Znęcanie się nad końmi - artykuł z Eurodressage.com

Bardzo zbulwersował mnie ten artykuł:

http://www.eurodressage.com/equestrian/2012/05/23/tennessee-walking-horses-torturer-charged-federal-and-state-criminal-horse-abuse

tu filmik:

Zobaczcie jakimi "metodami" pracują trenerzy w USA.
Była mowa o tym w jakimś wątku chyba ..
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
23 maja 2012 12:31
Okropny film, zatłukłabym takich ludzi. Takich miejsce na świecie jest mnóstwo, tylko rzadko wychodzi takie traktowanie zwierzaków na światło dzienne.
A to przepraszam, nie znalazłam, w każdym razie pierwszy raz widzę coś takiego..
chyba w co mnie wkurza w jeździectwie
no ale w każdym razie to jest tragiczne ... i co ludzie nie jeżdżący muszą sobie potem myśleć po takim artykule  🍴
Przez takich ....... całe jeździectwo traci
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,885.0.html
Tu było. Jednak i ja myślałam o osobnym wątku.
Ja od początku jestem źle nastawiona do takiego używania koni.
Jednego sk.... złapali a ja jakoś czuję, że tam wszyscy i zawsze te konie tak "układają".
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,885.0.html
Tu było. Jednak i ja myślałam o osobnym wątku.
Ja od początku jestem źle nastawiona do takiego używania koni.
Jednego sk.... złapali a ja jakoś czuję, że tam wszyscy i zawsze te konie tak "układają".

To naprawdę straszne. Nie wiedziałam, że ludzie potrafią być aż tak okrutni w imię "sportu".
Ciekawe czy niektórzy skoczkowie czy ujeżdżeniowcy stosują tak brutalne metody treningowe.
Słyszeliście o takich, czy metody z filmiku to już skrajność nad skrajnościami..
a może ktoś właściwie wie coś więcej o tym temacie ..
to znaczy co to za "sport" który koń podniesie wyżej nogę ?  🤔
Bo jakoś nie rozumiem tych ludzi ...
I co to w ogóle za rasa bo chyba już gdzieś słyszałam o tych koniach ?
Wie ktoś ?
[quote author=-MS link=topic=88215.msg1409585#msg1409585 date=1337773525]
a może ktoś właściwie wie coś więcej o tym temacie ..
to znaczy co to za "sport" który koń podniesie wyżej nogę ?  🤔
Bo jakoś nie rozumiem tych ludzi ...
I co to w ogóle za rasa bo chyba już gdzieś słyszałam o tych koniach ?
Wie ktoś ?
[/quote]

To rasa Tennessee Walking Horse, więcej tutaj:

http://www.konie.wortale.net/570-Tennessee-Walking-Horse.html

Wiwiana   szaman fanatyk
23 maja 2012 12:49
Wygooglaj sobie "tennessee walker" i "big lick".

W tych "konkursach" konie są porównywane między sobą i wygrywa ten, który najefektowniej i najwyżej będzie wywijał nogami.
A jeśli nie wywija, to różnymi sposobami robi mu się tak, żeby wywijał najwyżej jak może.

Takie praktyki były, są i będą tak długo, jak długo będzie chodziło o grubą kasę do wygrania.
Amerykańska ustawa o ochronie zwierząt obowiązuje już 40 lat. I co?
I nic.
Masakra... 😵
Czyli wychodzi na to że oni dostają kasę za znęcanie się nad końmi ..... super po prostu ...  😵
Jako jedna z pierwszych stajni w Polsce mamy w treningu konie rasy

Tennessee Walking Horse

Tennessee Walking Horse to rasa konia wychodowana pod koniec XIX wieku w stanie Tennessee w USA. Charakteryzuje się dużą siłą, wytrzymałością, niesłychaną wygodą pod siodłem (na koniach tej rasy mogą jeżdzić osoby z dolegliwościami ze strony kręgosłupa!) i niesamowcie elegancką prezencją. Są to konie łagodne i opanowane oraz bardzo iteligentne. Konie rasy Tennessee Walking Horse mają wrodzoną zdolność chodzenia pięcioma chodami:
- normalnym stępem
- nieco szybszym stępem zwanym flat walk
- jeszcze szybszym krokiem running walk
- powolnym galopem rocking-chair canter
- normalnym galopem
Specyfika chodu koni tej rasy polega na tym, że konie te nie wybijają się, a w każdym chodzie zwanym walk koń zawsze dotyka jedną nogą ziemi.

Nie podam nazwy ośrodka ani linku. Cytat powyższy jest z netu. Okazuje się, że się mylimy. Te konie same z siebie tak się poruszają.
A jazda w postaci skulonego połamańca ma prawie właściwości zdrowotne. Pfff....
"niesamowicie elegancka prezencja".... no, trzeba mieć nieźle w głowie, żeby to tak postrzegać.
Wrrr.... chyba tylko jazda na strusiu bardziej mnie irytuje.
Wiwiana   szaman fanatyk
23 maja 2012 13:09
Taniu, ale one naprawdę wyglądają na łagodnie i miękko noszące. Pod warunkiem, że nie siada im się na nerach, nie łapie za ryja czanką i nie zakłada nabijanych gwoździami uciskowych podkówek po 5 kilo każda. 😉

O, tu jest taki:

Z chęcią bym się przejechała na takim koniu. To musi być fajne uczucie.
No dobrze ok niech sobie i je hodują jak się komuś tak podobają ...
ale te praktyki z filmu ! To już jest okropne
Bo ok jak tak koń chodzi naturalnie ale jak się go zmusza do tego przez bicie i zakładanie łańcuchów....to to jest akurat nienormalne jak dla mnie.
Wiwiana   szaman fanatyk
23 maja 2012 13:16
Z tego jest KASA.
Ot i cała tajemnica.
A im bardziej ten biedny koń wygląda i porusza się jak spotworniały pająk kulawy na wszystkie nogi, tym kasa do wygrania jest większa.
Za czym robi się wszystko, żeby się tak właśnie poruszał i wyglądał. A wszystko pod przykrywką "tradycji".
Obrzydliwość.
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
23 maja 2012 13:19
a czy to jest cały czas praktykowane w USA ?  🤔
Wiwiana   szaman fanatyk
23 maja 2012 13:22
zduśka, nie sądzisz chyba, że one tak same z siebie, z własnej chęci się poruszają...? 😉
Po takich akcjach ci "trenerzy" nauczą się tylko lepiej ukrywać swoje praktyki.
Wiwiana widzialam kiedys ten filmik i szczerze mowiac kompletnie mi sie ruch tego konia nie podoba, wyglada jakby mial powazne problemy z kregoslupem 😉
Okazuje się, że się mylimy. Te konie same z siebie tak się poruszają.

Taniu, ale to nie tak. te konie maja predyspozycje do inochodow i sobie nimi chodza. tylko, ze to nie wyglada TAK jak na tych zawodach. w normalnych warunkach one po prostu sa wygodne, maja te swoje 5 biegow i ok.  to ludzie doprowadzaja wyzej wymienionymi sposobami te chody do karykaturalnej formy.
Aż boję się wejść w ten link. Czy to jest ten przypadek, który spowodował, że Pepsi wycofało się ze sponsorowania? Na innym forum czytałam, ale też bałam się obejrzeć film. 

tu jest dobrze pokazane co ona mają na nogach ...

Wiwiana wiadomo że dla kasy nie umniejsza to jednak tego że to jest chore

a z innej strony na to patrząc te konie muszą być super spokojne skoro po takim czymś nie chcą zabić swojego właściciela...
[quote author=Tania link=topic=88215.msg1409615#msg1409615 date=1337774730]

Taniu, ale to nie tak. te konie maja predyspozycje do inochodow i sobie nimi chodza. tylko, ze to nie wyglada TAK jak na tych zawodach. w normalnych warunkach one po prostu sa wygodne, maja te swoje 5 biegow i ok.  to ludzie doprowadzaja wyzej wymienionymi sposobami te chody do karykaturalnej formy.
[/quote]
No to to napisałam. Że same z siebie.
Pfff....= sarkazm/ironia było do zdrowotności i elegancji.
Być może, na wyrost burczę, ale strasznie mnie to jakoś porusza.
[quote author=Tania link=topic=88215.msg1409615#msg1409615 date=1337774730]

[/quote]

Tania chyba pisała ironicznie. Przynajmniej ja tak zrozumiałam jej wypowiedź.

Aż boję się wejść w ten link. Czy to jest ten przypadek, który spowodował, że Pepsi wycofało się ze sponsorowania? Na innym forum czytałam, ale też bałam się obejrzeć film. 

Film jest naprawdę wstrząsający. I to bicie metalowym prętem po głowie. Naprawdę biedne te konie..
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji postow
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
23 maja 2012 13:38
Wiwiana to ja wiem, że nie z własnej chęci i woli  😎... tylko jakoś nie jestem w stanie tego ogarnąć, że coś takiego przechodzi im bezkarnie i jeszcze robią z tego wielkie widowisko .. i ludzie się cieszą  🤔wirek:
Wypiłam szklankę zimnej wody i obejrzałam filmik z TWH takim normalnym dreptaczem.
O gustach się nie dyskutuje. Jeśłi ktoś lubi- już się nie rzucam.
Nie wybrałabym takiego konia.
Niech Wam będzie, że to naturalne.
Jednak tym typkom od zawodów z głównego linku kazałabym chodzić boso w ogniu.
A wie ktoś może jaki cel ma to bicie konia kijem po głowie? Co to ma spowodować? Bo nie potrafię tego pojąć....
Był kiedyś artykuł hodowli nazwijmy to "kłusaczej" w RPA. Autorka opisywała treningi z zakładaniem łańcuszków, płoszeniem. W trakcie przygotowań koniom operowano ogony - "poprawiano" sposób osadzenia. Masakra  😵

Libella - a to nie jest czasem paralizator ? Też mnie to zastanawia. Film mnie przeraził 🙁
Potworność  👿
Co za ludzie, szkoda słów.  🙁

Mam nadzieję, że więcej nie zobaczę tych koni na Cavaliadzie. Jeżeli ceną za ich pokazowy chód jest "walenie prętem konia, który nie może się podnieść" (z filmiku) to dziękuję za takie show.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
23 maja 2012 22:57
popłakałam się oglądając ten film..  😕

jak można być takim skurw...em  🤦
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się