Konie zimnokrwiste i pogrubiane

Pytanie do jeźdźców w pełni zimnokrwistych - czy u Was także poprawnie założone siodło wymusza teoretycznie nieprawidłowe ułożenie popręgu (tzn. mniej niż na szerokość dłoni "za nóżką", jak mnie uczono)? Czy to tylko efekt jazdy na zapasionym koniu (otłuszczony kłąb, mało ruchu), czy także budowy zimniorka - ogólnie większe gabaryty i mocno poszerzający się brzusio tuż za nogami? Nie zdarzyło mi się nigdy obtarcie, więc nurtuje mnie to wyłącznie z ciekawości. Może jednak koniowi jakoś to przeszkadza?
Rysia, na to też jest sposób, profilowane popręgi 🙂
I odchudzenie grubasa  😀
Wiszący brzuch to nie kwestia tłuszczu tylko mięśni pleców lub ich braku.
Ale oczywiście jestem 500% za odchudzaniem 🙂
Mówię o odchudzeniu kulki niekoniecznie przez radykalną zmianę diety, a 'rozkulanie' 😉
a my w majówkę zgubiliśmy parę zbędnych kilogramów na rajdzie 😉 wyjazd 28 kwietnia - powrót 6 maja
jedno zdjęcie gdzieś z trasy

kolejne ostatniego dnia /pierwszy i ostatni dzień jechałam sama - tu odprowadzała mnie kawałeczek pieszo aien, co bym się nie zgubiła bo mostek którym zwykle przejeżdżam się zawalił, a tamtejszych terenów raczej nie znam za dobrze/

i reszta już n swoim podwórku 😉

Udana majówka, any!  🙂  🏇
🤬 za takie ułożenie siodła na ziemi!
any ile km na oko przejechałaś?  😉
Rysia nie bij, nie bij 🙂 spieszyłam się rozsiodłując konia, bo zaraz musiałam się zbierać i jechać do akademika, a że koń nie uwiązany to położyłam je na chwilę pod pastuchem 🙂 dopiero po zdjęciu ogłowia, wylaniu wody z kasterki/bo brudna jak nie wiem co, a i koń zgrzany trochę bo straszyli nas burzą xD/ i odtroczeniu sakw mogłam je zanieść na właściwe miejsce 🙂

Być. na oko będzie jakieś 300km 🙂
To tak jakbym przejechała do pracy 10 razy czyli ładny odcinek pokonałaś.  😉
300 km  🏇 - zazdroszczę 🙂😉)
Wystarczy, że położysz przednim łękiem do ziemi, pionowo. Zdrowiej tak, niż żeby się terlica rozlazła.
aien   wędrowiec
08 maja 2012 11:19
any jest małpą :P nawet nie wspomniała, że byliśmy we czwórkę. Jej zimniok, moja pogrubiona i dwa małopolaczki. Any ma dalej więc nastukała te 300km, ja zrobiłam 220. Żeby już nie zaśmiecać forum fotami, wstawiam link do galerii ze zdjęciami:

http://wschodnigosciniec.wordpress.com/2012/05/06/konny-rajd-majowy/

Odwiedziłyśmy ekstra stajnię 4km od Kazimierza Dolnego - Dwór w Wylągach. Kto nie był - niech odwiedzi, szczerze polecam!
any jest małpą :P nawet nie wspomniała, że byliśmy we czwórkę. Jej zimniok, moja pogrubiona i dwa małopolaczki.

oj od razu małpą... nie wspomniałam bo: 1) temat o zimnokrwistych, a Borys jako jedyny pełny zimniak był 🙂 2) jeszcze by mi się oberwało za wstawianie zdjęć z kimś innym niż ja sama czy cuś
co do Wylągów - również polecam 😉 cudowne miejsce, aż szkoda było stamtąd wyjeżdżać

Ps: a Wagar nie jest sp?
aien any Znam Wylągi, doskonali ludzie 🙂 Jak tylko tam jestem to słyszę, że mam się do nich przeprowadzić 🙂 Tylko troszkę mi za daleko:P Poznałyście Basię?
Klacz Dumka, którą prezentowałam na czempionacie koni zimnokrwistych w Bogusławicach 😉  3 miejsce w stawce klaczy licencjonowanych, miała szansę na 1 lecz gruda popsuła nam plany  🙁

http://ozhk-lodz.pl/new/Galerie/ZimnBog12/original/DSC_0923.html
aien   wędrowiec
08 maja 2012 16:30
any Wagar jest NN 🙂

Diadula Basię? Ich instruktorka?
aien Tak, instruktorka.
any, super figura konia, no no!

dziękuję dziękuję 😉 troszkę brzuszek wciągnął - teraz jeszcze to utrzymać i będzie super 🙂
[quote author=Burza link=topic=4119.msg1396334#msg1396334 date=1336512593]

dziękuję dziękuję 😉 troszkę brzuszek wciągnął - teraz jeszcze to utrzymać i będzie super 🙂
[/quote]

any, damy rade! 😀
any - zazdroszczę samotnych wyjazdów w teren!  🙂

Atlanta pozdrawia forumowiczów.
kittajka   yellow power
10 maja 2012 10:00
glanek, Atlanta jest przepięknie umaszczona 😍
A jak już jesteśmy przy tarantach, to mojej zaczęły wyłazić kropki i hreczka 😵
glanek zamawiam u Ciebie w przyszłości źrebaka 😉 Cudowna  💘
glanek ale dalmatyńczyk  😀

po raz kolejny Edek 🙂 (wybaczcie jakość)
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] wszystkie zdjecia gigantyczne.
.
Edy, zmień wielkość zdjęć
Klacz Dumka, którą prezentowałam na czempionacie koni zimnokrwistych w Bogusławicach 😉  3 miejsce w stawce klaczy licencjonowanych, miała szansę na 1 lecz gruda popsuła nam plany  🙁

http://ozhk-lodz.pl/new/Galerie/ZimnBog12/original/DSC_0923.html

widziałam Cię na tym czempionacie : )
glanek, a jakim ogierem była kryta? Jak urodzi wam się klaczka kopia mamy jeżeli nic się nie zmieni  to za półtora roku przejadę się po nią 😉 Ps.: A daleko od Szczecina ją mają 😉 ?
Ostatnio narzekałem, że wasze konie takie ładne, a Alga ma jeszcze brzydkie liniejące zimowe futro...
Więc 😀 już jest na letniaka i błyszcząca:
.
Dawno nas tu nie było, a że mam coś wrzucić dzęiki Mecikowi  :kwiatek:
to się pochwalę Kluskiem na wakacjach  😂
jak widać nieróbstwo mu służy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się