kącik skoków

Mi sie wydawalo, ze chodzilo Perlicy o takie "zasuwanie" na koniu takim... rozciagnietym, nie scisnietym, jak to mawiam w taka "kulke", gdzie zad az nosi calego konia  😉 Ja wlasnie chcialam ze swoim wyrzezbic taka "kulke", jednak okazalo sie to za duzo na jego sily. 😵

salto piccolo, trzymam za ciebie kciuki 😅 Czasami po prostu zdarza sie gorszy dzien 😉
ciekawska, przeczytaj dokładnie o czym była mowa w postach powyżej, wiem jak koń powinien galopować 😉

ikarina no chodziło właśnie o wytłumaczenie Sivens

Wiadomo że koń po wyścigach nie będzie pięknie galopował od zadu, ba nawet młody koń jeżdżony sportowo też nie będzie od razu galopował przez nóżkę, póki nie zrobi postępów w treningu.
Problem w tym leży, żeby "przez nóżkę" i z energią. A rozciągniętym wyścigówkom o to ciężko (+ problem wolnego rozwoju mięśni zadu). No i mamy wtedy jedynkę i piątkę (biegi) a reszty trzeba się stopniowo dopracować.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
09 maja 2012 19:43
Dzis miałam do dyspozycji i kamerę i aparat foto....żeby moc sobie potem na spokojnie poanalizowac i wyłapać błędy....i co?i nic,moj koń postanowił być dzis tak dobry,ze po 15 minutach od rozprezenia skonczylismy skakać,bo było super :-)
Ktoś, wlasnie ogladalam te wasze filmiki i pierwsza mysl jaka mi sie nasunela to: "ooo, jaki fajny ten kon"
A gdzie filmiki, gdzie? Ja chcę zobaczyć dobry trening bo u mnie bida z nędzą  😉
Zresztą zaraz sami zobaczycie co ja wyprawiam bo już zgrywam.
Ktoś ale integro ma wylane we wszystko 😀 Pełen natural a on sobie przez nóżkę galopuje... Pokazujesz, on skacze ot tak 😉
Ktoś, to Tylko się cieszyć!
Mi się w końcu zaczęło znowu dobrze skakać, muszę przyznać, że po dłuższej przerwie ciężko jest wrócić do czucia odległości i tempa. Ale chyba jesteśmy na dobrej drodze.
09 maja 2012 20:07
ikarina, wiesz,sam się taki nie zrobił 😉 poza tym,jest fajny,ale nawet najfajniejszego konia można zepsuć 😉

salto piccolo, ikarina, pisze o naszych wczorajszych wygłupach bez ogłowia na Integro (są u nas na fb 😉 i w wątku sznurkowym),z dzisiaj jeszcze nie mam,jak będę miała,to wrzucę 🙂

xxxagaxxx- a to fakt,on ma zawsze na wszystko wylane  😁
Ja już nie raz słyszałam że mam fajnego konia który sam skacze  😵
deborah   koń by się uśmiał...
09 maja 2012 21:09
Ktoś, przyznam że obejrzałam naturalsowy filmik od deski do deski. respect. jaki macie parelllewel zaliczony? 😉
ktoś aaaa no widzisz, ja średnio oganiam ostatnio fejs  😉
Dziewczyny, czekam na filmiki - i te z super-fajnych skoków i te z baaardzo złych 🙂
09 maja 2012 21:32
jaki macie parelllewel zaliczony? 😉
My sobie sami robimy zaliczenia  😡 😁 😎
No to macie. Konwerter zepsuł mi jakość z HD na taką jaką widzicie. Koszmar..
Pierwsza część z mniejszego parkuru druga z powtóki wyżej. Równowagi to ja we wtorek nawet w galopie nie miałam. Masakra  😵

edit. Coś mi się nie udało - zapomniałam zawiasu do url  😁
Oprócz tego specjalnie dla tych co nie wierzą w równy galop, który wystarcza. Żółty okserek z lewej strony ekranu w pierwszym przejeździe: odskok wybitnie nie pasował a dzięki równemu galopowi Querido nie miał problemów z pokonaniem go na czysto.
edit2.
Dzisiaj wybitnie nie radzę sobie z tenchologiami..
mogłabym prosić doswiadczonych o małą radę? dla mnie skoki to czarna magia i nie zamierzam nigdy się za nie brać, ale widzę duże korzysci z korytarzy gimnastycznych. pytanie jakie wysokosci stosować? czy trzy przeszkody (skok wyskok miedzy pierwsza i druga, foula miedzy druga a trzecia) to optymalna ilość? czy isnieje tylko jedna słuszna odległość miedzy nimi czy istnieją różne, mające na celu różne efekty końcowe? przyznam się, że teraz tak naprawdę jakbym nie namieszała, to koń się zawsze wybrania z tego jakimś cudownym trafem, więc ustawiam trochę na oko, jak najlepiej pasuje. ile optymalnie razy kon powinien przejść przez taki korytarz? (oczywiscie zależy to od formy, ale pewnie jakieś normy są)

mogłabym prosić o pomoc skoczków :kwiatek:?
Isabelle, "widzę duże korzyści". No właśnie. Jakie? Na czym ci zależy, konkretnie. Po co chcesz stawiać korytarz (konkretnie). Co ma rozwijać, konkretnie. Wtedy można coś zaprojektować/postawić gdy wiadomo o co chodzi, co się chce zmienić, poprawić.
2 tyg temu postawiłam mojemu pierwszy raz korytarz z prawdziwego zdarzenia (luzem skakał 2 - 3 razy w mies po 2 przeszkody - skok wyskok - na hali w trakcie lonżowania, pracy z ziemi, polatania luzem, czy też zabaw naturalnych). Ustawiłam z instruktorką 4 drągi na kłus (które absolutnie się nie sprawdziły - rozmontowane po 2 przejściach), 3 stacjonaty na skok wyskok, 1 fula (początkowo był tam drąg, jak były niższe przeszkody, żeby się konisko nie nakręcało za bardzo, ale jak stanęły przeszk. pow 100 cm to drąg zdjęty) i stacjonata, później przestawiona na okser (dość wąski - młody jeszcze nie zna dobrze przeszkód wysoko-szerokich).

koń skakał od wys 60 (?) do 120cm. Śmigał jak szalony, bardzo dużą frajdę mu to zrobiło (po zajazdce 'trenerka' usilnie próbowała z niego zrobić skoczka -  tylko koń gorący i charakterny, łatwo jej nie było i narobiły się kłopoty).

Koń ma duszę skoczka, przeszkódki malutkie, (symboliczne) jakie włączam mu do pracy na płaskim (nawet nie 60cm, takie 'cavaletti' 50cm stawiam) bardzo chętnie skacze (nie przechodzi wcale przez nie, skacze z dużym zapasem  :lol🙂, bardzo go to bawi i sprawia frajdę.

Ale sedno sprawy to wielkie LOL jak dla mnie:
po tym korytarzu, gdzie się nalatał dzieciak, koń chodzi jak przeciąg. Taki korytarz poprawia u konia 'świadomość swojego ciała', rozwija i poprawia ruch jak każdy inny rodzaj gimnastyki (przecież robimy gięcia nie dla samych gięć, tylko w okr celu - tak samo jest z gimnastyką skokową).

Tak w ogóle myślę, że można wydzielić / założyć wątek dot. gimnastyki skokowej tj. korytarzy skokowych, tak jak np jest lonżowanie. Ja mam prawie zerowe doświadczenie, tyle co w ŚK wyczytam czasami w artykułach, no i literatura (polecam ksiażki KLIMKów pt 'podst szkolenie młodego konia' i praca na cavalletti), ale jest tu wiele mądrych i dośw w tej materii osób, więc taki wątek może miałby rację bytu?
Isabelle, "widzę duże korzyści". No właśnie. Jakie? Na czym ci zależy, konkretnie. Po co chcesz stawiać korytarz (konkretnie). Co ma rozwijać, konkretnie. Wtedy można coś zaprojektować/postawić gdy wiadomo o co chodzi, co się chce zmienić, poprawić.

juz tłumaczę. ja skakać nie potrafię, nie lubię i się boję, wiec oszczędzając konia nie mam w planach skakać, raczej nigdy. koń skakać lubi, po skokach jest odprężony i wyluzowany, wiec chcę jej choć korytarzem "spełnić potrzeby ducha skaczącego", poza tym zależy mi na wzmocnieniu zadu i grzbietu, a skaczac  ładnie baskiluje, więc plecy pracowacują. chcę co dwa trzy dni wprowadzać korytarz jako uzupełnienie pracy nad zadem i plecami (tu mamy spacery po górkach, pracę na lonży, póki co bez wsiadania). ciężko mi ocenić jak prawdziwie ułożyć korytarz, by spełniał te funkcje, bo raz, że moja wiedza o skakaniu biedna, a dwa, że tak naprawdę koń w każdej jak dotąd konfiguracji się ratuje, i nie wiem czy powinna się rozciągnąć przy wybiciu mocniej, czy bardziej sie zad zaangażuje przy krótkiem skok wyskoku.
Zawody na Legii odwołane, zbyt mało koni zgłoszonych.
10 maja 2012 19:07
Jakby kogoś interesowało ,to CSN w Białym Borze,tydzień po MP w wkkw,przełom czerwca/lipca będzie na kwarcu  🏇 💃 podobno (info od dyr. Ds. Sportu) bedą tez ZR od L klasy :-)
Dramka, to pewna informacja?
majeczka   Galopem przez życie!
10 maja 2012 21:54
Pewna, wysyłali to na maila ;( Wszyscy atakują Aromer ;P
Ooooo nie 🙁
Isabelle, to bym zaczęła od ustawień na foule, na przyjaznych odległościach, z drążkami, potem bez, wysokość wzrastająca, na końcu trochę podwyższany doublebarek - żeby konia rozskakać trochę. Dopiero później wskok-wyskok, i sam. Nie łączyłabym jednego z drugim, to zajęcie dla skoczków, w odpowiednim momencie treningu. I nigdy nie stawiać tylko 2 na wsok-wyskok, bo co zrobisz, gdy konik chopnie na raz a jeszcze wyrośnie przed nim jeszcze jedna przeszkoda - może się przyciąć. Trzymałabym się zasady: jak zabawa, to zabawa, lekko, łatwo, przyjemnie, a gdy konkretna praca (dupka) to praca.
Orientuje sie ktos czy na czerwcowych ZR w Starogardzie Gdańskim będzie licencyjny?
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
12 maja 2012 19:21
Bedzie. Jest w propozycjach🙂
Skakaliśmy dzisiaj i... Querido chyba miał jeden z najlepszych treningów w ciągu ostatnich 2 lat!
Skakał jak szalony, tak podstawiony na zadzie i z powerem. Niesamowite.
Chyba trening w Warce i wycisk dał mu do myślenia  😁
12 maja 2012 19:35
moje filmiki ze Starogardu się podobno wgrywają,będą bez cenzury 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się