postrzępionymi bokami pasków nie dzieje się z nim nic 😉
Ja mam to ogłowie york. Na koniu wg mnie wygląda fajnie. Skora nie jest jakaś szałowa, ale nie jest też zła. Boki pasków są ładnie wykończone- nie ma strzępków. Jak z wytrzymałością to nie wiem- używam tylko na zawody.
Bardzo mocno zastanawiam się nad ogłowiem HV Polo
http://www.horse-trade.pl/pl/p/Oglowie-HV-POLO/1150
Wcześniej ktoś pisał, że je macał etc., ale zastanawiam się, jakie jest podczas użytkowania.
Warto, nie warto?
Czyli mówicie że lepiej kupić to tanie ogłowie?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Jednak wątpliwości pozostają...
Bo to drugie jest nieziemskie i skóra widac lepsza
no i nachrapnik szwedzki- taki jak chciałam, a nie angielski...
No i nie wiem czy nie lepiej od razu kupic cos porządnego...
Bo po prostu to drugie bardzo mi sie podoba, ale przecież to tanie jest podobne
i przede wszystkim tanie, a z pieniędzmi krucho.

D+A a masz może zdjęcia tego ogłowia na koniu?
ahawa, mam i sobie cenię, jest trwałe, na koniu układa się super  🙂 ale w moim egzemplarzu skóra jest dość twarda.
hedonistka, masz jakieś zdjęcia? 🙂
Wracając do mojego problemu.
Weszłam na strone producenta tych ogłowi i się innym modelom poprzyglądałam
no i jestem niemile zaskoczona. Jak oglądalam jedno z ogłowi (inne) to nawet na zdjęciach widać było niedbałość wykonania.
Natomiast inne ok. I już sama nie wiem co o tym sadzić.
To jest ta strona:
http://www.stunni.com/
Wprawdzie nie ma tu tego ogłowia ale jednak.
No i nie wiem. Bo tu wychodzi ze ogłowia kosztują 200zl.
Więc napisałam do dziewczyny co je sprowadza czy wysyłka kosztuje 100 zł, czekam na odpowiedź.
Jesli udałoby się żeby sprzedałaby mi je za mniej (do 250zł)
to nie wiem czy rozważać jego kupno?   😉
Czy jednak zostać przy tym Yorka?
Tylko boję się że będę nim zawiedziona ze względu na skórę.
Najbardziej boję się nachrapnika.
Bo nie dość że nie szwed, to jeszcze chyba cienki i kiepski jakościowo,
a mi zależy żeby był takim grubszym, szerszym, miękkim nachrapnikiem.
Ale jak tak sobie myślę to przecież nachrapnik mogę potem zmienić, tylko to też koszty
i nie wiem czy się opłaca.
Chyba wyszłam na wariatke ale cały czas się zastanawiam  🤔wirek:
a im więcej się zastanawiam tym trudniej mi się zdecydować.
Wydaje mi się jednak że zostanę przy Yorku.
Nie powinno być takie złe a jest tanie.

W takim układzie poszukam zdjęć tego ogłowia na koniu 😉
A jak chcesz taniego ogłowia, to nie lepiej zainwestować w dobre ogłowie ale używane? Na niemieckim ebay'u można fajne okazje złapać. Skóra będzie dobra, i miękka. Dla konia też jest bardzo ważna jakość skóry. Sztywna mielonka, czy coś skóropodobnego wcale nie jest komfortowe. A kupowanie ogłowia, po to żeby potem np wymienić nachrapnik z pewnością się nie opłaca. Dobry nachrapnik to koszt 150-200 zł albo i więcej.
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
03 czerwca 2012 16:08
http://www.kraemer-pferdesport.de/TOKERO-Zaum.htm?websale7=kraemer-pferdesport&pi=320379&ci=255068  <- spotkaliście się z czymś takim?

znaczy z ogłowiem z szerokim nachrapnikiem? po niemiecku nie gadam, co w nim nietypowego 😉?
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
03 czerwca 2012 16:45
Isabelle ten nachrapnik ma kółka jakieś (do wodzy?).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się