Znęcanie się nad końmi - artykuł z Eurodressage.com

ola_koniczynka, te na cavaliadzie chodzily normalnie. nie wygladaly na tak trenowane.
dempsey   fiat voluntas Tua
23 maja 2012 23:03
hm myślisz katija, że można to wyłapać okiem? katowanego i niekatowanego?
to by jeszcze bardziej obciążało oficjalną organizację firmującą cały ten  smutny cyrk!
dempsey, moim zdaniem mozna. tzn nie wiem czy jest metoda doprowadzenia do machania bez przemocy, ale te z cavaliady chodzily normalnie. tzn normalnie jak na ta rase:

nie chodzily jak te hamerykanskie wynalazki pod szpiegami z krainy deszczowcow.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
23 maja 2012 23:15
dempsey na Cavaliadzie o ile pamiętam nie były nawet w ten sposób "obute", myślę, że łatwo poznać konia nad ktorym się znęcano ..
widziałam te konie trenowane w ludzki sposób i wiem, że nie trzeba takiej zgrozy jak na tym filmie..

brrr... jeszcze mną targa jak o tym pomyślę..  🤔
23 maja 2012 23:24

Dzięki za link katija
Faktycznie macie rację,  to jakaś inna bajka, tzn. na te konie mogę patrzeć bez przykrości.

Ale zastanawiam się teraz czy ten zwyrodnialec z pałką to tylko wierzchołek góry lodowej  🤔 i wszyscy o wszystkim wiedzą, tylko kryją się nawzajem!
Ech, mam (słabą) nadzieję, że nie  🙄  że mimo idiotyzmu, którym zioną amerykańskie pokazy TWH, jednak nie wszystkie konie "wytrenowane" do tego "poziomu" przeszły gehennę..  🙁
Cywilizowani obywatele USA, cholera by ich wzięła.
cały ten badziewny amerykański "sport jeździecki" z westernem rodeo i całą resztą, tłumaczy powstanie sznurkozy...tylko jakim trzeba być debilem lub cwaniakiem, żeby dokonywać projekcji na normalne europejskie klasyczne jeździectwo.
...dzrzewo do lasu kretyni spod znaku sznurkowego kantara przywieźli i cudują  🤔wirek:
Ale pamiętajcie, że Ci którzy trenują swoje konia poprawnie, napędzają biznes dla tych którzy się nad nimi znęcają. Tego nie można oddzielić od siebie. Jeżeli sąsiad dostał pieniądze za show to ja też chcę. A, że mój koń nie jest tak chętny do pracy to go zmuszę, by chodził jak sąsiada. I pokażę się na zawodach i kasa moja.

To piękne konie, zawsze chciałam się przejechać- a prawie miałam okazję, bo byłam na rozprężalni jak się rozgrzewali na Cavaliadzie 😉 I z pewnością wiele osób trenuje je w humanitarny sposób, ale to nie przysłania faktu, że część trenerów osiąga to w zupełnie inny sposób.
Idąc tym tokiem rozumowania to Ci, którzy więcej zarabiają napędzają biznes... dla złodziei?  😎 Jeżeli mój sąsiad ma beemkę, to ja też chcę. On zarobił, ja ukradnę???

Nienawidzę takiego tłumaczenia... Zabronić ludziom zarabiać, żeby nikt im nie zazdrościł?
niestety w każdej dyscyplinie można by znaleźć przykłady koni jeżdżonych nazwijmy to "normalnie" oraz koni jeżdżonych w sposób nazwijmy to "niekomfortowy i niezdrowy dla konia". Niestety wiele razy spotkałam się z tym, że koń, który na pierwszy rzut oka wygląda jakby bolały go plecy, jest złapany za "ryj" i nerwowo "tupta" nogami pod sobą - podoba się sędziom (ujeżdzenia akurat) bardziej niż koń luźny, szczęśliwy i ustawiony odpowiednio do klasy i swojego wieku... i później takie sędziowanie kreuje "popyt" na te złapane za ryj i nieszczęśliwe konie, niestety...
Wiwiana   szaman fanatyk
24 maja 2012 08:11
... i tak się nakręca spirala głupoty.
A jeśli jeszcze jest to poparte kasą do wygrania...

BTW konie TWH z Cavaliady pochodzą właśnie z tej pierwszej polskiej hodowli.
cały ten badziewny amerykański "sport jeździecki" z westernem rodeo i całą resztą, tłumaczy powstanie sznurkozy...tylko jakim trzeba być debilem lub cwaniakiem, żeby dokonywać projekcji na normalne europejskie klasyczne jeździectwo.
...dzrzewo do lasu kretyni spod znaku sznurkowego kantara przywieźli i cudują  🤔wirek:

Zgadzam się w 100%. Tylko jakim cudem to się w Europie tak przyjmuje?
Na zasadzie gumy do żucia i dżinsów??
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
24 maja 2012 08:28
[quote author=wrotki link=topic=88215.msg1410305#msg1410305 date=1337814596]

Zgadzam się w 100%. Tylko jakim cudem to się w Europie tak przyjmuje?
Na zasadzie gumy do żucia i dżinsów??
[/quote]

głupich nie sieją jak to się mówi
Właśnie, Tania, na zasadzie demo/idio kracji.
24 maja 2012 10:44
http://www.newschannel5.com/story/18606083/walking-horse-show-bars-trainer-for-life

Posted: May 23, 2012 7:51 PM
Updated: May 23, 2012 8:32 PM

Courtesy: The Humane Society of the United States

Courtesy: The Humane Society of the United StatesSHELBYVILLE, Tenn. (AP) - The Tennessee Walking Horse Celebration has permanently banned trainer Jackie McConnell, who pleaded guilty in a horse soring case.

The Shelbyville Times Gazette reported the celebration Board of Directors voted Tuesday to suspend McConnell for life from entering the National Celebration Grounds for any event. The board also voted to remove McConnell's name from the National Walking Horse Celebration Hall of Fame inductees.

Celebration CEO Dr. Doyle Meadows' sought to distance the celebration from the disgraced trainer.

"This is the strongest action we can take and it clearly reflects our disgust with the actions of Mr. McConnell," Meadows said. "His actions are not reflective of the Tennessee Walking Horse industry, and we in no way want him associated with our show."

McConnell has a stable in Collierville at which the Humane Society of the United States took undercover video of horses being beaten and sored with chemicals to make them take exaggerated steps -- the "big lick" -- treasured by the Tennessee Walking Horse show.

McConnell, 60, and two men who work at his Whitter Stables entered guilty pleas on Tuesday in federal court at Chattanooga. They were charged with violating the Horse Protection Act of 1970. McConnell; John Mayes, 50, of Collierville; and Joseph R. Abernathy, 30, of Olive Branch, Miss., are scheduled to be sentenced September 10.

The Humane Society publicly released the video after it first aired on ABC's "Nightline" last week.

Federal prosecutors said McConnell could receive as much as five years in prison and a fine up to $250,000. The others could get up to a year and a $3,000 fine.

The board also will permanently remove McConnell's name from the list of Tennessee Walking Horse National Celebration Hall of Fame inductees, along with any use of his name or image.

Community leaders were quick to support the industry while condemning McConnell's actions.

"The key thing is that we in no way have supported or condoned the harming of horses, and anyone that does that should be banned from ever showing a horse," said Walt Wood, Shelbyville-Bedford County Chamber CEO.

Ukarali go ale czy to cos zmieni.
Gdzieś sie ta walka z tym musi zacząć... ukarali pierwszego, trzeba liczyć że bądą następni.

Film wstrząsający...
mój mąż mi dziś powiedział, że nie mógł ani spać ani pracować dziś przez ten film
Ten ukarany to tylko czubek góry lodowej. Zobaczcie, jaka lista: (pochodzi z tego linka)

WALKING HORSE TRAINER'S ASSOCIATION BOARD OF DIRECTORS

President Jamie Hankins, Paris, Ky. – 1 Violation

1st Vice President Mickey McCormick, Shelbyville, Tenn. – 12 Violations

2nd Vice President David Landrum, Fraklin, Tenn. – 4 Violations

Directors:

Jamie Bradshaw, Franklin, Tenn. – 2 Violations

Wayne Dean, Lewisburg, Tenn. – 5 Violations

Philip Trimble, Pulaski, Tenn. -- 3 Violations

Dale Watts, Summit, Miss. – 5 Violations

Billy Gray, Shelbyville, Tenn. – 10 Violations

Brock Tillman, Shelbyville, Tenn. – 4 Violations

Link Webb, Lewisburg, Tenn. – 6 Violations

Larry Wheelon, Maryville, Tenn. – 12 Violations

Derek B. Bonner, Mooreboro, N.C. – 5 Violations

John Allen Callaway III, Shelbyville, Tenn. – 5 Violations

Bill Cantrell, Phenix, City, Ala. (Ex-Officio) – 2 Violations

Total– 76 Violations

* * *

WALKING HORSE OWNER'S ASSOCIATION BOARD OF DIRECTORS

Vice President Tam Brogdon, Panama City, Fla. – 1 Violation

Treasurer Richard Greer, Lenoir, N.C. – 2 Violations

Jean Baum, Ixonia, Wisc. – 1 Violation

Betty Denton, Estill Springs, Tenn. – 2 Violations

Sally Fleck, Shelbyville, Tenn. -- 5 Violations

Darden Gladney, Homer, La. – 3 Violations

Don Hancock, Princeton, Ky. – 10 Violations

Phyllis Langley, Sandpoint, Idaho – 3 Violations

Peggy Moore, Shelbyville, Tenn. – 1 Violation

Andy Rippy, Greenbrier, Tenn. – 1 ViolationIris Schuman, Shelbyville, Tenn.
– 1 Violation

Beth Sims, Bell Buckle, Tenn. – 2 Violations

Gail Walling, Wartrace, Tenn. – 1 Violation

Total– 33 Violations

* * *

TENNESSEE WALKING HORSE BREEDERS & EXIBITORS ASSOCIATION

BOARD OF DIRECTORS

President Marty Irby, Murfreesboro, Tenn. – 1 Violation

Sr. Vice President Margo Urad, Rockwall, Texas – 1 Violation

Equine Welfare Vice President Dr. Linda Montgomery, Hurtsboro, Ala. – 1
Violation

Training Vice President Wayne Dean, Lewisburg, Tenn. – 5 Violations

Secretary Alie Napier, Shelbyville, Tenn. – 1 Violation

At-Large Directors:Curtis Rosemann, Cave Creek, Ariz. – 2 Violations

David Mullins, Good Hope, Ga. – 1 Violations

Sam Sorrell, Lexington, Ky. – 1 ViolationsRobert Stannard, Lebanon, Ky. – 1
Violation

Ronnie Vincent, Lexington, Ky. – 2 Violations

Darden Gladney, Homer, La. – 3 Violations

Tom Kakassy, Gastonia, N.C. – 4 Violations

Ronald Mosley, Mt. Airy, N.C. – 7 Violations

Sally Fleck, Shelbyville, Tenn. – 5 Violations

Ty Irby, Shelbyville, Tenn. – 6 Violations

Nancy Groover, Longview, Texas – 2 Violations

Ann King, Kaufman, Texas – 2 Violations

Sandra Hankins, Tazewell, Va. – 3 Violations

Total: 48 Violations

* * *

The Top 20 Trainers in the Rider Cup program have 164 Horse Protection Act
violations in the past two years.

The SHOW (organization) has 140 certified judges who have a combined 312
HPA violations.

The PRIDE (organization) has 100 certified judges who have a combined 182
HPA violations.

25 maja 2012 15:11
no więc właśnie. "przykładnie" ukarany winowajca  za chwilę wyjdzie z więzienia, o ile w ogóle się tam znajdzie, i daje będzie  robic swoje. Musieliby na każdych takich zawodach przeprowadzać dokładne kontrole każdego konia pod kątem uszkodzonych pęcin czy poznieczulanych nasad ogona i eliminowac takie konie.

A to walenie kołkiem w pysk konia czy stosowanie elektrycznego ościenia miało na celu nauczenie konia że ma nie reagować na ból przy dotyku w poranione pęciny w trakcie kontroli weterynaryjnej (jak doczytałam na jednym forum)
25 maja 2012 15:17
Musieliby na każdych takich zawodach przeprowadzać dokładne kontrole każdego konia pod kątem uszkodzonych pęcin czy poznieczulanych nasad ogona i eliminowac takie konie.

zatem skoro tak nie jest do tej pory (a widać, że nie) to oznacza że cała zwyrodniała organizacja zarządzająca tym biznesem nadaje się do prokuratury!
a skoro działają w najlepsze, to powstaje proste pytanie: gdzie mają plecy i dlaczego takie mocne?
kasa, kasa, kasa.  🤔
cieciorka   kocioł bałkański
25 maja 2012 22:43
Dlaczego te konie opasa się uprzężą?
Mi sie wydaje, ze w tym calym zwiazku jest jedna wielka korupcja, kazdy kazdemu raczke myje 🙁 Zastanawia mnie jeszcze jedno - czy ASPCA z tym walczy - jezeli tak, to jak daleko im prawo pozwala zajsc, jezeli nie - to czy przypadkiem tez ktos tam na gorze dostal w lape?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się