sznurkersi - czyli natural w roznych odcieniach

u nas dziś był bardzo naturalny korytarz (skok wyskok-foule-skok) i Rude zrobiło mnie w ewidentne jajo.  nie sądziłam, że coś takiego się stanie. ostatnia przeszkoda to okser (około metrowy), wczesniej krzyżak i mała stacjonata (z 60-70, nie wiecej jak 80 cm), zrobione na ścianie. wcześniej trzy paliki od pastucha i linka poprowadzona po zewnętrznych stojakach, kończąca się na okserze-za okserem nie bylo już korytarza wygrodzonego. po kilku razach doszłyśmy do opisanych wysokosci, podprowadzenie do wlotu i koń sam wiedział co ma robić, nie zawracał, nie był specjalnie poganiany. i przy tej wysokości po przejsciu całego korytarza, koń dwie trzy foule po okserze zawrócił i pokonał sobie spontanicznie korytarz z drugiej strony :/

Zauważyłam, że mniejsza presja daje dużo lepsze rezultaty w jej przypadku. wganiana omijała korytarz, podprowadzona do wlotu i puszczona (ale kilka metrów wcześniej, wiec swobodnie mogła się wypiąć zadem i uciec) sama obierała kierunek i proponowała tempo.

z lonżą rozgrzewającą przed korytarzem było dość podobnie, im większa presja i bardziej "wyrazista" mowa ciała połączona z patrzeniem w oczy- większy wkurw i spięcie. odpuszczenie i wzrok skierowany na ziemię-rozluznienie większe. tylko mam wątpliwości, opcje są dwie, albo mogę wygrać na jej zasadach, albo odpuscic. efekt szybszy daje odpuszczenie presji. z trwałością efektu podobnie.

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
08 maja 2012 21:04
ty się wrotki lepiej przyznaj bez bicia ile lat ćwiczyłeś gry i zabawy naziemne oraz tańce na linie  👿

bo tak na oko to pewnie jesteś na 11 Levelu Peperoniego.
Cariotka - też bym tak chciała. Ale z trudem mi to przychodzi.
Natomiast przygladając się filmikowi Wrotki na wyszkolonym koniu w treningu stwierdzam, ze fakycznie...niepotzrebnie się przejmowałam🙂 Dzięki Wrotki, raz Ci sie zdazyło mnie niechcący podbudowac🙂 :kwiatek:
P.S. Oczywiście widzę różnice. Ale koń uwalony na przodzie, niedokraczający i sztywny tak samo.  🙇
Bardzo fajny film Wrotki ot i spadła magiczna kurtyna
sandakanowa   'Pracuj nad sobą, a z koniem się baw...'
08 maja 2012 21:22

takie preludium,wsiadłem po jeździe Ktośki,dlatego wytok został....jakość telefoniczna,bo to spontan 😁

brak scenariusza,brak pomysłu,brak próby generalnej  😉

to coś od siebie to skoki? mamy już zaliczone jak coś 😉 i jak tylko na jeździe trafi się ktoś chętny do nagrywania wstawię filmik 🙂
Nevada - lubię to😀
Magiczna kurtyna spadłaby z niejednego tutaj...🙂 Kurcze, nie mogę znaleźć tego filmiku Eli o którym juz mi tyle osób mówiło...

P.S. Isabelle - ja bym się cieszyła , że mam odpowiedzialnego konia który wie co robić. A skoro wie to być może denerwuje się jak wmawiasz jej, że nie wie i wywierasz większa presję niż to - według niej - konieczne? Ja tylko gdybam i to tylko dlatego, że miałam przyjemność poznać Rudą🙂 I wiem, że rzeczywiście jest delikatna.
Sama będziesz wiedziała na jakich warunkach z nią współpracować.
milenka_falbana,  czasem to jej "wiem lepiej" bywa irytujące. dziś się bardzo cieszyłam, że miałam ją na linie przerzuconej przez szyję, a nie uwiązana. Łukasz coś tam mył w opryskiwaczu pistoletem z myjki (:hurra🙂  i Rude zaczeło harczec i sie cofać. wtedy na nacisk zareagowałaby jeszcze większym spanikowaniem. pozwoliłam sie cofnąć póki chciała, postałam z nią, bez presji i za chwilę już przestał być pistolet przerażający.
08 maja 2012 21:38
przykro mi ale nie posiadam magicznego filmiku na cordeo (jeszcze) 
Isabelle - podobno "Rude to charrrakter"😀
Super, że pozwoliłas jej się cofnąć i oswoić. Na pewno zapunktowałaś w jej oczach :kwiatek: Następnym razem możesz spróbowac przybliżaniem i oddaleniem podejść bliżej stracha...

Tak swoją drogą apropos filmików tak sobie przypomniałam... Ostatnio oglądałam filmik z Honza Blaha, jak biega sobie po polu i przy nim kilka koników. Fajnie w sumie to wyglądało.
Pomyślałam sobie - ciekawe ile by mi zajęło nauczenie naszych koni w stajni takiego podążania za mną.

Branka akurat uznała, że ma mnie w dupie i sobie poszła jeść siano, ale dwa inne ogony po 10 min chodziły jeden przy moim lewym ramieniu, drugim przy prawym - stęp, kłus, zwroty, cofanie, wszystko co chciałam. Się uśmiałam, że nic tylko nagrać film instruktażowy i zbijać na tym kasę  😁 

Ponownie mnie rozbawiło to jak się ludziom wmawia, że trzeba lat i jakiś różnych dziwnych etapów by się normalnie dogadać z koniem. albo by się chciał z człowiekiem bawić luzem, jednocześnie nie włażąc mu na głowę. Te u mnie w stajni znają mnie tylko z tego, że czasem je schowam lub puszczę na padok i strugam im kopyta, tak poza tym nie mam z nimi żadnego kontaktu. A można z nimi zrobić wszystko to co jest traktowane jak wielki wyczyn w różnych naturalnych szkołach...
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
08 maja 2012 21:45
Pomyślałam sobie - ciekawe ile by mi zajęło nauczenie naszych koni w stajni takiego podążania za mną.

Mój roczniak w tej chwili robi to tak, jakby sam był synem Honzy  🤣 Ciężko jest go zmusić do tego, żeby przestał za mną łazić, zresztą nie tylko za mną, bo głąb lata za każdym kogo zobaczy.
[quote author=milenka_falbana link=topic=5.msg1396206#msg1396206 date=1336507946]
P.S. Oczywiście widzę różnice. Ale koń uwalony na przodzie, niedokraczający i sztywny tak samo.  🙇
[/quote]napisz jeszcze,że dokładnie tak samo kulawy jak twój koń 😁...a to niedokraczanie to w której sekundzie? 😎
to coś od siebie to skoki? mamy już zaliczone jak coś 😉 i jak tylko na jeździe trafi się ktoś chętny do nagrywania wstawię filmik 🙂
powiedzmy że skoki, ale to dzisiaj to naprawdę gruby spontan,bez scenariusza i przygotowania.w sumie nawet trochę nie fair wobec konia, bo był już po pracy i ciężko się zdziwił.
największy problem, to się w te sznurki nie zaplątać, a najwieksza korzyśc, że zobaczyłem sie na filmie...i  obowiązuje mnie od jutra ścisła dieta 👀
tu ktoś szczuplejszy, żeby nie było 😉
😀 Tak, chyba rzeczywiście kulawy tak samo! 😀
Dzięki za poprawienie humoru :kwiatek:
uprzejmie prosze zwolennikow klasyki o przeniesienie sie do watku o kontrowersjach sznurkowych i pozwolenie naturalsom na tworzenie sobie radosnego KAWN.
przykro mi ale nie posiadam magicznego filmiku na cordeo (jeszcze) 
to może wklej milence ten filmik z N co procent dobry wykręciłaś...co prawda na wędzidle, ale ona pewnie też umie tak samo 😁
[quote author=milenka_falbana link=topic=5.msg1396290#msg1396290 date=1336510515]
😀 Tak, chyba rzeczywiście kulawy tak samo! 😀
Dzięki za poprawienie humoru :kwiatek:
[/quote]do usług...lekarze nie mogą pomóc, to pozostają znajomi z forum :kwiatek:
ps lekarze, to nie tylko okulista 😁
PPS Czcigodny Moderatorze, czy z racji jazdy na śnurku, mam prawo tu już przebywać? 😎
PPS Czcigodny Moderatorze, czy z racji jazdy na śnurku, mam prawo tu już przebywać? 😎

eee... wrotki, ale po co Ci to potrzebne?
nie rozumiem pytania...chyba jest niegramatyczne 🤔
Jak to po co? W wątku o kontrowersjach trole przestały być karmione to przyszły się popaść tutaj 🙂
09 maja 2012 07:58
[quote author=milenka_falbana link=topic=5.msg1396230#msg1396230 date=1336509027]
Nevada - lubię to😀
Magiczna kurtyna spadłaby z niejednego tutaj...🙂 Kurcze, nie mogę znaleźć tego filmiku Eli o którym juz mi tyle osób mówiło...

[/quote]

tak jak pisałam, filmiku na cordeo nie mam ale za to mam na wędzidełku.

W filmiku jest końkurs N-6 i takie elementy tam występują: kłus zebrany, zatrzymanie, wolta 10 m, łopatka, kłus  dodany po przekątnej, zatrzymanie z kłusa, cofnięcie 3-4 kroki, stęp pośredni, stęp swobodny po przekątnej, zagalopowanie ze stępa zebranego, serpentyna o 3 łukach w galopie zebranym więc 1 łuk w kontrgalopie, wolty 10 m, dodania w galopie na długiej ścianie, wolta 20 m z oddaniem wodzy wew. na 3- 4 foule. Ocena to 62,9%

Ela możesz się przenieść z tym do wątku o rekreantach, albo do puchnących z dumy? Nie wiem po co ciągniesz tego offtopa...
09 maja 2012 11:14
ale jaki off top. Przecież to Milenka chciała obejrzeć mój filmik, zapewne po to żeby zobaczyć jak jeździ nie-naturalny jeździec  REKREACYJNY  i porównać do swoich osiągnięć uzyskanych drogą naturalną -  to więc i go wkleiłam.

duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
09 maja 2012 11:39
że zobaczyłem sie na filmie...i  obowiązuje mnie od jutra ścisła dieta oczy2

trza było nie pożreć tylu śnurkowców i szczypiorków 😂 😁
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] off
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
09 maja 2012 11:51
czy ty katija masz dobrze w głowie?? ręce opadają  😵 napisać nic nie można bo tobie się nie podoba...władza ci dziewczyno padła na mózg??
jako mod jesteś naprawdę do niczego, bo zwyczajnie nadużywasz swojej funkcji 😎

twoje ostrzezenie nie ma nic wspolnego z tym co mi sie podoba. prosilam o zakonczenie offa w tym watku.
Mnie się zawsze zdawało, że ideą "kącików" jest zostawienie spokojnego miejsca dla rozmów zwolenników kącika.
A właśnie za "kącik" ten wątek uważam.
Taką mam w głowie zasadę. Taki ład tego forum. Zwolennicy nie wyłażą przeciwnicy zostawiają taką strefę w spokoju.
Traktowałam to jako fragment etykiety na forum.
I w moim rozumieniu Katija tego ładu pilnuje.
Jest przecież: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,11961.0.html
Oczywiście OT.
to żeby skończyć off-topa -  filmik jak fajnie to może wygladać:

Karen niedługo będzie w Polsce (jest kurs z nią w Celbancie) - na dodatek to przemiła, nietuzinkowa osoba o ogromnym poczuciu humoru  - miło z nią przebywac i miło się od niej uczyć  :kwiatek:
09 maja 2012 12:53

spoko wygląda ładnie. Tyle że Karen całe swoje życie dresażowo przejeździła, koń też szkolony najnormalniej w świecie i na wędzidle.

spoko wygląda ładnie. Tyle że Karen całe swoje życie dresażowo przejeździła, koń też szkolony najnormalniej w świecie i na wędzidle.

nie ma nic złego w jeździe na wędzidle i w dresażu - naprawdę, Elu  :kwiatek:

Monty  -  to ciekawy przypadek - bo do Karen trafił jako  'szalony lipicaner'  😍 - także to najnormalniejsze szkolenie to akurat u Montiego nie przebiegało tak najnormalniej  😁
Mnie się zawsze zdawało, że ideą "kącików" jest zostawienie spokojnego miejsca dla rozmów zwolenników kącika.
A właśnie za "kącik" ten wątek uważam.
Taką mam w głowie zasadę. Taki ład tego forum. Zwolennicy nie wyłażą przeciwnicy zostawiają taką strefę w spokoju.
Traktowałam to jako fragment etykiety na forum.
I w moim rozumieniu Katija tego ładu pilnuje.
Jest przecież: http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,11961.0.html
Oczywiście OT.

I racja !!!
U mnie czasu na pisanie prawie nie ma , ale trochę poczytuję i chciałabym w spokoju poczytać na temat , a tu tylko trolowanie . Uważam , że katija zbyt późno i zbyt uprzejmie zareagowała . Karać troli dobitnie proszę !
dyskusja zostala przeniesiona do odpowiedniego watku. prosze o kontynuowanie jej tam. wszystkie osoby (wszystkie) ciagnace offa dostana wypowiedz moderowana.
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
10 maja 2012 22:47
a my się dzisiaj pierwszy raz lonżowaliśmy  😅
konio był mega grzeczny, przypomnieliśmy sobie ustępowania, cofanie i "podaj łapę" ( po zeszłotygodniowej rozrubie jaką zrobił kowalowi aż mi głupio..  😡 ) i tylko carrot mi się ciąglę plątał...  😡

jestem bardzo zadowolona bo wszystko to do tej pory ćwiczyliśmy w stajni na korytarzu i to raptem kilka razy  👀
pancia jest dumna ze swojego synka  😅

no i chcę się z młodym zabrać za 7 gier 🙂 muszę tylko dobrze zorganizować niańki żeby mieć wolne ręce i umysł 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się