Derki

jumpgirl-no super, zjadło mi posta  😁
pisałam, ze Ci którzy mają pisali ze przemaka  😉
jumpgirl - ta derka jest fajna, cieplutka i super - forumowa Repka taką kupiła rok temu dla swojej kobyłki, ale ona nie nadaje się na padok - tzn wszystko super jak nie pada, a wody na padoku brak, ale ona przemaka bez większego problemu, a wypełniona jest pierzem - bałabym się w tym konia puszczać na padok, szkoda i konia i derki... to jest typowo stajenna derka.
Proszę o poradę, którą półderkę wybrać:
polar

czy teflon z polarem

Koń niegolony, ale mróz i chcę też siebie okryć - nie mam hali. Zaznaczam, że nie na ostre galopady, ale spacer po lesie , troche polami ...
azbuka- lepiej z teflonem- w końcu nie przmaka  😉
margaritka w sumie jeśli koń w stajni stoi w derce to logicznie powinien i na padoku w derce być...a może nawet tym bardziej?  🙄

chwycił mrozek i sypią się posty,że derka na już potrzebna itd... ciekawa jestem ile z tych koni naprawdę potrzebuje wstawienia w derkę a ile jest wstawianych bo koleżanki i ludzie na forum swoje konie w derki ubierają..

mój wciąż w polar lub dwuwarstwową podszytą polarem jak jest MOKRY i rozgrzany po jeździe - na osuszenie i czas ochłonięcia  w trakcie długiego stępowania i po nim, w boksie - a potem bez dery , czy to w stajni czy na padoku... a stajnia nie jest najcieplejsza mimo, iż nie angielska.. przy obecnych -20 zamarza  woda w  wiadrach

i koń na marznącego nie wyglądał nijak, padokowany jak zawsze, do zmroku
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
05 stycznia 2009 22:07
Mój łysol za to dzisiaj dostał polarek pod zimówkę. Brr, paskudna pogoda.
a ja zamówiłam tę derkę - jakoś uspokoiłam swoje sumienie
koń stoi w zimnym boksie do tego górne drzwi cały czas ma otwarte
ma taki charakterek ze jak tylko zje śniadanie obiad czy kolacje to od razu wali noga w drzwi aby wypuścić na padok a jak stukanie nie pomoże to są barany kwiki i inne cuda
a dzisiaj wieczorem "mowię" chodź na padok a ona yy
ale i tak wyciągnęłam a ta w te pędy nawrotka i do boksu
wiec wnioskuje ze jej za przyjemnie nie jest
efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
05 stycznia 2009 22:28
Ritkowi dziś na hali zamarzła piana na wąsach i strasznie się wkurzał :/
U nas w naszej części stajni jest ciepło więc koń, mimo że golony stoi w derce z wypełnieniem 230, jak włożyłam na niego 300 to był zgrzany 🙁

Proszę o poradę, którą półderkę wybrać:
polar

czy teflon z polarem

Koń niegolony, ale mróz i chcę też siebie okryć - nie mam hali. Zaznaczam, że nie na ostre galopady, ale spacer po lesie , troche polami ...

Azbuka bierz teflon! O wiele bardziej funkcjonalna w Twoim przypadku bo polar nasiąknie Ci wodą jak np. będzie śnieżyć. 🙂
2😲 dla teflonu, decyzja prawie podjęta. Może jeszcze sie ktoś wypowie? 👀
Jaki kolor na kasztana: granatowy czy bordowy?? 🤔
opolanka   psychologiem przez przeszkody
05 stycznia 2009 22:35
bordowy 😀
05 stycznia 2009 22:37
ale zależy jaki odcień kasztana, jak taki czerwonawy  to zdecydowanie granat 🙂 ciemniejszy odcień - bierz bordo 🙂

... ale jestem nieobiektywna bo mam uraz do kasztanów w bordo...  😁
Taki kasztan, a derka bordo czy granat?
05 stycznia 2009 22:50
hmm ładnie by było w granacie, bardziej elegancko chyba, ale w sumie najważniejsze to: zobacz ile masz i jakich czapraków / względnie bryczesów - czyli tego co się będzie musiało najczęsciej pojawiać w zestawie  😎 i dobierz kolorek albo derki albo lamóweczki  😜
Ups! Niestety wszystko pasuje do granatowego i bordowego  🙄 ach co za pech  😡
05 stycznia 2009 23:08
😁 😁 😁 😁

ja bym na pewno brała granat w tym przypadku 🙂  🏇 bo uwielbiam rude w granacie i butelkowej lub oliwkowej zieleni chyba najbardziej 🙂

a dzisiaj wieczorem "mowię" chodź na padok a ona yy
ale i tak wyciągnęłam a ta w te pędy nawrotka i do boksu
wiec wnioskuje ze jej za przyjemnie nie jest

moje wczoraj o 15 wystawiły jęzory i nie chciały dac sie złapac
a ja piszczałam ze zimno i ze są głupie małpy;]
moim do południa tez się podobało - brykały i się cieszyły ze łażą po padoku w taki piękny dzień bo słoneczko świeciło ale już wieczorem orchidea nie miała ochoty na wietrzenie futra.
bo po ciemku wilcy są, jak mozesz nie wiedziec! 🤔wirek:
P.S. Wilcy nie wilki 😁
Weniutka juz dostała na grzbiet 300g
Ja mojego parę dni temu też w 300g zapakowałam, ale zaczynam poważnie myśleć nad 400g.... Przy tych temperaturach jak stoi pół dnia na padoku to chyba nie byłby zły pomysł  🙄

Na razie ma softshella

a ktoś mi powie jak to możliwe ze  koń zdjął derkę
ani pasy pod brzuchem nie porwane ani zapięcie z przodu a derka na ziemi
tylko kawałek materiału na dupie wydarty prawdopodobnie zębami
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
06 stycznia 2009 10:11
k_cian gdyby stala w glownej stajni nawet bym sie nie zastanawiala ale stoi w tej zimnej gdzie temperatura w ogole sie nie rozni od tej na podworku tylko ze nie wieje
kpik   kpik bo kpi?
06 stycznia 2009 10:48
czy ktoś używał spoiwa do naprawy derek?
http://sklep.horses.pl/product-pol-2110-Stormsure-spoiwo-do-naprawy-derek.html

działa to czy się przepłaca jako rzecz "końską" i zwykła ośmiorniczka sobie z tym lepiej poradzi? ogolnie czym naprawiacie derki? mam rozdarcie którego zaszyć się raczej nie da - chcę skleić - co polecacie?

margaritka, wiem, ale do Ciebie skierowana była pierwsza część 😉 jeśli w stajni wstawiasz w derce, czy nie logiczne że tym bardziej na padok powinna coś mieć?
k_cian niekoniecznie jeśli na padoku rusza się przemieszcza to ja uważam, że bezsensu na padok derka zwłaszcza, że koń nie derkowany, na noc to i owszem bo stoi nie ma mozliwości ruchu i w nocy jest zimniej, moje koniska ogolone stoją w derkach 210 i nie narzekają wychodzą w nich na padok i cały czas ciepłe, co prawda stajnia ciepła, a na padok na góra 2 godziny
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
06 stycznia 2009 12:26
nie, nie logiczne bo w nocy jest -26 a w dzien -10 i tak jak justyna pisze kon na wybiegu sie rusza a w boksie stoi 😉 uwierz mi wiem co robie😉
06 stycznia 2009 12:53
Moja kobyła (której notabene już nie mam), też stała w takim systemie. Niegolona, na noc pakowana była w derkę (bez wypełnienia), bo jak pokazało doświadczenie, o wiele swobodniej i lepiej chodziła jak stała w nocy w derce (dobrze to wpływało na jej mięśnie, czasem jeszcze miała wcierkę w plecki, zad). Z treningu często schodziła mokra (a zwykle kończyły się one wieczorem), więc schła w polarze, potem na noc miała derkę bawełnianą, rano zdejmowaną jak zaczynał się ruch w stajni i karmienia, no i za jakiś czas wychodziła na padok. Itede.. długo się zastanawialam czy dobrze robię, ale była widoczna zmiana w motoryce ruchu, podczas "zimna", po przyjęciu takiego harmonogramu dnia 😉
tyle że bardzo ruchliwe konie na padoku mogą się zgrzać podczas charców a w tym momencie to niezbyt fajna sprawa

ale nie wiem, taka tylko myśl mi przyszła teraz do głowy 😉
a z 2 strony w stajni jak stoi w nocy to wszystkie konie 'chuchają' i ogrzewają pomieszczenia.
06 stycznia 2009 13:24
stąd były moje wątpliwości, ale koń mi najlepiej pokazał że nieuzasadnione. Ale każdy przypadek jest inny. 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się