Młode Konie

Jeszcze rok temu byl skarogniady 😉. Siwieje w oczach. Sporo już siwych włosków widać, na szczęście na zdjęciach jest to niewidoczne  😁. No ale niestety siweje w oczach, a mógłby już taki zostać 🙁
Przechodziłam swego czasu dokładnie to samo, także chciałam by moja siwa pozostała taka, a nie inna. A teraz nie mogę się doczekać, by była biała. Nie wiem, być może już się pogodziłam z tym faktem, chociaż na początku bardzo kręciłam nosem.
Ze wszystkim się da pogodzić, to też się przeżyje 😉. Może być i bialutki, oby się zdrowo chował  :kwiatek:
Ano, ważne by zdrowe było.

Siwa dziś postanowiła pokazać mi jak się wariuje w jej stylu i oczywiście nie obyło się bez dzikich galopad po padoku, aż stanęła w miejscu i nagle zad jej uciekł, patrzę, a ta jakaś "wygięta". Oczywiście wielce niezadowolona, pognała przed siebie i wyrzucała zad, co dwa kroki. Nie obyło się bez prezentacji: patrz, mam 50% araba! Po prostu jak tu jej nie kochać?
Averis   Czarny charakter
04 maja 2012 17:19
A mój koń się tak błyszczy, że podejrzewam, że gdy był mały to wpadł do kociołka z Show Sheenem.

Katharina   "Be patient and trust in the process"
04 maja 2012 20:17
Młody z dziś  😉

Lov   all my life is changin' every day.
04 maja 2012 20:40
Averis, nie ściemniaj, pewnie go wypaćkałaś wazeliną 😎
młody 🙂
kazik and kumple pozdrawia

Averis, rzeczywiście błyszczy.
Katharina jak młody zareagował na siodło?
Averis
Wycierasz go siodłem, ot co  😁 Fajnie Karsona widzieć  🏇
galopada
JW Wygląda świetnie, jak Ci się jeździ ? Dawaj fotki dziewczyn  💃
Averis, że niby Karselix...? 😉

Katharina, Fajny jest! Jacyś kupcy w ogóle byli, oglądali?
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
04 maja 2012 22:47
A my się dzisiaj bawiłyśmy na padoku bezwędzidłowym coś w stylu dr Cooka 🙂
05 maja 2012 06:52
Sankaritarina   :kwiatek: miło, że pytasz  😉 Ludzie dzwonią, ba nawet umawiają się na konkretny dzień i godz obejrzeć konia ale hmm nie docierają  😀 Powystawiam go jeszcze w ogłoszeniach, a jak nic  z tego  nie wyjdzie to zostanie u nas 🙂
galopada_   małoPolskie ;)
05 maja 2012 07:43
JW  😉 docieramy sie powoli  😁

05 maja 2012 08:01
galopada_ ale cudo... piekne konisko 🙂 😍
zabeczka17 i jaki finał jazdy? Moja nie toleruje tegoż ogłowia, tzn. nie podoba jej się nacisk za uszami (bardzo wrażliwa) jak i skrzyżowane linki pod pyskiem, co zazwyczaj owocowało dekoncentracją, brakiem chęci współpracy. Jazda jest dopiero na kantarze sznurkowym i chwalę, chwalę.

05 maja 2012 08:58
Być powiem Ci jest o niebo lepiej jak na wędzidle...a wynika to z tego że ja nie zawsze mam stabilną rękę- jestem w trakcie nauki stałego kontaktu. I aby z mordy młodego konia nie robić sajgonu stwierdziłam że spróbujemy  ,,porozmawiać" na tym wynalazku.
Z początku lala nie wiedziała co jest grane.. ale szybko skumała. I nawet nie miałą ochoty się ze mną kłócić.  Robiłyśmy różne cwiczenia- skręty, wolty, ósemki. Bardzo fajnie się tym steruje. Tylko pamiętałam aby po każdym sygnale jeśli  jej reakcja była odpowiednia- odpuszczać.Wtedy współpraca na tym ogłowiu idzie bardzo dobrze. Wczoraj nie musiałam miec nawet bacika w ręku. Wystarczyło tylko odpuszczać na zmianę z łydką. Efekty pojawiły się same.
Miła odmiana .. bardzo miła.
Dzisiaj znowu ją biorę na taką małą zabawę. 🙂

A jeśli chodzi o kantar sznurkowy... to owszem próbowałam.. ale młodą nie tak łatwo na tym wynalazku zatrzymać. 😉
Jeżeli chodzi o zatrzymywanie to owszem, moja siwa też uważa, że na kantarze hamulców mieć nie musi, ale powoli zaczyna kojarzyć bodziec i słowo mówione, a i do tego doszedł pewien "patent" i reakcja zdecydowanie szybsza. To kwestia czasu, przynajmniej mam taką nadzieję. Ogłowie zaś spokojnie sobie leży i czeka na swoją szansę, parę razy zakładałam, aczkolwiek wtedy z siwą nie potrafiłam się dogadać. Jednak wolimy stare, a dobre sposoby. Na razie mozolnie stępujemy, uczymy się zakrętów, zatrzymywań, więc mamy sporo czasu na wiele ewentualnych poprawek.

To życzę powodzenia w dalszej pracy.  😀
A to moja młoda NNka. Przedwczoraj po raz pierwszy miała jeźdźca na grzbiecie, zachowywała się wzorowo. Niestety dokumentacji brak 😉.
Zobaczymy jak nam będzie dalej szło, bo jest bardzo inteligentna i cwana. Mogę wyjść przy niej na głupka 😁
05 maja 2012 13:07
Być dziękujemy 🙂 Wam również  :kwiatek:
ankers a co to za fajowe siodełko  👀 gratulacje i powodzenia w dalszej pracy  😉
05 maja 2012 13:13
zabeczka dziękujemy!  :kwiatek:
A dziękuję, a raczej nie dziękuję.  😀 Będę zdawać relację.
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
05 maja 2012 16:24
To i my się wrzucimy z roboty 😉
subaru2009
Kuc wygląda świetnie  😍 Troszkę się chyba ogarnął, co ?
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
05 maja 2012 16:33
armara ano 😉 od tygodnia pracujemy konkretnie. Już nie ma tuptania w miejscu, tylko konkretna robota, po której od czasu do czasu wsiadam na 10 min na stępa. Z charakteru też się dziad ogarnął i zaczyna to mieć ręce i nogi. 🙂 No i zaczyna wreszcie myśleć podczas roboty 😉

A ja jestem dzisiaj tak zjechana, że mi się jechać nie chce, ale wczoraj było wolne, więc dzisiaj rabota .. i nie ma że boli ...
05 maja 2012 17:13
subaru2009 kuco w robocie wygląda świetnie ! 🙂
ankers strasznie fajnie Twoja młoda wygląda 🙂 Chyba przyjemny ma charakter?  😉

Jeszcze taki Młody z lonży:

subaru2009
Cieszę się bardzo  💃 Wygląda ślicznie  😍
Katharina
Młody Ci chyba nieźle podrósł osttanio, czy mi się wydaje ?
05 maja 2012 18:16
byliśmy dzisiaj z JW w terenie  💃
iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
05 maja 2012 18:56
Opowiadaj jak było  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się