Nasza-Klasa, photoblogi itp. - "kwiatki" ;)
klusu w miejscu mozna sie nauczyc w kilka dni!!!!!! zakladasz munsztuk, zapinasz czarna i zakladasz ostrogi. do reki bat. mocno!!!! trzymasz za wodze, i jednoczesnie uzywasz ostrog i bata. kolezanka moze Ci pomoc stukajac LETKO (!!!!!) batem po nogach, tak zeby podniosl.
Łiii, wielka tajemnica światowych ujeżdżeniowców wreszcie zdradzona! 🏇
wątek zamknięty
http://koniki003.galopuje.pl/blog/index.php?ID=21815Więc planowałam w sobotę wyjechać do stajni w , której są konie mały wstał i zaczął mnie lizać i kopać przytulał się do mnie też przytulała się do mnie jego mama było po prostu SUPER może nie tyle kwiatek co śmieszne 🤣
edit : zapytaj (link chyba był kiedyś ale nowy koment -bezcenny)
pytanie :Istnieje takie coś żeby koń się nie schylał w czasie jazdy?
odp: Trzymaj go na krótkiej wodzy, a ręce daj wyżej niż zwykle. odchyl się ciut do tyłu. Pobudzaj konika łydkami.
Mój kucyś tak robi ale po prostu ona jest rasowa i to taki odruch. Jeśli nic nie pomoże długa wodza i jeździj z głową konia w piachu 🙂 🤣 🤣
wątek zamknięty
mój rocznik 😕
wątek zamknięty
Karino wstydź się za koleżankę xD
wątek zamknięty
CzarownicaSa, hahahahha padłam xD 😲 Czego Ci ludzie nie wymyślą. Ja nie wiem, gdy czegoś nie wiedziałam albo chciałam się "doedukować", to sięgałam po wszelkiego rodzaju książki o koniach, ale jak widać teraz (zaledwie kilka lat później) wystarczy zapytać na profesjonalnym forum! 😀
Karino1998, z serii "złote rady"? 😀 + Ja też mogę się za koleżankę wstydzić, tylko rok starsza jestem 👀
wątek zamknięty
Powinniśmy się wstydzić za cały nasz kraj, ale to dopiero początek, czemu?- koko koko euro spoko
🤣 to dopiero będzie wstyd, mimo, że gdzieś słyszałam, że mają ten "hymn" zmieniać.
A ja mam takiego rasowego konia, że przy pierwszym zagalopowaniu musi wierzgnąć, ale wiecie on już tak ma... 😎 🤣
CzarownicaSa Tak muszę to wypróbować, tylko trzeba zapamiętać żeby LETKO go moja instruktora stukała batem po nogach. (wiecie ona ma 13 lat, ale naprawdę dużo wie) xD
młodzi jeźdźcy naprawdę upadają tak nisko, że niżej się chyba nie da...
wątek zamknięty
Hahaha, koko koko nawiązuje przynajmniej do naszego folkloru 😅
Mój jest tak rasowy, że boi się własnego parsknięcia... A nie, to po prostu jego głupota. Tak łatwo się dziś pomylić...
Patt, o jakiej Ty INSTRUKTORCE mówisz?! Toż to TRENERKA Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA NA PEWNO! Zero szacunku dla tak ważnej osobistości, nieładnie.
wątek zamknięty
wymodelowana Ale ja zła właśnie idę stworzyć jej ołtarzyk w pokoju i się będę modlić 🙇 🙇 wybacz 🙇
🤣
Quendi Zawartość chwilowo niedostępna
wątek zamknięty
patt ojezusieświebodziński.. w sumie mnie to nie dziwi, jakbym widziała nie które dziewczyny z mojej szkoły 😁
Nie znacie sie! Do stajni mojej koleżanki przychodzi lepszy as! Ledwo siedzi na koniu, a przychodzi sobie tam kiedy mu się podoba (dodam, że wchodzi sobie samowolka) nikt nie wie, że sam bierze sobie konia, siodła i uczy jeździć swoich znajomych, który konia pierwszy raz widzą na oczy, a on udaje wielkiego trenera klasy mistrzowskiej. No ręce i cycki opadają jak słysze jego rady 😵 wg niego jeśli koń sie buntuje trzeba zacząć szarpać za pysk jak opętany, bo koń po chwili odbierze to jako kare i przestanie 🤔wirek: już pomine to, że przez jego nauki koń nie chce przyjąć wędzidła 😵 to tylko niektóre z jego cudownych porad.. Idealnie dogadałby się z kuniarkami z galopuje.
edit. Za wszelakie błędy przepraszam, ale piszę z telefonu i nie jestem w stanie wszystkiego wyłapać:kwiatek:
wątek zamknięty
Intryga Co to opowiadasz, po prostu zazdrościsz 😁 😁
Ja ostatnio odwiedziłam moją byłą stajnię, i widzę na padoku srokacza, wałach, więc widzę, że jakieś nowości, i idę ochoczo do stajni popytać "tubylców" jak się im żyje 😉 Spotkałam dziewczynkę ok.12 lat? Głaskającą jakiegoś konika, więc zaczęłam rozmowę czy tu jeździ, jak itd Zaczęła mi opowiadać, że ma konia tego srokacza na padoku 😉 Spodobał mi się zapytałam jak mam na imię i tu dostałam jakiś paraliż wewnętrzny 😂 powiedziała mi sucho, że nie wie 👍 Pierwsze mnie zgięło na pół potem się pożegnałam i idąc w stronę wyjścia dotarło to do mnie 😀 Poszłam do starszych znajomych wypytać o tą dziewczynkę, bo pomyślałam że mnie normalnie w konia robi 😂 No, ale usłyszałam od starszego pokolenia, że jej ojciec kupił tego konia, a ona go nie chce, i powiedziała, że na nim nie będzie jeździć, i nie chce mieć z nim nic do czynienia 🥂 Jak to usłyszałam zdecydowałam, że ta stajnia nie jest na moją psychikę, i odjechałam w szoku do domu 😵
Ostatnio w zupełnym przypadkiem przejeżdżałam obok, i zatrzymałam się na chwilkę, co widzę? Dzieci oprowadzają dzieci 😲 Klacz 3letnia na której siedzi jakaś dziewczyna, która widocznie nie daje sobie z nią rady za nią biega jakaś ślązaczka (?) i woła teksty typu" zaro będzie kłus jo już to widzę" ; " galooop! galop! zaro bedzie galop! ino nie zrób gleby!" A ta biedna klaczka taka przestraszona 😕 Nawet nie widziała czego od niej chcą 🙁 a właściciel domu siedzi 😲 Odjechałam jak najszybciej jak się da...
wątek zamknięty
Ostatnio w zupełnym przypadkiem przejeżdżałam obok, i zatrzymałam się na chwilkę, co widzę? Dzieci oprowadzają dzieci 😲 Klacz 3letnia na której siedzi jakaś dziewczyna, która widocznie nie daje sobie z nią rady za nią biega jakaś ślązaczka (?) i woła teksty typu" zaro będzie kłus jo już to widzę" ; " galooop! galop! zaro bedzie galop! ino nie zrób gleby!" A ta biedna klaczka taka przestraszona 😕 Nawet nie widziała czego od niej chcą 🙁 a właściciel domu siedzi 😲 Odjechałam jak najszybciej jak się da...
jakaś awersja do ślązaków ? 🤔
wątek zamknięty
desire nie, nie :kwiatek: :kwiatek: Sama jestem ze Śląska, i zdarza mi się tak mówić.
Raczej chodzi mi o wiedzy na temat uczenia młodych koni, bo tyle się na tym znała co ja sterowaniu okrętem podwodnym 🙄 Tylko nie jest jest fajny widok ok.14-15latka na młodziaku, w środku jakieś zgrupowanie jeźdźców, którzy całą tą sytuację komentują, i wołają co ma dziewczyna na koniu rozbić. (lat koło 13-16). Jakaś dziewczyna biega za koniem 15 minut wymachując rękami na wszystkie strony, a obok jakieś 6latki oprowadzające 3latki na dużym koniu... A właściciel pewnie siedzi na swoim fotelu oglądając Kiepskich, bynajmniej tak było 2 lata temu... 🙄
Koniom widać żebra, jakieś syfy, reklamówki, na środku wanna i części dachu na padoku 😲
Raczej mi chodziło o całokształt co się tam teraz dzieje.
wątek zamknięty
patt140, " i woła teksty typu" zaro będzie kłus jo już to widzę" ; " galooop! galop! zaro bedzie galop! ino nie zrób gleby!"
jak pierwszy raz usłyszałam "papucie" to nie miałam pojęcia, że to laczki. do tej pory się łapię na problemach z wysłowieniem, np irytuję się na męża, że każę mu podać drajkera a on nie wie o co mi chodzi 😉 wiec raczej Pani Ślązaczka słabo zaciągała😉
Intryga, znaczy, przepraszam, ktoś włazi z ulicy, bierze konia stajennego/należącego do włascicieli i wyczynia takie cuda? super baczna opieka nad konmi jak sobie kazdy może wejść i cudzego konia zabrać...
wątek zamknięty
Isabelle Bo u nas słabi "ślonzocy" 😀 drajkera... 🤔wirek: oświecisz mnie? 😀
papucie to wiadome, a ja zawsze myślałam, że to takie oczywiste 😉
wątek zamknięty
patt140, driker albo drajker to u mnie w domu zawsze był pilot do telewizora 😉 babcia szprechała gwarą, choć nie ortodoksyjnie, i trochę mi się udzieliło z rodzinnego domu 😉 choc tu akurat łatwo mozna było sie domyslec znaczenia wiekszosci słów, kaszubska gwara to dopiero hardcore 🙂
wątek zamknięty
bynajmniej tak było 2 lata temu... 🙄
Przynajmniej a nie bynajmniej!
wątek zamknięty
Isabell Stajnia znajduje się w środku miasta i w ciągu dnia brama nie jest zamykana na kłódkę. I nie, nie włazi tam sobie kto chce 🙂 Jest tam stajenny, ale kiedy pyta co chłopak tu robi odpowiada " bo K. tato pozwolił mi wziąć Z. na jazde.." a, że Edek już stary to uwierzy na słowo i pójdzie dalej. Nie moje konie, nie moja stajnia więc tłumaczyć ich nie będę🙂 Chodzi mi głównie o zachowanie tego chłopaka, nie dociera do niego, że to nie jego koń i nie może sobie robić z nim co chce.
wątek zamknięty
Becia :kwiatek: już mnie tu drugi raz upominacie o to a ja zapamiętać nie mogę, bo to takie skomplikowane 😜
Isabelle Mi się raczej skojarzyło z jakimś piciem, alkoholem 😁
aż się boję 😎
wątek zamknięty
kucyk Jak myślicie zapadł się czy faktycznie ma takie krótkie nogi?
wątek zamknięty
Biczowa krótkie, zobacz na kopyta 😵
wątek zamknięty
a w jakim PRZYJEMNYM miejscu stoi 😵
wątek zamknięty
patt140, sponio :kwiatek: ostatnio troche przewrażliwiona jestem, spotkałam sie parę razy z sytuacją, że "z śląska jest beee" 🤔 😵
wątek zamknięty
desire Też się niekiedy z takimi sytuacjami spotykam... Jak jeżdze gdzieś na wakacje, lub weekend poza województwem, i mówię że ze Śląska jestem to takie miny: 😲 Nie wiem czy inni widzą nas tylko w ludowych stojach, koronkach, gwarą, i Bóg wie jeszcze 😀
wątek zamknięty
taa, i umorusani pyłem węglowym 😉 albo jak nie masz książeczki zdrowia, a musisz do lekarza 😉
wątek zamknięty
calore wyczuwam ironię... 😉
wątek zamknięty
ja akurat na serio 😉
wątek zamknięty
wielu ludzi których znam, postrzega śląsk jako patologię. Nie wiem dlaczego, mam znajomego ze śląska, który jest mega gościnny i miły 🙂
wątek zamknięty
Muszę sprostować- to nie ja znalazłam wymienioną w cytacie "złotą myśl", ale Karino1998 na poprzedniej stronie 😉 Mój jest tylko komentarz 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.