siodło ujeżdżeniowe
To świadczy o wieku siodła, a za tym również o wersji danego modelu. Srebrny to najstarszy, czerwony średni, niebieski nowy.
Ale czy są jakieś znaczne "unowocześnienia" w nowszych wersjach? I czy siedzi się zupełnie inaczej w każdym modelu?
Fajnie mi było w niebieskim, ale niestety nie widzę takiego w żadnym ogłoszeniu, za to znalazłam siodło ze srebrnym znaczkiem w całkiem niezłym stanie. Obawiam się tylko, że będą różnie leżeć na koniu (niebieski leżał bardzo dobrze) i inaczej mnie usadzać.
Poza tym to prawda, że niebieskie mają elastyczną terlicę, czy nie? 😉
Z terlicami to nie wiem jak jest, ale w czerwonym Diamancie jeździło mi się zupełnie inaczej niż w niebieskim.
Dziękuję :kwiatek:. Czyli czekają mnie dalsze poszukiwania...
To jeszcze jedno pytanie i uciekam. Jak ma się łęk 3 w Diamancie to łęków w Achat?
Ja mam srebrnego Diamanta, jeździ mi się podobnie jak w niebieskim, chociaż niebieski ma większe klocki. A rozstawy łęku są między ujeżdżeniówkami euroridinga takie same.
Gdzie na siodłach Kieffera znajduje się info o rozmiarze łęku? Testowałam wczoraj na moim koniu Kieffera Lech koleżanki i jest na mojego konia idealny. Obejrzałam po jeździe siodło z każdej strony i głupiałam. Nie mam pojęcia, jaki to łęk. Chciałam się od razu rzucić na poszukiwania, tylko nie wiem, czego mam szukać 🙁
na podtybince jest nabity numer serii, potem spacja i jest nr łęku , pod spodem nr siedziska-chyba jakoś tak
Właśnie przeczytałam, że to nie jest numer łęku, tylko linii produkcyjnej. 4 to byłby łęk średniej szerokości?
U mnie po tej spacji jest 3, czyli standard, to moze by się zgadzało 😉
Dzięki 🙂 W takim razie chyba wiem, na czym stoję.
Czy ktoś ma Euroriding Diamant Move? Po opisie wnioskuję, że różni się ono od zwykłego głównie od strony wygody konia, natomiast Pan w sklepie mówi, że jest też zupełnie inne dla jeźdźca niż normalny niebieskoznaczkowy Diamant [Move też niebieski]. Na zdjęciach katalogowych nie widać żadnej różnicy w siedzisku, czy bloczkach więc pytam.
Z niebieskoznaczkowych Diamantów jest jeszcze Soft Seat- również proszę o opinie 😉
pozdrawiam!
A ja dziś przetestowałam siodło Prestige Lucky dressage. I jestem zakochana, że wreszcie nie mam za długich tybinek 😀 i duuuże klocki kolanowe, jedynie siedzisko mogłoby być troszkę głębsze. Tak oto to wygląda na moim siwku angloarabskim, kucyk 160 w kłębie, co myślicie?
dziunka, wstaw konia w siodle bez jeźdźca - tak ciężko powiedzieć... jedynie tyle, że tybinka długością dla Ciebie ok 😉
O całokształt mi chodzi 😉 W kwestii dopasowania do konia będę jutro robić dokłądne foty.
Siedziałam dziś w Grand Gilbercie. Faktycznie fajne siodło, nie trzyma, ale jakby proponuje dobrą postawę. Niestety, żeby 17,5 było dobre, to trzeba mieć chyba 180 cm wzrostu, dla mnie to o wiele za duże tybinki i siedzisko. A niewiele jest 17' na rynku wtórnym, ech.
ankers,
co Ty mówisz? W naszych ogłoszeniach jest kilka siedemnastek.
Problem to upolować 16,5 :/, 15-letnie siodła chodzą po 700-800 euro.
w zimie sytuacja zupełnie była cenowo znośna, tylko ja goła niemiłosiernie.
17'' GG bez problemu można kupić używane. 17,5" też, ale to jest siodło na osobę 180 cm wzrostu z naprawdę długą nogą (nie żartuję). Mniejsze rozmiary bywają na ebayu, tu np. aukcja do takiego siodełka od 1 euro:
http://goo.gl/ZhUQQTylko 16,5 Passier GG to nie jest zbyt małe siodło. No i prawie na pewno będzie miało standardową tybinkę dla 16'' tej firmy, czyli 40 cm.
Na razie czekam na odpowiedź w sprawie jednej 17', druga jest za wąska na mojego konia. Reszta to 17,5.
A jak wygląda sytuacja z Kiefferami w rozmiarze 0 (16 - 16,5) na rynku wtórnym? Siodła szukam krótko, dotychczas się nie spotkałam. Testowałam siodło w rozmiarze 1 (Lech Profi), długośc tybinki jest ok, ale siedzisko mogłby być mniejsze.
Ja wszystko wertuje non stop 😉, ale rzeczywiscie nie natknęłam sie na kieffera 0.
bywaja na niemieckim ebayu, w polsce jeszce nie widzialam.
najtrudniej trafić zestaw małe siedzisko, szeroki łęk, ale i to się udaje 😉
16,5 z wąskim łękiem
[[a]]http://www.ebay.de/itm/Kieffer-Dressursattel-Wien-DL-/251072939024?pt=Reits%C3%A4ttel&hash=item3a751d0410[[a]]
A może ktoś wie jak sprawdzić, czy terlica jest elastyczna w siodle, które nie sposób zidentyfikować (brak nr seryjnego)?
dziunka a czy to siodło aby na pewno jest ok
jaki ma rozmiar ?
Impresji z testowania siodeł ciąg dalszy. D1 versus Venus w starszych wersjach.
D1 oceniam jako siodło doskonałe dla juniora/młodego jeźdźca + "zrobiony" koń, dodatkowo chyba preferuje osoby o nowoczesnym, smukłym typie budowy. "Czyni" dosiad eleganckim a działanie pomocy - niewidocznym. Dla mnie - za sztywne i zbyt izolujące od konia, i chyba producent ocenił podobnie, skoro wersja "K" dostała uelastycznienie w konstrukcji + bliższy kontakt z koniem.
Venus - zostaje 💃 Siodło dostosowane do typowo damskiej budowy (jak nazwa wskazuje), bardzo dobrze czuć konia, pozwala na intensywną pracę i zapewnia sporo swobody. Jednocześnie dobrze usadza (szersze 😉) biodra. Troszkę mniej ładnie wygląda się w ćwiczebnym 🤔 niż w D1, ale to chyba kwestia elastyczności/przyzwyczajenia "całej trójki": jeździec, koń, siodło. Venus nie daje takiego "ekstra luku" jeźdźca jak D1, super elegancji, nie pomaga też uzyskać wygięcia (co D1 jakoś "magicznie" robi 🙂😉, nie dodaje ekstra efektowności chodów, za to (dość młody) koń jest "sam z siebie" luźniejszy, swobodniejszy. Dodatkowo wydaje mi się, że D1 wymaga "solidnych pleców" od konia, już konkretnej muskulatury.
edit: Venus ma chyba niepotrzebnie długą tybinkę z tyłu, na szczęście jest to dość cienki płat skóry, nie utrudnia czucia boku.
777, ale dla mnie, czy dla konia? Rozmiar 16,5, łęk 33,5. Mnie się wydaje, że ok, ale czekam na opinie - Wasze, oraz będę dopiero konsultować z trenerką. Z moich odczuć siedzisko na pewno nie jest za małe, dobrze mi się jeździło.
Lucky ma rozmiarówkę w połówkach?
Pomożecie? Mam problem z numerem 🙂 oczywiście kieffer
2011103 9
1
Jedynka pod spodem to rozmiar siedziska, czyli 17?
a co z resztą? z góry dziękuję o wszelkie informacje 🙂
tak, a tu gdzie jest 9 na końcu to jest rozstaw łeku, ale 9 to chyba mega szerokie wypada 🙄
tak to wygląda w rzeczywistości.