ciąża, wyźrebienie, źrebak

....a my czekamy...

Jak tu nie pilnować..??!!

Cycki jej zaraz pękną, pod brzuch to chyba koło podłożę zaraz, a ona nosi i nosi...
faraa
Fajne te Wasze brzdące jak liczne jest tegoroczne "przedszkole" ?

Nasza za tydzień kończy dwa miesiące. Dziś miała przeprowadzkę do stajni letniej i niedługo bedzie chodziła ze stadem  💃
armara  co to za maluch?  😉
Klaczka małopolska Areta (Efekt - Aracena/Veritas)
wygląda bardzo elegancko  🙂
witam,a ja mam pytanie co zrobić jak klacz odtrąca małego,nie chce go karmić gdy podchodzi do "cycta" ta odskakuje i odchodzi od niego, dodam że to jej 2 zrebie i przy pierwszym nie było takich problemów, mały lata za nią, a ona nic zero reakcji. sam nie wiem co robić, klaczka ma juz 5 lat i tydzien po wyzrebienu, 
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
12 maja 2012 21:32
joanna1990,
a dokarmiacie go?
Bo jeśli nie dokarmiacie to właściwie by go już nie było, jakby nic nie pił.
Być może klacz ma mało mleka i źrebak głodny ciągle się montuje do cycka
a ona ma dość (w tej sytuacji trzeba szybko pobudzić laktację, otręby pszenne, dużo
trawy a źrebaka dokarmiać paszą źrebakową, już ma tydzień, więc można zacząć po troszku
sypać)
Miałam taką sytuację w zeszłym roku, co się nadenerwowałam, to moje, bo
kobył pierwiastek tak mi się wściekł na źrebaka, że tydzień w boksie prawie mieszkaliśmy,
potem stała uwiązana, a po miesiącu wszystko wróciło do normy, ufff.
armara u nas w tym roku jest 7. Kolejny ogierek, tym razem po Brentino ( Insider x Lord Alexander ) od klaczy Perfekta ( Pegasus HB x Lord Alexander ):

ms_konik     tak dokarmimy go
dostaje mleko zastępcze + mały dostaje paszę. zdaje mi się że ma dosc mleka bo wymie ma aż nabrzmiałe. jestem w kropce,czyli mam razem ich zamknąć w boksie ?? az zaczne go karmić tylko czy wtedy krzywdy mu nie zrobi,  🤔 🤔
ulcia_jg
Dzięki 🙂
faraa
Fajne stadko, niech rosną zdrowo  🏇
13 maja 2012 08:21
ms_konik     tak dokarmimy go
dostaje mleko zastępcze + mały dostaje paszę. zdaje mi się że ma dosc mleka bo wymie ma aż nabrzmiałe. jestem w kropce,czyli mam razem ich zamknąć w boksie ?? az zaczne go karmić tylko czy wtedy krzywdy mu nie zrobi,  🤔 🤔

Tzn., że stoją osobno, taak?
Klacz zdajaliście? (uwaga na zapalenie wymienia)
Próbowaliście podstawiać małego zaraz po wyźrebieniu (kobyle dudę na nos)?
Podaliście siarę zastępczą? Podaliście siarę od klaczy?
Wydaje mi się, że po tygodniu to już pozamiatane, czyli źrebak sobie musi pędzić życie
odsadkowe 🙁, teraz mleko i pasza, potem sama pasza 

Nie!!! Nie stawiać razem!

armara,
dziewczyna elegancka, że hohoho!
armara, ooo moja ulubienica 🙂 ale będzie miała piękną maść jak ten źrebakowy puch zrzuci 💃
borkowa.   silesian team
13 maja 2012 08:59
Bostonek ma dziś 2 miesiące  🏇 jak ten czas szybko leci  😁
ms_konik
Dziękuję  :kwiatek:
fruity_jelly
Dzieki. Zastanawiam się jakiej będzie maści, obstawiam sk-gn., ale z drugiej strony, nos, na którym już nie ma źrebiecego futra jest czarny, a nie brązowy. W przyszłym tygodniu czeka nas wizyta kowala. Ciekawa jestem  😁
A jak tam wasz rośnie ? Pewnie zaraz mamę przerośnie gigant jeden  😍
ja obstawiam, że będzie kara 😀

Magnat rośnie, oj rośnie 😁 do mamy mu jeszcze daleko ale jutro dopiero miesiąc kończy 🙂 i muszę go pochwalić, że ma super charakter, można z tym koniem zrobić wszystko-wytargać za uszy, położyć sie na nim, chodzi ładnie na uwiązie, daje kopytka. i ciągle by się przytulał i dawał buziaki 😍 puściliśmy go ostatnio z drugim źrebakiem (to, że nasza mamuśka sprzedała mu na dzień dobry kopa to przemilczę 🙄 ) a mały tylko na niego kwiknął, bryknął i przybiegł do mnie 😂

no i był u nas ostatnio kowal, u którego w stajni byliśmy na kryciu. powiedział, że to pierwszy kasztanek jakiego widzi po Agreście 😀
armara a czym ta Wasza kobyła była teraz kryta? Jaki będzie stan źrebaków u Was w tym roku?

Śledzę Waszą źrebiczkę na fb 😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
13 maja 2012 11:38
armara, bardzo żeńska i szlachetna ta Wasza dziewczynka  🙂  A z kowalem myślę,że nie będzie problemu, skoro jest taka wymiziana  😎
fruity_jelly
Super, że młody jest taki ogłaskany, będzie dużo łatwiej Wam potem. A mama jak? Doszła już do siebie po porodowych przebojach?
faraa
W tym roku tylko jeden źrebak, bo we wrześniu klacz (matka Juniora) poroniła ogierka po Imequyl 🙁 W przyszłym roku może będą dwa, ale narazie, pierwsze podejścia były nieudane. Jak się dzieciaki urodzą to się pochwalę po czym, boję się zapeszyć, bo narazie cały czas "pod górkę"  😵
Wojenka
:kwiatek:
siare dostał zrebak, są razem na lace ale ona go nie dopuszcza do siebie tylko lata przy niej, zdajam ja codziennie franca kopie ale coż dwóch ja trzyma jeden doi, nie wiem czy sens jest ją doić czy dać mleko zastępcze,po meczę sie jeszcze 2 dni bo wkońcu tym kopaniem kogoś zabije  😕 pierwszy raz mam taki przypadek ktoś kiedys mi mówił,że klacz małego odrzuciła, a tu ba u mnie też sie przytrafiło czyli ,że nie bedzie na nastebne zazrebienia dobra matka czy inne czynniki na to wpływają?
joanna ja dawno temu miałam taki problem z pierworódką, franca zakopałaby źrebaka na śmierć. Wezwaliśmy weta, dostała głupiego jasia tak ze sie slaniala na nogach i podpierała o boks, założyliśmy jej jeszcze linę na tylną nogę, żeby w razie czego nie machnęła W tym momencie my przystawialiśmy młodego, ona nie miała siły go kopnąć, jak już mlody zalapal o co chodzi to poszlo z górki. Widać, że irytowało ją to, że ją ciągnie za sutki nie wiedziała co się dzieje i pewno ją bolało, ale przyzwyczaiła się po kilku godzinach będąc ''nacpana''. Jedynym skutkiem ubocznym było to, że młody pijąc mleko też był lekko naćpany, ale na pewno lepiej jest całą akcję przeprowadzić w ten sposób niż pozbawiać go mleka matki i karmić preparatami mlekozastępczymi 😉
armara, jest już dobrze, szwy ma zdjęte i czuje się całkiem nie najgorzej :kwiatek: tylko mieliśmy z nią problem, bo była agresywna w stosunku do koni 🙄 chcieliśmy ją stopniowo przyzwyczajać do obecności innych koni, na początek podjęliśmy próbę puszczenia ją z drugą kobyłą ze źrebakiem. myśleliśmy, że matka z matką jakoś się dogadają ale się przeliczyliśmy, drugi źrebak dostał kopa aż go zatkało.. a on chciał się tylko przywitać 😵 więc daliśmy jej jeszcze troche czasu w osamotnieniu, dziś poszła do całego stada i był już spokój, oby tak zostało. tylko mały cwaniakuje, bryka, kopie i staje dęby na duże konie i w ogóle co to nie on, mały przywódca stada nam rośnie 🏇

edit:
dostałam kilka zdjęć, więc wstawię się z jednym 🙂
fruity_jelly świetny 😉
dziękujemy 🙂 Twój ciapek Charlie jest uroczy 😜
Pamietacie, jak się zastanawiałam, czy nasz młody hucuł będzie myszaty, czy kary?
Na razie nadal nie wiem. Ale wokół oczu i pysk ma już całkiem czarny, więc jest nadzieja.
Na miesiac nie odrobaczałam jego samego, tylko matkę, a teraz na dwa miechy dostał pastę już. Swoją droga to zawsze mnie zastanawia prawidłowa ocena wagi do odrobaczania. Źrebię staram się przyrównac do człowieka i ocenic ile taki człowiek, jak on mógłby ważyć.
Urodził się dziś nad ranem, ogierus 😉 Martwią mnie tylko tylne nóżki, które są mega miękkie (2 ostatnie zdjęcia), tak, że stawami czasem jest na równo z kopytkiem. Martwić się tym? Czy to samo się wyprostuje, co z tym robić ?  :kwiatek:
14 maja 2012 21:09
episode,
tylnimi łapkami się nie martw, obserwuj tylko, bo w miarę ruszania się
i gimnastykowania, będą się podnosić.
Za jakiś miesiąc śladu nie będzie 🙂

A po jakim ogrze ten maluch?
Bischa   TAFC Polska :)
14 maja 2012 21:11
Jaką fikuśną grzywkę ma na pierwszym 😁
Urodził się dziś nad ranem, ogierus 😉 Martwią mnie tylko tylne nóżki, które są mega miękkie (2 ostatnie zdjęcia), tak, że stawami czasem jest na równo z kopytkiem. Martwić się tym? Czy to samo się wyprostuje, co z tym robić ?  :kwiatek:

Nie martwić, tylko dużo puszczać z matką na twarde podłoże. lub długo spacerować po polnej drodze, byle nie piaszczystej.Najlepiej jak by cały czas przebywał z matką na pastwisku. max ruchu, i za miesiąc śladu nie będzie. Miękkie pęciny są charakterystyczne dla dużych źrebaków. Urośnie z niego bardzo wielki koń.
Maluch po Elfie z matki Cisoń xx/Roland 🙂

Dzięki, to już się nie martwię i obserwuję 🙂 Jest mega świetny, brykał w boksie już dziś (no... próbował brykać.. 😉 ) 🙂
episode
Jest prześliczny, gratki  :kwiatek:
fruity_jelly
Wrzuć więcej, koniecznie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się