Wybór kierunku studiów

Wow, na prawdę miło słyszeć co piszecie dziewczyny n.t psychologii. Gdy ja miałam na to fazę, to wszyscy mi mówili, że mało który psycholog pracuje w zawodzie. 😉

A ja chyba godzę się z tą hipo. Dojrzałam już do tego, aby na pytanie "Gdzie się wybierasz na studia?", odpowiadać "Na Hipologię" 🙂 Wcześniej nie mogło mi to przejść przez gardło.

Moja znajoma studiowała psychologie i pracuje w MOPsie.. A wiadomo tam mało zarabia
a czy ktos moze był na uniwersytecie przyrodniczym w lublinie na zootechnice i później specjalnosci hodowla koni i jeździectwo??  :kwiatek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
10 kwietnia 2012 13:21
Opolanka, ooo, u mnie od pierwszego roku przez kolejne 5 lat masz od razu specjalizację (tak np ja studiuję psychologię, specjalizacja-neurokognitywistyka) oprócz tego przez 5 lat można zrobić tzw"male specjalności". Wszystko ma potem adnotację na dyplomie i od pierwszego roku jest jest wyraźna różnica w programie różnych specjalizacji na psychologii u nas. Specjalizację wybieramu jeszcze przed rozpoczęciem studiów.

ja też miałam "specjalizację" na studiach, także nie jest dla mnie nowością to, co piszesz. Jednakże żeby być np. klinicystą z prawdziwego zdarzenia, nie nauczysz sie tego w trakcie studiów.
pony   inspired by pony
10 kwietnia 2012 18:32
A tak. Tutaj oczywiście się zgodze🙂
Kompletnie nie mam pojęcia na co ja chcę iść. Jedyne co wiem to to, że idę na UP w Poznaniu i że zdaję biologię rozszerzoną. Myślałam nad dietetyką, zootechniką, biotechnologią i turystyką. A możliwe, że za rok napisałabym maturę z chemii i próbowała na weterynarię. Byłoby o wiele łatwiej gdybym wiedziała czego chcę. 🙄
Lov   all my life is changin' every day.
10 kwietnia 2012 19:28
flygirl, szczerze, jeśli chcesz mieć szanse na pracę po studiach, to odpuść sobie zootechnikę. Chyba, że serio chcesz iść za rok na weterynarię, to wtedy się przydaje 😉
Żebym to ja wiedziała czy ja chcę serio tą weterynarię. Nie wiem czy wytrzymałabym psychicznie. No a z tą zootechniką to ja doskonale wiem, że ciężko po niej coś znaleźć. Mam jeszcze chwilę czasu. Mam nadzieję, że dowiem się czego chcę.
Idaczerwcowa, napisz do krysiex213, neruni, zuzz.
Ale teraz hodowli koni już nie ma.
Ja chyba coraz bardziej się przekonuje do inżynierii chemicznej i procesowej na PP. Czuję się o wiele pewniej w chemii niż w biologii, więc pewnie ją wybiorę jako przedmiot punktowany. Studiuje ktoś ten kierunek? Wydaje mi się, że jest dość przyszłościowy
idaczerwcowa  ja co prawda nie zootechnika ale to z mojego Wydziału, tutaj masz więcej informacji http://www.konie.up.lublin.pl/.

a ja planuję od października kolejne studia, chociaż nie wiem czy za stara na to już nie jestem  🤣
koola oo dzięki wielkie za link !  :kwiatek:
madmaddie   Życie to jednak strata jest
22 kwietnia 2012 17:53

a ja planuję od października kolejne studia, chociaż nie wiem czy za stara na to już nie jestem  🤣

mój wujek ma 40 lat a studiuje 😉
rumka   niezbadane są wyroki boskie
22 kwietnia 2012 18:03
A czy ktoś może mi powiedzieć czy ciężko dostać się na leśnictwo na UP w Lublinie i jak później z pracą ?
madmaddie czyli widać da się 😉 mi do 40 'troszkę' brakuje - pisałam półżartem półserio co nie zmienia faktu, że kolejne studia wydłużą mój czas od uniezależnienia się od rodziców 😉

rumka -  jeśli chodzi o pracę to zależy co chcesz później robić, bo leśnictwo samo w sobie to dość obszerny temat 😉 ale pewnie jak wszędzie duże zależy od posiadanego doświadczenia i szczęścia 😉
w Lublinie są to studia nowe, w tym roku był pierwszy rocznik, więc program nauczania pewnie jeszcze będzie modyfikowany.
Myślę, że z dostaniem nie będzie większego problemu

ja właśnie na leśnictwo się wybieram 🙂
Ja chyba jestem jakaś ułomna, bo nie mogę znaleźć albo nigdzie nie jest napisane. Ktoś wie jakie są progi na UP w Poznaniu na dietetykę, zootechnikę i weterynarię?
magija21   6 lat + vat :))
05 maja 2012 18:42
Pisałam to już w jednym wątku, ale zostałam skierowana tutaj  😉...

Najbardziej boję się, że do czasu matury zdążę wszystko zapomnieć (bio i chem) i nawet powtórka przed egzaminem nic nie da. Nie wiem już, jaką metodę uczenia sobie wybrać.. Na razie rozdrabniam materiał na kawałki (puki co jestem samoukiem jeśli o rozszerzeniu mowa, czekam na przepisanie do bio-chemu z humana), wszystko analizuję a mimo to mam wrażenie, że wszystko mi się pomiesza zaraz.

Do maturki jeszcze czasu mam sporo, ale jak zawsze martwię się na zapas. Chciałabym się dostać na SGGW-> weterynaria.. już dygam ze strachu.
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
05 maja 2012 21:57
magija21 o co pytasz?
Mamy jakiegoś re-voltowicza-architekta po polibudzie?
A może być kończący jeszcze studia II stopnia? 😉
Jasne, już skrobię pw 🙂
Jest tu ktoś, kto będzie chciał składać papiery na UP w Poznaniu? Potrzebuję pomocy z zarejestrowaniem się. Niby jest odnośnik do tegorocznej rejestracji, klikam na rejestracja/przypomnienie hasła, wpisuję dane, a on mi mówi, że nie znaleziono mnie w bazie. To jak ja mam się zarejestrować? 😵
flygirl widocznie jeszcze nie ruszyła rejestracja  😉
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
06 maja 2012 20:42
Gdzie nie wymagają aż takiej biochemii jak na UWM w Olsztynie na zootechnice?
06 maja 2012 20:50
Cholera. Nie mam zielonego pojęcia, na co pójdę, jak się znowu na weterynarię nie dostanę 😵 Zaczynam panikować...
Dementek, w Krk jest prosta.
Kto i gdzie na weterynarię w tym roku?  😉
olek no, mama mi uświadomiła, że obok jest migający baner, że rekrutacja rusza 1 czerwca. 😵
06 maja 2012 22:00
Ja się właśnie zastanawiam, czy składać gdzie się da, czy tylko do Poznania. Głównie o to toczę bój z ojcem :/
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
09 maja 2012 16:23
Dementek, w Krk jest prosta.

I nie ma egzaminu na koniec? Bo myślę nad rzuceniem studiowania...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się