Młode Konie

Dzionka, ja jestem zachwycona Panią Anią. Potrafi dać w kość, jest też bardzo wymagająca, ale wczoraj po treningu nie umiałam przestać się cieszyć 😀
armara , podpinam się pod prośbę subaru o zdjęcia Juniora 🙂

Zdjęcia z wczoraj:

Ruda77, No, zdjęcia eleganckie (i jak Ty elegancko wyglądasz! ) 🙂

subaru2009, Wyraz pyska to mu się od małego nie zmienia. 🙂 a jak tam ogierros? Chodzi? 🙂

Być., Dziękuję. :kwiatek: (btw, co tak siedzisz cicho i nie pokazujesz siwej? 🙂 )
Znajomy odkrył nową rasę w Bondziu -> od teraz Bondzio jest AQH  😂

Powstał plan, misterny plan co do Bondzia....czas zakupić popręg 60cm  😀iabeł:
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
07 maja 2012 13:36
krysiex213 deptanie trawników się szykuje ?  😁

Sankaritarina i oby mu tak zostało ! 🙂 A młody pracuje, dzisiaj wolne, bo miałam jechać po pracy od razu, ale koleżanka poprosiła o pomoc w chemii, a na 18 z kolei jadę ja się ćwiczyć  😁 za to jutro będziem pracować  🏇
galopada_   małoPolskie ;)
07 maja 2012 17:03
byłam na Jurku w terenie  💃 kolejny albolutnie nie bojący się niczego młodziak  😍
Ruda77
Ale fajnie Młody wygląda. Przybrał tu i ówdzie (szyja i zad  :kocham🙂 i prezentuje się znakomicie 🙂 Jak tam po konsultacjach, jak młody chyba fajnie wypadł, co ?

Byłam dziś u Juniora, ale pogoda totalnie nie dopisała 🙁 Mam tylko kilka zdjęć. W każdym razie Młody jak zwykle tryska energią, powoli krystalizuje nam się plan co do niego. Jest bardzo źrebięcy i z tego względu najprawdopdobniej nie pójdzie na ZT 😉
jak on jest źrebięcy to mój chyba się jeszcze nie urodził  😂
armara , bardzo mi się podoba jak Junior skacze 😍 
Młody wypadł dobrze. Usłyszałam, że praca idzie w dobrym kierunku  🙂. Muszę z nim pracować bardzo powoli, bo przy jednym ćwiczeniu pokazał na co go stać i wspioł się i z nim się na siłę nigdzie nie dojdzie. Muszę też przestać mu pomagać i ma się sam nieść, bo jak zaczniemy piaffy to nie uniosę go (to jest dla mnie duży komplement, że Pani Piasecka widzi szansę, że będziemy piaffować :hihi🙂. Powiedziała też, że podziwia jego galop, bo jest bardzo elastyczny, ma długą fulę, bardzo prawdziwy ten galop jest i widzi jaki będzię jak się ujeździ  😀. Jestem tak naładowana dobrą energią po tych konsultacjach, że praktycznie unoszę się nad ziemią 😜 Teraz tylko trenować, trenować i jeszcze raz trenować żeby nie rozczarować Pani Ani jak będzie za miesiąc. Za 2 tygodnie mamy pierwsze zawody 😉
Ruda77, zdaj relację z zawodów 😉
Fajne konisko 🙂
Bischa   TAFC Polska :)
07 maja 2012 17:40
caroline12, po jakich siwy rodzicach?
Perlica
Jest. Z boku tego nie widać 😉
Ruda77
Muszę przyznać, że galop i skoki to jego żywioł 🙂
Cieszę się, że Młody tak fajnie wypadł, na zdjęciach prezentuje się mega 🙂 Mam nadzieję, ze dalsza współpraca będzie równie owocna - zycze tych wspólnych piaffów 🙂
zalezy o jak młode konie Wam chodzi 😀 tu jest otylka. ur.02.05.2005r.. ; )
Sankaritarina nie pokazuje jej po a) nie mam naprawdę dobrych fot, po b) kabel od aparatu zgubiłam  😵 i po c) zdjęcia telefonem są takiej jakości, że wolę sobie odpuścić. Jednakże jak znajdę kabel to pokaże Ci siwą ze spacerku w ręku.  😉

Ja dziś pochwalę swego konia, albowiem panna załapała "hamulce". Jednak linka wokół szyi działa cuda i bardziej nasila bodziec, dziecko się stara.  😀
Czy młody, zajeżdżany koń może być lonżowany codziennie,a wsiadany co drugi dzień?
Co jest bardziej obciążające psycho-fizycznie: lonża czy lekkie jazdy?
Azbuka a ile kon ma?

Moj 3 latek pracuje tylko trzy razy w tygodniu. Przed jazda zwykle lonza z wypieciem  na rozluznienie, potem wsiadam. Z dwa razy w miesiacu skoki w korytarzu.
FirstLight, ma 3 lata.
Póki co jej zajeżdżanie wygląda tak, że ona codziennie jest lonżowana, a dodatkowo co drugi dzień dziewczyna na nią wsiada. Co drugi dzień, bo stwierdzono, że codzienna jazda na niej zniechęci ją.
Ja się boję o stawy tego konia, że za dużo tego lonżowania. Niby po to, żeby była spokojna podczas wsiadania  🤔 Narazie ogólnie w pracy jest bardzo spokojna i grzeczna, brykańska jeszcze nie było ani jednego, może jeszcze nie  😉
Pod siodłem narazie stępują i trochę kłusują.
Azbuka, Fizycznie lonża. Psychicznie... to zawsze zbyt szybki i zbyt wymagający trening. Ja bym tam rzadziej niż codziennie lonżowała. I nie dłużej niż 20-30 minut. Młodemu nawet z 15 minut wystarczy. I występowanie w ręku, o. 🙂 Luźne jazdy to lepszy pomysł. Luźne jazdy w terenie to też świetny pomysł.

Być., A tam spacer, z jazdy coś pokaż. 🙂 Bo już wsiadałaś, nie? Czy źle mi się kojarzy?

armara, Ja się tam nie znam, ale po tym zdjęciu ze skoków nawet to mam wrażenie, że on jest taki... delikatny.... jak młoda baletnica. Pysk ma taki bardzo "młodzieńczy". W sumie dobry plan, może potrzebuje więcej czasu, żeby zmężnieć. 🙂

Caroline12, Nie mów nawet o wąskiej klacie... Nie powinnam swojego konia w ogóle z przodu fotografować, bo wygląda wówczas jak źrebak, podczas gdy aż tak źle z nim nie jest. 🙂
Azbuka moim zdaniem zdecydowanie za duzo lonzy. Moj Libek nie nalezy do koni, ktore trzeba pchac, jest wrazliwy na pomoce i energicznie idzie do przodu, a nie katuje go codzienna praca z obawy przed brykaniem. Z drugiej tez strony nie pracuje z zegarkiem w reku 12 czy 15 min. Chodzi tyle ile potrzeba w danym momencie, jesli chce dluzej pogalopowac to go na sile nie zatrzymuje. No i staram sie, by byla to konkretna praca, glownie nad rozluznieniem, a nie tylko wozenie sie stepem.
Sankaritarina wsiadałam już, wsiadałam. Wczoraj również i poprawiła nam się strona lewa, ale nadal jest na nią bardzo sztywna. Wałkujemy zakręty i stawanie, bo jak wcześniej pisałam, konik nie ma hamulców, ale od wczoraj jest nadzieja, że wreszcie sobie je zaprogramowała.  😀

Azbuka, żeby nie skłamać, lonżuje 2 razy w tygodniu, wsiadam góra 2 razy w tygodniu. Reszta to prace z ziemi bądź zasłużone wolne. Nam to w zupełności NA RAZIE wystarczy. Planuje za jakiś czas trochę dodać więcej takich sesji.
08 maja 2012 14:04
Pełnia szczęścia i zaangażowania kucyka w pracę  😁

armara Junior mały miszcz !  🏇  😍
Ruda77 jestem pod wrażeniem tego jak szybko Absolut się rozwija 🙂 Dorastanie dorastaniem, ale chłopak nieźle pakuje biorąc pod uwagę wcześniejsze foty 🙂
08 maja 2012 19:43
dzisiaj puszczaliśmy młodziaki w korytarzu  💃

Wojenka   on the desert you can't remember your name
08 maja 2012 20:01
armara, Juniorrro przystojny młodzieniec  😍
08 maja 2012 20:07
i mniej młoda młoda  😁

a na koniec niespodzianeczka  😁 skacze z (jak to określiła moja koleżanka) palcem w dupie takie wagoniki 😁 jeszcze dzisiaj wrzucę filmiki na yt

sei   . let's grow old together & die at the same time .
08 maja 2012 20:12
Azbuka, codzienna lonża nie musi być zła. zależy jak ona wygląda. niech biorą kobyłkę na 15-20 ale konkret pracy. w tym sensie, że na przykład dużo przejść. oswajanie jej z komendami głosowymi. rozluźnienie i posłuszeństwo, a nie galopowanie 20 kółek, żeby koń był grzeczniejszy pod siodłem - to do niczego nie prowadzi 😉
pokaż więcej młodej!

armara, junior... no sama wiesz. nie będę się powtarzać  😍 na niektórych zdjęciach naprawdę przyjemnie wygląda w skoku. jak się obskacze to już w ogóle będzie cud miód 🙂 jak nie ZT to szykujecie go na przyszły rok na MPMK?
Demonowa, dziękuję  :kwiatek:
Dla przypomnienia Abso z kwietnia zeszłego roku:
Azbuka, codzienna lonża nie musi być zła. zależy jak ona wygląda. niech biorą kobyłkę na 15-20 ale konkret pracy. w tym sensie, że na przykład dużo przejść. oswajanie jej z komendami głosowymi. rozluźnienie i posłuszeństwo, a nie galopowanie 20 kółek, żeby koń był grzeczniejszy pod siodłem - to do niczego nie prowadzi 😉
pokaż więcej młodej!

Uspokoiłaś mnie. Pracują nad przejściami, komendami i możliwe, że nad rozluźnieniem  😉 Nie ganiają aż piana wyjdzie.
A czy koń na lonży musi być na kontakcie? W sensie działania lonżą jak wodzami, wiecie o co chodzi ;-) ?

Młodą pokażę, jak będę mieć chwilę na pokadrowanie zdjęć  😉
08 maja 2012 21:46
Jakie macie popręgi dla swoich młodziaków ? z gumami czy bez ? Chciałam kupić teraz z gumami, bo po zmianie siodła mogę zapomnieć o użytkowaniu mojego popręgu bez gum, bo jes zdecydowanie za krótki , ale znajoma odradziła. Jak u Was jest ?
Mam z gumami i jest o niebo lepszy w zapinaniu niż bez gum  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się