hucuły.

Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
16 maja 2012 19:30
hhe niom  bylismy w szoku  , no trochę szkoda , liczyłam na karą klaczkę
ale najważniejsze , że zdrowe i że poród przebiegł dobrze , trochę musieliśmy jej pomóc , bo coś źrebak nie chciał iść 🙂

Z tego co pamietam, to kasztany chyba rzadkość wśród hucułów, prawda?
16 maja 2012 19:42
tyle  znalazłam kasztanów  hc.
[url=http://www.bazakoni.pl/database.php?op=advanced_search_result&name_mode=0&name=&birthdate_mode=0&birth_year=0&birth_month=0&birth_day=0&deathdate_mode=0&death_year=0&death_month=0&death_day=0&sex=-1&breeder=bez+znaczenia&origin=0&colour=3&race=14&ic_mode=0&ic=&measurements_mode=0&measurements=&bonitation_mode=0&bonitation=&bookno_mode=0&bookno=&passno_mode=0&passno=]klik[/url]

skracaj linki!!! 🤬
Kastorkowa   Szałas na hałas
19 maja 2012 18:53
Obiecałam ,że wrzucę zdjęcia Wrzosa jak zacznie lepiej wyglądać .

Czy nie orientujecie się może czy w okolicy Krakowa (najlepiej pd) nie ma hucułów pod dzierżawę lub ktoś prywatnie nie chce hucułka wydzierżawić bądź współdzierżawić?

Szukam od jakiegoś czasu i kurczę nic nie ma  🙁
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
21 maja 2012 11:54
Huculska Ostoja skróć ten link, bo całe forum się rozjeżdża i nie da się czytać.

Kastorkowa wygląda lepiej. Przepraszam, bo nie pamiętam  😡 W jakim on jest wieku? Nie lubię srokaczy, ale jego umaszczenie wyjątkowo mi się podoba.
Kastorkowa   Szałas na hałas
21 maja 2012 12:57
Sprawa jego wieku jest dosc skomplikowana... ale ma ponad 1,5 roku
25 maja 2012 11:13
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do zapoznania się tegorocznymi propozycjami ścieżki w Chmielewie. Przyjmowane są już zgłoszenia. Ilość miejsc ograniczona, więc nie ma na co czekać 🙂

http://speedy.sh/NfcZ3/Propozycje-Chmielewo.doc

http://speedy.sh/k785D/Chmielewo-formularz-2012.doc
27 maja 2012 12:37
nom moje zgłoszenie poszło 🙂 🏇  😅

28 maja 2012 14:16
To super! My też będziemy. Przyznawać się szybko kto jeszcze pokaże się na Mazowszu?  🤣

Do Sielca też już zgłoszenie wysłałam i wpisowe mnie powaliło  😵 Na stronie łódzkiego związku pojawiła się informacja o czempionacie koników polskich i hucułów w Bratoszewicach. Impreza wydaje się bardzo fajna, czempionat organizowany przy okazji Ogólnopolskiej Wystawy Zwierząt, aleeeee termin ten sam co w Sielcu 🙁 Szkoda bo do Bratoszewic mamy rzut beretem ze stajni, ale wpisowe do Sielca już wysłane.
28 maja 2012 15:18
właśnie przyznawać  się :P

i  jakieś info  jak tam majówka ?
może jakieś  zdj. ?
Ja dziś zapłaciłam wpisowe do Sielca.
Szumka94   This opportunity comes once in a lifetime yo ! ♥
28 maja 2012 18:45
Majówka... atmosfera jak zawsze miła  😉
Jednak mało jeźdźców ''ze starych ekip'' , dużo nieznajomych twarzy, które nawet cześć nie mówią.
Próba dzielności bardzo przyjemna, eliminacja dosyć trudna, błotniste podłoże i duże tępo (210m/min)
skoki łatwe, dużo czystych przejazdów, zacięta walka czasem tak jak i  na próbie.
Ja oprócz jednego nieudanego przejazdu jestem zadowolona  😉
Zgłoszenie do Sielca też wysłałam  😉
Majówka... atmosfera jak zawsze miła  😉
Jednak mało jeźdźców ''ze starych ekip'' , dużo nieznajomych twarzy, które nawet cześć nie mówią.

Skoro twarze nieznajome to i cześć nie mówią 🙂
Z jakimi końmi byłaś?
ogloszenie
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
28 maja 2012 20:54
Laszka i Borówka
a swoimi chłopakami nie?
28 maja 2012 20:59
nieee  😉
mam trochę nowych koni, Laszka robiła licencję, Szlak jedzie do Sielca  🏇
Rexiu, bielanska i nerunia- a Wy jedziecie do Sielca?

Szumka- a bo mi się wyniki próby nie otwierają
28 maja 2012 21:09
Ciekawe ile koni będzie w Sielcu bo na majówce było strasznie dużo.
Na próbie 38  😵
Szumka- no niby jest ograniczenie...
29 maja 2012 06:50
na majówkę było ograniczenie 50 koni a przyjechało 80
marysia- ja nie jade bohema dalej kuleje  🙁
Szumka- czyli pytasz , czy będzie ponad 50 w próbie?

Ja odkryłam dziś talenty skokowe Funkii i zastanawiałam się , czy by jej na skoki w Sielcu nie puścić. Ale obiektywnie nie umiem stwierdzić, czy tam było ciężko, czy nie rok temu. No i skakanie jednej przeszkody w lesie to nie parkur.  😂 Ale i tak skubana jest. w zeszłym roku jakieś ławeczki koło ogniska skakałam, a dziś ułożyłam sobie gałęzie tak 60-70 cm  i najpierw równiutkim kłusem, a potem galopem, bez zastanowienia, bez przytupywania (jak ja tego nie trawię u koni) ciągnęła się w górę. Śmieję się sama z siebie, bo ja zwolennikiem skoków nie jestem 🙂
wtrącę się wam w temat dziewczyny ale mam problem bo na mojego wałacha Huculskiego nie mogę dopasować siodła no po prostu na nim nie leży, na jakich jezdzicie i jakie rozmiary była bym wdzięczna.pozdrawiam
30 maja 2012 12:32
joanna1990 temat był wałkowany już kilka razy, wyszukiwarka nie gryzie  🙄

Na hucuła rzeczywiście ciężko dobrać siodło. Mój Wintec 500 (biały łęk) zrobił się mocno za wąski na kobyłę, szukam Winteca Wide, ale nie wiem jak będzie leżało. Łęk biały to odpowiednik 33-34 cale (o ile dobrze pamiętam), poza tym 500 zrobiła się za wąska też z tyłu. Zastanawiam się też nad jakimś siodłem Daw Mag, ale również nie miałam jeszcze możliwości przymiarki. Idealnie leży na jednej z naszych bab skokówka Prestige z rozstawem łęku 34 cale, ale to już siodło z wyższej półki. Trzeba mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć. Niestety nie jest łatwo 😉
no trochę mi pomogło , bedę dalej szukać
joanna1990 W sumie nie wiem, na ile powinno Ci to pomóc, bo jednak mimo wszystko hucuł hucułowi nie równy. Fajnym pomysłem są na pewno siodła z wymiennymi łękami-ja miałam daslo i było to chyba najlepiej leżące siodło terlicowe, jakie miał mój koń na sobie. Nie odważyłabym się kupić np. na zasadzie, bo na jakiegoś hucuła było ok, kupiłam tak westowe, widziałam mnóstwo zdjęć na koniach(w tym hucuł) o budowie jak mi się wydawało pokroju mojego konia, i okazało się totalną beznadzieją. Obecnie mam bezterlicowego freemaxa i zdaje się,że jest to najlepsza decyzja odnośnie siodła zarówno dla konia jak i dla mnie. Nie mniej dopasowanie siodła do hucuła, tak,żeby pasowało i koniowi i jeźdźcowi to masakra 🤣
30 maja 2012 19:00
Też nie bardzo wiem w jaki sposób mogło pomóc 🙂 No chyba, że chodzi o ostatnie zdanie, że trzeba próbować. Bezterlicówki, to z pewnością najlepsze i najłatwiejsze rozwiązanie, ale nie dla każdego. Zależy co na koniu chcesz robić. Moja wspomniana wcześniej 500 na jedną kobyłę jest duża za wąska, założyłam je na drugą i mimo, że wciąż jest za wąska, to leży jednak dużo lepiej. Koleżanka miała również siodło Wintec 500 tyle, że ujeżdżeniowe i na jej koniu leżało idealnie. Nie ma koni identycznych. Jedyną wspólną cechą siodła dla hucuła jest chyba wyłącznie to, że ma być szerokie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się