PSY

Wiecie, co jest najgorsze? Gdy Wasz pies się poddaje, gdy jest bardzo chory, wiecie, że niedługo umrze, a on się poddaje szybciej. Moja morda dzisiaj powiedziała do mnie, że ma dość. Moja od 12 lat morda, ciężko chora w tym momencie. Ciężko i tak ostatecznie. Umiera po prostu.
A ja myślałam, że weterynaryjne psy są nieśmiertelne.
pokemon trzymaj się!  :kwiatek:
asds   Life goes on...
25 maja 2012 16:08
pokemon..... 🙁
😕
pokemon, trzymaj się... Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
smutno czytać takie rzeczy  😕
Weszłam do tego wątku po raz pierwszy od dawna, żeby podzielić się wesołą nowiną, a tutaj takie smutne rzeczy.  😕
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 maja 2012 21:59
Najgorsze do tego jest być wetem i wiedzieć, że nie ma już nadziei.
To ja z innej beczki...

Serdecznie dziękuję wrocławskiej escadzie za pełne profesjonalizmu i serca obstrzyżenie mojego psiaka.  :kwiatek:
pok trzymaj się 🙁

Kolejna niejadalna karma dla 1 z moich buraków - Natural&Delicious - ona je, a on nie... On choruje i się rozpuścił dosmaczanymi pychotami, a chciałam nareszcie wróciś do dobrej suchej i dupa.
Sama sobie to jedz.

Gdyby nie to, że musi brać leki przed jedzeniem, to by nie żarł 3 dni aż zmieni zdanie :/
Ja ciągle walczę o kolejny dzień.
Wczoraj wieczorem żółtaczka trochę się poddała, nawet się morda zaróżowiła i zjadła 2 cm parówki (nie patrzymy, co je, tylko, żeby jadła cokolwiek), zaszczekała na wyimaginowane potwory na podwórku, ale dzisiaj rano znowu dupa, żółta cała i leży biedna.
Szlag jej trafił wątrobę po lekach na chłoniaka.
Sypnęła się od stanu używalności do stanu ścierki w miesiąc. Żaden z moich pacjentów tak szybko nie poległ.
trzymaj się pokemon  :przytul:
tet   Nie odbieram wiadomości priv. Konto zawieszone.
26 maja 2012 11:14
do karmiacych surowym miesem, jakie ilosci wam schodza np na miesiac?
Czy acana nadaje sie dla wysterylizowanych psów?
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
26 maja 2012 14:45
Czy acana nadaje sie dla wysterylizowanych psów?

A czemu miała by się nie nadawać? Ja karmię swojego kastrata normalnym RC dla psów dorosłych gdzie jest 16% tłuszczu, nie przekraczam zalecanej dawki dziennej do tego staram sie zapewnić odpowiednią ilość ruchu i pies nie przytył, moja przyjaciółka też tam karmi swoją wysterylizowaną sukę (karma dla kastratów RC np. ma tylko 3% tłuszczu mniej)
Nie wiem, nie znam się, dlatego się pytam  😉
Nie liczę ile mi schodzi kg na miesiąc ale średnio na oko pies 33kg zjada +- kilogram dziennie, zależnie od ilości i rodzaju wysiłku jaki mu serwuję czy ostatnio od pogody(wraz z upałami spadł mu apetyt, zdarza się, że pies żyjący żeby jeść szamie z łaski tylko i wyłącznie)
Tet, ale pytasz ile schodzi samego mięsa czy ogólnie wszystko-wszystko? No właśnie, zależy od psa. Mój waży ok 28 kg, dziennie powinien jeść 0,83 kg, czyli razy 5 to wychodzi 4,15 kg tygodniowo samego mięsa z kośćmi, nie liczę podrobów. Tak na oko jakieś 17 kg miesięcznie. Ale tak jak Blow pisze, upały i od razu załącza się marudzenie, Bach potrafi teraz cały dzień nic nie zjeść.
tet  Mój pies dostaje jakiś 1 kg. dziennie + sucha karma. Ale to zależy od psa. Jaki ma apetyt, czy jest to mały pies czy duży jak np. mój bernardyn  😀
Możecie mi poradzić co zrobić lub może ktoś się z tym spotkał  😲

Mój 10 letni pies (jamnik) od pewnego czasu ma dziwne ataki "bezdechu??!!". Tak jak by nie mogła złapać oddechu, dziwnie sapie, dyszy. Próbuje mocno złapać oddech.  Nie potrafię tego opisać.
U drugiego psa dzieje się tak bardzo rzadko i tylko gdy zje dużo ziemi kopiąc dziury w trawniku. Po wyjęciu ziemi i napiciu się jest wszystko dobrze.
Jednak z drugą psiną dzieje się coś dziwnego. Ma to dość często, codziennie przynajmniej kilka razy (na pewno nie od ziemi).
Chciałabym pójść z nią do weta, jednak po moim opisie nie będzie wiedział o co chodzi. A z kolei ciężko trafić aby akurat przy wizycie u weta napadło ją to... Chciałabym jej jakoś pomóc, widzę że się męczy i na pewno nie jest to przyjemne.  Spotkał się może ktoś z czymś takim??  Może by nagrać na telefon jakiś filmik z tego i mu puścić??
agnesix moja koleżanka ma yorka, który też tak dyszy. Tylko on ma arytmie serca i wet stwierdził że to przez tę arytmie.
pewnie serducho - spokojnie, wet sobie poradzi  😎
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
26 maja 2012 19:25
Chciałabym pójść z nią do weta, jednak po moim opisie nie będzie wiedział o co chodzi. A z kolei ciężko trafić aby akurat przy wizycie u weta napadło ją to... Chciałabym jej jakoś pomóc, widzę że się męczy i na pewno nie jest to przyjemne.

jak chcesz pomóc to lepiej idź do weta, pies nie jest już najmłodszy a Ty nic sama nie zdziałasz, z resztą chyba nikt tu nie będzie stawiał diagnozy nie widząc psa itp., tak jak Endurka napisała, wet sobie poradzi
no właśnie miała badania, z sercem jest ok.  To raczej (z tego co widać) jak by w krtani czy nie wiem czym...  😲  Już nie mam pomysłów na to. Czasami pomaga jak pomasuje jej się szyję.
Agnesix, moja stara suka również prezentowała takie zachowania, wiem o czym piszesz.I w jej przypadku skończyło się dysfunkcją serca, płynem w osierdziu.Akurat wtedy zbiegło się to też z nowotworem wątroby i z nerkami.

Mam pytanie dotyczące tych badań serca-kiedy dokładnie pies miał je wykonywane?
26 maja 2012 20:54
dzieki, tak mi sie wlasnie wyliczylo, tyle, ze ja chce nie tylko mieso dawac ale tez wypelniacz. Raz ze ekonomicznie, dwa, ze moje poglady zywieniowe takie. Ze pies nie kot, nie jest wylacznie miesozerca, i nigdy nie mialam nic przeciwko zbozom w karmie, za to duzo przeciw jakosci miesa w karmach. I jednak to, ze sa przetworzone tez mi nie odpowiada. Przejrzalam wszelkie mozliwe karmy,liczylam bialko, tluszcz, przeliczalam, myslalam, i jednak sprobuje z miesem samym. Teraz byly na suchym, suka za mlodu na miesie, i wole juz dla obu mieso kupowac i sie babrac, niz wierzyc w slogany firm paszowych. W dodatku nie podoba mi sie wysoki procent bialka w karmach lamb&rice i rozne takie inne rzeczy tez mi sie nie podobaja 🙂
Wyszlo mi ze na 18 kg suke bede potrzebowac ok 20 kg miesa miesiecznie.  To mniej wiecej jak u was.
Ja też tak karmię.Nie bawię się w ideologiczny pure BARF, dlatego nazywam mój system "karmieniem naturalnym/nieprzemysłowym", a to dlatego, że podaję i surowe i gotowane i CZASEM wypełniacz.Nie trzymam się żadnych sztywnych tabelkowych reguł, sama mam jakąś tam podstawową wiedzę nt. żywienia zdrowego psa i wykorzystuję ją jak mogę.Pies jest zadowolony, ostatnio wręcz tłusty, kupy boskie, kondycja też, zobaczymy co pokażą wyniki za jakiś miesiąc 🤣
Czy wasze psy, kiedy się denerwują, też dostają nagle giga łupieżu? Arsi ma krótką i ciemną sierść, więc było u niej to doskonale widać. Czynnik stresotwórczy to oddalenie się "pana i pańci" poza zasięg wzroku na kilka minut. Zastanawia mnie to, dlaczego tak szybko skóra się łuszczy
26 maja 2012 23:14
jak sie stresuja to tak. Ale nie maja stresa 10 metrow od panci. Ani jak strzela czolg  😀iabeł:. Maja jak sie trzeba wykapac po tarzansku w zdechlym krecie  😵
Zapraszam wszystkich warszawiaków z psami 2 czerwca w sobotę na piknik, który organizuje moja fundacja. Od 13 do 15 odbędzie się pokaz agility poprowadzony przez profesjonalny klub, będzie można poskakać ze swoim psem. Event prowadzę ja, zależy mi więc na jak największej liczbie ludzi z psami 🙂 Do wygrania małe nagrody dla psiaków, mnóstwo innych atrakcji również przewidziane 🙂
ul. Śniegockiej 6 w Warszawie, teren przedszkola integracyjnego. ZAPRASZAM 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się