Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
RaDag, krostki ma Jasiek 😉 Z buźki zeszły mu po kilkukrotnym posmarowaniu Cetaphilem, bo dodatkowo miał suchą skórę. Nie wiem czy on coś pomógł czy zeszły, bo odstawiłam alergen.
efeemeryda, wiem, wiem, poza tym miód jest silnym alergenem, ale nie zawsze uczula. Adamowi nic nie było i dlatego teraz też spróbowałam. No niestety okazało się, że muszę jeszcze poczekać.
Euforia_80, własnie mam zamiar go dzisiaj w krochmalu wykąpać 🙂
udorka, kiszone ogórki jem, ale już kapusty nie, bo jest wzdymająca. Jeszcze z miesiąc, dwa się powstrzymam.
Wychodzi na to, że mam bezproblemowe dziecko jeśli chodzi o ubieranie - jak coś przeciągam mu przez głowę to się śmieje, czapki mu nie przeszkadzają, a jak słońce zaświeci mu w oczy to tylko je zamyka 🙂
No ale za to wymysla ostatnio przy jedzeniu - już nie mogę sobie poczytać forum, pogadać na gg lub realnie czy oglądać tv jak go karmię. Mam być w 100% dla niego. A jak jeszcze Adam przy nas biega i gada to już w ogóle jest płacz i histeria. Jak tylko przestaję się na nim skupiać to rzuca dupskiem i przestaje jeść 🤔wirek: Najlepiej jakbym się z nim zamknęła w ciemnym i cichym pomieszczeniu. Kolejny wrażliwiec mi się trafił.
A jeszcze pytanko - do kogo się kierować, jeśli obawiam się jednostronnego napięcia mieśniowego czy jak to się tam nazywa? Jasiek od pewnego czasu w łóżeczku, w wózku i nawet foteliku samochodowym wykręca się tylko w jedną stronę 👀
A jeszcze pytanko - do kogo się kierować, jeśli obawiam się jednostronnego napięcia mieśniowego czy jak to się tam nazywa? Jasiek od pewnego czasu w łóżeczku, w wózku i nawet foteliku samochodowym wykręca się tylko w jedną stronę 👀
Ja właśnie z takim podejrzeniem mojej pediatry byłam u neurologa dziecięcego.
My akurat byliśmy przy centrum rehabilitacji w Gliwicach.
Na szczęście okazało się, że wszystko ok- tylko powiedzieli nam, żeby uważać na symetryczność, czyli nosić na obie ręcę, przekładać w lóżeczku tak, żeby np z różnych stron okno było itd.
Horciakowa przede wszystkim zgłoś swoje podejżenia do pediatry niech obejrzy i kieruje dalej.
Najlepiej byłoby abyś dostala sie do neurologa, im szybciej napięcie zostanie zdiagnozowane tym lepiej
Horcia do neurologa.
Mam prezent na Dzien Mamy - pierwsze "mama" swiadomie do mnie zawolane
😍
Wszystkim Mamom zdrowych i szczesliwych Dzieci :kwiatek:
galop gratuluję 🙂 to musi być niesamowite uczucie.
Wiem, że jeszcze trochę wcześnie ale nie najlepiej znoszę wysokie temperatury więc już teraz zajmuję się wyprawką dla Franka🙂
Czy mogę już teraz wyprać ubranka aby czekały sobie w komodzie na maleństwo czy nie za bardzo się śpieszę?
Ja prałam wcześniej, zbierałam kupkę, prałam i lecialam dalej.
W takim razie i ja zaczynam🙂 posegreguję, pooglądam po raz dziesiąty🙂 Męczy mnie gadanie teściowej, że za szybko. Ale jeśli( odpukać) coś miałoby się stać to bez względu na zawartość komody i tak będę załamana.
hej dziewczyny i chłopaki ze zwolniniem lek. w ciąży to jest jakos inaczej czy tez do 33 dni płaci pracodawca a dopiero potem zus?
w końcu je mam, a mała waży 1700 a nie dwa kilo czyli nie jest mutantem i nadal sobie siedzi na tyłku
troche Wam jednak zazdroszcze latwiejszego dostepu do zwolnien lekarskich... 🙂
mialam troche czasu aby uporzadkowac zdjecia, pochwale sie Wam efektem fotosesji, na jakiej Victor wyladowal w koncu stycznia 🙂
Super przystojniak ten twój Victor🙂
Gwash dokładnie - pierwsze 33 dni płaci pracodawca 🙂
Victor wygląda super!!!
Dreptam z niecierpliwości, bo już za tydzień idziemy na usg połówkowe - ale ten czas leci 😜
Czy ktos moze miał do czynienia z drewnianymi zabawkami GOKI? Polecacie?
Wreszcie! Po 18 dniach w szpitalu, wychodzimy 😀 😅
Diadula- super 🙂
Jak to jest z sexem przed porodem? Kiedy należy ograniczyć, powstrzymać się? Wiem, że najlepiej zapytać lekarza i wszystko zależy od zdrowia kobiety,ale tu gdzie mieszkam ciąże prowadzi lekarz rodzinny i, i tak nie wie co się dzieje w moim organizmie w środku bo badan ginekologicznych czy USG się nie wykonuje.
Diadula - to już 18 dni minęło? Jak ten czas leci...
Ami_071 - podobno seks tuż przed terminem może przyspieszyć poród, ale to na prawdę tuż tuż.
A ja mam pytanie-do kiedy podawalyscie dzieciakom wit D?I czy w lecie rowniez?
A ja mam pytanie-do kiedy podawalyscie dzieciakom wit D?I czy w lecie rowniez?
Ja podaje cały czas od momentu narodzin a mlody ma teraz 1,5 roku.
Tak zaleciła pediatra więc sie tego trzymam
Na początku podawałam regularnie jakieś 6 miesięcy, potem nam się zapominało i tak do roku było nieregularnie. Od skończenia roku już nie podajemy.
Lalena ale pieknego masz Synka. Boski jest i te oczy 💘
Aneta myslę, że możesz już prać, jak będą w szufladzie to przecież nic im się nie stanie, a Ty będziesz spokojniejsza
Gwash to na pewno jesteś spokojniejsza, jeśli chodzi o wagę, a może się jeszcze przekręci. ++
esit. jednak zmieniłam zdanie, żeby to napisać
Lalena jakiego łatwego 😀 toż to droga przez męke i chamskiego lekarza ktory choć leczył mnie z 6 lat to po porostu mnie odesłał :-/
asds jeśli to te drewniane to ja miałam - bardzo fajne i super wykonane
Diadula super ! ile mały waży ?
Ami to jak tam wygląda opieka w ciąży? chyba taka dosc niefrasobliwa 😉 ?
Galop no ma jeszcze dużo czasu na obrót ale ma też coraz mniej miejsca. . Zobaczymy, jeśli sie sama nie obróci to robi się cc już nie stosuje sie obrotu dziecka z zewnątrz.
Aleksandraalicja a co tam u was?
Gwash w szpitalu w kt rodzilam dwa razy jesli to druga ciaza ad pierwszy byl porod sn to drugi posladkowy probuja naturalnie... Ja sobie nie wyobrazam
Jak już w domu, to sie wydaje te 18 dni krotko, ale w szpitalu to się to tak ciągnie. Jedruś przy wypisie ważył 2200 😉 Ja jeszcze na prochach na nadcisnienie, oby nie za długo. Zatrucie ciazowe to paskudna sprawa, zastanawia mnie czy mogłam jakos tego uniknąć..
Dziekuje za informacjcje o wit.D.my konczymy 15miesiac i podajemy co drugi dzien.Moja pediatra mowila ze mozemy odstawic juz ok roku,ale przeczytalam ze wiekszosc mam daje dluzej.
Mam takie chustowe pytanie. Mam chustę elastyczną, ale coraz ciężej mi w niej nosić Małą, waży około 9 kg i chusta się rozciaga i jest ciężko. Myślicie, że opłaca się kupować np taką jak ma RaDag?
http://allegro.pl/chusta-tkana-azimi-paseczki-5-m-poradnik-i2363542066.htmlTo jest chusta azimi z allegro. Nie jest w sumie droga, ale jak długo nosiłyście nosicie Wasze pociechy? Moja ma ponad roczek. Agatka już wtedy nie chciała być w chuście, ale Malutka lubi. A i czy w tkanej jest cieplej czy w elastycznej?
I teraz jeszcze jedno pytanie. Jak macie Wasze dzieci w chuście i idziecie np na plac zabaw i dziecko się bawi to w tym czasie zdejmujecie z siebie tą chustę, a po zabawie znowu zakładacie na siebie chuste?
A jak idziecie na zakupy to bierzecie ze sobą jakiś plecak jak macie dziecko w chuście czy zakupy w ręku w siatce?
A. - 1
agulaj79: 1
AN 1
ana 3
AnetaW 1
Aszhar 1
aszka 1
Atea 1
Basznia 2
Biala 1 (+1 w drodze)
Budynio 1
Bogdan 2
Chaff 1
Cierp1enie 1
Cisawa 1
deborah 2
Demon -2
dempsey 2
Diadula 1
dodofon 1
ElMadziarra 1
Euforia_80 - 1
Eurydyka -2
galantova 1
Galop 2
gwash 1 ( + 1 w drodze)
halo 3
Hanoverka 1
Horciakowa 2
Iga 1
Ircia 1
Kamkaz 1
KarolinaHeliowa 1
kasiulkaa25 - 1
kenna 1
Kermit 1
kleopatra66 - 1
Kopyciak -2
Kosteczka -3
Kotbury -1
Ksenia -3
Ktoś 1
Laguna 1
Lalena 1
Liliana.Ishi 2
mac 2
Magdalena 2
majek 2
mamuteq 2
milusia 2
mimi 2
monia 1
Muffinka 1
my_karen 1
nesca -2
olcia86 1
Pegasuska 1
pokemon 1
RaDag 1
Repka 1
Siwulka 3
Smerfi 1
Udorka 2
Unicorna 1
ushia 2
vill_18 1
Zairka 1
zen 1
złota 4
zuza 2
zrobiłam aktualizację 🙂
sporo naszych dzieciaków 🏇
dopisz jeszcze jednego 😍
koniara79 - mały Jaś już na świecie, zamiast na Dzień Dziecka, zrobił prezent na Dzień Mamy 😉 (56 cm, 3810 g, 6 h porodu 😀)
koniara79 gratulacje! :kwiatek:
Gratulacje koniara79 !!!! Super parametry! Czekamy na fotki 🙂
>
Ami to jak tam wygląda opieka w ciąży? chyba taka dosc niefrasobliwa 😉 ?
Tutaj ciężarną opiekuje się położna lub lekarz rodzinny. Pierwsza wizyta jest około 10-12 tygodnia ciąży. Wtedy tez, lub na kolejnej wizycie-czyli za miesiąc, wykonuje się badanie krwi (podstawy : różyczka, toxo, HIV i coś jeszcze,ale nie pamiętam) oraz badanie moczu na obecność białka i bakterii. Na kolejnych wizytach wykonywane jest badanie moczu, pomiar tętna, wagi, wielkości brzucha. W okolicach 20 tygodnia dostaje się skierowanie do szpitala (tam gdzie się będzie rodzić) na badanie USG dziecka. I jeśli wszystko jest ok więcej aż do porodu się nie wykonuje oprócz co miesięcznych wizyt. Aha po 32 tygodniu lekarz zewnętrznie sprawdza jeszcze ułożenie dziecka.
Oczywiście jeśli lekarz stwierdzi coś niepokojącego dostaje się skierowanie do ginekologa bądź szpitala na kolejne badania.
koniara79 Gratulacje! Super prezent na Dzień Mamy 🙂
Ja również składam gratulacje :kwiatek:
podbijam " chustowe" pytania galop i jednocześnie pytam o pieluchy wielorazowe- czy któraś z mam je stosuje dla malucha?